Rantaloma pikkulasten kanssa – hitti vai huti?

Uuden perheenjäsenen myötä loman suunnittelu saa uusia ulottuvuuksia. Minkäikäisen lapsen kanssa voi lentää? Voiko hotellihuoneessa lämmittää lastenruokaa? Saako lomakohteen kaupoista helposti vaippoja?

On hyvin yksilöllistä eri perheissä, milloin tuntuu olevan sopiva ajankohta ensimmäiselle ulkomaanmatkalle lapsen kanssa. Toiset viihtyvät uudessa elämäntilanteessa paremmin kotiympyröissä, kun taas toiset lähtevät mieluusti esimerkiksi isovanhempien kera yhteiselle matkalle tutustumaan uuteen tulokkaaseen.

Matkustaminen pikkuisen kanssa vaatii tietysti hieman enemmän suunnittelua ja varautumista kuin kotona olo. Toisaalta loma suo perheelle yhteistä aikaa, kun siivouksesta tai muista kotitöistä ei tarvitse huolehtia.

Erityisesti perheitä varten suunnitelluissa hotelleissa on huomioitu niin pienet kuin vähän isommatkin lapset. Tjäreborgin Sunwing-hotellit on viidenkymmenen vuoden aikana hiottu pienintä yksityiskohtaa myöten vastaamaan perheiden tarpeita ja toiveita niin, että lomalla voi keskittyä vain yhdessäoloon ja rentoutumiseen.

Lentomatka lasten leikkiä

Monet meistä jännittävät pienten lasten kanssa lentämistä, erityisesti sitä ensimmäistä lentomatkaa. Voiko lentokoneessa lämmittää vauvanruokaa? Onko vessoissa hoitopöytä? Ja entäs jos lapsi huutaa koko matkan?

– Useimmiten huolehdimme ja jännitämme turhaan. Lomalennoilla on paljon pieniä matkustajia, ja useimmiten kaikki sujuu mainiosti, sanoo Christina Tokle, joka on työskennellyt lentoemäntänä vuodesta 1997.

Christina arvelee, että usein on jopa helpompaa matkustaa vauvan kuin vähän isompien lasten kanssa. Tämä siksi että vauvat pysyvät paikoillaan ja nukkuvat paljon. Suurin pelko useimmilla on, että lapsi itkee koko matkan.

– Ja niinkin tietysti joskus tapahtuu. Se ei ole mukavaa, mutta ei maailma siihen kaadu. Kanssamatkustajat suhtautuvat yleensä ymmärtäväisesti ja tietävät, miltä vanhemmista tuntuu, rauhoittelee Christina.

– Eniten muut matkustajat häiriintyvät yleensä, jos lapset juoksentelevat jatkuvasti käytävällä. Vaippojen vaihtamisesta istumapaikalla ei myöskään pidetä, Christina sanoo.

Suunnittelu ja pakkaaminen

Jotta lentomatka sujuisi mahdollisimman mukavasti, tarvitaan kahta asiaa: ennakkovalmistautumista ja kärsivällisyyttä. Kun tiedät, että olet pakannut mukaan kaiken tarvittavan, voit itsekin ottaa rennommin.

– Usein on fiksua imettää tai antaa vauvalle tuttipullo nousun ja laskun aikana. Se vähentää epämiellyttävää tunnetta korvissa.

Nenäsumute toimii hyvin vähän isommilla lapsilla. Matkalla kannattaa yrittää noudattaa tavallisia nukkumaanmenomenorutiineja. Christinan mukaan ne voivat auttaa lasta nukahtamaan ja perille on mukava saapua levänneenä.

Sunclass Airlinesin lennoilla matkustamohenkilökunta voi lämmittää vauvanruokaa ja tuttipulloja koneessa ja voit saada lämmintä vettä puuroa varten. Pikku matkustajat saavat aina myös purkin vauvanruokaa ja banaanin, mutta aivan pienelle vauvalle tai valikoivalle lapselle kannattaa ottaa omia eväitä.

– Kannattaa ottaa mukaan pientä välipalaa, kuten keksejä, rusinoita tai hedelmää, jos lapsi on jo tarpeeksi iso. Useinhan on herätty aikaisin ja oltu matkassa jo hyvän aikaa ennen lennon lähtöä. Matala verensokerihan tekee helposti ärtyisäksi, sanoo Christina hymyillen.

Christinan pakkausvinkkit käsimatkatavaraan:

• Vaippoja, ruokalappu ja kosteuspyyhkeitä
• Varatutti
• Ainakin yksi vaihtovaatekerta lapselle
• Vaihtovaatteet vanhemmille
• Pieni tyyny voi olla kätevä
• Eväitä (puuroa, vauvanruokaa, maitojauhetta, hedelmää)