Nainen uima-altaalla Gran Canarialla

Joulunaika Gran Canarialla

Joulu Gran Canarialla

Unohda joulustressi ja joulukinkun vahtiminen – Kanariansaarilla voit viettää erilaisen joulun.

Yhä useammat valitsevat jouluna lumen ja kylmyyden sijaan auringon ja hiekkarannat. Varsinkin lapsiperheet tulevat mielellään Gran Canarialle viettämään joulua.

Monet kokevat, että täällä heillä on enemmän aikaa olla yhdessä, kun jouluvalmisteluista, perinteistä ja odotusten täyttymisestä ei tarvitse huolehtia. Etenkin pienten lasten vanhempien ja muuten kiireistä arkea elävien mielestä on hienoa matkustaa yhdessä viettämään valmista joulua, kertoo Lissy Eriksson. Lissy on työskennellyt Tjäreborgin sisaryhtiön, Vingin, palveluksessa Gran Canarialla ja hän on viettänyt saarella yli 40 joulua.

– Lomalla meillä on aikaa toisillemme, ja juuri siitähän joulussa pohjimmiltaan on kyse. Suurimmalle osalle suomalaisista yhdessäolo perheen kanssa on joulunvietossa kaikkein parasta. Lisäksi ilmasto on täällä ihanteellinen. Täällä voit nauttia joulunajasta ohuissa vaatteissa ja unohtaa hetkeksi paksut päällysvaatteet, lapaset ja villamyssyt, joita normaalisti käytämme talvella.

Lomalla meillä on aikaa toisillemme, ja juuri yhdessäolo on jouluna monille tärkeintä.

Lissy Eriksson

Lissy Eriksson on viettänyt joulua Gran Canarialla yli 40 kertaa.

Jouluruoka on tärkeää - myös Kanariansaarilla

Täällä joulunvietto on monin tavoin samanlaista kuin meillä Suomessa, sillä myös Kanariansaarilla perheet kokoontuvat syömään yhdessä herkullisen jouluaterian, kertoo Lissy. Joluluruoka eroaa kuitenkin hieman siitä, mitä olemme omassa joulupöydässämme tottuneet näkemään.

Täällä syömme jouluna äyriäisiä, lammasta ja kaikenlaisia herkkuja, joita emme muuten syö päivittäin. Ei voida puhua "jouluruuasta" sanan samassa merkityksessä kuin Suomessa, sillä kukin perhe syö niitä ruokia, joista he pitävät eniten.

Joululeivonnaiset ja -keksit ovat myös täällä suosittuja ja olennainen osa joulun perinteitä. Joululeivonnaisissa käytetään paljon mantelia, hunajaa, suklaata ja mantelimassaa. Yksi suosituimmista makeista jälkiruuista jouluna on turron, pieni keksi, joka muistuttaa ulkonäöltään macaronia. Mainitsemisen arvoisia ovat myös polvorones-jolulukeksit. Todellisia herkkuja, hehkuttaa Lissy.

Monet täällä osallistuvat myöhäisen illallisen jälkeen kirkossa pidettävään keskiyön messuun. Nuoret puolestaan kokoontuvat kaupungilla, ja vilkas meno jatkuu ulkona myöhään pikkutunneille saakka. Juhliminen on melkein samanlaista kuin uudenvuodenaattona, ja siten eroaa suuresti siitä, mihin olemme Suomessa jouluna tottuneet.

Epätavallisempi perinne hieman ennen joulua ovat suuret kansalliset arpajaiset, jotka järjestetään 22.12. Arpajaiset tunnetaan myös nimellä Sorteo Lotería de Navidad. Arpajaiset ovat yksi maailman suurimmista ja arvontatilaisuus lähetetään suorana lähetyksenä Espanjan televisiossa ja radiossa 22.12.

Madridissa sijaitsevan San Ildefonso -koulun lapset "laulavat" arvotut numerot, ja liioittelematta voidaan sanoa, että koko kansakunta seuraa tilaisuutta.

