Matkat Prahaan

Löytöretkellä Prahassa

Prahassa kesäpäivästä on mukava nauttia kylmä olut kädessä laiturin reunalla istuen. Kaupungin läpi virtaavan Vltavan varrella laitureita on lukuisia, kuten myös polkuvenevuokraamoita ja ravintolalaivoja.

Praha on jakautunut erilaisiin alueisiin, joista keskeisimmällä sijainnilla on Praha 1. Tällä alueella ovat myös useimmat nähtävyydet, kuten Prahan ylpeyden aihe Kaarlensilta, tšekiksi Karlův most. Sillan rakentaminen aloitettiin vuonna 1357 ja sitä koristaa kolmekymmentä barokkipatsasta. Päiväsaikaan silta vilisee turisteja, makkaramyyjiä, katusoittajia ja akvarellimaalareita.

Kivenheiton päässä sillalta on Vanhankaupungin aukio, jota ympäröivät historialliset rakennukset, ja aukiolla on myös useita kahviloita ja ravintoloita. Toisella puolella aukiota on raatihuone. Jos nouset ylös raatihuoneen torniin, voit ihastella mahtavaa näköalaa, mutta raatihuone on tunnettu erityisesti seinässään olevasta Astronomisesta kellosta. Tasatunnein kello houkuttelee paikalle sankoin joukoin yleisöä, kun kellotaulusta marssii esiin kaksitoista apostolia ja muita hahmoja. Aukion toisella laidalla on goottilainen Týnin Mariankirkko, jonka mahtavat tornit näkyvät kauas.

Illallista syömme U Kroka -nimisessä ravintolassa, joka sijaitsee kaupunginosassa Praha 2. Istahdamme ravintolan terassille, eikä mene montaa minuuttia, kun meillä on edessämme kylmät oluet. Tšekkiläinen olut on ollut tunnettua maailmalla siitä saakka, kun maailman ensimmäistä pilsneriä alettiin valmistaa tšekkiläisessä Plzeňin kaupungissa vuonna 1842.

Vatsat täynnä gulassia ja kotitekoisia knöödeleitä hyppäämme raitiovaunun kyytiin ja matkustamme kaupunginosaan Praha 1 eli takaisin kaupungin ytimeen. Prahassa on helppo liikkua metrolla ja raitiovaunulla. Kolmen päivän lippu on mainio vaihtoehto, jos haluat nähdä kaupunkia hieman enemmän.

Mielenkiintoinen cocktailbaari Black Angel’s sijaitsee kellarissa. Täällä tunnelma on ainutlaatuinen ja sisustus näyttävä. Katossa roikkuvat massiiviset kristallikruunut ja tiiliseinillä on isot kultaiset peilit. Cocktailien lista on valtava. Baarimikko huomaa vaikeuteni valita ja auttaa minua kysymyksillään. Kerrottuani, että haluan cocktailin, joka ”on kirpeä, ei liian makea, eikä missään nimessä karvas”, hän aloittaa cocktailin valmistuksen.

Hetken kuluttua eteeni asetellaan huolellisesti valmistettu cocktail, joka on uskomattoman kaunis ja todella hyvänmakuinen. Kävellessämme myöhemmin takaisin hotellille kauniissa kesäyössä tajuan, etten edes kysynyt cocktailin nimeä tai mistä aineksista se oli valmistettu.

"Cocktail, joka asetellaan huolellisesti eteeni muutaman minuutin kuluttua, on sekä uskomattoman kaunis että hyvänmakuinen.”

Seuraavana aamuna tutkimme jälleen Prahan karttaa, josta erottuvat selvästi suuret viheralueet. Edellisenä päivänä kyselin turisti-infosta parhaita näköalapaikkoja ja tiskin takan istuva nainen merkitsi hymyillen karttaan useita ympyröitä.

Vltavan länsipuolella kulkee köysirata ylös kukkulalle, jossa on vuonna 1891 rakennettu Eiffel-tornia muistuttava Petřínin näköalatorni. Voit valita, haluatko kävellä 299 porrasta ylös huipulle 63,5 metrin korkeuteen vai maksaa hissimatkasta. Ylhäällä sinua odottaa 360 asteen näkymä yli kaupungin. Intensiivisen punaiset tiilikatot levittäytyvät Vltavajoelle asti, ja joen yli kulkevat sillat, mukaan lukien kuuluisa Kaarlensilta, yhdistävät kaupungin puolet. Hieman kauempana kohoaa Žižkovin TV-torni, joka on toinen hyvä näköalapaikka, jos haluat katsella kaupunkia yläilmoista.

