Kaikki mitä olet aina halunnut tietää risteilylomista

Houkuttaako loma upeilla kansainvälisillä risteilyaluksilla, mutta mietit kaikkia kummalliselta kuulostavia käytäntöjä, joista olet ehkä kuullut. Mitä pukeutumiskoodit oikeastaan tarkoittavat, onko laivalla mitään tekemistä ja täytyykö illallispöydässä tosiaan istua ventovieraiden kanssa? Ja eikö se ole kovin kallistakin? Lue tästä jutusta kaikki, mitä olet aina halunnut tietää risteilyistä.

Tämän päivän risteilyloma on varsin erilainen kuin vielä 20 vuotta sitten. Paitsi että uudet risteilyalukset ovat aivan huikeita, myös risteilylomaa kokonaisuutena kehitetään koko ajan vastaamaan erilaisten asiakkaiden odotuksiin. Nykyaikainen risteilyloma sopii hyvin monenlaisille lomailijoille lapsiperheistä senioreihin. Laivat ovat uivia lomakohteita ja tekemistä riittää aamusta iltaan, jos niin haluaa. Risteilylomat eivät kuitenkaan ole keskenään samanlaisia, vaan eri varustamot ja niiden alukset poikkeavat toisistaan. Risteilylomaa suunnittelevan kannattaakin tutustua huolella eri vaihtoehtoihin, jotta loma vastaa omia toiveita.

Risteilyalus merellä ylhäältä kuvattuna
Tjäreborgin maajohtaja Jessica Virtanen

Tjäreborgin maajohtaja Jessica Virtanen on vankkumaton risteilylomien ystävä, joten kysytäänpä häneltä muutama kysymys merilomailusta.

Missä kaikkialla olet risteillyt?
Olen tehnyt pari Välimeren risteilyä Barcelonasta ja muutaman risteilyn Karibialla, joista pari lyhyempää, neljän päivän risteilyä Miamista ja yhden viikon risteilyn New Yorkista Karibialle. Lisäksi minulla on aikaisemmissa työtehtävissäni ollut mahdollisuus tutustua useaan alukseen satamassa tai lyhyellä risteilyvierailulla.

Mikä risteilylomissa erityisesti viehättää sinua?
Helppous, kaikki on käden ulottuvilla. Loman aikana pääsee tutustumaan useisiin paikkoihin, mutta matkat sujuvat vaivattomasti laivalla. Samalla laiva itsessään on oma kohteensa ja elämyksensä kaikkine aktiviteetteineen, ravintoloineen jne. Palvelu on erinomaista ja lomailussa on vähän luksusfiilistä, toki aina hiukan laivasta riippuen.

Kenelle suosittelisit risteilylomaa?
Oikeastaan ne sopivat lähes kaikille, reittejä ja laivoja on joka makuun. Pientenkin lasten kanssa matkustaminen sujuu, ja laivalla paljon tekemistä kaiken ikäisille. Risteilystä voi tehdä omannäköisensä loman ja päivänsä voi rakentaa juuri siten kuin itselle sopii! Iltapukuja ei tarvita ellei halua.

Millaisia vinkkejä antaisit risteilylomaa suunnittelevalle?
Kannattaa suunnitella hiukan etukäteen, mitä haluaa tehdä ja nähdä. Nopeasti huomaa, ettei aika riitä kaikkeen. Laivalla on todella paljon tekemistä, ja usein siihen jää vähemmän aikaa kuin olisi luullut, jos viettää päivät maissa eri kohteissa. Erikoisravintolat ovat suosittuja, joten pöytävarauksia kannattaa tehdä ajoissa, että pääsee siihen aikaan ja siihen paikkaan mihin haluaa. Suosittelen myös suunnittelemaan matkan aikataulun leppoisaksi, esim. lentojen osalta, ettei suotta tarvitse hermoilla ehtimisiä. Risteilyn oheen voi varata vaikka pari päivää lähtökaupungissa. Jos vaikka lähtee Välimerelle Barcelonasta, voi olla kiva viettää pari päivää kaupungissa ennen risteilyä.

Entä sinä, suunnitteletko jo seuraavaa risteilyä?
Itse asiassa seuraava risteilyloma on jo varattuna! Se on kerran elämässä -tyyppinen, kolme viikkoa kestävä risteily Norwegian Cruise Linellä Honolulusta Sydneyyn.

Usein kysyttyä risteilyistä

Tulen helposti merisairaaksi. Kannattaako minun lähteä risteilylle?

