Spinalonga

Koko päivä aurinkoa, uimista, raikasta meri-ilmaa ja historiaa! Käymme Spinalongan saarella, jossa sijaitsi aikoinaan Euroopan viimeinen spitaalisten siirtokunta. Retken päätteeksi käymme Agios Nikolaoksessa.

  Tietoa lyhyesti

 • Päivä:
  Tiistai . Ensimmäinen suunniteltu retkipäivä on 30.4., mutta se voi muuttua sään ja osallistujamäärän mukaan.
 • Kesto:
  Kokopäiväretki noin klo 8.30-18.
 • Hinta:0
  Kuljetus Agios Nikolaoksen satamaan sekä BBQ-lounas sisältyy hintaan. Kannattaa ehkä ottaa mukaan jotain pientä syötävää, sillä lounas nautitaan vasta noin klo 14 aikoihin.
 • Kieli:
  Skandinaavinen opastus. Spinalongassa englanninkielinen paikallisopas.
 • Pakkaa mukaan:
  Uimapuku, pyyhe ja tuulitakki tai pusero, jos merellä sattuu tuulemaan. Käteistä rahaa/luottokortti, jos haluat ostaa juomia ja snackseja veneellä.
 • Muuta:
  Henkilöllisyystodistus tulee olla mukana. Sisäänpääsymaksu Spinalongaan maksaa 8 euroa/henkilö, eläkeläiset (65+) maksavat puolet säänpääsyhinnasta (4 euroa). 4–25-vuotiaat lapset ja nuoret, jotka ovat EU-maiden kansalaisia, pääsevät sisälle ilmaiseksi. Henkilöllisyystodistus tulee esittää kassalla. 0–3-vuotiaat pääsevät sisälle ilmaiseksi.

  Jos sinulla on liikkumisvaikeuksia, Spinalongan saarella liikkuminen on hankalaa.
 • Näin varaat:
  Retken voi korkeasesongin aikaan yleensä varata ennen matkaa, joko matkavarauksen yhteydessä tai Omilta sivuilta. Vapaiden paikkojen puitteissa sekä kauden alussa ja lopussa voit varata retken myös matkakohteessa Tjäreborgin oppaalta.
Kun tämä hirvittävä sairaus, spitaali, levisi ympäri maailmaa, alettiin luoda siirtokuntia, jonne tartunnan saaneet voitiin eristää. Niihin aikoihin oltiin vakuuttuneita taudin herkästä tarttuvaisuudesta ja historiankirjoista voi lukea, kuinka monet laivat kiersivät Spinalongan kaukaa.

1500-luvulla rakennettiin venetsialainen linnoitus Spinalongan saarelle puolustamaan vihollisten, kuten Osmanien valtakunnan hyökkäyksiä. Koska linnoitus oli yhä paikallaan 1903, oli se helppoa muuttaa spitaalisiirtolaksi. Se sijaitsi sopivan matkan päässä, jotta taudin leviäminen kreetalaisiin voitiin estää, mutta kuitenkin heihin voitaisiin olla yhteyksissä. Sana Spinalonga tarkoittaa 'Pitkää piikkiä' ja saari on kuin aallonmurtaja, joka suojaa Eloundanlahtea. Nimeen liittyy traagisia muistoja lähimenneisyydestä ja saamme kuulla koskettavia tarinoita Euroopan viimeisestä spitaalisiirtolasta, joka suljettiin vasta vuonna 1957.

Päivämme alkaa Agios Nikolaoksesta, jossa astumme laivaan. Venematka saarelle kestää noin tunnin, ja pysähdyksen kesto on noin 1–2 tuntia. Saavuttuamme tulet näkemään vanhan siirtokunnan ja historialliset rakennukset ja kuulet kertomuksia saaren jännittävästä historiasta. Saarella on useita piilotettuja näköalapaikkoja, joista avautuu näkymät muun muassa Agios Nikolaoksen kaupunkiin, jota myös "Kreetan sydämeksi" kutsutaan.

Linnoitukseen ja saareen tutustumisen jälkeen siirrymme takaisin laivaan. Purjehduksemme jatkuu ja lopulta laskemme ankkurit pienessä poukamassa, jossa pysähdymme noin 1–2 tuntia. Täällä nautimme myös lounaan. Samalla voit virkistäytyä kastautumalla mereen. Tauon jälkeen palaamme takaisin Agios Nikolaokseen, joka sijaitsee pienen pohjattoman järven rannalla. Voit kierrellä kaupungissa, istahtaa kahville tai jäätelölle satamaan ennen kuin palaamme bussilla takaisin hotelliin.
Käytännön tietoa retkistä
Perhe katselee maisemia korkealla rinteellä

Mistä retkelle lähdetään? Miten maksan retken? Minkälainen tippikäytäntö on retkillä? Täältä löydät kaiken matkakohteiden retkiä koskevan tiedon.