Matkat – Curaçao

Curaçao
Curaçao houkuttelee matkailijoita auringolla, merellä, kulttuurilla ja mielenkiintoisilla nähtävyyksillä.
Jos Curaçao olisi maalaus, sen kuvailemiseen ei riittäisi muutama väri, vaan mukaan tarvittaisiin ihan koko väripaletti. Kuten monilla muilla Karibian saarilla, Curaçaolla keltainen ei riitä kuvaamaan rantojen hiekkaa, eikä sininen merta. Curaçaon mahtava värien kirjo näkyy kaikkialla - Williamstadin pastellinvärisissä julkisivuissa, markkinoiden kaikenvärisissä hedelmissä ja maaseudun auringon paahtamissa sävyissä, joissa sekoittuu okra ja kullanruskea. Tämä iloisen kirjava saari on pala Hollantia keskellä Karibiaa. Aikoinaan Curaçao oli orjakaupan keskus, ja nykyään täällä asuu neljänkymmenen eri maan kansalaisia. Curaçao on kontrastien kaupunki, joka on täydellinen valinta sinulle, joka haluat lomaltasi muutakin kuin rantoja, uima-altaita ja turistimenuja.

Willemstadt

Curaçaon matkan aikana päädyt varmasti jossain vaiheessa Williamstadin pääkaupunkiin, joka on kuin pieni sokerileivos kaikkien kaupunkien joukossa. Kaupungissa asuu noin puolet saaren 130 000 asukkaasta. Useat saaren nähtävyyksistä ovat täällä, mutta myös muualla saarella riittää ihasteltavaa. Mielenkiintoisia kohteita ovat esimerkiksi Kura Hulandan orjamuseo, Handelskaden lukuisat ravintolat ja kahvilat sekä kävelykierros Otrobandassa. Tai voit hyvin kävellä ympäriinsä ilman sen kummempaa päämäärää ihastelemassa tämän pienen värikkään kaupungin menoa ja tunnelmaa – käveleminen kaupungin päästä päähän vie vain puolisen tuntia. Aivan Willemstadin ulkopuolella odottavat rannat, ja alhaalla Seaquarium Beachin luona on delfiiniakatemia. Ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde on myös paikallinen tislaamo, jossa valmistetaan sinistä likööriä.

Koe Curaçao

Tällä kiehtovalla saarella on vaikka kuinka paljon nähtävää, joten kannattaa ehdottomasti lähteä tutustumaan myös sen ulompiin osiin – suositeltava kulkuväline on silloin auto, jolla pääset kätevimmin esimerkiksi Westpuntin rannoille ja Boca Tablan lähellä sijaitsevalle dramaattiselle pohjoisrannikolle. Eteläisellä rannikolla on jopa neljäkymmentä erilaista rantaa, ja jos haluat lähteä tutustumaan vedenalaiseen maailmaan, voit lähteä sukeltamaan mielenkiintoisille hylyille ja koralliriutoille. Ennemmin tai myöhemmin tulet myös näkemään landhuises-alueita, joita on ympäri Curaçaoa. Nämä ovat merkkinä epäonnisista yrityksestä luoda kannattavaa viljelytoimintaa saaren karuissa olosuhteissa, joissa sadepäiviä on vähän. Nykyään monet landhuises-rakennuksista on muutettu ravintoloiksi, joissa pääsee tutustumaan paikalliseen keittiiöön. Curaçaon loma jättää melko varmasti tunteen, että loman aikana tuli nähtyä enemmän kuin yleensä, mutta paljon on vielä jäljellä seuraavaa kertaa varten.

Ainutlaatuisia hotelleja

Tjäreborgin valikoimassa on Curaçaon upeimmat hotellit, jotka sijaitsevat rantojen äärellä muutaman kilometrin päässä keskustasta. Voit valita juuri itsellesi parhaiten sopivan vaihtoehdon, joko All Inclusivella tai ilman. Curaçaolle matkustat kätevästi reittilennoilla ympäri vuoden, ja päätät itse kuinka pitkään haluat viipyä matkalla – helppoa, turvallista ja mukavaa.

