Lähde mukaan Tjäreborgin risteilylomalle

Lähde mukaan

Risteilylomalle

Välimeren risteily - vapautta merellä

Varakkaita amerikkalaisia pariskuntia, kultakoristeilla kyllästettyjä laivoja, lyhyitä satamapysähdyksiä ja stressaavia retkiä. Monilla meistä on risteilylomiin liittyviä ennakkokäsityksiä, mutta onko niillä lopulta paljoakaan tekemistä todellisuuden kanssa? Lue kokemuksesta Välimeren-risteilyllä.

Teksti: Anna Hagberg
Kuvat: Ingrid Escriche Ekström & Tjäreborg

Risteilymaailma on pitkään ollut aukko kartallani. Rehellisesti sanoen en ole koskaan vakavasti harkinnut risteilyä. Ehkä ajattelin, että se on vain amerikkalaisille, joilla on paksut lompakot ja sininen tukka, ei niinkään minunlaiselleni kolmikymppiselle naiselle.

Niin kuvittelin. Ja miten väärässä olinkaan. Vietettyäni viikon yhdellä maailman suurimmista risteilijöistä olen valmis korjaamaan mielipidettäni. Risteilylomailu on yksi nopeimmin kasvavista matkailumuodoista, ja ne nauttivat maailmalla suurta suosiota. Ja nyt ymmärrän miksi. Varsin edulliseen hintaan pääsee vierailemaan useissa eri paikoissa yhdellä ja samalla lomalla, voi tehdä kiinnostavia retkiä, kokeilla jänniä aktiviteetteja, nauttia hyvästä ruoasta ja meri-ilmasta. Huomasin myös varsin nopeasti, että käsitykseni risteilymatkustajista oli aivan pielessä. Risteilymatkustajien joukko olikin paljon sekalaisempi seurakunta kuin olisin osannut kuvitellakaan. Risteilymatkustajat ovat mukava sekoitus kaikenikäisiä ihmisiä ja erilaisia kansallisuuksia, kieliä ja kulttuureja.

Lähestyessäni risteilysatamaa Barcelonassa uteliaisuus alkaa työntää ennakkoluulojani sivuun, enkä malta odottaa risteilyviikkoni kokemuksia. Viikon aikana käyn mielenkiintoisissa paikoissa Espanjassa, Ranskassa ja Italiassa. Luvassa on kiinnostavia retkiä, mutta ennen kaikkea aion nauttia itse laivasta ja vapaudesta merellä.

Jo Barcelonan satama on aika huikea kokemus. Edessäni Liberty of the Seas, joka tulee olemaan kotini seuraavan viikon ajan. Sen koko tekee väkisinkin vaikutuksen. Liberty of the Seas on yksi maailman suurimmista risteilyaluksista ja korkeussuunnassa alus on korkeampi kuin Eiffel-torni tai New Yorkin Chrysler Building. Laivaan mahtuu kerrallaan lähes 6000 matkustajaa, joista noin 2000 on siellä tekemässä työtään.

Lomailu laivalla on rentoa ja huoletonta.

Lomailu laivalla on rentoa ja huoletonta.

Satamassa käy aika vilske. Kun lähes 4000 matkustajaa tekee lähtöselvityksen ja nousee laivaan lyhyessä ajassa, aika monen palikan on osuttava oikeaan koloon. Kaikki sujuu kuitenkin kuin tanssi. Vaikuttuneena ja vähän hämmästyneenä siirryn laivaan.

Siirrynkin aivan toiseen maailmaan. Royal Promenade joka on aluksen sydän ja ostoskatu, on pidempi kuin täysimittainen jalkapallokenttä. Sen varrella on kauppoja, kahviloita ja baareja. Pari kantta ylempänä on hieno ja hyvin varustettu kuntosali, spa ja lastenklubi. Täältä löytyvät myös isot uima-allasalueet. Tiesin toki, että aluksella on monenlaista aktiviteetteja, mutta kiipeilyseinä, juoksurata, surffisimulaattori, luistelurata, kasino, golfrata ja valtava teatteri lyövät minut sittenkin ällikällä.

Päivästä yksi alkaen on selvää, että täällä ei tarvitse kärsiä nälästä. Ravintoloiden ja baarien ruokatarjonta on valtava, ja ruokailu on helppoa ja mukavaa. Suurin osa sisältyy jo valmiiksi hintaan. Jos haluaa syödä à la carte -ravintoloissa, maksettavaksi tulee vain kiinteä kattausmaksu, ja sen jälkeen voi tilata mitä haluaa. Juomat eivät sisälly, mutta maksutapahtuma on sujuva ja nopea, kun kaikki kirjataan henkilökohtaiselle tilille ja maksetaan risteilyn lopussa.

Ruoka on erittäin korkeatasoista, ja löydän pian monia suosikkipaikkoja. The Main Dining Room on kuitenkin omassa luokassaan. Kolmikerroksinen ravintola on sisustettu kristallikruunuin, kyntteliköin ja valkoisin pöytäliinoin, ruoka on herkullista ja palvelu moitteetonta. Myös kerran viikossa järjestettävän Captain’s Cocktail Partyn jälkeen nautitaan illallinen täällä. Se onkin ihan must-tilaisuus. Jo iltapäivällä ilmassa leijuu odottava juhlatunnelma ja kaikki laittautuvat hieman fiinimmin. Illan mittaan otetaan kuvia kapteenin kanssa, skoolaillaan kuohuvalla, seurustellaan ja nautitaan hyvästä ruoasta. Seurasin tilaisuutta ensin vähän epäröiden, mutta huomasin sitten, että hauskinta on vain heittäytyä mukaan. Kovin epäsuomalaista ja höpsöä, mutta niin hauskaa ja glamoröösiä!

Huippuluokan ruokaa ja huippuluokan palvelua

Huippuluokan ruokaa ja huippuluokan palvelua

Lomailu laivalla on varsin epämuodollista, rentoa ja huoletonta. Laivalla on kaikille jotakin ja jokainen voi vapaasti valita. Itse viihdyn kaikkein parhaiten ulkona kannella. Harvoin kokee sellaista vapauden tunnetta kuin katsellessa merelle horisonttiin, erityisesti auringon laskiessa. Voisin seisoskella tuntikausia partaan äärellä haaveksimassa.

Risteilyloman aikana ehtii vaikka mitä, jos tarjonnan käyttää maksimaalisesti hyväkseen. Retket maissa ovat tärkeä osa lomaa ja järjestettyjen retkien varaaminen on helppoa ja sujuvaa. Ja tarjonta on todella laaja. Jos omatoiminen retkeily houkuttaa enemmän, siitä vain. Kuljeskele Napolin eloisilla kujilla, vieraile viinitilalla Provencessa, istuskele satamakahvilassa Villefrancessa tai tee päiväretki Firenzeen. Minä kävin Roomassa ja tein retken ihastuttavalle Caprin saarelle.

Harvalla lomalla on tarjolla niin paljon vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia lyhyen ajan sisällä kuin risteilyllä. Uteliaalle ihmiselle, kuten minulle, se sopii mainiosti, mutta mahdollisuuksien ja täydellisen rentoutumisen yhdistelmä on se juttu. Otan ilolla takaisin kaiken, mitä olin risteilystä aikaisemmin sanonut tai ajatellut. Ja kun on kerran merelle lähtenyt, takaisin on aina ikävä.