Tjäreborgin esite 1976
70-luku
Matkaesitteen takakansi 1976

Tjäreborg 1970-luvulla

1973
Tjäreborg aloittaa suorat lennot Helsingistä. Ensimmäinen tilauslento suuntautuu Gardajärvelle Sterling Airwaysin lentokoneella. Suomalaisia oppaita aletaan palkata ja hotelleja valitaan suomalaiseen makuun. Suomen Tjäreborgilla oli 5 000 matkustajaa Suomen kokonaismarkkinoiden ollessa 200 000 matkustajaa.

Tjäreborg aloittaa toimintansa Saksassa. Toimistot sijaitsevat Düsseldorfissa, Hampurissa, Berliinissä ja Hannoverissa. Saksan toiminnot myydään vuonna 1982.

Tanskan Tjaereborg aloittaa bussimatkat Euroopasta Suomeen. Bussimatkoja järjestetään myös Saksasta ja Tjaereborgin isot keltaiset bussit ovat tuttu näky Suomen maanteillä.

1974
Suomen Tjäreborg ottaa ensimmäisenä matkanjärjestäjänä Suomessa käyttöön ATK-järjestelmän ja on usean vuoden ajan ainoa matkanjärjestäjä, jolla oli ATK-paikanvarausjärjestelmä. Lehdistötiedotteessa kerrotaan mm. näin: ”Myyntikonttoreissa olevat tietokonepäätteet mahdollistavat nopean, tehokkaan ja virheettömän asiakaspalvelun. Nopealla palvelulla asiakas saa muutamassa sekunnissa haluamansa tiedot eri hotelleista, huonetyypeistä, sijainnista, uimarannoista, harrastusmahdollisuuksista, hinnoista ja lentoaikatauluista. Päätteen kautta syötettyihin kysymyksiin saadaan kuvaruudulle välittömästi vastaus. ATK-paikanvarausjärjestelmästä on hyötyä ennen kaikkea asiakkaalle. Manuaalisessa paikanvarausjärjestelmässä mahdollinen päällekkäisvaraus on Tjäreborgin ATK-järjestelmällä mahdotonta. Samaa matkaa ei voi myydä kahteen kertaan. Järjestelmän yksi oleellinen puoli on se, että matkan voi tilata tavallisesti puhelimitse vaikkapa Inarista."

Vuonna 1974 Suomen Tjäreborgilla on 13 000 matkustajaa ja markkinaosuus on 5,5 %.

1975
Ensimmäinen agenttisopimus solmitaan MatkaKalevan kanssa ja näin MatkaKalevan 17 toimistoa ympäri Suomea saavat oikeudet myydä Tjäreborgin matkoja. Tähän saakka Tjäreborg on myynyt kaikki matkansa omasta toimistostaan suora- tai puhelinmyyntinä Helsingin Aleksanterinkadulta. Aleksanterinkadulle on muutettu vuonna 1968 ja myyntitoimisto sijaitsee samassa osoitteessa aina vuoteen 1993 saakka, jolloin se muutetaan Mikonkadulle.

Tjaereborg-konserni täyttää 25 vuotta. Neljännesvuosisadassa Tjaereborg on kasvanut yhdeksi maailman suurimmista matkanjärjestäjistä. Tjaereborgin mukana on tähän saakka matkustanut yli 5 miljoonaa lento- ja bussi-matkustajaa. Tjaereborg-konsernin palveluksessa on 2 500 työntekijää.

1976
Tjäreborgin Kielimatkat perustetaan ja ne saavuttavat jo ensimmäisenä toimintavuotenaan valtavan suosion ja 30 %:n markkinaosuuden Suomen kielimatkamarkkinoilla. Tjäreborgin Kielimatkojen silloinen johto ostaa koko kielimatkatoiminnan vuonna 1988.

Tanskan Tjaereborg alkaa myydä lentomatkoja Düsseldorfista Kuopioon. Matkat myydään hetkessä loppuun. Vuonna 1977 saksalaisturistien määrää kaksinkertaistetaan ja ohjelmistoon lisätään lennot Hampurista Itä-Suomeen. Matkaohjelma käsittää mm. Pohjois-Suomen kierroksen ja näiden matkojen kaikki maajärjestelyt hoidetaan Suomen Tjäreborgin toimesta. Kahden viikon matkastaan saksalaiset maksavat 1 700 silloista Suomen markkaa (n. 286 euroa).

1977
Tjäreborgin toiminta alkaa Englannissa.

1979
Hiihtomatkojen tuotanto alkaa ja Tjäreborg SuperSki syntyy. Ensimmäinen hiihtomatka suuntautuu Dolomiiteille Sterling Airwaysin lennolla. Tjäreborg tarjoaa hiihtomatkoja 21 vuoden ajan.

Lisää tietoa Tjäreborgista

Lue kuinka teemme työtä vastuullisen matkailun, matkakohteidemme, asiakastyytyväisyyden sekä turvallisuuden eteen.