Joillain varustamoilla, kuten Royal Caribbeanilla, on oma meteorologi, joka seuraa säätä jatkuvasti. Itse säälle ei tietenkään voi tehdä mitään, mutta laivan reittiin on mahdollista tehdä muutoksia. Nykyiset risteilyalukset on myös varustettu tehokkailla vakaimilla, jotka vähentävät laivan keinumista kovassa merenkäynnissä. Ja tiukan paikan tullen vastaanotosta saa yleensä pahoinvointilääkkeitä.

Täytyykö laivalle ottaa mukaan iltapuku ja smokki?

Tämä on yleinen ja vanhentunut käsitys risteilyistä. Ennen vanhaan risteilyaluksilla oli hyvin tarkat pukeutumiskoodit, mutta nykyään voit itse päättää, kuinka paljon haluat panostaa pukeutumiseen. Ei ole siis mitään sääntöä, kuinka paljon laivalla pitäisi laittautua, ja halutessasi voit vaikka viettää koko päivän rennossa vapaa-ajan asussa. Kaikki eivät halua panostaa illallisasuun, eikä tämä ole vaatimus, jotta risteilylle voisi lähteä. Laivoilla on yleensä buffetravintola, jossa tunnelma on rento.

Muissa ravintoloissa suosituksena on siisti pukeutuminen iltaisin, mikä ei kuitenkaan tarkoita varsinaista juhla-asua. Miehillä rento paita ja pitkät housut, naisilla kesämekko tai vastaava rento asu ovat yleensä sopivia vaihtoehtoja.

Uima-asu ei ole sopiva asu ruokailuun missään ravintolassa. Kyse on myös turvallisuudesta, sillä uima-asuista lattialle tippuva vesi voi olla liukasta, ja turvallisuus on tietenkin tärkeintä kaikille varustamoille.

Ruoka-annoksia ravintolan pöydässä

Laivoilla on useita erityylisiä ravintoloita.

Syödäänkö laivalla aina samaan kellonaikaan ja saako seurueemme oman pöydän?

Monissa laivoissa on kaksi illalliskattausta eli voit syödä illallista aina samaan aikaan, jos niin haluat. Sinulle ja illallisseurallesi on määrätty etukäteen pöytä ravintolassa. Pöytien koot vaihtelevat kahdesta kahdeksan hengen pöytiin ja saman pöydän ääressä voi istua myös muita risteilyvieraita. Halutessanne voitte kuitenkin toivoa omaa pöytää tai pöydän vaihtoa, jos ette jostain syystä olisi tyytyväisiä teille varattuun vaihtoehtoon. Jokaisella pöytäseurueella on aina samat tarjoilijat, mikä takaa yksilöllisen palvelun.

Huomaa että käytännöt vaihtelevat eri varustamoilla ja yksittäisissä aluksissa. Esimerkiksi Norwegian Cruise Linen Free at Sea -konsepti tarkoittaa, että laivalla ei siis ole kattausaikoja, vaan voit varata ruokailut silloin kuin haluat. Muillakaan laivoilla et ole pakotettu tiettyyn aikatauluun, jos se ei tunnu sinulle sopivalta. Buffetravintola on rennoin vaihtoehto ja sinne voi tavallisesti mennä ilman varausta.

Nelihenkinen perhe aamiaispöydässä ravintolassa.

Sinun lomasi, sinun aikataulusi. Voit valita ruokailuajat varsin joustavasti.

Voiko laiva upota?

Mikään laiva ei taida olla uppoamaton, mutta nykyaikaisten laivanrakennusmenetelmien, navigaatiojärjestelmien ja kattavien turvallisuuskäytäntöjen ansiosta laivalla matkustaminen on varsin turvallista. Kaikille matkustajille ja miehistön jäsenille tehdään turvatarkastus ennen laivaan nousua. Lisäksi laivoilla on turvallisuustiimi ja lääkintähenkilökuntaa, jotka ovat tavoitettavissa ympäri vuorokauden.

Onko laivoilla pitkät jonot joka paikkaan, kun matkustajia on niin paljon?

Jonoja muodostuu laivoilla yllättävän vähän, vaikka matkustajia onkin suhteellisen paljon. Poikkeuksia tästä ovat risteilyn ensimmäiset päivät, jolloin matkustajat tutustuvat laivaan sekä silloin, kun maihinnousu tapahtuu pienemmillä veneillä (tender). Jos sinulla ei kuitenkaan ole mitään tiettyä aikataulua, voit välttää jonot odottamalla hetken.

