Lomalähettiläät

Lähde mukaan Etelä-Afrikkaan

10 päivää Etelä-Afrikassa

Näe leijonia ja pingviinejä, ihaile kaunista luontoa ja golfaa, patikoi ja maistele viinejä – kaiken tämän voit ehtiä yhden loman aikana Etelä-Afrikassa. Hyvin suunnittelemalla kymmeneen päivään vaikka miten paljon upeita elämyksiä. Tässä yksi ehdotus, joka pohjautuu muutama vuosi sitten tekemäämme matkaan.

Tekti ja kuvat: Jessica Westberg
Julkaistu: 23.11.2022

Norsuja safariautosta nähtynä

Mieleenpainuvat elämykset odottavat Etelä-Afrikassa.

Leijona makaa kasvillisuuden joukossa.

Tutustu eläimiin niiden luonnollisessa elinympäristössä.

Päivä 1: Rantaelämää ja V&A Waterfront

Aloita vierailusi Kapkaupungissa patikointiretkellä Lion’s Headin huipulle tai pitkällä kävelyllä meren rantaa pitkin upean kauniille Clifton Beachille ja nauti auringosta ja luonnosta. Cliftonissa on neljä pientä rantaa, joille pääsee alas portaita pitkin. Yhdelläkään rannalla ei ollut kauppaa eikä kioskia, joten jos haluat syötävää tai juotavaa, ota mukaasi.

Matkailijoiden suosimalta V&A Waterfrontin alueelta löydät helposti ruokapaikan illaksi. Haluaisitko kokeilla jotakin todella eksoottista, kuten grillattua seepraa, krokotiilia, strutsia tai antilooppia? Paikka on paratiisi liharuokien ystävälle mutta toki tarjolla on myös maukasta kalaa, äyriäisiä ja hyviä kasviksia.

Yksi Etelä-Afrikan hyvistä puolista on se, että aikaeroon sopeutumista ei tarvitse ajatella.

Clifton Beach, vaalea hiekkaranta aurinkovarjoisnen ja sinisen erisävyissä aaltoileva merisöder om Kapstaden.

Hieno Clifton Beach sijaitsee Kapkaupungin eteläpuolella.

Venesatama ja kaupunkinäkymää,  V&A Waterfront.

V&A Waterfrontin alueella on paljon ravintoloita ja kauppoja.

Päivä 2: Hyväntoivonniemi

Hauska kokopäiväretki Hyväntoivonniemelle. Pysähdys Boulder’s Beachillä on lähes pakollinen, ainakin jos haluat nähdä pingviinejä. Niitä on sadoittain ja voit tarkkailla niitä eri näköalapaikoilta. Ranta on pääosin suljettu ja rauhoitettu, jotta ihmiset eivät häiritse pingviinejä menemällä liian lähelle.

Jatka matkaa Hyväntoivonniemelle ja kävele ylös vanhalle majakalle.

Hyväntoivonniemelle on tarjolla monenlaisia retkipaketteja, joihin sisältyy muitakin pysähdyksiä, esimerkiksi näköalapaikoille, tai joitakin aktiviteetteja. Vertaa ja valitse sinulle kiinnostavin. Myös vuokra-autolla matka on helppo.

Kymmenittäin pingviinejä vaalella hiekkarannalla.

Boulder's Beachillä voit tutustua pingviineihin.

Artkkelin kirjoittaja matkaseuralaistensa kanssa kuvattuna Hyväntoivonniemen kyltin luona.

Etelä-Afrikka sopii lomailijoille, jotka haluavat nähdä ja kokea paljon.

Hyväntoivonniemi ylhäältä päin kuvattuna.

Hyväntoivonniemi ei ole Afrikan eteläisin kärki vaikka niin usein luullaan.

Päivä 3: Retkipäivä ja äyriäisillallinen

Kiipeä ylös Pöytävuorelle, jos sää sallii. Meidän suunnittelemanamme päivänä oli liian tuulinen sää, joten menimme sen sijaan suureen Kirstenboschin kasvitieteelliseen puutarhaan, jossa varasimme opastetun kierroksen puistoon. Kierrokseen sisältyi myös patikointia Pöytävuoren länsipuolella, yhteensä noin 3 tuntia.

Illallisella nautimme auringonlaskusta ja herkullisesta äyriäisvadista Camps Bayssä, joka pidetään vähän trendikkäämpänä Kapkaupungin alueena. Rannalla on paljon ravintoloita ja kahviloita ja mukavaa kuhinaa.

Vehreää kasvillisuutta, takana vuoristoa.

