Surin alue Phuketissa

Phuket – monta hyvää syytä matkustaa

Phuket – kymmeniä syitä matkustaa

Saaret – niissä on jotain erityistä. Ehkä se johtuu siitä, että ne ovat täysin veden ympäröimiä ja enemmän tai vähemmän eristyksissä muusta maailmasta. Saarilla elämä tuntuu soljuvan omaan tahtiinsa, ja jokaisella saarella on oma identiteettinsä. Jotkut saarista ovat todella legendaarisia: Jamaika, Kuuba, Mallorca... ja tietenkin myös Phuket. On paljon hyviä syitä vierailla Phuketissa, ja listasimme sinulle tähän niistä muutamia.

Andamaanienmeri

Andamaanienmeri on osa Intian valtamerta, ja juuri tässä osassa merta uit Phuketissa oleskellessasi. Andamaanienmeren rannikolla on muutamia Kaakkois-Aasian kauneimpia rantoja. Pitkiä, palmujen ja rehevän sademetsän reunustamia hiekkarantoja.

Bangtao Beach

Bangtao Beach

Phuketin länsirannikon pohjoisosassa sijaitsee Bangtao Beach, yksi saaren kauneimmista ja pisimmistä rannoista. Rannalla saat nauttia valkoisesta korallihiekasta, huojuvista palmuista ja kasuarinapuista. Kahdeksan kilometriä pitkällä rannalla on aina tilaa ja löydät varmasti oman paikkasi. Rannan eteläosassa sijaitsee suosittu Sunwing Bangtao Beach -hotelli.

Lemongrass, eli sitruunaruoho

Sitruunaruoho

Sitruunaruoho tulee varmasti ennemmin tai myöhemmin tutuksi jokaiselle, joka vierailee Thaimaassa. Se on yksi thaimaalaisessa keittiössä yleisimmin käytetyistä yrteistä, joka antaa ainutlaatuisen vivahteen ruokalajeille, kuten Paneng Gai, Tom Yum ja Tom Kha Gai. Thaimaalaiset itse käyttävät sitruunaruohoa myös vilustumisen, vatsakipujen ja sappikivien hoitoon.

Sukeltaminen

Sukeltaminen

Jos pidät sukeltamisesta, niin silloin viihdyt varmasti Phuketissa. Snorklaamaan voit lähteä suoraan rannalta, ja veneellä pääset helposti paikkoihin, joissa saat sukeltaa fantastisissa vedenalaisissa maisemissa. Parhaat sukelluspaikat ovat hieman kauempana, Similan ja Surin -saarten läheisyydessä.

Norsu

Norsut

Jos vietät Phuketissa viikon tai pari, törmäät varmasti norsuihin jossain vaiheessa – joko eläviin tai patsaisiin. Thaimassa norsuilla on arvostetumpi asema kuin millään muulla eläimellä. Valkoiset norsut ovat kaikkein pyhimpiä, ja vain kuningas voi omistaa valkoisen norsun.

Värit

Thaimaassa väreillä on keskeinen asema ihmisten elämässä ja jokaisella viikonpäivällä on oma värinsä. Maanantait ovat esimerkiksi keltaisia, koska Thaimaan kuningas syntyi maanantaina. Monet thaimaalaiset osoittavat kunnioitustaan kuninkaalle pukeutumalla maanantaisin keltaisiin vaatteisiin. Ja jos näet pitkähäntäveneen, jonka perään on kiinnitetty vihreä huivi, omistaja on todennäköisesti syntynyt keskiviikkona.

Katukeittiö

Älä ylläty, jos Phuketissa syömäsi paras ruoka on samalla myös halvin. Monista katukeittiöistä, jotka usein ovat pieniä vaunuja kadulla, saat ostettua pikkurahalla tuoreita hedelmiä ja maukkaita ruoka-annoksia. Vanha nyrkkisääntö pätee luonnollisesti myös täällä: jos asiakkaiden joukossa on paljon paikallisia, ruoka on yleensä hyvää.

Tervehtiminen

Tervehtiminen

Thaimaassa tervehditään hieman erikoisella tavalla. Tapaa kutsutaan nimellä Wai. Wai-tervehdyksessä kämmenet liitetään yhteen leuan alle ja samalla kumarretaan kevyesti. Arvoasteikossa alempana oleva tervehtii ensin ja pitää käsiä korkeammalla kuin korkea-arvoisempi henkilö. Turistina sinun ei tarvitse olla huolissasi virheistä, tee samoin kuin tapaamasi henkilö.

Inkivääri

Inkivääri

Inkivääri, tai Khing thain kielellä, on ahkerasti thaimaalaisten ruokien valmistuksessa käytettävä yrtti. Sitä käytetään usein pihvi- ja kanaruokien valmistuksessa, ja mielellään hienoksi hakattuna ja freesattuna valkosipulin kanssa. Harvoin inkivääri maistuu muualla yhtä hyvältä kuin Thaimaassa. Ja kun sillä sanotaan olevan myös paljon hyviä ominaisuuksia, niin sehän vain lisää inkiväärin suosiota.