Buffetravintolat ovat suosittuja varsinkin aamiais- ja lounasaikaan, jolloin myös jonoja voi muodostua. Aamiaiselle ja lounaalle kannattaakin suunnata pääravintolaan vapaan kattauksen aikaan, jolloin jonoja ei yleensä ole. Suurilla laivoilla ravintoloita on paljon, joten ruuhkia syntyy harvemmin.

Suosittuihin aktiviteetteihin, kuten vaijeriliukuun, liukumäkiin ja surffisimulaattoriin, voi ajoittain muodostua jonoja.

Laivan kannelta kohoava kiipeilyseinä

Monet suosivat isoja risteilyaluksia, sillä niissä on paljon aktiviteetteja.

Ovatko risteilylomat kalliita?

Monet ajattelevat automaattisesti, että risteilyt ovat kalliita matkoja. Usein risteilymatkojen hinnat ovat kohtuullisia verrattuna siihen, mitä kaikkea hintaan sisältyy. Risteilyllä pääset esimerkiksi reissaamaan ympäri Karibiaa upeassa hytissä, ja asuminen laivalla voi olla jopa halvempaa kuin saman tasoisessa hotellissa. Lisäksi käytössäsi on laivan monipuolinen ravintolavalikoima, paljon mukavia loma-aktiviteetteja ja tasokasta viihdeohjelmaa.

Aiemmin risteilyjen reitit olivat pidempiä, matka kesti vähintään kaksi viikkoa, laivat olivat pienempiä ja hinnat verrattain korkeita. Silloin risteilylomat olivat mahdollisia vain pienemmälle lomailijajoukolle, mutta nykyään risteilylomat ovat mahdollisia monenlaisille matkailijoille.

Hinnat ovat yleensä edullisimmillaan keväällä ja syksyllä.

Mitä täysihoitoon sisältyy?

Päivän ohjelma toimitetaan joka päivä hyttiin, ja voit tarkistaa siitä tarkemmat ruokailuajat, mutta käytännössä syötävää on tarjolla vuorokauden ympäri. Täysihoitoon sisältyy aamiainen, lounas ja illallinen buffetravintolassa ja pääravintolassa, jossa on à la carte -lista. Lisäksi usein erilaisia välipaloja, leipiä ja leivonnaisia on myös tarjolla.

Erikoisravintolat eivät sisälly täysihoitoon. Näissä ravintoloissa maksetaan annoshinnan sijaan kattausmaksu per henkilö. Erikoisravintola on hyvä valinta silloin, kun haluat nauttia jonkun tietyn keittiön antimista. Voit valita esimerkiksi italialaisen, aasialaisen tai jonkun muun haluamasi teeman. Pienemmillä laivoilla on yleensä 2–3 erikoisravintolaa ja suuremmilla laivoilla 7–8 eri vaihtoehtoa.

Glam, luksus og lekre restauranter

Jos etsit hiukan säihkettä ja luksusta, sitäkin on tarjolla. Kaikilla laivoilla on upeita ravintoloita ja ensiluokkainen palvelu.

Mitä juomapaketti tarkoittaa ja mitä siihen sisältyy?

Juomapaketti tarkoittaa käytännössä sitä, että maksat juomat jo etukäteen. Juomapaketteja on monenlaisia.

Voit esimerkiksi valita juomapaketin, johon sisältyy rajaton määrä olutta, viiniä, väkeviä, kahvia ja mehua ympäri vuorokauden. Tämä juomapaketti on kallein vaihtoehto. Voit myös valita alkoholittoman juomapaketin, johon sisältyy rajattomasti kahvia, teetä, mehua ja virvoitusjuomia tai vaikka vain virvoitusjuomia.

Juomapaketti on yleisesti ottaen kannattava valinta, sillä paketin hinta vastaa 3–4 juoman hintaa per päivä. Ja yksittäin ostaen juomien hinnat eivät yleensä ole edullisimpia. Juomapaketin voi ostaa joko ennen matkalle lähtöä tai laivalta.

Ovatko risteilyt turvallisia pienille lapsille?

Lähtökohtaisesti risteilyt soveltuvat hyvin myös pienille lapsille. Suuremmilla laivoilla on uimavalvojat altailla koko päivän ajan, ja kaiteet ovat niin korkeita, ettei niiden yli ole mahdollista kiivetä.

Iloinen lapsi vesileikeissä

Laiva on turvallinen lomaympäristö myös lapsille, ja tarjolla on paljon kivaa tekemistä.

Mitä risteilyn hintaan sisältyy? Täytyykö laivalla jättää juomarahaa?

