Lomaraportti 2019

LOMARAPORTTI 2019
Minne ja miten matkustamme vuonna 2019? Mikä on kuuminta lomamaailmassa juuri nyt ja mikä taas viilenemään päin? Ja millaisia toiveita ja vaatimuksia uuden sukupolven lomailijoilla on?

Vastauksia näihin kysymyksiin ja paljon muuta mielenkiintoista voit lukea ihka ensimmäisestä pohjoismaisesta Lomaraportistamme. Raportissa valotamme matkailun trendejä ja faktoja ja tutkailemme pohjoismaalaisten lomatoiveita ja -tottumuksia.   Mielenkiintoisia lukuhetkiä!

Hotting up

Loma on useimmille vuoden parasta aikaa. Millaisin odotuksin matkustamme ja mitä haluamme kokea, tehdä tai syödä, kun rentoudumme? Nämä trendit ovat listan kärjessä vuonna 2019.

Hotellin ravintola

1. HOTELLIN RAVINTOLA ON ENTISTÄ TÄRKEÄMPI

Hotellien ravintoloista on tullut tärkeä valintakriteeri itsessään. Seitsemän kymmenestä vastaajasta kertoo hotellin ravintolan olevan tärkeä lomahotellia valitessa.

Kasvisruoka

2. GO VEGO!

Yhä useammat arvostavat kasvisruokaa.
Myös hotellien ravintoloilta odotetaan
paikallisen keittiön ja paikallisten raakaaineiden inspiroimaa kasvisruokatarjontaa, joka on vähintäänkin yhtä houkuttelevaa kuin liha-, kala- ja äyriäisruoat.

Turkki

3.TURKISH DELIGHTS

Turkki on todellakin tehnyt paluun
pohjoismaalaisten lomakartoille. Matkustajamäärä on kasvanut kahdessa vuodessa noin 70 %.

Designhotellit

4. DESIGNHOTELLIT UUDISTAVAT LOMAKOHTEITA

Hotellin merkitys on entistä suurempi. Usein hotelli on jopa tärkeämpi kuin itse lomakohde. Tyylikkäät designhotellit ovat myös muuttaneet käsitystä perinteisestä pakettimatkasta ja tehneet klassisista rantakohteista houkuttavia myös uusille lomailijoille.

5. KESKIPITKÄT LENNOT TALVELLA

Hieman lähempänä sijaitsevat lomakohteet valtaavat suosiota talvilomilla. Kanariansaarten ykköspaikkaa ei tunnu uhkaavan mikään, mutta myös Kap Verde ja Gambia ovat kasvattaneet suosiotaan. Samoin Egypti tekee taas paluuta.

Joogaa rannalla

6. ”HEALING NOT PEELING” – SIELUA JA SISÄLTÖÄ

Vuonna 2019 pelkkä matkustaminen ja kaunis rusketus eivät riitä, vaan lomalla pitää olla mielekästä tekemistä ja sisältöä. Mielenkiinto suuntautuu ulospäin uusiin elämyksiin ja aktiviteetteihin, mutta toisaalta myös sisäänpäin omaan itseen ja oman elämän pohdiskeluun.

Lomalennot

7. AJANKOHTAINEN LOMALENTO

Kun yhä useammat haluavat tehdä ilmastotietoisia valintoja, perinteinen matkapaketti lomalennoilla erottuu edukseen. Sillä on kestävyyden kannalta useita etuja, kuten yhteiset lentokenttäkuljetukset, hotellien korkea käyttöaste ja lähes täysinä lennettävät lomalennot, joiden CO2-päästöt per matkustaja ovat alhaisemmat kuin reittilennoilla.

Cooling off

Trendit tulevat ja menevät. Mikä on menossa vuonna 2019? Ainakin näissä havaitsemme hiipuvaa mielenkiintoa.

1. HYVÄSTIT KERTAKÄYTTÖISELLE MUOVILLE

Kertakäyttöisiä muovituotteita rajoitetaan lainsäädännöllä ympäri maailmaa. Nordic Leisure Travel Groupin tavoitteena on luopua 70 miljoonasta kertakäyttöisestä muovituotteesta 2019–20. Useampi kuin kahdeksan kymmenestä kertoo vähentäneensä muovituotteita, ja #trashtag trendaa sosiaalisessa mediassa.

Juhliminen lomakohteissa

2. JUHLIMINEN AAMUUN

Baarikierrokset ja yökerhot voi melkein jo unohtaa. Vuonna 2019 ei juomisessa kiinnosta määrä vaan laatu ja huolella valmistetut drinkit. 18–35-vuotiaista vain 3 % ilmoittaa lomamatkan päätarkoitukseksi juhlimisen.

Ei eläinpuistoille

3. ELÄINPUISTOT

Eläinten hyvinvointi on monille tärkeää, ja se näkyy myös lomamatkailussa. Seitsemän kymmenestä arvioi olevansa nyt vähemmän halukas vierailemaan eläinpuistossa kuin viisi vuotta sitten. 60 % vastaajista haluaa nähdä eläimiä niiden luonnollisessa elinympäristössä, esimerkiksi delfiinejä ja valaita merellä.

Ei karkkia lapsille

4. EI KIITOS LASTEN SOKERIHERKUILLE

Makeisilla herkuttelu ei monien vanhempien mielestä kuulu lasten lomaan. Pohjoismaisen asiakaspaneelin mukaan 46 % haluaa lomahotellien tarjoavan lapsille terveellisempiä ruoka ja juomavaihtoehtoja.

Altaalla ja rannalla

5. RUSKETUS JA PAAHTAMINEN

Lämmin sää ja aurinko on edelleen tärkeä osa lomaa, mutta syvä rusketus ja itsensä käristäminen ei. Erityisen maltillisia ollaan ikäryhmässä 18–35. Auringonotto kiinnostaa varaushetkellä vain noin kuutta prosenttia.

Huvi- ja vesipuistot

6. HUVIPUISTOT JA VESIPUISTOT

Seitsemän kymmenestä on nyt vähemmän kiinnostunut huvipuistossa tai vesipuistossa käymisestä kuin viisi vuotta sitten. Yhä useampi, 67 %, ilmoittaa olevansa kiinnostunut retkistä, jotka liittyvät paikalliseen elämään. Lomaelämyksiä haetaankin mieluusti luonnosta tai paikalliseen arkeen tutustumalla.