Bali matkat
Kuva: Artyom PJ / Unsplash

Näe ja koe

Bali

5 lomaelämystä Balilla

Teksti: Lén-Veronica Kongerud

Indonesian Bali on jo pitkään ollut yksi Tjäreborgin suosituimmista kaukolomakohteista. Ja useimmat meistä haluavat nähdä ja kokea mahdollisimman paljon loman aikana. Tässä muutamia paikkoja, joita ei kannata missata.

1. Ubud ja Monkey Forest

Ubudin kylä on Balin kulttuurinen keskus, jossa rentoutuu niin keho kuin mielikin. Vuoristossa on viileämpää, rauhallisempaa ja hiukan ylellisempää, ja sitä myöten myös kalliimpaa. Ubudissa voi ennen kaikkea nauttia kauniista luonnosta, ja yksi suosituimmista vierailupaikoista on Monkey Forest eli apinametsä.

Apinametsän temppelialueella on kauniita sammaloituneita patsaita ja temppeleitä, upeita puita ja satoja leikkisiä makakiapinoita. Veikeät apinat ovat kuitenkin myös viekkaita varkaita, ja niiden mukana metsään häviää helposti pieniä ja isompiakin tavaroita, joten kannattaa olla tarkkana. Apinametsään voit tutustua omin päin tai halutessasi paikallisen oppaan johdatuksella.

Ubud ja Monkey Forest Balilla

Pyhä apinametsä. Kuva: Radoslav Bali / Unsplash

2. Saaritemppeli Tanah Lot

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja Balia kutsutaankin myös tuhannen temppelin saareksi. Bali on yksi harvoista alueista Indonesiassa, joissa perinteinen hindulaisuus ja vanha indonesialainen kulttuuri ovat säilyneet hyvin. Ja lempinimen mukaisesti temppeleitä on lukuisia.

Yksi temppelistä, Tanah Lot, sijaitsee pienellä kalliosaarella parikymmentä kilometriä Kuta Beachiltä pohjoiseen. Temppeli pystytettiin todennäköisesti 1500-luvulla Dewa Barunan, hindulaisuuden merijumalan palvontapaikaksi. Temppelialueelle pääsee vain laskuveden aikana, mutta itse temppeliin ei matkailijoilla ole pääsyä. Ainutlaatuisen sijaintinsa ansiosta temppeli on yksi saaren kuuluisimmista ja suosituimmista vierailukohteista.

Erityisen suosittu ajankohta on auringonlaskun aika, kun Intian valtameren mainingit ja laskeutuvan auringon hehku tekevät siitä erityisen kauniin. Jos haluat välttää suurimpia vierailijamassoja, kannattaa vierailu ajoittaa varhaiseen aamuun. Temppeliä voi ihailla myös rannalta, mutta muista tarkistaa vuoroveden aikataulu, jos haluat päästä saarelle asti.

Saaritemppeli Tanah Lot Balilla

Tanah Lot. Kuva: Nick Fewings / Unsplash

3. Tegalalangin riisiterassit

Tegalalangin vehreä riisinviljelyalue kuuluu myös Balin must-kohteisiin. Terasseittain levittyvät riisiviljelmät ovat kuin vehreitä pyramideja avoimessa maisemassa.

Joihinkin erityisen upeisiin maisemakohtiin kohtiin on ripustettu suosittuja keinuja (esim. tunnettu Love Bali -keinu). Näissä paikoissa nappaat sen täydellisen Instagram-lomakuvan!

Tegalalangin riisiviljelmät Balilla

Tegalalang. Kuva: Artem Beliaikin / Unsplash

4. Koskenlaskua Ayungjoella

Kiinnostaisiko adrenaliinintäyteinen seikkailu? Ayungjoki virtaa noin 70 kilometrin verran balilaisen maiseman halki. Seikkailunhaluiset voivat hypätä kumiveneen kyytiin Ubudin lähellä ja antautua joen kuohujen kyytiin. Joen varrella voit ihailla myös sademetsää, vesiputouksia ja riisiviljelmiä, ehkäpä joen varrella tulee vastaan myös uteliaita apinoita.

Voit itse päättää miten vaativalle tai vauhdikkaalle laskulle haluat lähteä. Sopivia venekuntia löytyy kokeneille ja ensikertalaisille ja kaikenikäisille. Jos valitset voimakkaammat kuohut, luvassa on varsin märkää menoa.

Vinkkejä saarella kiertelyyn

Paras tapa liikkumiseen eri retkikohteiden välillä on vuokrata yksityinen auto kuljettajineen tai osallistua järjestetyille retkille. Saarella ei oikeastaan ole toimivaa joukkoliikennettä ja vilkas liikenne ei houkuttele ajamaan itse. Useimmilla hotelleilla on myös omia kuljettajia, joiden palveluita voit varata hotellin kautta.

5. Nusa Islands & Gili Islands

Balin itäpuolella olevat kolme saarta, Nusa Lembongan, Nusa Penida ja Nusa Ceningan, tunnetaan eksoottisesta idyllistään. Snorklaillessa voit ihailla rauskuja ja sukeltajat saattavat kohdata myös harvinaisen möhkäkalan. Voit tehdä retkiä sademetsään ja vesiputouksille, uida upeissa laguuneissa ja hypätä kallioilta ja nauttia upeista paratiisirannoista. Syrjäinen Kelingking Beach Nusa Penidalla on yksi hienoimmista syrjäisitä rannoista. Päästäkseen sinne täytyy ensin mennä lautalla Sanurista Nusa Lembonganille, sieltä veneellä edelleen Nusa Penidalle ja viimeksi on vielä edessä jyrkän rinteen kapuaminen alas rannalle. Jätä väliin, jos kärsit korkean paikan kammosta!

Gili-saaret kuuluvat naapurisaari Lombokin alueeseen ja sinne on pidempi matka kuin Nusa-saarille, mutta ne ovat myös suosittuja retkikohteita Balilta. Gili Trawangan on suurin ja tunnetuin saari ja myös vilkkain. Romanttisella Gili Menolla on liidunvalkoiset rannat ja kristallinkirkas vesi. Gili Air on ehkä näiden kahden välimuoto ja Ubudin ohessa yksi suosituista joogalomakohteista. Saarten välillä kulkee veneitä useita kertoja päivässä, joten voit tehdä pienen saarihyppelyn, jos haluat nähdä kaikki.

Nusa Pendida ja Nusa Island Balilla

Nusa Pendida. Kuva: Nate Johnston / Unsplash