Tapaslautanen, Gambas al Ajillo
Inspiraatiota

Valmista espanjalaisia tapaksia kotona

Espanjalainen tapasperinne on ikivanha, eikä se mene koskaan pois muodista. Lomalla monet ovat maistaneet näitä herkkuja tapasravintolassa Espanjassa, mutta onneksi voit taikoa maukkaita tapasannoksia myös kotona omassa keittiössäsi. Näillä ohjeilla onnistut varmasti.

Tortilla Española – espanjalainen perunamunakas

Ainekset:

• 0,5 dl oliiviöljyä
• 4 kiinteää perunaa
• 1 keltainen sipuli
• 200 g chorizomakkaraa
• 5 kananmunaa
• suolaa ja pippuria

Valmistus:

  1. Kuori perunat ja leikkaa ne viipaleiksi. Hienonna sipulit ja leikkaa chorizo kuutioiksi.
  2. Kuumenna 2-3 ruokalusikallista öljyä paistinpannussa keskilämmöllä. Paista perunoita ja sipulia noin 10-15 minuuttia.
  3. Lisää chorizo pannulle ja paista vielä 5 minuuttia. Perunan tulee olla pehmeää ja makkaran kypsää. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Vatkaa kananmunat suuressa kulhossa ja lisää joukkoon paistetut perunat, sipuli ja chorizo. Sekoita hyvin.
  5. Lorauta loppu öljy puhtaaseen paistinpannuun ja lämmitä keskilämmöllä.
  6. Paista seosta (kananmunat, sipuli, perunat ja chorizo) n. 10 minuuttia sekoittamatta (varo, ettei pannu ole liian kuuma!).
  7. Käännä munakas ja paista toista puolta 5-10 minuuttia.
  8. Laita paistinpannun päälle iso lautanen, käännä pannu ympäri samalla kun pidät kiinni lautasesta, niin munakas jää lautaselle.
  9. Anna munakkaan jäähtyä tai tarjoile kuumana.
Tortilla Española perunamunakas

Tortilla Española – perunamunakas, jossa on sipulia ja chorizomakkaraa

Gambas Al Ajillo – katkarapuja valkosipulikastikkeessa

Ainekset:

• 1,5 dl oliiviöljyä
• 4 valkosipulinkynttä
• 1 tl chilijauhetta
• 20-25 jättikatkarapua
• 1 sitruunan mehu
• 0,5 dl konjakkia
• 1 tl paprikajauhetta
• 1 rkl hienonnettua persiljaa
• suolaa ja pippuria
• hyvää leipää

Valmistus:

  1. Pilko valkosipuli ja persilja hienoksi ja kuori katkaravut.
  2. Kuumenna öljy paistinpannussa (tai espanjalaisessa, tulenkestävässä savivuoassa, jos sinulla sattuu olemaan sellainen).
  3. Lisää valkosipuli ja chilijauhe ja sekoita pannulla, kunnes valkosipuli muuttuu kullanruskeaksi.
  4. Käännä levy kuumemmalle, lisää katkaravut, sitruunamehu, konjakki ja paprikajauhe. Sekoita hyvin.
  5. Ota pannu liedeltä n. 3-4 minuutin kulutta. Lisää suola ja pippuri, ripottele päälle persilja ja tarjoile leivän kanssa.
Gambas al Ajillo

Klassinen Gambas al Ajillo valmistuu vain muutamassa minuutissa. Taivaallisen hyvää!

Aioli – valkosipulimajoneesi

Ainekset:

• 3-4 valkosipulinkynttä
• 1 tl suolaa
• 2 munankeltuaista
• 2,5 dl extra-neitsytoliiviöljyä
• 1-2 rkl tuorepuristettua sitruunamehua

Valmistus:

  1. Varmista ennen aloittamista, että kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä. Sekoita keskenään valkosipuli, suola ja munankeltuaiset. Voit käyttää sauvasekoitinta.
  2. Lisää oliiviöljy hitaasti, esim. ohuena nauhana samalla sekoittaen.
  3. Mausta sitruunamehulla ja suolalla.

Pimientos de Padrón – paistetut paprikat

Ainekset:

• 0,5 kg tuoreita ”pimientos de padrón” (pieniä, vihreitä paprikoita)
• oliiviöljyä
• merisuolaa

Valmistus:

  1. Huuhtele paprikat kylmässä vedessä ja kuivaa ne huolellisesti.
  2. Kuumenna reilusti öljyä pannulla todella kuumaksi. Paista paprikoita kovalla lämmöllä molemmin puolin n. 2-3 minuuttia, tai niin kauan kunnes paprikat saavat pintaansa tummia laikkuja.
  3. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoile.
Pimientos de Padrón

Pimientos de Padron -paprikoiden valmistaminen kotona on helpompaa kuin uskotkaan.

KAIPAATKO LISÄÄ RESEPTEJÄ MAAILMALTA?