Aurinkoa, uimista ja sukeltamista

Curaçao on täydellinen aurinkolomakohde, sillä ilman ja veden keskilämpötila on 27 asteen tuntumassa. Rannikolla on useita pieniä vaaleita hiekkarantoja, jotka ovat hyvin hoidettuja ja joilla on rantaklubeja kaikkine palveluineen. Rannoilla on erinomaiset mahdollisuudet sukeltaa ja snorklata. Akvaariossa pääset katselemaan merileijonia ja haikaloja sekä uimaan delfiinien seurasssa.
Hyvä tietää
 • Rantahotelleja
 • All Inclusive
 • Hotelleja, joissa spa
 • Upeita hiekkarantoja
 • Hyvä sukelluskohde
 • Hyvät ostosmahdollisuudet
 • Ravintoloita ja yöelämää
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Curaçao

Rannat
Curaçaolla on mistä valita, sillä täällä on nelisenkymmentä erilaista rantaa, jotka eroavat paljon toisistaan. Osa rannoista on täysin luonnon tilassa, kun taas toisilta rannoilta löytyvät kaikki palvelut, kuten ravintolat ja suihkut. Joillekin rannoille on sisäänpääsymaksu. Rannat sijaitsevat pääasiassa saaren eteläpuolen pienemmissä poukamissa, jotka ovat suojassa voimakkailta luoteistuulilta. Pohjoisen rannoilla aallot ovatkin usein hyvin korkeita. Täällä ei ole pitkiä hiekkarantoja, kuten esimerkiksi naapurisaari Aruballa, mutta lähes kaikilla rannoilla on erinomaiset mahdollisuudet snorklata ja sukeltaa. Rannoilla voi yleensä olla myös yläosattomissa.

Playa Kalki

Tämä on saaren etelärannikon viimeinen ranta, joka sijaitsee lähellä Westpuntia. Kuten muutkaan Curaçaon rannat, tämäkään ranta ei ole kovin pitkä, se on vain muutamia satoja metrejä. Vuosina 1999 ja 2002 suurin osa hiekasta katosi aaltoihin, ja sen jälkeen Playa Kalkin ranta on koostunut lähinnä korallin palasista, joiden joukossa on siellä täällä hiekkaa. Rannan läheisyydessä voi myös snorklata, mutta mielenkiintoisimmat kalat ja monipuolisemmin katseltavaa on hieman pidemmällä – kannattaa uida noin viidenkymmenen metrin päähän rannasta. Geologisista ilmiöistä kiinnostuneen kannattaa vierailla rannan pohjoispäädyssä ja tutkia siellä olevia kallioita, joissa sedimenttikerrostumat ovat selvästi näkyvissä. Aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja on mahdollista vuokrata. Helpoiten tälle rannalle pääsee vuokra-autolla ajamalla kohti Westpuntia.

Playa Forti

Playa Forti sijaitsee Playa Kalkin eteläpuolella, ja ranta on saanut nimensä sen yläpuolella oleville kallioille aikoinaan rakennetusta linnoituksesta. Tämä ranta on pidempi kuin Playa Kalki, ja hiekkaa on riittämiin. Rohkeimmat uimarit voivat hypätä kalliolta, jopa kymmenen metrin korkeudesta, veteen, mutta maltillisemmasta menosta pitävät voivat nauttia snorklaamisesta ja auringotosta rannalla. Kallion päällä on muutama ravintola.

Hook´s Beach

Tämä ranta sijaitsee kaikkein lähimpänä Willemstadia, muutaman minuutin päässä Floris Suites -hotellista ja Hiltonin hotellista. Ranta on vain muutamia satoja metrejä leveä, ja täällä on Hook´s Beach Hut -rantaravintola sekä sukelluskoulu – virkistävän juoman ääreen ja snorklaamaan on yhtä lyhyt matka. Täällä voit nauttia myös lounasta ja illallista. Rannalla on suihkut ja mahdollisuus olla myös varjossa. Lähellä Hook´s Beach Hutin sisäänkäyntiä, sen oikealla puolella on muutamia paikallisia ruokapaikkoja, jotka ovat kokeilemisen arvoisia. Tarjolla on etenkin tuoretta kalaa ja mereneläviä. Alas rannalle vievä tie lähtee päätieltä, vain 50 metriä Floris Suites -hotellin sisäänkäynnin yläpuolelta.

Seaquarium Beach

Tämä ranta sijaitsee Willemstadin eteläpuolella ja on yksi saaren vilkkaimmista rannoista, niin päivisin kuin iltaisin. Rannalla on akvaariopuisto Seaquarium sekä Lions Dive & Beach Resort -hotelli ja Mambo-hotelli, joilla on omat rantansa. Seaquarium Beach muistuttaa kaikkein eniten Aruban hiekkarantoja, ja se on suhteellisen pitkä ja hiekka on täällä kullankeltaista. Kuten muillakaan hiekkarannoilla, snorklausmahdollisuudet eivät täälläkään ole parhaimmat, mutta palvelut ovat muuten hyvät. Rannalla on suihkut ja WC:t.