James Bond Island

James Bond Island

Jos olet nähnyt Bond-filmin ”007 ja Kultainen ase”, muistat varmasti Scaramanga-konnan ja hänen mahtavan piilopaikkansa Kiinan edustalla olevalla saarella. Todellisuudessa kyseessä oli Khao Phing Kan -saari, joka sijaitsee Phang Ngan lahdella, Phuketista koilliseen. Miksipä et lähtisi käymään saarella ja tutustuisi siihen ihan oikeasti? Matkan varrella voit ihailla mahtavaa luontoa ja korkeita kalkkikivisaaria, jotka kohoavat ylös merestä tornien tavoin.

Kamala

Kamala

Phuketin länsirannikon puolivälissä sijaitsee pieni Kamalan kylä, jossa on ihana ja loivasti syvenevä ranta. Täällä vallitsee rauhallinen ja rento tunnelma, joka on täydellinen vastakohta vilkkaammille ja ihmisvilinää täynnä oleville lomakohteille, kuten Patong Beachille. Kenties yksi syy rauhallisuuteen on, että täältä puuttuvat lähes kokonaan tietyt vesiurheilumahdollisuudet, kuten parasailing ja vesiskootterit. Kamalassa on myös kaksi Tjäreborgin parhaimmista hotelleista, perheille sopiva Sunwing Resort Kamala Beach ja aikuiseen makuun suunnattu Sunprime Kamala Beach Resort.

Pitkähäntävene

Pitkähäntäveneet

Pitkähäntäveneiksi kutsutaan tyypillisiä ja erikoisia veneitä, joita ohjataan pitkän vetoakselin avulla, jonka päässä on potkurit. Veneitä on lähes jokaisella rannalla eri puolilla saarta. Vuokraamalla tällaisen pitkähäntäveneen pääset kätevästi pois ruuhkaisilta lähirannoilta ja voit löytää itsellesi ihanan rauhallisen uimapaikan. Muutamalla kympillä voit vuokrata veneen vaikka koko päiväksi.

Hieronta

Jos lomailet Thaimaassa, mutta et käy hieronnassa, niin se on sama kuin asuisit Italiassa, mutta et syö pastaa. Niinpä kannattaa ehdottomasti nauttia perinteisestä thaihieronnasta rannalla aurinkovarjon alla. Edullista, ihanaa ja taatusti rentouttavaa.

Nui Beach

Nui Beach

Välimatka Kata Beachiltä Nui Beachille ei ole kovin pitkä, mutta niiden ero on valtavan suuri. Nui Beachillä on todella vähän ihmisiä. Se saattaa tuntua tosi oudolta, koska kyseessä on yksi Phuketin hienoimmista rannoista, mutta siihen on hyvä syy – rannalle on käytännöllisesti katsoen mahdotonta päästä teitä pitkin. Mutta 2000 bahtilla voit vuokrata pitkähäntäveneen, joka vie sinut rannalle. Se kannattaa.

Orkideat

Orkideat

Orkidea on Thaimaan tunnetuin kukka ja niitä näkee kaikkialla, sekä luonnollisessa muodossaan että kuvissa ja logoissa. Ne ovat edullisia ja niitä käytetään paljon myös koristeina. Tai nimissä, kuten Phuket Orchid Resort & Spa -pehehotelli, Karonilla.

Patong ja Phuket Town

Patong & Phuket Town

Vilkas Patong tarjoaa hyvät ostosmahdollisuudet ja iltaelämä on todella vauhdikas. Phuket Town puolestaan sopii paremmin sinulle, joka etsit aidompaa Thaimaata. Phuket Townissa on myös vähemmän turisteja ja hinnatkin ovat edullisemmat.

Queer

Queer

Tuskin missään muualla päin maailmaa suhtaudutaan niin hyvin transvestiitteihin ja transseksuaaleihin kuin Thaimaassa. Täällä nk. “ladyboy” on tuttu näky kaikkialla yhteiskunnassa, ja kukaan ei kohauta edes kulmakarvojaan ladyboyn nähdessään.

Reggaebaarit

Reggaebaarit

Jokaisella itseään kunnioittavalla thaimaalaisella rannalla on oma reggaebaarinsa. Usein kyseessä on yksinkertainen paikka rannalla, ja ilmapiiri on todella rento. Täällä voit upottaa jalkasi hiekkaan ja nauttia samalla kylmän oluen keinuvan reggaemusiikin soidessa taustalla.

