Nyhavn kesällä
Lomalähettiläät

Ihastu

Köpikseen!

Neljä vuodenaikaa Kööpenhaminassa

Tanskan pääkaupungista on vaikea olla pitämättä. Kööpenhamina tarjoaa aina iloa, vilskettä ja maailman parhaita leivonnaisia, olipa vuodenaika mikä hyvänsä. Olen asunut Kööpenhaminassa viimeiset kahdeksan vuotta ja kotiin on aina hieno palata reissuilta maailmalta. Jos nyt siis saan kutsua Kööpenhaminaa kodikseni, olenhan kuitenkin Jyllannista kotoisin.

Teksti & kuvat: Maria Byskov

Salkoruusuja talon seinustalla

Salkoruusuja Christianshavnissa, Overgaden Neden Vandet.

Kööpenhaminan satamaa auringonlaskussa

Auringonlaskun maisema Havneholmenilta Islands Bryggelle.

Värikkäitä jäätelöpuikkoja

Vastatehtyjä italialaisia jäätelöpuikkoja, OLUFs Østerbrolla.

Kööpenhamina ylhäältä käsin katsottuna

Näkymä Christiansborgin tornista.

Kukkivia puita

Kevät Islands Bryggellä.

Jokaisella vuodenajalla on oma vetovoimansa

Mikä tahansa vuodenaika on hyvä aika matkustaa Kööpenhaminaan, sillä nähtävää ja koettavaa on aina. Tässä joitakin parhaita vinkkejäni!

Kevät

Kööpenhamina on täydessä kukassa ja ilmassa on kevään tuoksu. Kaupunkilaiset kömpivät ulos koloistaan ja asettuvat kahviloiden terasseille nauttimaan kahvista ja ensimmäisistä lämmittävistä auringonsäteistä. Jos olet kaupungissa kirsikkapuiden kukinta-aikaan, vinkkini on suunnata Bispebjergin hautausmaalle. 300 metriä pitkä kirsikkapuiden reunustama kuja on unohtumaton elämys – ylläsi on huikea, vaaleanpunainen taivas.

Christianshavnin kanavanvarren julkisivuja

Christianshavnin kanava

Kesäinen puistomaisema Islands Brygge
Kirpputori, Islands Brygge

Kirpputori, Islands Brygge

Keväisin meillä kaupunkilaisilla on tapana siivota vaatekaappimme ja myydä ylijäämävaatteita kaduilla. Huhtikuusta lähtien kirpputoreja on vähän joka puolella kaupunkia. Pienistä vintagetoreista markkinoihin, joissa on myös huonekaluja ja kasveja. Yksi suosikkini on Frederiksbergin kirpputori, joka on avoinna viikonloppuisin Frederiksbergin kaupungintalon edustalla. Se tunnetaan tyylikkäistä myyntikojuista ja erityisesti muotilöydöistä. Islands Bryggen rannassa järjestetään kirppis kerran kuukaudessa. Siellä on kiva kierrellä hyvän kahvikupillisen kera ja nauttia tunnelmasta. Täälläkin voit tehdä löytöjä liikutpa jalkaisin tai kanavaveneellä. Rita Blå’s Lopper Sønder Boulevardilla Vesterbrossa tunnetaan hieman luovemmasta valikoimastaan. Sieltä saatat löytää myös kiinnostavaa keramiikkaa tai kasveja.

Kirsikkapuita Kongens Havessa

Kirsikkapuita Kongens Havessa

Vaaleanpunaisena kukkivia kirsikkapuita

Kirsikkakuja Bispebjergin hautausmaalla

Kesä

Parasta Kööpenhaminan kesässä ovat lukuisat viheralueet ja hyvät uintimahdollisuudet. Kaupungin merellinen sijainti on aivan ainutlaatuinen. On hämmästyttävää, että suurkaupungissa vesi on niin puhdasta että mereen voi pulahtaa lukuisissa paikoissa eri puolilla kaupunkia. Näin me kaupunkilaiset viilennämme itseämme kesähelteillä ja samaa suosittelemme täällä vieraileville. Pidettyjä yleisiä meriuimaloita ovat Kalvebod ja Islands Brygge. Hieman erilainen paikka on Refshaleøen ja kahvila La Banchina, jonka yhteydessä on hyviä pieniä uimalaitureita. Samalla voit nauttia kaupunkiin parhaimpiin lukeutuvaa kahvia tai herkutella tuoreella kesäsalaatilla, joka tulee heidän omalta luomupalstaltaan.

