Lissabonin maisemaa ylhäältä päin
Lomalähettiläät

Lissabon

Kaupungin sykettä ja rantalomaa Lissabonissa

Epäröitkö kaupunkiloman ja rantaloman välillä? Siinä tapauksessa Lissabon on erinomainen valinta, sillä se ei sulje kumpaakaan vaihtoehtoa pois. Portugalin kauniissa pääkaupungissa voit yhdistää ne molemmat – ja ruoka on kerrassaan mahtavaa! Kahvit ja viinit ovat erinomaisia, ja hintatasokin jonkin verran alhaisempi kuin muissa eurooppalaisissa suurkaupungeissa. Lue parhaat vinkkini viikonloppureissuun tai aurinkoiselle kesälomalle Lissabonin seudulla.

Teksti & kuvat: Maria Byskov

Mäkiä ja miradouroja

Maisema Alfaman kaupunginosan ylle

Näkymä Alfaman kaupunginosaan

Lissabonin kaupunkimaisema ylhäältä päin

Miradouro de São Pedro de Alcântara

Hyvistä kävelykengistä on Lissabonissa todella paljon iloa. Kaupunki on rakennettu seitsemälle kukkulalle, joten askeleita ja korkeuseroa kertyy helposti. Sijainnin ansiosta kaupunki on kuvankaunis, ja hikinen matka yhdelle jos toisellekin miradourolle on vaivan arvoinen. Miradourot ovat näköalapaikkoja, joista avautuu hieno näköala kaupunkiin, ja näistä voit ihailla myös upeita auringonlaskuja.

Ja kun jalat alkavat väsyä, voit aina hypätä Lissabonin viehättävien raitovaunujen kyytiin ja matkata mukavammin ylös ja alas osin jyrkkiäkin katuja. Alfama ja Bairro Alto ovat erityisen ihastuttavia kaupunginosia.

Keltainen raitiovaunu Lissabonissa
Taidetta myytävänä kadun varrella

Katutaidetta, Santa Maria Castello de S. Jorge

Maista Portugali

Viisi parasta vinkkiäni pieniin ja suuriin makuelämyksiin.

Olen jonkinlainen ruokaintoilija, ja täytyy todeta, että en monellakaan kaupunkilomalla ole syönyt yhtä hyvin (ja halvalla) kuin Lissabonissa. Kala ja äyriäiset ovat Portugalissa suussasulavan tuoreita. Ja pieni pastel de nata -leivos sopii aterian kuin aterian loppuun tai buustaamaan verensokeria sen jälkeen kun olet juuri puskenut ylös jotakin kukkulanrinnettä.

Time Out Market

Time Out on suuri kauppahalli lähellä jokirantaa. Hallissa on muutamien kaupungin parhaiden ruokapaikkojen pop up-pisteitä, ja voit maistella kaikenlaista paikallisista äyriäiserikoisuuksista mehevään entrecotiin, tryffelipizzaan tai sushiin. Tunnustan, että palasin sinne muutamankin kerran, ja syynä oli paras koskaan syömäni fish & chips.

Lue lisää Time Out Marketista

Sisäänkäynti Javan kattoterassille

Sisäänkäynti Javaan

Näkymä Parkin kattoterassilta

Kattoterassit

Kattoterassit ovat aivan pakollinen elämys Lissabonissa. Monilla hotelleilla ja ravintoloilla on kattoterassi, jossa voit nauttia virkistävän juoman tai hyvän aterian viilentävän tuulenvireen ja upeiden kaupunkinäkymien kera. Voin lämpimästi suositella Javaa tai Parkia.

Java Lisboa Instagramissa

Park Lisboa Instagramissa

Café Organi Chiado

LA Market

Makeannälkään

Pastel de nata! Tätä pikkuista mestariteosta sinun on aivan pakko maistaa. Kyseessä on Portugalin kansallisleivonnainen – pieni voitaikinapohjainen leivos, joka on täytetty vaniljaisella kreemillä. Turha sitä on yrittää kuvailla, sitä on vain maistettava! Leivokset tuoksuvat yhtä ihanalle kuin maistuvat, sen huomaa kun kävelee leipomon tai erityisen Fábrica de Pastéis de Natan ohi. Ne ovat erityisesti näihin leivonnaisiin erikoistuneita leipomoita, jossa voi myös nähdä, miten niitä valmistetaan. Minun mielestäni kaikkein herkullisimmat leivokset valmistaa Manteigaria. Jos suuntaat Baixaan osoitteeseen Rua Augusta 195-197, voit seurata alusta saakka miten niitä tehdään ja nauttia lämpimäiset hyvän kahvin kera.