Klein Curaçao

Klein Curaçao on pieni asumaton saari, joka sijaitsee Curaçaon kaakkoispuolella. Saarelle pääsee ainoastaan järjestetyllä veneretkellä. Matka tänne kestää noin kaksi tuntia, joten retkeen kannattaa varata kokonainen päivä. Hintaan sisältyy ruoka ja juomat. Erinomaiset mahdollisuudet snorklata ja sukeltaa, ja sukellusvarusteet on usein mahdollista vuokrata veneestä.

Grote Knip - Playa Kenepa

Tämä ranta sijaitsee Playa Kalkin eteläpuolella ja on yksi saaren suosituimmista rannoista. Täällä riittää tilaa ja hiekkaa, ja rannalla on suihkut, WC:t ja ravintola. Ylhäällä parkkipaikalla myydään silloin tällöin maukkaita kotitekoisia leivonnaisia, joita kannattaa maistaa. Parhaimmat snorklauspaikat sijaitsevat rantaa reunustavien kallioiden luona.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Ravintoloita on runsaasti sekä Willemstadissa että muualla saarella, ja niitä on kaikenlaisia – huippuravintoloista pienempiin baareihin, joista saa voileipiä ja muuta pientä syötävää nälän yllättäessä. Hygieniataso on Curaçaolla yleisesti ottaen hyvä, sillä puhdasta vettä on koko saarella. Täällä voi hyvillä mielin syödä kaikkialla. Edullisinta lounasta on Willemstadin paikallisilla ruokamarkkinoilla, joilla voit maistella aitoja karibialaisia herkkuja. Hotelleissa hinnat ovat yleensä hieman kalliimpia. Willemstadista etelään päin olevilla rannoilla on ravintoloita, jotka ovat avoinna aamusta myöhäiseen iltaan.

Pukeutuminen

Vaikka Curaçaolla onkin hyvin välitön tunnelma, erityisesti sisätiloissa on hyvä noudattaa tiettyä huomaavaisuutta. Ravintoloihin on tapana pukeutua kunnolla, shortsit ja sandaalit eivät ole suositeltava vaihtoehto. Lounasaikaan pukeutuminen voi olla rennompaa, mutta tähän vaikuttaa luonnollisesti se, minkälaisen paikan valitset.

Hedelmämehu

Hedelmä- ja vihannesmehuja on tarjolla paljon kaikenlaisia sesongin mukaan, ja niitä myydään pienissä kioskeissa, kahviloissa, ravintoloissa, hotelleissa ja baareissa.

Vesi

Vesijohtovesi Curacaolla suodatetaan merivedestä ja vesi on raikasta ja erittäin juomakelpoista, joten pullovettä ei ole välttämätöntä ostaa.

Olut

Paikallinen olut, Balashi, on vaalea ja melko mieto olut. Myös tuontioluita on saatavana, varsinkin hollantilaisia merkkejä.

Viini

Useimmissa paremmissa ravintoloissa ja hotelleissa on hyvät viinivalikoimat.

Alkoholi

Tunnettuja alkoholimerkkejä myydään supermarketeissa, isommissa hotelleissa ja ravintoloissa. Rommivalikoimat ovat monipuoliset, ja hintaluokat ja laatu vaihtelevat.

Kabritu - vuohi

Vuohenliha on erittäin suosittua Curaçaolla, ja siitä valmistetaan usein pataruokaa, jota syödään yhdessä riisin, keittobanaanin ja maissileivän kanssa.

Plantain - keittobanaani

Keittobanaani muistuttaa ulkonäöltään tavallista banaania, mutta se on hieman isompi. Keittobanaani sisältää myös enemmän tärkkelystä, eikä ole niin makea kuin tavallinen banaani. Sitä ei syödä koskaan raakana, vaan se valmistetaan joko paistamalla tai keittämällä. Curaçaolla keittobanaania tarjoillaan usein ÷kannattaa maistaa, sillä sen maku on mainio.

Karko/conch - kampasimpukka

Kampasimpukat ja muut nilviäiset ovat maukasta syötävää. Kampasimpukka voi painaa jopa puoli kiloa, ja sen liha valmistetaan paistamalla ja tarjoillaan usein kastikkeen kanssa. Simpukan maku muistuttaa hieman rapua. Kampasimpukoita voi ostaa markkinoilta tai Seaquariumista, jossa altaista voi itse poimia simppukansa.