Ei ehkä olekaan niin outoa, kun huomioidaan palkinnot – Päävoitto (tunnetaan nimellä El Gordo) on valtavat neljä miljoonaa euroa. Arpalippujen myynti alkaa jo heinäkuussa, kertoo Lissy.

Jouluaatto tammikuussa ja joulupukin vierailu

Täällä Gran Canarialla monet skandinaaviset jouluperinteet ovat hiipineet pikkuhiljaa käytäntöön ja joulupukki tulee luultavasti useampaan kotiin kuin ennen. Täällä Joulupukki tunnetaan nimellä Papa Noel, mutta hän ei ole se, joka tuo lahjoja.

Suuri espanjalainen "jouluaatto" on joulun 13. päivä - eli 6. tammikuuta. Espanjan perinteen mukaisesti kolme viisasta miestä (Los Reyes Magos) tuovat joululahjat. Edellisenä päivänä järjestetään suuria kulkueita kaikissa kylissä ja kaupungeissa, ja kaupat ovat avoinna 5. ja 6. tammikuuta hyvin myöhään, jotta jokainen ehtii ostaa viimehetken lahjat. Kaduilla on käynnissä iloinen kansanjuhla ja baarit tarjoilevat juomia ja pientä syötävää ulkona.

Kolme viisasta miestä: Melchor, Gaspar ja Baltasar tulevat kamelilla ratsastaen ja lapset seuraavat kulkuetta silmät tuikkien.

Lollo ja Bernie joulun vietossa auringonlaskua ihaillen

Sunwing Family Resorts -hotelleissa myös maskottimme Lollo ja Bernie ovat joulun vietossa

Lapset laittavat illalla parhaat kenkänsä oven ulkopuolelle ja aamulla niihin on ilmestynyt kolmen viisaan miehen tuomia lahjoja. Täällä San Fernandossa nämä viisaat miehet laskeutuvat helikopterilla jalkapallokentälle lasten hurratessa.

Minulle joulu alkaa vasta silloin, kun saan osallistua jouluaattona keskiyön messuun Las Palmasin kauniissa katedraalissa tai jossakin toisessa vanhemmassa kirkossa. Kun elävät kynttilät luovat satumaisen tunnelman, urkujen soinnut täyttävät kirkon ja kaikki yhtyvät lauluun «Jouluyö, juhlayö» tai espanjaksi «Noche de Paz», silloin on joulu.

Jos päätät viettää joulua Gran Canarialla, sinun ei tarvise olla koko lomaa ilman perinteisiä suomalaisia jouluruokia.

Me pohjoismaalaiset olemme luoneet oman leimamme Gran Canarian ravintolatarjontaan, joten halutessasi voit juhlistaa joulua perinteisellä tavalla ja herkutella vaikkapa joulukinkulla. Tarjolla on useita hyviä ruokapaikkoja. Gran Canaria on hyvä valinta sinulle, joka haluat yhdistää aurinkoisen rantaloman ja ripauksen pohjoismaalaista joulunviettoa. Lisäksi hotelleissa järjestetään omia juhlia, joten joulu tulee joka tapauksessa.

Lissyn parhaat vinkit joulunviettoon Gran Canarialla:

  • Unohda stressi ja nauti joululomasta. Osta arpalippu jouluarpajaisiin ja osallistu jännittävään arvontaan.

  • Koe aito espanjalainen joulutunnelma Trinana-kadulla Las Palmasin vanhassakaupungissa.

  • Jos olet saarella vielä 6.1.– älä missään nimessä jätä näkemättä itämaan tietäjien (kolmen viisaan miehen) kulkuetta.

  • Maista tyypillisiä, espanjalaisia jouluherkkuja – polvorones ja turron.

  • Käy ihastelemassa jouluseimiä. Erikokoisia seimiä on esillä useissa paikoissa, mutta yksi suosituimmista on Ingeniossa.