Malta

Monipuolinen ja kiehtova

MALTA

Malta – kulttuurien kohtaamispaikka keskellä Välimerta

Maltan tapauksessa sijainnilla on ollut valtava merkitys. Keskellä Välimerta sijaitseva saari on osunut monien valloittajien ja kaupankäyjien reitille, jotka ovat jättäneet jälkensä niin ruokakulttuurin ja arkkitehtuuriin kuin myös kieleen ja kulttuuriinkin.

Teksti: Kristofer Kebbon Kuva: Tjäreborgin kuva-arkisto

Vaikutteet pohjoisesta, etelästä, idästä ja lännestä näkyvät lähes kaikkialla Maltalla. Selkein esimerkki tästä on kieli. Paikalliset tervehtivät sinua sanomalla joko ”bonġu”, joka tulee ranskan sanasta ”bonjour” tai arabialta kuulostavalla tervehdyksellä ”merħba”. Kiitos ”grazzi” taas on laina italiasta. Ei haittaa, vaikkei maltan kieli olisikaan hallussa, sillä Maltalla selviää mainiosti myös englannilla, joka on Maltan toinen virallinen kieli.

Englantilaisilla vaikutteilla on luonnollinen selityksensä. Malta oli Englannin siirtomaa yli 150 vuoden ajan aina 1900-luvulle saakka, ja tämä näkyy edelleen monella tapaa. Kielen lisäksi Maltalla on englantilaiseen tyyliin punaisia puhelinkoppeja sekä vasemmanpuoleinen liikenne. Malta on myös englantilaisten turistien suosikkikohde.

Pienestä pinta-alastaan huolimatta Maltalle mahtuu noin 400 000 asukasta ja tekemistä täällä riittää. Maltalla on paljon historiallisia nähtävyyksiä ja vaikka historia ei olisikaan varsinainen kiinnostuksen kohteesi, kannattaa silti vierailla ainakin kahdessa historiallisessa paikassa: Mdina ja Valletta. Mdina, Maltan entinen pääkaupunki on 4000 vuotta vanha, ja tunnettu myös hiljaisena kaupunkina. Kun astut sisään muurien ympäröimään kaupunkiin, voit tuntea kulkevasi ajassa taaksepäin. Kaupunki on kiehtova yhdistelmä keskiaikaista ja barokin arkkitehtuuria.

Valletta (vas.) ja Mdina (oik.)

Valletta (vasemmalla) ja Mdina (oikealla)

Valletta on yksi maailman pienimmistä pääkaupungeista, mutta pienuudestaan huolimatta tai ehkä juuri siksi kaupunki on valtavan viehättävä. Vuonna 2018 Euroopan kulttuuripääkaupunkina toiminut Valletta on rakennettu ruudukkomalliin, jossa kapeat kadut risteävät toisiaan ja keskellä kulkee vilkas pääkatu Republic Street. Katujen varsilla on pieniä mielenkiintoisia kauppoja ja viihtyisiä kahviloita, ja lähes jokaisen kadun kulmassa on historiallista nähtävää. Upea ilmestys on Pyhän Johanneksen katedraali, jota pidetään yhtenä maailman mahtavimmista barokkikirkoista. Maltalla kirkkoja on todella paljon, vaikka vuoden jokaiselle päivälle, joten todennäköisesti ehdit nähdä niistä vain murto-osan lomasi aikana. Tämä katedraali on ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde.

St. Julian's

St. Julian's

Maltalla viehättää myös sen miellyttävä ilmasto ja upeat kirkkaansiniset vedet. Kesä saapuu Maltalle aikaisin ja jatkuu pitkään. Lokakuussa Maltalla on edelleen mukavan lämmintä ja meressä uiminen on mahdollista. Jos hiekkarannat ovat mieleesi, kannattaa kohteeksi valita Mellieha. Täältä löydät saaren pisimmän hiekkarannan ja hyvän hotellivalikoiman varsinkin lasten kanssa matkustaessa. Muissa kohteissa on enemmän kallioisia rantoja, joilla on usein portaat alas veteen, kuten esimerkiksi St. Paul’s Bayssä, jossa on kaunis rantapromenadi ja monipuolinen valikoima ravintoloita ja baareja. St. Julian'sin ja Slieman alueella ei ole varsinaisesti rantoja, mutta yöelämä on tällä alueella vilkasta. Jos kaipaat rauhaa ja kauniita maisemia, kannattaa kohteeksi valita naapurisaari Gozo.

Malta...

...juhlijalle
Vilkasta yöelämää kaipaavan kannattaa valita kohteeksi St Julian’s ja Sliema. Tällä alueella on paljon baareja, ravintoloita ja diskoja. Yöelämä on keskittynyt Pacevillen alueelle St. Julian’siin.

...shoppailijalle
Malta ei ole ensisijainen kohde shoppailijalle, mutta täällä on kuitenkin jonkin verran tarjontaa, ja hinnat ovat suhteellisen edullisia. Parhaimmat valikoimat löydät Republic Streetin ja Merchant Streetin varrelta Vallettasta ja myös Sliemassa on hyvä tarjonta.

...taiteen ystävälle
Vallettassa sijaitsevassa mahtavassa Pyhän Johanneksen katedraalissa voi ihastella Caravaggion suurinta signeerattua maalausta. Teoksen nimi on Johannes Kastajan mestaus, ja se on kooltaan 4 x 5 metriä.

...rantalomailijalle
Hiekkarantojen ystävälle kohteita on oikeastaan vain yksi: Mellieha. Kallioisia rantoja Maltalla on enemmän, ja kallioiden ansiosta Malta onkin suosittu kohde sukeltajien keskuudessa. Vesi on kristallinkirkasta ja luolasukellus on täällä suosittua.

...elokuvista kiinnostuneelle
Valitettavasti upea kalliomuodostelma Azure Window, joka on tunnettu Game of Thronesin kuvauspaikkana, tuhoutui myrskyssä. Maltalla on kuitenkin paljon kuvauspaikkoja, joissa voi vierailla. Esimerkiksi elokuvat Troija ja Gladiaattori on kuvattu täällä, ja voit myös vierailla Kippari-Kallen kylässä, joka rakennettiin aikoinaan Kippari-Kalle-elokuvan lavasteeksi.