Kadushi - kaktus

Kaktuksesta valmistetaan yllättävän maukasta keittoa, vaikka sen koostumus ei välttämättä houkuttelekaan. Kannattaa kuitenkin maistaa.

Funchi - maissileipä/vanukas

Funchi on suosittu lisuke useiden liha- ja kalaruokien kanssa. Kyseessä on paksu pannukakkumainen leipä, joka on valmistettu maissijauhosta. Kuten myös keittobanaania, funchia tuodaan usein pöytään ilman, että olisit sitä erikseen sitä tilannut. Funchia, johon on sekoitettu papuja ja sokeria, kutsutaan nimellä tutu.

Arroz moro - riiisiä ja papuja

Arroz morossa yhdistyy kaksi Karibian suosikkiraaka-ainetta - riisi ja papu, joita tarjoillaan usein kabritun stoban kanssa.

Juomat

Useimmilla ravintoloilla on monipuoliset viinilistat. Valikoimissa on sekä eteläafrikkalaisia, australialaisia, eurooppalaisia että eteläamerikkalaisia viinejä. Amstel Bright on saaren oma olutmerkki, josta erityisen tekee se, että valmistuksessa on käytetty merivettä. Olut on maultaan kevyt ja raikas, ja se tarjoillaan limen kanssa. Tämä juoma sopii kaikkiin tilanteisiin – voit nauttia sitä rannalla, grillatun kalan seurana tai vaikka Willemstadissa tehdyn kävelyretken päätteeksi. Vesijohtovesi on hyvälaatuista ja sitä voi hyvin juoda. Myös pullovettä on saatavana, mutta ei ole mitään syytä välttää vesijohtoveden juomista.

Ruokamarkkinat

Markkinoilla on vilkas meno, ja paikalliset syövät täällä yleensä lounasta. Tässä paviljonkia muistuttavassa rakennuksessa on erilaisia ruokapaikkoja, joissa on tarjolla perinteisellä tavalla hiilloksella valmistettua ruokaa. Kun olet saanut tilaamasi ruuan, voit istahtaa vapaalle paikalle ja nauttia sekä ruuasta että tunnelmasta. Markkinat sijaitsevat Pundan postikonttorin vieressä, jatka kelluvilta markkinoilta länteen päin ja kävele muutamia satoja metrejä eteenpäin, niin olet perillä.

Ruokakierros

Sekä Pundassa että Ortrobandassa on mahdollisuus tehdä erilaisia ruokakierroksia. Kauas ei tarvitse lähteä, sillä laaja makujen ja ruokien kirjo löytyy pieneltä alueelta.

Sininen Curacao

Ainutlaatuinen likööri, jota valmistetaan ainoastaan täällä. Raaka-aineena on eräänlainen sitrushedelmä, joka osoittautui kelpaamattomaksi kaikkeen muuhun paitsi alkoholin maustamiseen, johon se sopiikin erinomaisesti. Paikallisessa tislaamossa järjestetään opastettuja kierroksia, joiden aikana pääsee myös maistelemaan tislaamon tuotteita, joiden valikoimaan kuuluu paljon muutakin kuin sinistä likööriä.
Curaçaolla on yöelämää, mutta tarjonta ei ole erityisen monipuolinen. Isoja diskoja tai viihdekeskuksia ei ole, mutta täällä on useita kasinoja, baareja, jazzklubeja ja paikkoja, joissa on elävää musiikkia. Eniten viihdetarjontaa on Salinassa, joka sijaitsee Pundan itäpuolella, mutta myös muualla Willemstadin keskustassa on mukavia paikkoja.
Ostokset
Curaçaolle ei varsinaisesti matkusteta sen ostosmahdollisuuksien takia, mutta muutamia mielenkiintoisia tuotteita täällä kuitenkin on. Paikallinen likööri on mainio tuliainen, ja jos olet kiinnostunut käsitöistä, kannattaa vierailla Arawak Clayssä, joka sijaitsee Otrobondassa. Pääset sinne kävelemällä laituria pitkin satamaan päin. Parhaimmat ostosmahdollisuudet ovat Pundassa, jossa useilla tunnetuilla merkeillä, kuten Tommy Hilfigerillä ja Benettonilla, on liikkeensä. Hinnat eivät juurikaan ole edullisemmat kuin Suomessa, mutta valikoimat ovat täällä hyvät, jos esimerkiksi tarvitset yllättäen jonkin ylimääräisen vaatekappaleen. Kaupat ovat yleensä auki aamusta iltakuuteen, ja osa saattaa olla suljettuina muutaman tunnin lounasaikaan.
Liikunta ja treeni
Jos kaipaat aktiivista lomailua, Curaçaolla on tarjolla erilaisia aktiviteetteja niin maalla kuin veden alla.

