Dohan skyline

Lennon vaihto Dohassa? Näin saat siitä enemmän irti

Jos valitset lennot Qatar Airwaysillä, matkaasi sisältyy todennäköisesti välilasku ja koneenvaihto Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Välilaskut voivat olla tylsiä ja pitkiä, mutta ei ole mitään syytä roikkua puoliunessa lentokentällä - ehdit nähdä paljon tästä pikkuisesta maasta jo lyhyessä ajassa. Tässä joitakin vinkkejä.

Teksti: Lén Kongerud
Päivitetty: 2.11.2023

Souq Waqif

Sanaa Souk käytetään kun puhutaan basaarista, torista tai markkinoista. Souq Waqif on yksi Dohan soukeista, lempeästi nykyaikaistettu versio ikiaikaisista beduiinimarkkinoista. Se on myös yksi Dohan vanhimmista soukeista.

Tavallisiin markkinoihin verrattuna hintataso on hieman korkeampi, mutta pelkästään kiertely ja katselu on jo elämys itsessään.

Jos poikkeat syömään soukin yhteydessä olevaan ravintola Parisaan, saat vielä yhden ikimuistoisen kokemuksen. Aulassa sinua ympäröivät kimaltelevat kristallimosaiikit ja kullan ja turkoosin väriset kiiltävät laatat, ja itse ravintolasalia koristavat kristallikruunut, persialaiset seinämaalaukset ja pehmeät turkoosin ja kullan väriset samettituolit. Katossa on kultaisia tähtiä, ja pienet loosit on koristeltu lasimaalauksilla. Keskellä salia on suihkulähde.

Entä hintataso? Ei niin paha kuin tällaisessa paikassa voisi luulla. Pääruoan hinta on reilun 20 euron luokkaa ja talon erikoisuus – kokonainen lampaanviulu kahdelle hengelle – maksaa noin 70 euroa. Parisassa saat hyvää ruokaa kohtuuhintaan – upeassa ympäristössä.

Souk Waqif myyntikojuja

Tutustu Souq Waqifin kiehtovaan basaarialueeseen.

Ravintola Parisan pöytiä

Ravintola Parisan sisustus on elämys – ja ruokakin on hyvää!

Museum of Islamic Art

Värikkäät öljylamput, kalligrafiataide, hajuvesipullot, kullatut tikarit, korut ja tähtipallot ovat vain pieni osa siitä, mitä yksi Dohan suosituimmista museoista, Museum of Islamic Art tarjoaa.

MIA pitää sisällään merkittävän islamilaisen taiteen kokoelman. Museossa on esillä tekstiilejä, keramiikkaa, aseita, kuvataidetta, lasia ja muun muassa 1500-luvun Turkista peräisin oleva täydellinen metallihaarniska sotilaalle ja hänen hevoselleen.

Museon kahvila tarjoaa vaikuttavan näkymän West Bayn kaupunginosaan, ja rakennuksen ylimmässä kerroksessa sijaitsee Alain Ducassen ravintola IDAM, joka tarjoaa modernia välimerellistä ruokaa arabialaisella twistillä.

Museum of Islamic Art
Museum of Islamic Art
Museum of Islamic Art

Keinotekoinen saari The Pearl

Dohaa kutsutaan usein "Pikku Dubaiksi", ja kuten siellä, myös Dohassa on keinotekoinen saari, The Pearl. Saarella sijaitsee mm. tunnettu luksushotelli Marsa Malaz Kempinski The Pearl, monia ravintoloita ja viihdemekka Megapolis, jossa voit esimerkiksi testata virtuaalista todellisuutta, laulaa karaokea tai keilata.

The Pearl Doha

Kauppakeskus Villaggio

Kun astuu sisään Villaggioon, tuntuu kuin astuisi aivan toiseen maailmaan. Tai pikemminkin, kuin toiseen maanosaan. Ostoskeskus on nimittäin kuin kopio Venetsiasta – kanavia, gondoleja, siltoja, italiaisten talojen fasadeja – ja sininen taivas.

