Sri Lanka

Koe Sri Lanka

5 upeaa elämystä Sri Lankassa

Sri Lankassa on paljon muutakin kuin aurinkoa ja ihania rantoja. Tässä viisi vinkkiä, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua.

Teksti: Lén-Veronica Kongerud

Yövy puumajassa

Puulankut narisevat jalkojeni alla pestessäni käsiäni tilassa, jota voisi kutsua todella yksinkertaiseksi kylpyhuoneeksi. Olen Sri Lankan lounaisrannikolla, puumajassa 10-15 metrin korkeudessa maanpinnan yläpuolella. Joka puolella ympärilläni on vihreitä lehtiä, ja lattia koostuu vaakatasossa olevista lankuista, joiden välit ovat sen verran suuria, etten uskalla ottaa riskiä puhelimen putoamisesta. Täällä nukumme seuraavan yön ennen kuin jatkamme matkaa.

Viime vuosien aikana puumajoista on tullut suosittua bisnestä Sri Lankassa ja valinnan varaa on paljon – yksinkertaisista majoista todellisiin luksusvaihtoehtoihin. Maja, jossa me nyt asustelemme, kuuluu kyllä tuohon ensiksi mainittuun kategoriaan. Täällä majassa on juuri ja juuri tilaa kahdelle puutuolille, pienelle pöydälle, naulakolle ja parisängylle.

Kömpiessäni hyttysverkon alle nukkumaan, lattialankut narisevat, maja tuntuu huojuvan ja kuulen tuulen humisevan. Pensasirkkalintujen sirittävä laulu ja ajatus siitä, että leopardit hiippailevat ympäriinsä yön pimeydessä tekee nukahtamisesta kieltämättä hieman vaikeampaa. Puumajassa yöpyminen keskellä luontoa on ainutlaatuinen elämys valitsitpa sitten minkä tasoisen majan tahansa.

Vinkki! Jos modernit mukavuudet ja pehmeät hotellisängyt ovat enemmän mieleesi, suosittelen viettämään puumajassa ainoastaan yön tai kaksi. Unen laadusta ei nimittäin ole takeita huojuvissa majaolosuhteissa ja keskellä viidakon äänimaailmaa.

Puumaja Sri Lankassa

Yöpyminen puumajassa on varmasti ikimuistoinen ja ainutlaatuinen lomaelämys.

Ihastele luonnossa eläviä norsuja ja leopardeja

– Mitä ihmettä, apina autossa!?

Kello on 7 aamulla Yalan kansallispuistossa Sri Lankan kaakkoisosassa. Onneksi autoon ei kuitenkaan ole kömpinyt norsu eikä leopardikaan, sen sijaan nälkäinen apina on iskenyt silmänsä eväisiimme.

Muutamassa sekunnissa apina on hypännyt auton ikkunasta sisään tyhjän kuljettajanpaikan puolelta. Me istumme jähmettyneinä nihkeän tuntuisilla nahkapenkeillä apinan hypätessä ketterästi kohti takapenkkiä. Onneksi auton ulkopuolella seisova mies huomaa tilanteen, ja alkaa huutaa ja polkea maata – ja pelastaa näin kaksi takapenkillä istuvaa avutonta ja hämmentynyttä turistia.

Huokaisemme helpotuksesta, katsomme toisiamme ja hymyilemme hieman hermostuneesti kuljettajan palatessa autolle – ja päätämme syödä eväät vasta myöhemmin, kunhan olemme päässeet kauemmas puistosta.

Näe villieläimiä Yalan kansallispuistossa Sri Lankassa

Apina yllätysvierailulla Yalan kansallispuistossa.

Safarin aikana näemme kymmeniä luonnossa eläviä norsuja, useita krokotiilejä ja puhveleita. Yala on tunnettu erityisesti leopardien kotipaikkana, mutta aivan varmaa ei ole, ilmestyykö leopardeja näköpiiriin juuri safarin aikana. Kun kuljettaja yhtäkkiä kääntää auton ympäri ja painaa kaasun pohjaan, luulemme, että joku on nähnyt vilauksen leopardista, mutta huomion onkin kiinnittänyt kävelyretkellä oleva huulikarhu.

Vinkki! Kansallispuiston tiet ovat epätasaisia hiekkateitä, joten ajo on kuoppaista. Safarille kannattaa lähteä jeepin kyydissä, jolloin matka sujuu mahdollisimman mukavasti.