Rannat

Rannat

Yksi Phuketin ylpeyden aiheista on ehdottomasti rannat. Koko saaren länsirannikkoa reunustavat vieri vieressä toinen toistaan kauniimmat rannat. Pohjoisimpana on Mai Kao – täällä suuret merikilpikonnat käyvät munimassa marraskuun ja helmikuun välillä. Ja eteläisin rannoista on Nai Harn – ja täällä voit nauttia Phuketin kauneimmasta auringonlaskusta.

Tuk-tukin kyydissä

Tuk-Tuk

Hyppäämällä tuk-tukin kyytiin pääset kätevästi liikkumaan lyhyen matkan paikasta toiseen Phuketissa. Nämä kolmipyöräiset moottoriajoneuvot toimivat kuin taksit ja niitä on saatavilla lähes kaikkialla. Nimitys tuk-tuk tulee ajoneuvoille tyypillisestä äänestä. Muista sopia hinta etukäteen ennen kuin hyppäät tuk-tukin kyytiin.

Ulkoaktiviteetit

Ulkoaktiviteetit

Tuskin kukaan matkustaa Phuketiin istuakseen pelkästään sisätiloissa. Ja jos mielesi tekee jotain muuta auringonottamisen, uimisen ja rentoutumisen lisäksi, tarjolla on runsaasti valinnanvaraa. Sukellus, snorklaus, purjehdus, vesiurheilu, golf, vaellus, kiipeily… Phuketin erilaisista ulkoaktiviteeteista voisi koota vaikka kuinka pitkän listan.

Lämpö

Kun kotimaassa pakkanen paukkuu ja myrskyää, niin silloin yleensä kaivataan – lämpöä. Ja lämmöstä pääset taatusti nauttimaan Phuketissa. Keskilämpötila päivisin on reilut 30 astetta, ja öisin noin 24 astetta. Toisin sanoen, toppatakkia ei tarvitse pakata mukaan.

Wat

Wat on buddhalainen temppeli, joka toimii myös luostarina sekä erilaisten sosiaalisten aktiviteettien kokoontumispaikkana. Thaimaassa on noin 30 000 wat-temppeliä, joista noin 30 on Phuketissa. Tunnetuin on Wat Chalong, joka sijaitsee heti Phuket Townin eteläpuolella.

Jooga rannalla

Jooga

Joogasta on tullut yhä suositumpi ilmiö eri puolilla maailmaa, ja kuten monissa muissakin Aasian maissa, myös Phuketissa on hyvät mahdollisuudet harrastaa joogaa. Asuessasi Sunwing Resort Kamala Beach -hotellissa voit halutessasi myös osallistua hotellissa järjestettäville joogatunneille.

Aurinkovarjo

Zeniitti

Thaimaa sijaitsee heti päiväntasaajan pohjoispuolella ja huhti-toukokuussa aurinko paistaa Thaimaassa suoraan zeniitistä. Se tarkoittaa, että aurinko paistaa keskipäivällä kohtisuoraan taivaalta ja auringonsäteet ovat voimakkaimmillaan. Toisin sanoen silloin kannattaa olla erityisen tarkka ja huolehtia ihon suojaamisesta, jotta iho ei pääse palamaan. Toki auringon voimakkailta säteiltä kannattaa suojautua myös muina vuodenaikoina.

Vuodenajat

Phuketissa on kolme eri vuodenaikaa: kylmä vuodenaika (lokakuu-helmikuu), lämmin vuodenaika (maaliskuu-toukokuu) ja sadekausi (kesäkuu-syyskuu). Ei kannata kuitenkaan säikähtää ilmausta ”kylmä” vuodenaika, sillä se on kaukana kylmästä. Oikeastaan olisi parempi puhua ”lämpimästä” ja ”tosi lämpimästä” kaudesta. Ja myös sadekaudella sadekuurojen välillä on luvassa paljon auringonpaistetta.

Kajakkeja rannalla

Seikkailuretket

Jos olet luonteeltasi seikkailijatyyppi, sinulla on paljon mielenkiintoisia vaihtoehtoja Phuketin lomallasi. Yksi todella kiehtova retkiuutuus on päivän viidakkoretki Khao Sokin kansallispuistoon. Retken teemana on ”Love Local” eli pääset tutustumaan sademetsän alueelle ominaisiin kasveihin, eläimiin, kulttuuriin ja nähtävyyksiin – paikallista ja alkuperäistä.

Saari

Saaret

Phuketin lisäksi sinulla on mahdollisuus vierailla myös monilla muilla lähialueen kiehtovilla saarilla. Voit poimia kartasta nimiä, jotka alkavat sanalla ”Koh” (thain kielellä ”saari”). Koh Similan, Koh Surin tai Koh Phi Phi, ehkäpä Thaimaan kauneimmat saaret. Tässä vain muutamia esimerkkejä. Voit itse jatkaa vastaavaa mielenkiintoisten asioiden listaa seuraavalla saarella ja sen jälkeen siirtyä seuraavalle saarelle…