Kajakkeja Kuredu Island Resort & Span vaalealla rantahiekalla

Lasten kanssa Malediiveille

Lomaparatiisi Malediivit ei tule ehkä ensimmäisenä mieleen perhelomakohdetta miettiessä, mutta itse asiassa se sopii mainiosti myös koko perheen yhteiselle lomalle. Lue kahden norjalaisperheen kokemuksista eksoottisesta perhelomasta.

– Kuten niin monet, mekin unelmoimme pitkään lomasta Malediiveilla, mutta aivan pienten lasten kanssa se jäi vain haaveeksi, kertoo kahden lapsen äiti Monica Atneosen-Åsegg.

Muutama vuosi sitten Monica ja hänen miehensä Geir päättivät, että oli aika tehdä lomahaaveesta totta. Lomakohteeksi valikoitui Vilamendhoo Island Resort & Spa Malediiveilla. Perheen lapset Thea ja Jesper olivat tuolloin 10 ja 4 vuotta.

– Koulujen kesäloma meille oikeastaan ainoa mahdollinen ajankohta, jotta lomaan olisi riittävästi aikaa. Voisi kuvitella, että se tarkoittaa myös kaikkein korkeimpia hintoja, mutta niin ei ollutkaan, Monica sanoo.

Loma Malediiveilla on todellakin selvästi edullisempi kesäaikaan kuin talvella, joka on korkeasesonkia. Kesällä lämpötila on noin 30 astetta, ja ajoittain voi tulla muutama sadekuuro, mutta harvoin sataa useampia päiviä.

Monica ja Geir lomailivat Malediiveilla kahden lapsensa kanssa.

Vaalea korallihiekkaranta, turkoosi meri ja vihreitä palmuja.

Sopiiko Malediivit myös lapsille?

Ensivaikutelmat Malediiveilla

Useimmat lennot Malediiveille laskeutuvat Velanan lentokentälle, niin myös Atneosen-Åseggin perhe. Sieltä matka jatkuu joko kotimaan lennolla, vesitasolla tai pikaveneellä.

– Matka Vilamendhoon kesti vesitasolla noin 25 minuuttia ja se oli oikea elämys itsessään! Lentäjät olivat paljain jaloin, heillä oli shortsit ja pilottilasit. Lensimme koralliriuttojen, pienten saarien ja turkoosin meren yli. Se oli todella siistiä, sekä meidän että lasten mielestä, sanoo Geir.

Saapuessaan Vilamendhoon perhe seurasi lentäjien esimerkkiä. Kengät potkaistiin jalasta, ja loppuloma vietettiin paljain jaloin.

– Olimme kuulleet monilta siitä, kuinka uskomattoman kaunis Malediivit on, ja tietysti olimme nähneet kuvia, mutta olimme silti yllättyneitä. Usein kuvissa maisemat saattavat näyttää paremmalta kuin todellisuudessa, mutta Malediiveilla oli päinvastoin. Kuvat eivät oikeastaan tee maisemille oikeutta. En ole kokenut sellaista missään muualla, kertoo Monica.

Thealla (10) ja Jesperilla (4) oli tosi kivaa Malediiveilla.

– Ennen matkaa olimme pohtineet, että lapset saattaisivat mahdollisesti pitkästyä loman aikana. Mutta perillä ei tosiaankaan ollut sitä ongelmaa, päinvastoin. Uimme, pelasimme jalkapalloa, pöytätennistä ja golfia ja meloimme saaren ympäri melkein joka päivä. Lapset viihtyivät rannalla ja viettivät paljon aikaa rakentaen hiekkalinnoja ja tutkien erakkorapujen elämää, kertoo Geir.

Myös ruoka maistui sekä isoille että pienille.

– Meistä ruoka oli oikeastaan poikkeuksellisen maukasta. Koska kaikki ateriat sisältyivät matkan hintaan, loman kokonaiskustannukset oli varsin helppo arvioida etukäteen ja budjetti piti, vinkkaa Monica.

Atneosen-Åseggin perhe matkusti lomalle yhdessä ystäväperheen kanssa, jolla on samanikäisiä lapsia. Myös näin he varmistivat, että kellään ei tule aika pitkäksi. Yhteinen loma oli niin onnistunut, että uuttakin matkaa paratiisisaarille harkitaan.

– Lapset kyselevät usein, voisimmeko mennä uudestaan. Minä todella suosittelen Malediiveja kaikille, joilla on siihen mahdollisuus, lasten kanssa tai ilman, Monica kannustaa.