Koe hipsterikaupunki Galle Fort

Galle koostuu kahdesta erilaisesta osasta, joista toinen on uusi ja suhteellisen moderni ja täällä tunnelma on vilkas, kuten Sri Lankan neljänneksi suurimmassa kaupungissa voi kuvitellakin olevan. Viehättävä Galle Fort, sijaitsee veden äärellä erillään uudesta osasta. Tämä tunnelmallinen vanha osa on tunnettu vaikuttavasta muuristaan, jonka ympäri voi kävellä ja ihastella samalla raunioita ja merimaisemia.

Kaupunginmuurin sisäpuolella olevilla kapeilla kaduilla on ainutlaatuinen ja rauhallinen tunnelma. Kaupunginosa on kooltaan vain 500 x 500 metriä, mutta silti tänne mahtuu upeita loungemaisia ravintoloita, kuten The Bungalow (josta muuten saa uskomattoman herkullista srilankalaista katkarapucurrya), kreppiravintoloita, jäätelöbaareja ja kauppoja, joissa myydään vanhanaikaisia julisteita ja postikortteja – ja yhtäkkiä törmäätkin buddhalaiseen temppeliin ja krikettikenttään. Tämä upea kaupunginosa täytyy ehdottomasti kokea.

Galle Fort Sri Lankassa

Sri Lankan hipsteritunnelma vetää puoleensa.

Matkusta junan kyydissä teeviljelmien halki

Dunk-dunk, dunk-dunk, dunk-dunk – junan kolina taustalla ja ohi kiitävät vehreän aaltoilevat maisemat ovat jollain ihmeellisellä tavalla rauhoittava yhdistelmä. Avoinaisen ikkunan toisella puolella teevijelmät vilisevät ohitse yksi toisensa jälkeen.

Junassa turistit ovat vihdoin rauhoittuneet paikoilleen pyörittyään ensin innoissaan ottamassa selfieitä junan avonaisten ovien edessä. Juna kulkee halki vehreiden maisemien ja yli kapeiden siltojen, joiden alla pauhaavat vesiputoukset. Maisemat ovat henkeäsalpaavan upeita. Matka etenee hitaasti, mutta se onkin osa elämystä.

Sri Lanka on tunnettu sinisistä junistaan, ja todennäköisesti ne ovat sinulle tuttuja ainakin matkakuvista. Upea junareitti kulkee esimerkiksi maan kulttuurisesta keskuksesta Kandystä hurmaavan viehättävään kylään Ellaan. Matkan aikana pysähdytään monissa mielenkiintoisissa paikoissa, joista yksi on vuoristoalueella lähes 1900 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitseva kaupunki Nuwara Eliya. Jos hyppäät junan kyytiin Ellasta, pääset matkan aluksi kokemaan mahtavia ylänkömaisemia.

Vinkki! Junan WC:tä kannattaa käyttää silloin, kun juna on paikoillaan, sillä varsinaista wc-istuinta ei ole, vain pelkkä reikä lattiassa.

Matkusta junalla Sri Lankassa

Junamatka halki Sri Lankan ylänköjen on yksi maailman kauneimmista.

Lähde rantasafarille

Sri Lankan rantaviiva on 1700 kilometriä pitkä ja sen varrella ihania rantoja riittää. Miksi siis tyytyä vain yhteen rantaan? Vuokraa tuk-tuk ja lähde elämykselliselle rantasafarille esimerkiksi Hikkaduwaan, jossa hiekkarannat ovat pitkiä ja paikoitellen myös kapeita sekä snorklausmahdollisuudet hyvät. Hikkaduwassa ei yleensä ole aurinkotuoleja, joten muista ottaa rantapyyhe mukaan.

Muutaman kymmenen kilometrin päässä etelään on Unawatuna Beach, joka on yksi Sri Lankan kauneimmista rannoista. Kullankeltaista hiekkarantaa reunustavat palmut, ja ranta on suosittu niin paikallisten kuin turistien keskuudessa.

Haluatko lukea lisää? Katso täältä kaikki Sri Lankan kohteet.

Hikkaduwa Sri Lankassa

Sri Lankan lounaisrannikolla sijaitseva Hikkaduwa on yksi maan ensimmäisistä matkailukohteista.

Lén-Veronica Kongerud

Kirjoittaja työskentelee Norjan Vingin palveluksessa ja on innokas matkailija, joka tutustuu mielellään useampaan uuteen kohteeseen yhden ja saman matkan aikana ja palaa harvoin samaan paikkaan uudelleen. Suosikkimaa on vastakohtien USA ja ehdottomia lempikohteita ovat Havaiji, Key West ja Nashville.