Islands Bryggen meriuimala

Islands Bryggen meriuimala

Hiekkaranta Helgoland

Helgolandin uimaranta Amager Strandilla

Jos olet enemmän rantaihmisiä, kaupungista löytyy myös kahdeksan kilometrin mittainen hiekkaranta. Amager Strandparkin Helgoland-rannalla voi uida ja nauttia rantaelämästä, suppailla, surffailla ja pelata beachvolleytä. Maisemat avautuvat vaikuttavalle Juutinrauman sillalle päin. Voit myös kääntää rantapyyhkeesi etelään ja seurailla Kastrupin kentän laskeutuvia ja nousevia lentokoneita.

GoBoats, Langebro

GoBoats, Langebro

Hämärtyvän kesäillan maisema Reffen Street Food

Reffen Street Food, Refshaleøen

Lähes pakollinen elämys kesäisessä Kööpenhaminassa on katuruoka. Christianshavnin pohjoiskärjessä sijaitseva Reffen Street Food on varsinainen ruokamekka, jossa on tarjolla makuja ympäri maailmaa. Paikka on auki sekä päiväsaikaan että iltaisin. Illalla voit nauttia hienoista auringonlaskumaisemista samalla kun maistelet eksoottisia ruokia ja juomia värikkäiden lamppujen alla. Kaunis iltataivas vie ajatukset melkein vielä etelämmäksi palmuihin ja lomatunnelmiin. Toinen kiva katuruokapaikka on Broens Gadekøkken, joka on Inderhavsbroenin kupeessa. Sinne pääsee helposti kävellen tai pyörällä Nyhavnista. Gyros maistuu täällä kuin Kreikan-lomalla tai kokeile Gasolin-burgeria. Se on valittu maailman parhaaksi hampurilaiseksi ja minusta täysin aiheesta.

Herkullinen brunssikattaus

Brunssi, Wulf & Konstali

Gyros-annos

Pita Gyros, Strangas, Broens Gadekøkken

Aamiainen, Packhouse, Christianshavn

Syksy

Kun kesä on ohi on syksyn hienojen värien vuoro. Niistä voi nauttia esimerkiksi Frederiksberg Havessa, joka loistaa keltaisen monissa sävyissä. Se on todella kaunis! Eikä pidä unohtaa ylpeyttämme Tivolia, jonne on tietysti myös aivan pakollista tehdä retki. Syksyisin se muuttaa ilmettään runsain koristuksin juuri sopivasti Halloweeniksi.

Lokakuussa, tanskalaisten syyslomien aikaan, järjestetään Kulturnatten. ”Kulttuuriyö” on 28 vuotta vanha perinne ja yksi Kööpenhaminan suosituimmista kulttuuritapahtumista. Eri kulttuurinalat yhdessä tarjoavat iloa ja inspiraatiota koko kaupungille. Yli 250 museota, teatteria, kirjastoa, kirkkoa, puistoa ja toria toivottaa yleisön tervetulleeksi Kööpenhaminan suurimpaan vuotuiseen yksipäiväiseen tapahtumaan.

Maisema syksyn väreissä, Kastellet

Kastellet

Värikästä villiviiniä talon seinustalla

Njalsgade

Talvi

Talveen kuuluu tietysti joulu ja Lucian päivä. Jos olet Kööpenhaminassa Lucian päivänä, voit nähdä hieman erilaisen Lucia-kulkueen, nimittäin vesillä. Valoin koristellut kajakit kaupungin kanavilla muodostavat taianomaisen näyn. Sen jälkeen suosittelen kävelyretkeä Prinsessegadelle, jossa jouluvalaistus muodostaa säihkyvän tähtitaivaan kadun ylle. Tivoli ja Strøget ovat tietysti mainioita paikkoja jouluvalojen ihasteluun, mutta ei kannata unohtaa vähemmän tunnettua Prisessegadea.