Kirstenboschin kasvitieteellinen puutarha sijaitsee Pöytävuoren juurella.

Jutun kirjoittaja kävelee iltavalaistuksessa hiekkarannalla mustassa kesämekossa, sandaalit kädessä.

Trendikäs Camps Bay ja taustalla Lion's Head.

Kaksi isoa ruokalutasta täynnä erilaisia äyriäisiä.

Etelä-Afrikka tarjoaa myös monia makuelämyksiä.

Päivä 4: Viininmaistelua, piknik ja Pöytävuori

Viimeisenä päivänämme Kapkaupungissa oli viininmaistelun ja piknikin vuoro Warwickin tilalla Stellenboschissa. Maistelun jälkeen nautitulle piknikille sai valita oman suosikkinsa maistelluista viineistä.

Erilaisia viininmaisteluretkiä on tarjolla vaikka minkälaisia, esimerkiksi hop-on/hop-off -busseja, jolloin voi poiketa useammassa paikassa tai vaihtoehtoisesti viipyä yhdessä pidempään.

Iltapäivällä oli viimeinkin melko tyyntä, joten pääsimme vihdoin nousemaan köysiratahissillä ylös Pöytävuorelle. Se olikin kerrassaan taianomainen paikka! Wow!

Illalla oli taas erinomaista ruokaa. Paikkana oli tällä kertaa trendikäs The Pot Luck Club, joka sijaitsee The Old Biscuit Mill -nimisessä rakennuksessa. Suosittelen lämpimästi, muista varata pöytä etukäteen.

Taffelberget erbjuder en spekMaisema Pöytävuorelta alas Kapkaupungin ja meren ylle.

Pöytävuorelta avautuu huikea näkymä alas Kapkaupungin ja meren ylle.

Köysiratahissi n pyörivä kori nousemassa ylös Pöytävuorelle.

Köysiratahissi Pöytävuorelle on elämys jo itsessään.

Vehreä kumpuileva viininviljelymaisema, etualalla lammikko ja taustalla vuoria.

Upea ympäristö tuo viininmaisteluun aivan erityisen lisän.

Päivät 5–6: Safari Krugerin kansallispuistossa

Maan sisäinen lento Kapkaupungista Nelspruitiin kesti noin kaksi ja puoli tuntia. Sieltä jatkoimme vuokra-autolla. Vaikka Etelä-Afrikassa onkin vasemmanpuoleinen liikenne, matka Krugeriin oli varsin helppo, oikeastaan vaan yhtä ja samaa suoraa tietä. Jo iltapäivällä ehdimme ensimmäiselle safariajolle ja näimme norsuja, virtahepoja, kirahveja, sarvikuonoja ja seeproja ja laumoittain impala-antilooppeja.

Ilta-ajoilla pysähdytään usein jonkin juomapaikan tuntumaan tarkkailemaan eläimiä. Silloin saa nousta safariautosta ja matkailijatkin saavat nauttia drinkin, niin sanotun sundownerin. Me näimme juomapaikalla useita virtahepoja, mikä oli mielenkiintoista ja vähän jännittävääkin.

Aamuajoille startataan todella aikaisin (meillä oli herätys kello 04.20). Pikaisen aamukahvin jälkeen lähdetään matkaan, sillä eläimet ovat aktiivisimmillaan aamunkoitteessa ja silloin on parhaat mahdollisuudet nähdä niitä mahdollisimman paljon.

Safarioppaat ovat asiantuntevia ja kertovat paljon luonnosta ja eläimistä. Parin tunnin ajon jälkeen palasimme lodgelle ja buffetaamiainen kyllä maistuikin jo. Päivän vietimme leppoisasti uima-altaalla. Ennen illallista ehdimme alkuillasta vielä yhdelle hienolle safariajolle ja auringonlaskun sundownereille luonnon helmaan.

Minun mielestäni pari päivää lodgessa ja 3–4 safariajoa riittää mainiosti. Monia eläimiä ehtii nähdä useampaan kertaan siinä ajassa. Todella hieno elämys!

Norsu puun alla.

Krugerin kansallispuisto on Etelä-Afrikan tunnetuin safarikohde.

Kirahvi vehreän kasvillisuuden seassa.

Safari tarjoaa unohtumattomia luontoelämyksiä.

Virtahepo joessa, suu ammollaan.

Tiestitkö, että virtahepo on Afrikan vaarallisin eläin?