Toisella puolen jokea kohoaa upea Hradčanyn kukkulan linna-alue torneineen ja rakennuksineen. Prahan linna on Guinnessin ennätyskirjan mukaan maailman suurin linna, ja sen historia ulottuu aina vuoteen 870 saakka. Siitä alkaen linnaa on vuosisatojen kuluessa rakennettu, jälleenrakennettu ja laajennettu, mistä johtuen sen rakennustyylit ovat monilta eri aikakausilta. Linnaan kuuluu muun muassa neljä kirkkoa, neljä palatsia ja useita muita suuria rakennuksia ja puutarhoja. Linnan alueella vierähtää helposti useampi tunti ja kaiken lisäksi täältä on hienot maisemat yli Prahan.

Franz Kafkasta kiinnostuneiden kannattaa vierailla Kafka-museossa, joka sijaitsee Kaarlensillasta pohjoiseen, Vltavajoen länsipuolella. Kafka oli ranskalais-itävaltalainen kirjailija ja syntynyt Prahassa. Halutessasi voit vierailla pelkästään aukion toisella puolella sijaitsevassa museokaupassa. Kafka-tuotteiden lisäksi valikoimassa on myös tšekkiläisen taidemaalarin Alphonse Munchan tuotteita. Muncha on tunnettu erityisesti jugendmaalauksistaan, jotka on tehty vaaleilla pastellisävyillä, ja maalauksissa esiintyy usein tyylikkäitä naisia upeine hiuksineen kukkien ympäröimänä.

Jos museot ovat mieleesi, Prahassa valinnanvaraa on todella paljon. Täällä museoita on monenlaisia, ja voit tutustua lähemmin esimerkiksi olueen, suklaaseen tai vaikka alkemiaan tai vierailla kolmikerroksisessa museossa, jossa on esillä keskiaikaisia kidutusvälineitä. Itse vierailin tässä viimeksi mainitussa museossa, jonka jälkeen oli kyllä vietettävä hetki auringossa ja nautittava herkullinen trdelnik – eräänlainen paikallinen leivonnainen, joka muistuttaa munkkia, donitsia ja jäätelötötteröä ja on täytetty pehmeällä jäätelöllä. Vaikka museon aihemaailmassa olikin hieman sulattelemista, museo oli ehdottomasti mielenkiintoinen ja vierailemisen arvoinen.

Seuraavana päivänä herätyskellomme soi aikaisin aamulla. Puemme nopeasti päällemme, nyökkäämme haukottelevalle vastaanottovirkailijalle ja astumme ulos pimeyteen. Kun saavumme Kaarlensillalle, ihmisiä on jo kerääntynyt odottelemaan auringonnousua. Me asetumme selät kohti barokkipatsaita ja pian ensimmäiset auringonsäteet kurkistavatkin kattojen takaa. Hiljaisuuden keskellä kuuluu ainoastaan lintujen viserrystä, ja katse lepää kauniissa rakennuksissa, jotka edustavat kaikkia mahdollisia aikakausia – goottilaista arkkitehtuuria, rokokootyyliä, renessanssia ja jugendia – ja rakennusten värit näyttäytyvät vähitellen kirkkaampina auringon noustessa. On vaikea kuvitella parempaa alkua päivälle.

Vinkit Prahaan

Ravintoloita

U Kroka

Erinomaista tšekkiläistä ruokaa ja hyvä palvelu. Vratislavova 12, Praha 2

Lokál U Bílé kuželky

Mahtavan makuista friteerattua juustoa ja ihanaa kotitekoista vadelmasoodaa. Misenska 12, kivenheiton päässä Kafka-museolta.

Kavárna Slavia

Tässä paikassa on tarjoiltu ruokaa ja kahvia tšekkiläisille kirjailijoille, näyttelijöille ja poliitikoille jo vuodesta 1884. Smetanovo nabrezhi 1012/2

Museoita

Kafka-museo

Cihelna 2B, Mala Strana

Juutalaismuseo

U stare shkoly 141/1, U Stareho Hrbitova 3a

Keskiaikainen kidutusmuseo

Krizhovnicke namesti 194/1, Kaarlensillan vieressä länsipuolella

Tšekkiläinen olutmuseo

Husova 241/7

Cocktailbaareja

Hemingway

Karoliny Svetle 279/26

Black Angel’s

Staromestske namesti 460/29