Sukellus

Curaçaolla on yli sata tunnettua sukelluspaikkaa, joten tämän kohteen voi todellakin sanoa sopivan sukeltajille. Erityistä Curaçaon useille sukelluspaikoille on se, että niihin pääsee suoraan rannalta, jolloin venekuljetuksesta ei tule kuluja. Täällä voit kokeilla virtaussukellusta, hylkysukellusta sekä ihastella koralliriuttoja. Saarella on monipuolinen valikoima sukelluskouluja, jotka järjestävät kursseja ja vuokraavat varusteita.

Vaellus

Christoffelin kansallispuisto on saaren suurin luonnonsuojelualue ja houkuttelee kävijöitä vaellusreiteillään. Täällä on myös Curaçaon korkein vuori ja paljon muuta mielenkiintoista, kuten aaloeita, akasioita ja eri kaktuslajeja. Hyvällä tuurilla saatat kohdata myös Curaçaon oman valkohäntäpeuran. Opastettuja kierroksia ainoastaan ennakkovarauksella. Pääsylippuun kuuluu kartta, ja halutessasi voit myös ostaa laajemman oppaan, jossa kerrotaan puistosta ja sen asukkaista. Puiston sisäänkäynti on Savonetin kylässä, lähellä Boka Tablaa.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Curaçaolla on mahdollisuus harrastaa erilaisia aktiviteetteja, jos kaipaat vaihtelua rantaelämään.

Ratsastus

Kun haluat lähteä ratsastamaan, kannattaa suunnata Christoffel Parkiin. Täällä on hevosia ja kaikenlaisia ratsastusreittejä, jotka sopivat hyvin aloittelijoille sekä kokeneemmille ratsastajille.

Kalastus

Jännitys tiivistyy konkreettisesti istuessasi veneen kannella ja seuratessasi tarkkaavaisesti ongen liikkeitä. Kun kala on saatu koukkuun, vuorossa on seuraava vaihe. Laivanmiehistö antaa mielellään hyviä neuvoja kalan käsittelyyn, mutta sinun on itse tehtävä kaikki työ. Raitamakrilli, tonnikala ja purjekala ovat täällä tyypillisesti esiintyviä lajeja. Puolenpäivän mittainen kalastusretki on usein riittävä, sillä satamasta on vain kymmenen minuutin matka itse kalastuspaikkaan. Muista ottaa mukaan aurinkovoidetta, sillä auringon paahde voi merellä olla todella voimakas.

Chobolobo

Sininen Curaçao-likööri on tuttu drinkkien ystäville. Tätä sinistä alkoholia valmistetaan nimensä mukaisesti juuri tällä saarella, ja ihan aitoa likööriä saakin oikeastaan vain Curaçaolta. Muualla myynnissä oleva sininen likööri on usein jäljitelmä alkuperäisestä tuotteesta. Curaçao-likööri on valmistettu paikallisesta Laraha-appelsiinilajikkeesta, joka on saaren karujen kasvuolosuhteiden vuoksi syötäväksi kelpaamaton, mutta sopii mainiosti liköörin valmistukseen. Likööriä valmistetaan vain pieniä määriä, noin 2000 litraa kuukaudessa, joten tätä alkuperäistä tuotetta ei juurikaan viedä täältä myyntiin muualle. Tislaamon yhteydessä on pieni museo sekä näyttely, ja luonnollisesti täältä voi myös ostaa pullollisen likööriä mukaansa. Tislaamossa pääsee myös maistelemaan paikallisia liköörilajeja. Chobolobo sijaitsee Salinassa, ja helpoiten tänne pääsee ajamalla kehätietä itään päin ja seuraamalla tienviittoja.

Kaupunkikierros

Otrobandassa on mahdollista osallistua paikallisten järjestämille kävelykierroksille, joiden aikana pääset kuulemaan historiasta, rakennustekniikoista sekä mielenkiintoisista paikallisista tarinoista. Nämä kierrokset ovat mainio tapa perehtyä lähemmin kaupunkiin ja sen taustoihin. Saat varmasti vastauksen siihen, miksi osa rakennuksista näyttää ränsistyneiltä ja osa loistaa kirkkaissa väreissään. Kävelykierrosten kieli on englanti.

