Opas Lontoon musiikkimaailmaan

London rocks!

Lähde opastetulle kierrokselle Lontoon rockmusiikin maailmaan ruotsalaisen musiikkiasiantuntijan Jan Gradvallin matkassa.

Ensimmäinen asia, mitä Lontoon hotelliin saapuessa on hyvä tehdä, on kaivaa esiin matka-adapteri ja ladata puhelin.

Lontoon lumoavuus tarttuu kirjaimellisesti. Ehkä siinä hetkessä, kun imet itseesi kaupungin energiaa ja elinvoimaa, keholle ja aivoille tapahtuu jotain. Ajatukset uudistuvat ja inspiroituvat.

Lontoossa musiikin virta tuntuu ehtymättömältä jatkumolta. Niin paljon kaikesta maailmaa muuttaneesta musiikista ja popkulttuurista on syntynyt juuri täällä, kuten The Who ja The Kinks, pubirock, punk, lovers rock ja drum and bass sekä Amy Winehouse, Adele ja M.I.A.

Musiikki on mainio tapa tutustua Lontooseen, olitpa sitten ensikertalainen tai jo kokenut Lontoon-kävijä ja haluat virittäytyä tunnelmaan tai ihastua kaupunkiin uudelleen. Lontoo ravistelee ajatuksia: poistaa vanhat pinttyneet käsitykset ja tekee tilaa uudelle.

Savile Row

Lontoon perinteinen räätälikatu. Täällä voit toteuttaa unelmasi ja teettää itsellesi ainutlaatuisen upean asun mittatilaustyönä.

Savile Row -kadulla kierrellessä kannattaa numero 3:sen kohdalla tiirailla kohti kattoa. Täällä The Beatles piti kaikkein viimeisimmän konserttinsa vuonna 1969. Numero 27:n kohdalla olevalla poliisiasemalla työskentelee nuori poliisi Max Wolfe, joka on päähenkilö rocktoimittaja Tony Parsonin uudessa dekkarisarjassa.

The Westway

The Westway on korottettu moottoritie, joka kulkee Länsi-Lontoon halki. Kun asetut seisomaan Portobello Roadin pohjoispäätyyn Ladbroke Groven metroaseman kohdalle,

olet kirjaimellisesti keskellä rockin historiaa. Muutamat The Clash -yhtyeen kuuluisimmista kuvista on otettu täällä. 1970-luvun lopussa yhtye kertoi haluavansa tavoittaa musiikillaan The Westwayn äänet. Blur jatkoi 2010-luvulla perinnettä kappaleellaan Under The Westway. Kun jatkat matkaa ylös Portobello Roadille, saavut Honest Jon’s -levykaupalle. Kauppa on toiminut vuodesta 1974 ja tarjoaa ainutlaatuisen valikoiman rytmistä musiikkia, joka on tyypillistä Lontoolle ja josta on muodostunut kaupungin syke.

Electric Avenue

Kun Eddy Grantin suuri hitti Electric Avenue soi radiossa 1980-luvulla, monet luulivat, että kappaleen nimi oli symbolinen.

Todellisuudessa kuitenkin Electric Avenue on Brixtonin kaupunginosassa sijaitseva katu. Kyseessä on Lontoon ensimmäinen kauppakatu, joka sai sähköiset katuvalot ja kadun nimi juontaa juurensa siitä. Nykyään Electric Avenueta pitkin kävelemällä voi kokea monikulttuurisen Brixtonin, jossa asukkaiden juuret ovat kaikkialla maailmassa. Brixton Marketilla voit ihastella ylenpalttisia vihanneskojuja. David Bowie oli syntynyt Brixtonissa, ja katurunoilija Linton Kwesi Johnson asuu täällä edelleen.

T-Bird

132 Blackstock Road, Finsbury Park. Ed Sheeran on laulaja-lauluntekijä, jonka konsertit Wembley Stadiumilla myyvät loppuun ilta toisensa jälkeen. Suositumpaa artistia saa tällä hetkellä hakea. Ed Sheeran tuli Lontooseen 16-vuotiaana ja elätti itsensä katumuusikkona. Hän esiintyi kaikissa pubeissa ja baareissa, jotka vain ottivat hänet vastaan. Siihen aikaan Ed Sheeran asui T-Birdin yläpuolella sijaitsevassa asunnossa Finsbury Parkissa. T-Bird on mutkaton baari, joka järjestää open mic -iltoja. Kun kävelet tällä arkisella alueella kaukana trendikkäimmistä kortteleista, voit aistia konkreettisesti Ed Sheeranin laulujen tunnelmaa.