Kanavien varsia reunustavat kaupat – Massimo Dutti, River Island, Bershka, intimissimi, Lacoste, Mango, Zara ja monet, monet muut. Ja tietysti välillä voi tehdä gondoliajelun kanavilla.

Eikä tässä vielä kaikki, vaan kauppakeskuksessa on myös oma huvipuisto, Gondolania, jossa on luistinrata, maailmanpyörä, gocart-rata ja useita laitteita.

Villaggio kauppakeskus

Venetsia? The Venetian? Ei, vaan kauppakeskus Villagio Dohassa.

Villaggio kauppakeskus

Qatarin aavikko

Dune bashing Qatarin kaakkoisosan aavikolla tarjoaa ehkä matkailijoiden suosituimman elämyksen Dohassa. Kokeneet kuljettajat ohjaavat jeeppejä kovaa vauhtia ylös ja alas dyynejä. Huiput ja niitä seuraavat jyrkät laskut alas hiekkarinnettä tuntuvat joka kerta vatsanpohjassa.

Vinkki! Valitse safari, joka sisältää pysähdyksen Khor Al Adaid-aavikkojärvellä, jossa kuivan aavikon ja värikkään järven muodostaman kontrastin lisäksi on mahdollisuus nähdä aina Saudi-Arabian puolelle saakka. Aavikkosafareita tarjotaan eri pituisina, ja voit jopa yöpyä aavikolla. Valmistaudu seikkailuun, josta ei puutu vauhtia!

Qatarin aavikko

Kokeneillakin kuljettajilla voi olla vaikeuksia – tässä yksi epäonninen kuljettaja juuttui hiekkadyynin päälle. Konsti juuttumisen välttämiseksi on yksinkertainen: VAUHTI!

Qatarin aavikko

Khor Al Adaid -järvi muodostaa rajan Qatarin ja Saudi-Arabian välillä.

Hyvä tietää Doha

Doha ehkä todellakin muistuttaa Dubaita, mutta kaupungissa on vähemmän matkailijoita ja sitä pidetään konservatiivisempana. Sekä miesten että naisten suositellaan välttävän shortsien, läpikuultavien vaatteiden ja lyhythihaisten/hihattomien toppien käyttöä. Käytä vaatteita, jotka peittävät olkapäät ja polvet. Hotelleissa ja resorteissa voit pukeutua haluamallasi tavalla. Qatarilaiset miehet käyttävät thwabia, pitkää kaapua ja huivimaista päähinettä. Naiset pukeutuvat mustaan abayaan, joka peittää vartalon ja hiukset.

Qatarin valuutta on Qatarin rial. Voit tilata käteistä valuuttaa etukäteen Forexilta. Jos säilytät kuitin, voit vaihtaa ylimääräiset rahat takaisin euroiksi, kun palaat kotiin.

Paikasta toiseen pääsee helpoiten kävellen tai taksilla. Turkoosinväriset Karwa-yhtiön taksit ovat suhteellisen edullisia ja autoissa on taksamittarit. Hotellin henkilökunta on yleensä avulias jos haluat tehdä ennakkovarauksen. Karwalla on myös oma sovellus tilaamista varten.

Useimmat hotellit sijaitsevat West Bayn alueella. Siellä on esimerkiksi W Hotel Doha, joka on erittäin suosittu sekä turistien että paikallisten keskuudessa – myös niiden, jotka eivät yövy hotellissa. W Hotel Dohassa on useita hyviä ravintoloita, kuten La Spiga by Paper Moon, Market by Jean-Georges, Wahm ja W Cafe. Monet Dohan parhaat ravintolat sijaitsevat hotelleissa. Huomioithan myös, että alkoholia tarjoillaan vain hotelleissa, joilla on siihen vaadittava anniskelulupa. Alkoholin juominen ja humalassa oleminen julkisilla paikoilla on kielletty.

Dohassa on joitain pienehköjä rantoja, ja osassa niistä on bikinikielto. Valitse mieluummin hotelli, jolla on yksityinen ranta, kuten Sharq Village & Spa tai Hilton Salwa Beach Resort & Villas. Auringonotto yläosattomissa on kielletty. Varmista mieluusti hotellisi vastaanotosta, millaiset säännöt hotellin rannalla on.