Westpunt

Westpunt sijaitsee saaren pohjoisella niemellä. Täällä on useita upeita rantoja, joihin voi hyvin tehdä päiväretken. Lounasta voi nauttia rantaravintolassa tai Jaanchies-ravintolassa. Jos olet liikkeellä autolla, voit ajaa tänne pohjoista tietä pitkin Christoffel Parkin luonnonsuojelualueen läpi, ja takaisin Willemstadiin pääset eteläistä tietä pitkin.

Landhuis-alueet

Curaçaolla on useita landhuis-alueita, jotka tehtiin alun perin viljelmiksi. Saaren karut olosuhteet eivät ole ihanteelliset viljelylle, joten alkuperäiset suunnitelmat vehreistä viljelmistä ja runsaista sadoista eivät valitettavasti toteutuneet – tilalle tuli suolan louhinta ja muita realistisempia vaihtoehtoja. Nykyään monet näistä landhuis-alueiden mahtavista rakennuksista on muutettu ravintoloiksi ja museoiksi. Groot Santa Martha on yksi suurimmista, ja se sijaitsee noin puolivälissä eteläisellä tiellä Willemstadin ja Westpuntin välissä. Täällä on paljon erilaista toimintaa, käsitöitä, museo ja mahdollisuus tutustua Curaçaon historian tärkeimpiin vaiheisiin. Ravintolaa alueella ei ole, mutta nälkäisenä kannattaa suunnata Dokterstuinin landhuis-alueelle, jossa on viihtyisä ravintola. Dokterstuin sijaitsee pohjoisen tien varrella kukkulan päällä, joten eksymisen vaaraa ei ole. Myös Chobolobon landhuis-alue on vierailemisen arvoinen kohde.

Luontoelämyksiä

Boca Tabla kuvataan usein luolaksi, mutta kyseessä on oikeastaan pieni kivinen silta, jonka alapuolella pauhaa meri. Nämä dramaattiset luonnonmaisemat ovat upeaa katseltavaa. Täällä saaren pohjoisrannikolla on paljon karuja kallioita ja korkeaa aallokkoa, ja useita polkuja, joita pitkin voin tehdä kävelyretkiä. Pisin reitti kestää noin tunnin verran. Tämä on ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde, jossa voit pistäytyä vaikka matkalla Westpuntin rannoille. Aja pohjoista tietä pitkin Westpuntiin asti ja seuraa tienviittoja.

Hatu Caves

Suurempi ja luolamaisempi kui Boka Tabla. Näihin luoliin voit mennä sisälle ja nähdä stalagmiitti ja statalaktiitti -tippukivimuodostumia, lepakoita ja vanhoja intialaisia piirustuksia. Luolat sijaitsevat kätevästi matkan varrella ajaessasi pohjoiseen päin, ja vain lyhyen matkan päässä Franklin D. Rooseveltweg -lentokentältä.

Kura Hulanda

Kura Hulandassa sijaitseva ja yksityisessä omistuksessa oleva orjamuseo on mielenkiintoinen vierailukohde, joka on orjiin ja orjakauppaan liittyvän tutkimuksen keskus. Täällä on maailman kattavin orjakauppaa koskeva dokumentaatio, alkuperäisiä asiakirjoja, jäännöksiä ja uudelleen rakennettuja ympäristöjä. Lisäksi museossa on laajat afrikkalaiset kokoelmat, jotka pohjautuvat omistajan henkilökohtaiseen kiinnostukseen. Museo sijaitsee samannimisellä hotellialueella.

Curaçao Museum

Tämä museo on kirjava kokoelma saaren historiaa – geologiaa, kansanperinnettä, uskontoa ja elinkeinoelämää. Täällä on myös ensimmäisenä Atlantin ylittäneen KLM-lentokoneen ohjaamo. Osoite: Van Leeuwenhoekstraat z/n, Mundo Nobo. Museo sijaitsee Otrobandan länsipuolella.

Mikvé Israel-Emanuelin synagoga

Tämä synagoga on ollut pisimpään jatkuvassa käytössä läntisellä pallonpuoliskolla. Synagogan yhteydessä on vuodesta 1969 toiminut juutalainen museo, jossa voi tutustua Curaçaon juutalaisten historiaan.