Manteigaria Instagramissa

Kahvitauko

Ja kahvista puheen ollen. Kahvin ystäville löytyy ilonaiheita kaikkialta kaupungista. Pieniä espressobaareja, joissa kupillisen saa jopa alle eurolla, paahtimoita todellisille kahvinörteille ja kaikkea siltä väliltä.

Pastel de nata

Pastel de nata

Manteigaria

Surffausta, aurinkoa ja rantaelämää

Lissabonin loman etuna on, että kaupunkielämä on helppo yhdistää aurinko- ja rantalomaan. Itse kaupungissa on jokivarressa pitkä rantapromenadi, jossa on paljon ravintoloita ja baareja. Jos kuitenkin haluat rannalle ja mereen uimaan, hyppää junaan, bussiin tai taksiin ja pääset nopeasti johonkin läheisistä rantakohteista.

Praia de Santa Cruz

Cascais on yksi suosituimmista alueista ja täällä voit nauttia paitsi pulahduksesta Atlantin aaltoihin, myös historiasta ja kulttuurista. Suosittelen retkeä vanhalla majakalle, joka on uskomattoman kaunis. Ruokapaikoista voisin mainita Taberna Clandestinan, jossa voit nauttia kylän tunnelmasta ja syödä vatsasi täyteen herkullisiä äyriäisiä tai mehevän kypsiä tomaatteja ja kermaista burrataa.
Taberna Clandestina Instagramissa

Cascaisin vanha majakka

Praia da Rainha, Cascais

R. Afonso Sanches

Costa de Caparica on vain 20 minuutin taksimatkan päässä kaupungista ja siellä on 15 kilometrä pitkä hiekkaranta. Muista kuitenkin, että Atlantin lämpötila harvoin ylittää täällä 20 astetta. Täällä tuntuu siltä että valkoista hiekkarantaa voisi kävellä maailman ääriin saakka, mutta suosittelen kuitenkin muutamaa pysähdystä kivoissa rantabaareissa. Suosikkini on Posto da Onda. Ruoka on aivan omaa luokkaansa, ja voit loikoilla heidän aurinkotuoleissaan tai istuskella kauniissa rottinkituoleissa, joita reunustavat valkoiset kankaat ja huojuvat palmut.
Pôsto da Onda Instagramissa

Posto da Onda

Posto da Onda

Posto da Onda

Posto da Onda

Costa de Caparica

Costa de Caparica

Santa Cruzon todellinen surffimekka. Täällä on huomattavasti enemmän paikallisia lomanviettäjiä kuin meitä Pohjolan asukkeja. Puitteet surffaamiselle ovat aivan huippuluokkaa ja koko pikku kaupunki on rakentunut sen ympärille. Tuntuu että kaikki paikalliset ovat surffauksen opettajia ja havaitsevat parhaat aallot ennen kuin olet itse löytänyt edes lautaasi. Olosuhteet ovat hyvät niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin, ja voit helposti yhdistää aktiivisen loman rannalla loikoiluun ja nautiskeluun. Suosittelen täällä erityisesti Noah Beach Housea ja Cliff Surf Housea.

Lue lisää - Noah Beach House

Lue lisää - Cliff Surf House

Näköalapenkki merelle päin

Näköalapenkki rannalla on Santa Cruzin maamerkki

Noah Beach Housen rantaa

Cliff Surf Schoolin ranta auringonlaskussa

Praia da Mexilhoeira

Maria Byskov

Lomalähettiläs Maria Byskov

Maria on työskennellyt Tjäreborgin tanskalaisessa sisaryrityksessä vuodesta 2004. Hän on työskennellyt ja asunut ulkomailla useita vuosia. Maria jakaa lomavinkkejään mm. Kyprokselle, Thaimaahan, Kreikkaan ja eurooppalaisiin kaupunkikohteisiin.