Näköalat yli New Yorkin

Matkusta New Yorkiin lasten kanssa

New Yorkissa elämyksiä on loputtomasti ja joka puolella. Manhattanilla kierrellessäsi ihmeteltävää riittää melkein hengästymiseen asti. Tunne voi olla samankaltainen kuin lapsena, kun on niin uppoutunut johonkin mielenkiintoiseen, ettei millään malttaisi mennä nukkumaan. Ja New Yorkhan onkin kaupunki, joka ei koskaan nuku.

New Yorkissa on helppo heittäytyä ihastelemaan kaikkea ympärillä olevaa, sillä kaupunki tarjoaa valtavasti vau-elämyksiä kaiken ikäisille. New York on myös mitä mainioin kohde pienten lasten kanssa matkustaessa, mitä moni ei välttämättä tule ajatelleeksi. Lomailu suuressa ja vilkkaassa kaupungissa mielletään usein vaivalloiseksi. Koska olen itse viettänyt parhaat lomamatkat lasten kanssa juuri New Yorkissa – vaippaikäisestä teini-ikään – voin todellakin suositella tätä mahtavaa kaupunkia lasten kanssa matkustaville. New Yorkissa on kaikki ainekset, mitä tarvitaan onnistuneeseen lomaan perheen pienimpien seurassa.

Pienten lasten kanssa ravintolassa syöminen voi olla painajaismainen kokemus, mutta näin ei kuitenkaan ole New Yorkissa. Täällä ulkona syöminen on tavallista, joten ravintoloissa on totuttu lapsiperheisiin ja heidän tarpeisiinsa. Lapset huomioidaan koko vierailun ajan, ja usein tarjoilija saattaakin tuoda pöytään värikynät heti alkajaisiksi. New Yorkissa ei myöskään ole hankalia tilauksia, sillä täällä muutosten tekeminen tilaukseen on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Dylans candy bar

Dylan's Candy Bar

Kun olimme silmäilleet ruokalistan läpi Café Luxembourgissa Upper West Sidessa, huomasimme, että ainoa ruoka, jota silloin viisivuotias poikamme suostuisi syömään, oli ranskalaiset ja paahtoleipä marmeladilla. Kun me hieman häpeillen teimme tilauksen, tarjoilija ei kohottanut kulmakarvaansakaan vaan kysyi ainoastaan, että ”mitä juotavaa nuorelle herralle saisi olla?”

Paras aika syödä ulkona lasten kanssa on klo 17 aikaan, jolloin lapsiperheitä on paljon liikkeellä. Siihen aikaan tilaa on yleensä myös suosituimmissa ravintoloissa. Ja kun lapset viihtyvät, myös vanhemmat ovat tyytyväisiä. Ja toisinpäin. Monille on varmasti tuttu sellainen tilanne, että matkakohde on valittu ainoastaan lasten viihtyvyyden vuoksi, kun taas vanhemmat tuntevat olonsa tylsistyneiksi. New Yorkissa viihtyvät kaikki. Lapset voivat katsoa omia ohjelmia tabletilta sillä aikaa, kun sinä syvennyt taidenäyttelytarjontaan TimeOutin sivustolla ja siemailet täydellistä Dry Martinia. Ravintoloissa ja kahviloissa törmäät todennäköisesti kuuluisuuksiin ja voit päästä salakuuntelemaan mielenkiintoisia keskusteluja.

New York

Keltaisia takseja on kaikkialla, ja taksilla matkustaminen on kohtuullisen hintaista.

Miten New Yorkissa pääsee paikasta toiseen? Metro on muuten todella kätevä ja nopea, mutta ei kaikkein sujuvin vaihtoehto lastenvaunujen kanssa. Jos matkaseurueessa on kaksi aikuista, lastenvaunujen kantaminen alas metrolle onnistuu kyllä. Keltaisia takseja on kaikkialla, ja taksilla matkustaminen on kohtuullisen hintaista.

New Yorkissa myös lasten aktiviteetit tuntuvat hauskemmilta kuin kotona, ja täällä monet paikat herättävät muistoja elokuvista, tv-sarjoista ja kirjoista. Voit esimerkiksi käydä istuskelemassa samoilla portailla kuin Sinkkuelämää-sarjan Carrie.

Vinkit New Yorkiin

Nathan's Famous

Mahtava klassinen brooklyniläinen ruokapaikka Coney Islandilla. Makkaran ystävän paratiisi ja Lou Reedin ansiosta todellinen legenda. Ruokalistalla on makkaraa erimuodoissaan. Ravintola on ollut avoinna joka päivä avaamisestaan lähtien vuonna 1916 – paitsi 29.10.2012, jolloin Nathan’sin oli pakko sulkea ovensa hirmumyrsky Sandyn vuoksi. Kävelyetäisyyden päässä on upea New York Aquarium, joka vaurioitu Sandy-myrskyn iskiessä, mutta nyt akvaario on kunnostettu ja jälleen avoinna yleisölle.
Osoite: 1310 Surf Avenue, Brooklyn

Forbidden Planet

New York on useiden supersankarielokuvien tapahtumapaikka, ja tämä kauppa on todellinen supersankareiden aarreaitta. Täällä on valtavat valikoimat muun muassa sarjakuvia, keräilykortteja (myös japaniksi), rakennusmalleja ja t-paitoja. Forbidden Planet -ketjulla on kauppoja myös muissa kaupungeissa, mutta ainoastaan tässä Broadwayllä sijaitsevassa liikkeessä olet Spider-Manin maisemissa ja voit kuvitella hämähäkkimiehen kiipeilemässä ikkunan ulkopuolella.
Osoite: 832 Broadway

Madison Square Garden

Yksi maailman parhaista areenoista. Tänne kannattaa suunnistaa jo ihan tunnelman takia, sillä esimerkiksi New York Rangersin ottelun seuraaminen paikan päällä on todellinen elämys.
Osoite: 4 Pennsylvania Plaza

Empire State Building

Tämä mahtipontinen rakennus ei tarkempia esittelyjä kaipaa. Seuraa King Kongin jalanjälkiä ja ihastele maisemia rakennuksen huipulta.
Osoite: 350 Fifth Avenue