Islanti
Lomalähettiläät

Surffausta ja luontoelämyksiä

Islannissa

Luontoelämyksiä Islannissa

Sen jälkeen kun Mick Fanning surffasi revontulien loisteessa Lofooteilla, myös Islanti on noussut esiin eksoottisena surffauskohteena. Islannissa on kuitenkin paljon muutakin, ja se on erinomainen kohde koko perheelle.

Teksti & kuvat: Petter Sevenius

Surffauspaikat Islannissa

Reykjavikin ulkopuolella

Kun lähdet ajamaan tietä 41 Reykjavikistä, niin Reykjanesin niemeä kiertävän tien varrella vastaan tulee useita surffauspaikkoja. Sandvík on sopivin paikka aloittelijoille. Täällä on beach break -spotti, jossa aalto syntyy hiekkapohjan muodosta, kun taas useimmissa muissa Islannin surffauspaikoissa on point break -spotteja ja laavariuttoja.

Jos haluat testata Vikin aaltoja, kannattaa pysähdyspaikoiksi valita Skogafoss, Reynisfjaran mustahiekkranta – kerrassaan upea ilmestys eteläisen rannikkotien varrella.

Kultainen kierros

Surffauksen lisäksi Islannissa on paljon tekemistä ja nähtävää. Suosituin päiväretki on luontonähtävyyksiä tarjoava Kultainen kierros, jonka kokonaispituus on noin 300 km.

Þingvellir

Þingvellir on Unescon maailmanperintölistalla oleva kansallispuisto, ja täällä on mannerlaattojen saumakohta, joka muodostuu rotkosta ja pienemmistä siirtolohkareista 400 metrin alueella. Saumakohta laajenee vuosittain noin 2,5 cm. Mannerten välisessä halkeamassa on mahdollista myös sukeltaa, mutta silloin on oltava kokenut sukeltaja tai voit myös osallistua järjestetylle sukellusretkelle. Vesi on 2–4-asteista ja kristallinkirkasta, ja näkyvyys on 70–80-metriä.

Suihkuavat geysirit

Þingvellirin jälkeen matka jatkuu Geysirille, joka ei tällä hetkellä suihkuta vettä, vaan on yleensä aktiivinen ainoastaan tulivuorenpurkauksen yhteydessä. Vieressä sijaitseva Strokkur sen sijaan on erittäin aktiivinen geysir, joka suihkuttaa kuumaa vettä noin 20 metrin korkeuteen 3–5 minuutin välein.

Euroopan suurin vesiputous

Kultaisen kierroksen viimeinen pysähtymispaikka on Gullfoss, joka on ainakin veden määrällä mitattuna Euroopan suurin vesiputous. Kesällä vettä virtaa putouksessa noin 1400 kuutiometriä sekunnissa ja putoamiskorkeus on 32 metriä kahdessa erillisessä putouksessa. Suurin mitattu virtaus on 2000 kuutiometriä vettä sekunnissa, mikä vastaa yhden olympiakokoisen uima-altaan täyttymistä sekunnissa. Vesiputousta katsellessa voi aistia sen valtavan voiman ja tuntea olonsa hyvin pieneksi.

Islannin kuumat lähteet

Ehdoton juttu Islannissa ollessa on kylpeä kuumassa lähteessä.

Sininen laguuni

Sininen laguuni on tunnetuin ja helposti saavutettavin kylpylä, joka on National Geographicin valitsema yksi maailman 25 ihmeestä. Vesi on täällä vaaleansinistä ja maitomaista, ja sen lämpötila on 38–39-asteista. Kävijöiden määrä on rajattu, joten vaikka pääsyliput ovat usein loppuunmyytyjä, täällä ei silti ole tupaten täyttä. Liput kannattaa siis varata hyvissä ajoin etukäteen. Jos haluat mieluummin kylpeä luonnonvesissä, suositeltava kohde on Reykjadalur, jossa mahtava uimapaikka muodostuu kylmän ja kuuman joen yhdistyessä.

Islannin eläimiä

Islanninhevosia ja valasretkiä

Islanninhevosella voi hyvin ratsastaa vaikka ei olisikaan istunut hevosen selässä aiemmin, ja toinen suosittu aktiviteetti on valaiden bongaaminen Husavikissa.

Petter Sevenius

Petter matkustaa mieluiten reppu selässä ja surffilauta kainalossa seikkalusta toiseen. Perheen kanssa matkustaessa hän kuitenkin arvostaa etukäteen tehtyjä lomasuunnitelmia.