Jouluvalaistu Tivoli

Tivolin joulu

Jouluvalaistu Tivoli

Kun talvi koittaa ihan oikeasti myös Kööpenhaminaan, avataan myös kaupungin luistelukentät, kuten Frederiksberg Runddel ja Broens Gadekøkken. Luvassa on iloista vilskettä, liikuntaa ja kuppi kuumaa kaakaota.

Ja kun talvi alkaa riittää kööpenhaminalaisille, onkin onneksi jo laskiaisaika ”fastelavn”. Ja se tarkoittaa kaupunkilaisille sitä, että laskiaispullilla voidaan herkutella kokonainen kuukausi putkeen. Tanskalaisten laskiaispullat poikkeavat hieman suomalaisesta ja ruotsalaisesta perinteestä, sillä pullia on monia erilaisia ja jokaisella on oma suosikkinsa. Meillähän on leipomoita melkein joka kulmassa ja mikroleipomot, joiden valikoimassa on tavallisesti juureen leivottua leipää, kilpailevat parhaasta ja hypetetyimmästä laskiaispullasta. Minun suosikkipaikkojani ovat Il Buko, Andersen Bakery ja Hart. Näihin kannattaa vähän jonottaakin ja kaikissa voit nauttia myös erinomaista kahvia pullan kera.

Fastelavnsbolle eli laskiaispulla

Il Bucon laskiaispulla

Talvinen Kööpenhamina

Copenhagen Light Festival

Nyhavn talvella

Nyhavn talviasussa

Paikasta toiseen

Paras tapa nähdä ja kokea Kööpenhaminaa on tietysti polkupyörällä. Tee niin kuin paikalliset ja ota fillari alle, niitä on vuokrattavana joka puolella kaupunkia. Kööpenhamina on suunniteltu pyöräilyyn ja lähes aina se on nopein ja yksinkertaisin keino siirtyä paikasta toiseen. Kanavien yli on monissa paikoissa tehty siltoja, jotka ovat vain pyöräilijöitä varten. Parasta pyöräilyssä on tietysti se, että voi pysähtyä ja parkkeerata minne vain. Ajele ympäriinsä ja pysähdy spontaanisti kun siltä tuntuu ja nauti kaupungista tuuli hiuksissasi ja auringonpaiste nenänpäässä. Lasten kanssa voit vuokrata Christiania-pyörän, jonka laatikkoon mahtuu 2–4 lasta (tai laiska matkakaveri).

Kanavakierros

Kanavakierros Christianshavnissa.

SUP-lautoja

SUP-laudat ja kajakit ovat suosittuja kulkupelejä kanavilla.

Cirkelbroen

Cirkelbroen

Pyöräilysilta

Cykelslangen, Sydhavnen

Pyöräilijöitä auringonlaskumaisemassa

Valoisat kesäyöt

Jos et ole kovin innokas pyöräilijä, pääset paikasta toiseen onneksi helposti myös hyppäämällä bussiin tai metroon. Paljon mieleenpainuvampi elämys on kuitenkin liikkua vesillä. Vesi yhdistää Kööpenhaminan monia kaupunginosia, ja voit liikkua vesibussilla tai vuokrata GoBoatin tunniksi tai pariksi. Jos jos satut olla taitava suppailija, voit hypätä myös laudalle.

GoBoat kanavassa

GoBoat Christianshavnin kupeessa

Maria Byskov

Lomalähettiläs Maria Byskov

Maria on työskennellyt Tjäreborgin tanskalaisessa sisaryrityksessä vuodesta 2004. Hän on työskennellyt ja asunut ulkomailla useita vuosia. Maria jakaa lomavinkkejään mm. Kyprokselle, Thaimaahan, Kreikkaan ja eurooppalaisiin kaupunkikohteisiin.