Valmista espanjalaisia tapaksia kotona
Espanjalainen tapasperinne on ikivanha, eikä se mene koskaan pois muodista. Lomalla monet ovat maistaneet näitä herkkuja tapasravintolassa Espanjassa, mutta onneksi voit taikoa maukkaita tapasannoksia myös kotona omassa keittiössäsi. Näillä ohjeilla onnistut varmasti.
Tortilla Española – espanjalainen perunamunakas
Ainekset:
• 0,5 dl oliiviöljyä
• 4 kiinteää perunaa
• 1 keltainen sipuli
• 200 g chorizomakkaraa
• 5 kananmunaa
• suolaa ja pippuria
Valmistus:
- Kuori perunat ja leikkaa ne viipaleiksi. Hienonna sipulit ja leikkaa chorizo kuutioiksi.
- Kuumenna 2-3 ruokalusikallista öljyä paistinpannussa keskilämmöllä. Paista perunoita ja sipulia noin 10-15 minuuttia.
- Lisää chorizo pannulle ja paista vielä 5 minuuttia. Perunan tulee olla pehmeää ja makkaran kypsää. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Vatkaa kananmunat suuressa kulhossa ja lisää joukkoon paistetut perunat, sipuli ja chorizo. Sekoita hyvin.
- Lorauta loppu öljy puhtaaseen paistinpannuun ja lämmitä keskilämmöllä.
- Paista seosta (kananmunat, sipuli, perunat ja chorizo) n. 10 minuuttia sekoittamatta (varo, ettei pannu ole liian kuuma!).
- Käännä munakas ja paista toista puolta 5-10 minuuttia.
- Laita paistinpannun päälle iso lautanen, käännä pannu ympäri samalla kun pidät kiinni lautasesta, niin munakas jää lautaselle.
- Anna munakkaan jäähtyä tai tarjoile kuumana.

Gambas Al Ajillo – katkarapuja valkosipulikastikkeessa
Ainekset:
• 1,5 dl oliiviöljyä
• 4 valkosipulinkynttä
• 1 tl chilijauhetta
• 20-25 jättikatkarapua
• 1 sitruunan mehu
• 0,5 dl konjakkia
• 1 tl paprikajauhetta
• 1 rkl hienonnettua persiljaa
• suolaa ja pippuria
• hyvää leipää
Valmistus:
- Pilko valkosipuli ja persilja hienoksi ja kuori katkaravut.
- Kuumenna öljy paistinpannussa (tai espanjalaisessa, tulenkestävässä savivuoassa, jos sinulla sattuu olemaan sellainen).
- Lisää valkosipuli ja chilijauhe ja sekoita pannulla, kunnes valkosipuli muuttuu kullanruskeaksi.
- Käännä levy kuumemmalle, lisää katkaravut, sitruunamehu, konjakki ja paprikajauhe. Sekoita hyvin.
- Ota pannu liedeltä n. 3-4 minuutin kulutta. Lisää suola ja pippuri, ripottele päälle persilja ja tarjoile leivän kanssa.

Aioli – valkosipulimajoneesi
Ainekset:
• 3-4 valkosipulinkynttä
• 1 tl suolaa
• 2 munankeltuaista
• 2,5 dl extra-neitsytoliiviöljyä
• 1-2 rkl tuorepuristettua sitruunamehua
Valmistus:
- Varmista ennen aloittamista, että kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä. Sekoita keskenään valkosipuli, suola ja munankeltuaiset. Voit käyttää sauvasekoitinta.
- Lisää oliiviöljy hitaasti, esim. ohuena nauhana samalla sekoittaen.
- Mausta sitruunamehulla ja suolalla.