Seaquarium

Oletko haaveillut delfiinien kanssa uimisesta? Tai haluaisitko ihastella meritähtiä? Seaquariumissa kaikki on mahdollista. Tämä valtava akvaariopuisto sijaitsee parin kilometrin päässä Pundasta itään päin, ja täällä pääset seuraamaan delfiinien ja merileijonien temppuja tai voit halutessasi tutustua merenalaiseen maailmaan veteen kastautumatta. Seaquariumissa järjestetään myös monipuolista koulutustoimintaa, jonka tavoitteena on edistää saarta ympäröivän meren kestävää hyödyntämistä. Lisäksi täällä järjestetään kursseja delfiinikouluttajille ja tarjotaan delfiiniterapiaa, jonka on todettu olevan toimiva hoitomuoto mm. autistisille lapsille.

Bounty

Bounty on kolmekymmentä metriä pitkä purjealus, joka vie matkustajansa Curaçaon etelärannikon parhaille snorklauspaikoille. Yksi näistä on Spaanse Water, jossa voit snorklata pienelle laivahylylle. Hintaan sisältyy erinomainen barbecuelounas ja juomat.

Kelluvat markkinat

Kelluvat markkinat löytyvät Sha Caprileskaden laiturin luota. Tänne rantautuvat Venezuelan ja Curaçaon välillä edestakaisin kulkevat laivat, jotka kuljettavat mukanaan hedelmiä ja vihanneksia. Vilkkainta täällä aamupäivisin, mutta kaupankäynti jatkuu iltapäivään asti. Tarjolla on niin tuttuja kuin hieman tuntemattomampiakin hedelmiä ja vihanneksia. Voit vaikka ostaa muutaman mangon tai kokonaisen melonin mukaan rannalle.
Kulkuyhteydet
Paras tapa nähdä ja kokea Curaçao on vuokrata auto. Voit varata auton jo ennen matkaa matkanvarauksen yhteydessä, mikä on sekä halvempaa että kätevämpää. Vuokra-auton saaminen paikan päällä varsinkin korkeasesongin aikaan voi olla vaikeaa, joten varaa Avis-auto jo ennen matkaa.

Näe enemmän omalla autolla

Curaçaolla on kätevintä liikkua paikasta toiseen vuokra-autolla. Useat saaren nähtävyyksistä sijaitsevat pienempien teiden varsille tai muuten sellaisissa paikoissa, joihin pääsee parhaiten autolla. Autolla liikkuessa näet myös paljon enemmän, ja voit vaikka pysähtyä matkan varrella olevalle rannalle, kun sinun ei tarvitse huolehtia bussiaikatauluista. Liikenne on täällä oikeanpuoleinen ja sujuu suhteellisen rauhallisesti. Tiet ovat yleisesti ottaen kohtuullisessa kunnossa, mutta tienviitat voivat paikoitellen olla puutteellisia. Curaçaon saari on kuitenkin kokonaisuudessaan pieni, joten etäisyydet eivät ole kovin pitkiä. Liikennesäännöt ja -tavat ovat suurimmaksi osaksi samanlaiset kuin Suomessa, mutta yksi poikkeus täällä on: autoilijat antavat äänimerkkejä jatkuvasti, ja tämä kuuluu asiaan. Koska saari on pieni, kaikki tuntevat täällä toisensa ja äänimerkeillä on tapana tervehtiä ohiajavia tuttuja.
Taksi (sovi hinnasta etukäteen). Bussiverkosto on, mutta se ei ole erityisen toimiva.

Taksit

Saarella on paljon takseja, mutta niitä ei aina ole näkyvissä juuri silloin, kun niitä tarvitsisi. Varminta on tilata taksi ravintolasta tai hotellista. Hinnat ovat kiinteitä, mutta eivät erityisen edullisia. Aidossa taksissa on kirjaimet TX rekisterikilvessä, eikä kylttiä katolla.

Bussit

Willemstadissa sekä sen lähialueilla liikennöi muutama bussilinja, mutta itse kaupunki on niin pieni, että perille pääsee usein nopeammin kävellen, varsinkin kun haluat siirtyä Pundasta Otrobandaan ja toisinpäin. Voit kävellä Emma Bridgen yli, joka on suljettu autoliikenteeltä. Seaquariumiin ja Caracasbaaihin pääsee bussilla Pundan bussiasemalta, joka sijaitsee postin takana. Myös saaren muihin osiin, kuten Westpuntiin ja Laguniin pääsee bussilla, mutta vuoroja ei kulje kovin usein. Kannattaa aina tarkistaa, että busseja kulkee myös takaisin päin. Useimmilla hotelleilla on ilmainen kuljetus muutaman kerran päivässä Willemstadiin ja takaisin.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Omatoimikohde, jossa ei ole Tjäreborgin opaspalveluja!