Berwick Street

Oasiksen albumin (What’s the story) Morning Glory? kansikuva on otettu tällä kadulla. Berwick Street on viehättävä ja rauhallinen kauppakatu, keidas keskellä Sohoa, jonka vihanneskojut, ruokapaikat ja levykaupat (kyllä, levykauppoja on edelleen olemassa!) ovat selvinneet monenmoisista uudistuksista. Jos tulet tänne aikaisin aamulla, saat hienon kuvan samasta kohdasta kuin Oasiksen albumin kuva on otettu. Samaa hohtoa ei valitettavasti löydy läheiseltä kadulta 23 Heddon Street, jossa David Bowien albumin Ziggy Stardust kansi on kuvattu. Tältä kadulta entisaikojen Soho-mystiikka on harmillisesti kadonnut.

Thames

Sam Smith on kuluneen vuoden aikana ollut Englannin suosituimpia ja kuunnelluimpia ääniä. Smith teki läpimurtonsa vierailevana laulajana Disclosuren (kappaleella Latch) ja Naughty Boyn (lontoolaisen tuottajan Shahid Khanin taiteilijanimi) kanssa.

Sam Smith on kertonut kirjoittaneensa tekstin Naughty Boyn listaykköskappaleeseen La La La kävellessään Lontoon halki virtaavan Thames-joen varrella. Smith käveli jokea pitkin Old Streetiltä Ovaliin. Tämän kaksi tuntia kestävän kävelyn aikana pääsee kokemaan Lontoon historiaa, nykyaikaa ja tulevaisuutta.

Danceworks

Seuraavan kerran kun olet Mayfairin alueella, kannattaa suunnata Danceworks-tanssistudiolle, joka sijaitsee osoitteessa 16 Balderton Street. Studio on lähellä upeaa Claridge’s-hotellia, jossa voi nauttia perinteistä iltapäiväteetä paikalliseen tyyliin.

Tällä studiolla tehtiin modernia kulttuurihistoriaa. Vuonna 1994 etsittiin lehti-ilmoituksella 18–23-vuotiaita tyttöjä, jotka osasivat laulaa ja tanssia. Danceworks-studiolla pidettyyn koe-esiintymiseen saapui 400 hakijaa, joista valittiin lopulta viisi. Nämä viisi muodostivat The Touch -nimisen yhtyeen, jonka nimeksi tuli myöhemmin Spice Girls. Vuonna 1996 Spice Girls esiintyi ensimmäistä kertaa kappaleellaan Wannabe.

The Hawley Arms

2 Castlehaven Road. Kun Amy Winehouse kuoli heinäkuussa 2011, toivat fanit kukkia hänen kotinsa ulkopuolelle Camdeniin sekä lähistöllä sijaitsevan Amyn suosikkipubin, The Hawley Armsin, luokse.

Amy Winehousen saattoi kohdata tässä pubissa todella usein, myös hänen läpimurtonsa jälkeen. Tässä pubissa vierailu on tapa muistella Amy Winehousea, yhtä Lontoon kaikkien aikojen suurimmista artisteista sekä kokea Lontoon yöelämän vaatimattomampaa puolta. The Hawley Arms on arkinen pubi, jolla on sielu.

Adelen ylistys kotikaupungilleen

Kun Adele oli 18-vuotias, hänen äitinsä yritti ylipuhua tytärtään jättämään kotikaupunkinsa Lontoon ja aloittamaan yliopisto-opinnot. Vastauksesi Adele kirjoitti katkeransuloisen balladin – ensimmäisen kappaleensa ikinä – joka on yksi hienoimmista kunnianosoituksista Lontoolle. Adele on kertonut, että kyseessä on protestikappale hänen äidilleen ja perustelu sille, miksi hän jäi Lontooseen. Kun kuuntelet kuulokkeet korvissa Adelen kappaletta Hometown Glory ja kiertelet kaupungilla, kokemuksesta tulee entistä syvempi.

Jan Gradvall

Yksi Ruotsin tunnetuimmista kulttuuritoimittajista ja todellinen populaarikulttuurin tuntija. Gradvall kirjoittaa säännöllisesti ruotsalaisiin lehtiin, kuten mm. Dagens Nyheteriin.