Hege Støre lomaili Malediiveilla perheen kahden teini-ikäisen lapsen kanssa.

Teinien kanssa Malediiveille

– Me tykkäämme yleensäkin matkustaa yhdessä kesälomalle eksoottisiin paikkoihin, kertoo Hege Støre.

Viime vuosina Hege ja hänen miehensä sekä pariskunnan lapset Helle (13) ja Vetle (16) ovat lomailleet Malediivien lisäksi Sri Lankassa, Indonesiassa ja Thaimaassa. Kouluikäisten lasten kanssa kesäloma on ainoa sopiva ajankohta useamman viikon matkaan, ja tehdyistä kesälomareissuista Malediivit on selvä suosikki.

– Malediivit oli aivan huikea elämys, heti ensimmäisestä lomapäivästä lähtien. Pääsaarelle laskeutuneen lennon jälkeen jatkoimme matkaa vesitasolla. Maisemat koneen ikkunasta olivat uskomattomat: pieniä paratiisisaaria, vitivalkoista hiekkaa, rantoja ja upea turkoosi meri. Ja matkan päätteeksi laskeudutaan omaan lomaparatiisiin.

Hellen ja Vetlen lomapäiviin kuului tutkimusretkiä, snorklaamista, eri vesiurheilulajeja ja tietysti paljon uimista.

– Kävely suoraan bungalowista kristallinkirkkaaseen veteen uimaan vaarattomien riuttahaiden kanssa on lomamuisto, jonka koko perhe muistaa pitkään, äiti Hege sanoo.

Kun kysymme, suosittelisiko hän eksoottisia kesälomia muillekin perheille, ei vastausta tarvitse miettiä.

– Ehdottomasti! Pitkä loma, joka ovat täynnä jännittäviä kulttuurielämyksiä, erilaisia makuja ja uusia tuttavuuksia – ei ole mitään sen vertaista. Ja se, että kaiken saa kokea yhdessä perheenä on parasta, hän korostaa.

Støre-Hognerudin perhe rakastaa kaukolomia.

Perheille sopivia hotelleja Malediiveilla

Monissa hotelleissa

 
paljon aktiviteetteja sekä lapsille että aikuisille, esimerkiksi jalkapalloa, snorklausta, tennistä, melontaa
• kansainvälinen lastenkerho
lastenallas
All Inclusive -pakettiin sisältyviä aktiviteetteja
retkiä koko perheelle, kuten vene- ja kalastusretkiä, snorklausta ja retkiä asumattomille saarille tai pääsaari Malelle.

Hotellikuvauksista löydät paljon lisätietoa jokaisesta hotellista. Niihin kannattaa tutustua huolella.

Pitkät lentomatkat lasten kanssa

Pitkät lentomatkat voivat olla haasteellisia lasten kanssa, ja myös Geir ja Monica jännittivät, miten lento sujuisi, etenkin nelivuotiaan osalta.

– Päädyimme hyödyntämään koneenvaihtoa, joka sisältyy matkaan joka tapauksessa. Pysähdyimme muutamaksi päiväksi Dubaissa. Se oli mukava tauko, eikä lento tuntunut liian pitkältä, Monica sanoo. Neljän päivän jälkeen perhe jatkoi matkaa Malediiveille.

Myös Støre-Hognerudin perhe myöntää, että pitkät lentomatkat lasten kanssa voivat joskus olla koettelevia. Siitä lähtien, kun heidän tyttärensä Helle täytti kuusi vuotta, he ovat tehneet pidempiä lomamatkoja, ja nykyään eksoottiset kaukolomat ovat koko perheen suosikkeja.

– Lomailimme pari vuotta sitten Italiassa, mutta jotenkin kaikki kaipasimme kauemmas, toiselle mantereelle. Lapset pitävät uusista kokemuksista yhtä paljon kuin me, ja heidän mielestään matkustaminen on kivaa, vaikka he luultavasti joskus toivovatkin lennon olevan hieman lyhyempi, Hege Støre sanoo.

Ett flygplan syns på himlen mellan palmblad.

– Meille oli turvallista tietää, että kaikki on järjestetty ja että meistä huolehditaan, jos jotakin odottamatonta sattuisi matkan varrella. Erityisesti kun matkustaa niin kauas ja vielä lasten kanssa.

Monica Atneosen-Åsegg

Lisää samankaltaista luettavaa