Vastuullinen matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Vastuullinen matkailu.

Passi ja viisumi

Suomen kansalaisilla passin tulee olla voimassa koko matkan ajan. Suosittelemme kuitenkin, että passi on voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen. Paluulippu, matkavakuutus ja vahvistus hotellivarauksesta tulee esittää pyydettäessä.

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Curaçaolle enintään 90 vuorokautta kestävälle matkalle. Sitä pidempään kestävää oleskelua varten matkustajan on itse hankittava viisumi.

Mikäli et ole Suomen kansalainen, tarkista mahdollinen viisumitarpeesi/passivaatimukset Alankomaiden suurlähetystöstä, joka hoitaa myös Curaçaon asioita. Sellaisia Suomen kansalaisia, jotka eivät ole alkuperältään suomalaisia, saattavat koskea muut säännöt ja sinun kannattaa tarkistaa säännöt suoraan Alankomaiden lähetystöstä/konsulaatista.
Ei omaa suurlähetystöä, ota tarvittaessa yhteyttä Alankomaiden suurlähetystöön Ruotsissa, p. + 46 8 556 933 00.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa/passport requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please also note the possible need for a transit visa.

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Suositus: Kurkkumätä-jäykkäkouristus, MPR, hepatiitti A ja B.
Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat rokotusklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Suojautuaksesi hyttysiä ja muita hyönteisiä vastaan, suosittelemme hyttyskarkotetta ja vaaleita, pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Valuutta ja maksaminen

Alankomaiden Antillien guldeni (NAF). Mutta myös US-dollarit hyväksytään kaikkialla. Kannattaa vaihtaa vaikka euroja paikalliseksi valuutaksi paikan päällä, sillä dollareilla maksaessasi hinnat pyöristetään yleensä ylöspäin. Yleisimmät luottokortit kelpaavat suuremmissa hotelleissa ja ravintoloissa, mutta pidä mukana aina myös hieman käteistä. Diners Club -maksukortti ei ainakaan toistaiseksi kelpaa Curaçaolla. Pankkiautomaatteja on runsaasti.
Tilaa valuuttaa FOREX Bankista ennen matkaa ja aloita lomasi mukavammin. Lue lisää yhteistyöstämme Forex Bankin kanssa.

Aikaero

Kesäaika: Suomen aika -7 tuntia. Talviaika: Suomen aika - 6 tuntia.

Sähkö

110 V. Adapteri tarvitaan (myös muuntaja, mikäli et voi vaihtaa sähkölaitettasi 110 V teholle).

Kieli

Papiamento, hollanti, espanja ja englanti.

Lisätiedot

Huomioithan, että Curaçaon hotelleissa on yleensä 21 vuoden ikäraja. Tämä siis edellyttää, että vähintään yhden matkaseurueesta tulee olla yli 21-vuotias. Mahdollisista poikkeuksista voit kysellä myyntivirkailijoiltamme, numerosta 09 123 71.
Musiikin ja yöelämän äänet saattavat kuulua häiritsevästi tiettyihin hotelleihin.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 10-12 tuntia lomalennolla Tukholmasta. Reittilennoilla Helsingistä noin 16-18 tuntia, vaihtelee lentoreitityksen mukaan.

Näin matkustat tänne

Curaçaolle voit matkustaa Tjäreborgin kautta reittilennoilla mihin aikaan vuodesta tahansa. Lento laskeutuu Willemstadin lähelle Hato Airport -lentokentälle.
Suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen, jotta pääset sujuvasti hotelliisi. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.

Lento laskeutuu Hato Airport -lentokentälle, n. 15 km Willemstadista. Matka lentokentältä hotelliin (10-15 km) kestää taksilla 30 minuutista 1 tuntiin, liikenteen mukaan.
Sää
 • tammikuu
28°21°
8
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
29°21°
9
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
29°21°
9
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
30°22°
9
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
30°23°
9
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
30°24°
9
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
30°23°
9
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • elokuu
30°24°
9
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
21
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
30°23°
8
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
30°23°
7
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
29°23°
7
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
29°22°
8
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
21
Sateettomia päiviä

Tee matkahaku – Curaçao
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.