Ranskan Riviera
Lomainspiraatio

24 tuntia Nizzassa

Elämyksiä, hotellivinkkejä, ravintoloita – näin saat eniten irti yhdestä päivästä Etelä-Ranskan Nizzassa.

– Nizza on ylivoimainen suosikkini Ranskan kaupungeista. Täydellinen viikonloppureissulle, ja siellä on lyhyessäkin ajassa mahdollista nähdä ja kokea paljon, sanoo Tjäreborgin norjalaisessa sisaryhtiössä työskentelevä Ingrid Osa. Lue Ingridin parhaat matkavinkit Nizzaan.

Teksti & kuvat: Ingrid Osa
Julkaistu: 29.8.2023

Promenade des Anglais’n varrella on uimarantoja, hotelleja ja ruokapaikkoja.

Ranskalainen keittiö tarjoaa monenlaisia herkkuja, kuten ostereita.

Muista jättää tilaa jälkkärille!

06:00: Bonjour!

Yksi Nizzan hyvistä puolista on lyhyt matka lentokentältä kaupungin keskustaan. Se kestää vain noin 15 minuuttia taksilla, bussilla tai junalla. Monet suosituimmista hotelleista sijaitsevat pitkän Promenade des Anglais'n varrella, ja valinnanvaraa riittää lähes kaikissa hintaluokissa.

08:00: Tutustu sataman tunnelmaan

Kaupungin pienessä satamassa on kaikkea valtavista huviveneistä pieniin kalastusveneisiin, ja paikalliset kalastajat seisovat laiturilla ja myyvät tuoretta kalaa suoraan veneistään. Poikkea ja ihastu paikalliseen tunnelmaan.

Nizzan viehättävässä satamassa on paikallista tunnelmaa.

09:30: Promenade des Anglais ja rantaelämää

Sataman länsipäästä alkaa Promenade des Anglais, jota pitkin uimarannat ovat vieri vieressä. Jotkut niistä kuuluvat rantaklubeille ja hotelleille, ja niissä joutuu maksamaan aurinkotuoleista ja tarjoilusta. Suuri osa auringonpalvojista valitsee kuitenkin mukavan julkisen pikkukivirannan.

Poikkea leipomoon tai kauppaan ja varaa mukaan evästä, esimerkiksi tuoretta patonkia tai hyvää juustoa ja kinkkua. Kylmiä juotavia voi ostaa kävelykadun monista kojuista.

Promenade des Anglais -rantakadulla on aina eloisa ja viihtyisä tunnelma.

12:00: Kiertele vanhassakaupungissa

Promenade des Anglais'n itäpäässä sijaitsee monien mielestä Nizzan trendikkäin alue – vanhakaupunki, Vieux Nice. Kiertele sen kapeilla kaduilla ja poikkea pieniin paikallisiin kauppoihin ja leipomoihin.

13:30: Pidä tauko torilla

Vanhankaupungin pienillä aukioilla on usein toreja, joiden myyntikojuissa on hedelmiä, vihanneksia, kukkia tai vaikkapa antiikkia. Iltapäivän aikana kojut poistetaan, ja tilalle tulee tuoleja ja pöytiä monien ravintoloiden ulkopuolelle. Toisin sanoen näillä kaduilla on aina jotain tekeillä ja mukava tunnelma.

14:00: Myöhäinen lounas Café de Turinissa

Tämä Place Garibaldilla sijaitseva kahvila on täydellinen myöhäiselle lounaalle. Miltä kuulostaisi osterit ja samppanja, tai kenties moules frites, eli sinisimpukat ranskalaisten perunoiden kera? Sehän on suorastaan must-juttu Ranskassa!

Vieux Nice on kaupungin vanha osa ja ehdottomasti vierailun arvoinen.

Eksy pienille kaduille ja toreille.

Sinisimpukat ranskalaisten perunoiden kera on ranskalainen klassikko.

15:00: La Colline du Château

Vanhastakaupungista on lyhyt matka historialliseen La Colline du Château -puistoon. Puisto on nimetty täällä aikoinaan sijainneen linnan mukaan, mutta siitä on nyt jäljellä vain rauniot. Puistossa on kahvila, leikkipaikka ja kukkula. Huipulle on kiivettävä aikamoinen määrä portaita – mutta se on sen arvoista. Matkalla ohitat sekä keinotekoisen vesiputouksen että useita mukavia näköalapaikkoja, ja palkintona kiipeämisestä saat ihailla upeita näkymiä koko Nizzan ylle.

18:00: Alkuillan shoppailua

Jos jalat eivät ole vielä ihan poikki, Nizzan uudemmassa osassa on hyvät ostosmahdollisuudet. Avenue Jean Médecin on tärkein ostoskatu, jolla on monia hienoja ja tyylikkäitä kauppoja. Täällä on myös Galeries Lafayette -tavaratalo, ja paljon tunnettuja merkkituotteita.

Nizza on Ingrid Osan lempikaupunki Ranskassa.

Kaupungin uudemmassa osassa on hyvät ostosmahdollisuudet.

20:30: Illallinen l’Escalinada

Galeries Lafayetteltä on noin kymmenen minuutin kävelymatka tähän miellyttävään ravintolaan. Paikka kapealla kujalla on elämys jo itsessään: pieniä pöytiä ruudullisine liinoineen ja ystävälliset tarjoilijat jotka puhdistavat ruodot tilaamastasi kalasta. Makuelämyksissä ei todellakaan ole valittamista. Muista varata pöytä!

22:00: Tilaa jälkiruoalle

Jälkiruoaksi voit nauttia vaikka crepin kodikkaassa La Vieille Crepessä. Tai maistuisiko sittenkin herkullinen italialainen gelato jossakin monista jäätelöbaareista? Onneksi ne ovat auki myöhään iltaan!

L’Escalinada on kiva ravintolaelämys.

Miten olisi ilta-crepe La Vieille Crepessä?

...tai herkullinen gelato?

23:00: Kaadu sänkyyn hotellissa

Hotellivinkkejä Nizzaan:

Jos etsit huikeaa hotellielämystä, sinun kannattaa valita Negresco. Se on klassinen luksushotelli, joka sijaitsee täydellisellä paikalla.

Mercure Nice Centre Notre Dame on suosittu hotelli Avenue Notre Dame -kadulla Nizzan sydämessä.

Asuisitko mieluummin lähellä vanhaa kaupunkia? La Perouse on viehättävä, klassiseen välimerelliseen tyyliin rakennettu hotelli – ja näköala on upea!

Vinkki! Nizza on parhaimmillaan huhti–toukokuussa ja syyskuussa. Lämpötila on miellyttävä, eikä matkailijoita ole niin paljon kuin yleensä keskikesällä.

Monien mielestä vanha kaupunki on Nizzan mukavin alue.

Ehkä teet antiikkilöydön jollakin kaupungin toreista?

Uimarannat ovat kuin helmiä nauhassa Promenade des Anglais'n varrella.