Hintaan sisältyy risteily hytteineen, kaikki ruokailut sekä lähes kaikki aktiviteetit. Suurimmilla laivoilla on paljon erilaisia aktiviteetteja, kuten surffisimulaattoreita, karuselleja, kiipeilyseiniä, koripallokenttiä, vesiliukumäkiä, luistelukenttiä ja juoksuratoja. Iltaisin tarjolla on maailmanluokan showesityksiä, jotka sisältyvät hintaan.

Risteilyillä maksetaan aina juomarahaa eli palvelurahaa per vuorokausi, ja se lisätään laskuusi automaattisesti matkan lopulla. Sinun ei tarvitse palvelutilanteessa antaa juomarahaa. Varustamosta riippuen nämä juomarahat voivat jo sisältyä hintaan, kun varaat risteilylomasi Tjäreborgilta. Voit tietenkin halutessasi antaa ylimääräistä tippiä, mutta se ei ole odotettua eikä välttämätöntä.

Miten laivalla maksetaan? Mitä risteilytilillä tarkoitetaan?

Lähtöselvityksessä saat hyttikortin, joka toimii avaimena ja maksuvälineenä laivan myymälöissä ja ravintoloissa. Samalla annat luottokorttitietosi vakuudeksi. Voit ostaa kortilla esim. juomia tai retkiä, maksaa erikoisravintoloissa tai vaikka kauneushoitolassa. Risteilyn lopulla saat tarkan erittelyn ostoksistasi, ja sen jälkeen kokonaissumma veloitetaan luottokortiltasi. Joskus laivayhtiöillä voi olla tarjouksia ja saat varatessasi tietyn summan "On Board Credit", mikä siis tarkoittaa että hyttikortillesi ladataan valmiiksi joku summa, jonka voit kuluttaa laivalla miten haluat.

Mitä kieltä laivalla puhutaan?

Virallinen kieli risteilyaluksilla on englanti. Miehistön jäsenet osaavat melko yleisesti myös muita kieliä, kuten espanjaa, ranskaa, saksaa ja italiaa. Retkien kieli on yleisimmin englanti, mikäli muuta ei ole ilmoitettu. Kaikki tiedottaminen laivalla on englanninkielistä, esimerkiksi kuulutukset ja päivittäiset hyttiin jaettavat uutiskirjeet. Laivoilla ei ole suomenkielistä miehistöä tai oppaita.

Royal Caribbeanin alus Symphony of the Seas yövalaistuksessa

Symphony of the Seas, Royal Caribbean

Lisää risteilyvinkkejä

 • Hinnat ovat alimmillaan keväällä ja syksyllä. Silloin voit saada lentoliput, hotelliyöpymisen ja viikon risteilyn täysihoidolla ja juomapaketilla hyvään hintaan.

 • Karibialla hinnoissa ei ole suuria eroja eri sesonkeina, mutta koska suuri osa risteilymatkustajista on amerikkalaisia, hinnat ovat yleensä korkeampia amerikkalaisten lomien ja pyhäpäivien aikaan.

 • Tutustu tarkkaan risteilypaketin sisältöön, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Ostaessasi risteilyn Tjäreborgilta, hintaan sisältyvät aina lentoliput, risteily ja täysihoito laivalla.

 • Jos haluat varata risteilyloman, johon sisältyy esimerkiksi ylimääräisiä hotelliöitä tai muita loma-aktiviteetteja, ota yhteyttä asiakaspalveluumme, niin autamme sinua unelmaristeilysi laatimisessa.

 • Varustamoilla on erilaisia juomapaketteja eri hintaluokissa. Jos haluat juomapaketin, johon kuuluu rajattomasti juomia mukaan lukien alkoholijuomat, hinta voi olla noin sata euroa per päivä. Huomaathan, että risteilylaivoille ei voi tuoda omia juomia. Karibialle suuntautuville risteilylle juomapaketit kannattaa hankkia etukäteen, sillä näillä risteilyillä aikaa vietetään paljon laivalla. Välimeren risteilyillä pysähdytään yleensä useammassa kohteessa, joten näillä risteilyillä laajat juomapaketit eivät välttämättä ole kannattavia.

 • Tjäreborgin nettisivuilla on kätevä risteilyhaku, jonka avulla voit etsiä risteilylomia hinnan tai esimerkiksi ajankohdan mukaan. Sinä valitset, mikä on sinulle tärkeintä.

 • Tjäreborgin risteilypaketteihin kuuluu aina risteilyyn sopivat lennot. Näin varmistat, että ehdit ajoissa risteilyalukselle. Jos lento jostain syystä myöhästyisi, teemme parhaamme löytääksemme sinulle korvaavat lennot.