Matkavinkit Toscana

Tervetuloa

Toscanaan

Patrikin vinkit Toscanaan

Ihana Italia! On suorastaan vähättelyä sanoa, että Tjäreborgin Patrik Marklund on ihastunut Italiaan. Hän on reissannut Italiaa ristiin rastiin pohjoisesta etelään ja idästä länteen. Viimeisenä hän tutustui kuvankauniiseen Toscanaan.

Teksti: Lén-Veronica Kongerud

Patrik on käynyt Toscanassa kaikkiaan viisi kertaa, viimeksi 2018. Ennen sitä hän oli ehtinyt matkustaa eri osissa Italiaa. Viimein oli Firenzen, Pisan, Sienan ja ihastuttavan maaseudun vuoro.

– Halusin käydä klassisissa kaupunkikohteissa ja nähdä maineikkaan kauniin maaseudun. Matka todellakin vastasi odotuksia, sanoo Patrik.

Ensimmäistä matkaa on seurannut useita muita. Kaikkein eniten Patrik pitää Firenzestä, taianomaisen kauniista renessanssikaupungista, joka aikanaan viehätti myös suuria taiteilijoita, kuten Leonardo da Vinciä ja Michelangeloa.

– Pidän Firenzestä siksi että sillä on niin paljon tarjottavaa, mutta myös siksi, että se sijaitsee Toscanan sydämessä ja sieltä on helppo tehdä päiväretkiä lähikaupunkeihin. Jos olet lähdössä Toscanaan ensimmäisen kerran, suosittelen ehdottomasti aloittamaan Firenzestä.

Matkavinkit Toscana

Patrik Marklund

Firenzen-matkoilla Patrikille on tietysti ehtinyt kertyä myös omia suosikkipaikkoja, joihin on mukava palata. Yksi niistä on Trattoria Sostanza pienellä Via del Porcellana -kujalla.

– Ensimmäiseltä matkaltani minulle on erityisen elävästi jäänyt mieleen se, kun söin Trattoria Sostanzassa ensimmäisen kerran! Ruoka on ’to die for’ ja palaan sinne aina uudelleen. Ravintolassa on ollut sama ruokalista varmaan 100 vuotta. Paikka on pieni ja saatat päätyä samaan pitkään pöytään muiden asiakkaiden kanssa eikä siellä voi maksaa kuin käteisellä. Kannattaa tehdä varaus, sillä ravintolassa on aina täyttä, vinkkaa Patrik.

Firenze, Italia

Firenze on täydellinen kohde ensivierailulle Toscanaan.

Maailmanluokan viinitiloja

Monille tulee Toscanasta ensimmäisenä mieleen viini. Patrikin mukaan vierailu vähintään yhdellä viinitilalla onkin pakollinen ohjelmanumero jokaiselle Toscanan-matkaajalle.

– Firenzen ja Sienan välillä kulkee Chiantigiana , Chiantin viinitie. Tällä alueella sijaitsevat kaikkia klassiset viinitilat, jotka tuottavat Chianti Classico -viinejä, kertoo Patrik.

Jos jatkat edelleen etelään, saavut Montalcinon alueelle, jossa tuotetaan eräitä Toscanan parhaista viineistä.

– Yksi parhaista muistoistani on eräältä viinitilalta Montalcinosta. Oman suosikkiviinin maistelu sillä tilalla, jossa se tuotetaan, on vain yksinkertaisesti hieno kokemus.

Ehdit hyvin tehdä vierailun viinitilalle päiväretkenä, joko osallistumalla järjestetylle retkelle tai omin päin vuokra-autolla.

– Retkissä riittää valinnanvaraa. Voit ottaa vain pelkät edestakaiset kuljetukset viinitilalle tai voit varata täydellisen paketin, johon sisältyy esimerkiksi opastettu kierros, viininmaistelua, ruuanvalmistusta ja sen sellaista, vinkkaa Patrik.

Toscanan viinitilat

Toscanassa voit vierailla maailman huippuihin kuuluvilla viinitiloilla.

Älä unohda myöskään näitä:

• Maista yksinkertaisia perinneruokia, jota kutsutaan nimellä cucina povera. Esimerkiksi lampredottoa, leipää, jonka täyte on tehty lehmänmahasta. Se on tavallista katuruokaa. Vihanneskeitto ribollita on ehkä tunnetuin cucina povera -ruokalaji. Pappardelle al cinghiale, villisikapasta, on myös herkullista!

• Ihaile auringonlaskua Arnojoen yllä Firenzen The Westin Excelsior -hotellin kattoterassilta. Ehkä samalla maistuu vadelmamojito?

• Tutustu myös Firenzen vähemmän tunnettuihin museoihin, kuten Museo Gucciin. Siellä voit tehdä mielenkiintoisen sukelluksen ylellisen tavaramerkin historiaan. Kuten Aldo Gucci sanoi: Quality is remembered long after the price is forgotten.

• Firenzestä on vain puolentoista tunnin junamatka Pisaan. Käy siis katsomassa myös maailmankuulua kaltevaa tornia, se on täydellinen päiväretki!

• Toscanan rannikolla on kaksi viihtyisää rantalomakohdetta, Forte dei Marmi ja Viareggio.

Haluatko lukea lisää Firenzestä? Puoli päivää Firenzessä.

Cucina Povera

Italialainen cucina povera – kaikkea muuta kuin köyhän miehen ruokaa.