Päivä 7: Eswatini

Viimeisen safariajon ja hyvän aamiaisen jälkeen lähdimme Krugerin kansallispuistosta ja ajoimme pieneen Eswatiniin, joka aiemmin tunnettiin nimellä Swazimaa. Vuokra-autolla ei ollut ongelmaa ajaa toiseen maahan, pieni lisämaksu piti maksaa rajanylityspaikalla ja selvitellä vähän papereita. Ajomatka Eswatiniin oli kokemus sinänsä, maasto oli kaunista, vaihtelevan mäkistä ja vastaan tupsahti vuoroin lehmiä ja vuohia. Erittäin mielenkiintoinen ja jännittävä maa, pärjäsimme hyvin englannilla ja kehonkielellä. Ajomatkan jälkeen nautiskelimme ja rentouduimme uima-altaalla.

Vesiputous ja vehreää kasvillisuutta.

Etelä-Afrikasta voi helposti piipahtaa myös naapurimaa Eswatiniin.

Eswatinin vehreää luonnonmaisemaa, taustalla vuoria.som Swaziland.

Eswatini tunnettiin aiemmin nimellä Swazimaa.

Päivä 8: Kulttuuria ja golfia

Eswatini on varsin pieni maa, mutta sielläkin on pari safaripuistoa. Me valitsimme kylläkin nyt muita aktivieetteja. Minä ja mieheni lähdimme kulttuuriretkelle kylään, jossa tutustuimme maan historiaan ja perinteisiin ja näimme tanssiesityksiä. Ystäväpariskuntamme suuntasi sen sijaan golfkentälle, missä peliseurana oli myös uteliaita apinoita.

Tanssiesitys
PARISKUNTA JA golfauto, taustalla vihreä golfkenttä

Päivä 9: Johannesburg

Aamiaisen jälkeen ajelimme takaisin Etelä-Afrikan puolelle ja Johannesburgiin. Palautimme auton lentokentälle ja jatkoimme sieltä taksilla hotellille. Emme halunneet ajaa kaupungissa vasemmanpuoleisen liikenteen takia ja siksi että siellä voi helposti ajaa harhaan ja päätyä vahingossa sellaisille alueille, joita olisi turvallisinta välttää.

Päivä 10: Apartheid Museum

Viimeisenä päivänämme Etelä-Afrikassa kävimme Apartheid-museossa, mikä oli tärkeä, opettavainen ja tunteita herättävä kokemus. Museon näyttely oli uskomattoman hienosti koottu ja jäsennelty eri tiloihin, todella vaikuttavien kuvien, videoiden ja äänien kera. Meidän vierailumme aikaan siellä oli myös Nelson Mandelasta kertova erikoisnäyttely. Museovierailu oli täydellinen päätös upealle matkallemme!

Apartheid Museumin mainostaulu jossa Nelson Mandelan kuva.

Apartheid Museum – hieno, tärkeä ja opettavainen kokemus.

Vinkkejä Kapkaupunkiin

Kannattaa pyrkiä suunnittelemaan Kapkaupungin ohjelma mahdollisimman joustavasti. Ja kannattaa suunnata Pöytävuorelle heti ensimmäisen tilaisuuden tullen, kun on kirkas sää. Huomioi että sää voi muuttua nopeastikin ja köysiratahissille voi olla jonoa. Pöytävuori on noin kilometrin korkuinen ja sen laelta avautuu vaikuttava maisema kaupungin ja meren ylle. Ylös pääsee siis hissillä, jonka kabiinit pyörivät 360 astetta samaan aikaan kun hissi nousee ylös vuorelle. Vuorelle voi myös kavuta jalkaisin. Reittejä on useampia ja matka kestää parista tunnista useampaan tuntiin eikä ole aivan helppo.

Jos haluat vierailla Robben Islandilla, missä Nelson Mandela oli vangittuna, se kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä retki on erittäin suosittu. Me emme tällä kertaa onnistuneet sisällyttämään sitä matkaamme.

Älä liiku ulkona kävellen pimeän aikaan, taksit ja uberit toimivat mainiosti. Kaupungissa on myös hop on/hop off -busseja, joilla on pysäkkejä niin Kapkaupungin keskustassa kuin sen ulkopuolella, esimerkiksi Pöytävuoren hissin ala-asemalla ja V&A Waterfrontin kaupunginosassa. Lippuihin sisältyy kuulokkeet ja nauhoitettu opastus useilla kielillä.

Jessica Westberg rannalla kädessään kylmä kahvijuoma

Lomalähettiäs Jessica Westberg

Jessica on todellinen maailmanmatkaaja, joka on käynyt monessa maassa. Jessican mieleen ovat monenlaiset matkat, ja täällä hän jakaa parhaat vinkkinsä mm. risteilylomille, safareille ja hiihtomatkoille.