Malediivit

Lue tämä jos suunnitteilla on

Loma Malediiveilla

Hyvä tietää Malediiveista

Kannattaisiko varata Water villa vai Beach villa? Entä onko järkevää ottaa All Inclusive? Mikä on paras aika matkustaa? Voiko paikan päällä ostaa aurinkovoidetta? Jos mielessäsi on käynyt joku näistä kysymyksistä, kannattaa ehdottomasti jatkaa lukemista.

1. All Inclusive on hyvä idea

Osa Malediivien hotellisaarista on pieniä. Siis todella pieniä. Yleensä yhdellä saarella on vain yksi hotelli, eikä ravintolatarjontaa juuri ole. Hintataso on melko korkea, sillä lähes kaikki tarvittava on tuontitavaraa. Toisin sanoen, All Inclusive ei ole hassumpi ajatus. Näin sinun ei tarvitse miettiä, mitä mikäkin maksaa ja käyttäisit rahat kuitenkin siinä samassa ravintolassa. Kaikki All Inclusive -paketit eivät ole samanlaisia sisällöltään, joten kannattaa tutustua tarkasti. Moniin sisältyy aterioiden lisäksi myös erilaisia aktiviteetteja, retkiä, liikuntatunteja – ja ehkä myös minibaarin täyttö päivittäin.

Ruokapöytä, jolla on mm. teekannu ja lautasilla raastettuja värikkäitä vihanneksia sekä hummeri.

2. Water villa vai Beach villa?

Meren ylle rakennettu Water villa on monien mielessä välittömästi kun ajattelemme Malediiveja. Paalujen päälle mereen rakennettu bungalow on upea, ja monissa on oma terassi, josta pääsee tikkaita suoraan kristallinkirkkaaseen veteen. Ei kuitenkaan ole aivan varmaa, että viihdyt meren yllä paremmin kuin rannalla, kyse on makuasiasta. Jos pidät erityisesti rannalla olemisesta ja pehmeästä hiekasta jalkojesi alla ja haluat kuulla palmujen suhinaa, ehkä kannattaa valita mieluummin Beach villa ja oma pikku rantakaistale.

Vinkki! Voit myös kysyä asiakaspalvelustamme, voitko varata osaksi lomaa Water villan ja vaihtaa sitten Beach villaan, tai toisinpäin.

Beach villa vai Water villa?

Monet haaveilevat Water villasta, mutta rannalla asuminenkaan ei ole ollenkaan hassumpaa…

3. Lennon laskeuduttua et ole vielä perillä

Lähes kaikki Malediiveille matkustavat saapuvat maahan pääsaari Malélla sijaitsevan Velanan kansainvälisen lentokentän kautta. Monissa muissa lomakohteissa olemme tottuneet siihen, että seuraavaksi otetaan taksi tai bussi ja hurautetaan hotellille. Malediiveilla kuitenkin matka jatkuu kotimaanlennolla, vesitasolla tai veneellä riippuen siitä, miten kaukana pääsaari Malésta hotellisi sijaitsee. Usein matka jatkuu vesitasolla, ja silloin luovutat matkatavarasi TMA:n (Trans Maldivian Airlines) tiskillä ja jatkat bussilla vesitasoterminaaliin.

Joillakin resorteilla, kuten Komandoolla ja Kuredulla, on omia loungeja, joissa voit odotella kuljetuksen lähtöä. Useimmiten odotusaikaa tulee, koska vesitasoihin mahtuu vain vähän matkustajia kerrallaan. Odotellessasi on tarjolla maksutonta vettä ja virvoitusjuomia sekä maksuton WiFi. Odotusaikana ehdit myös täyttää hotellin sisäänkirjoittautumiskaavakkeet, joten siihen ei tarvitse sitten enää perillä käyttää aikaa.

Vesitasoissa on ahtaat istumapaikat, mutta se unohtuu kohta, kun näet huikeat maisemat, eikä matka yleensä kestä kovinkaan kauan. Esimerkiksi Komandoolle lento kestää puolisen tuntia. Joskus matkan varrella saattaa olla myös välipysähdyksiä muilla saarilla.

Vinkki! Pakkaa mukaan korvatulpat. Sekä vesitasoissa että veneissä voi olla aika äänekästä. Toisinaan korvatulppia jaetaan matkalla, mutta voi olla fiksua ottaa omat mukaan.

Vesitaso Malediiveilla

Monille saarille pääsee vain vesitasolla, mikä on elämys itsessään.

4. Valuutta ja juomarahat

Malediivien oma valuutta on rufiyaa, mutta lomasaarellasi et luultavasti tule tarvitsemaan sitä lainkaan, sillä käytössä on Yhdysvaltain dollari. On hyvä varata mukaan yhden ja viiden dollarin seteleitä, jotka ovat käteviä käyttää juomarahana esimerkiksi laukunkantajille, siivoojille ja retkien vetäjille.

Monissa resorteissa sinua palvelee sama tarjoilija koko viikon, ja sopiva juomaraha on noin 10–20 dollaria per viikko. Sama pätee myös villaasi, jossa tavallisesti yksi henkilö hoitaa siivouksen, mahdollisen pesupalvelun, minibaarin täytön – ja vastaa lisäksi ihastuttavista pyyheteoksista, joita huoneeseesi saattaa ilmaantua. Juomarahan määrän päätät toki aina itse sen mukaan, miten tyytyväinen olit palveluun.

Vinkki! Joissakin hotelleissa voit nostaa käteistä rahaa hotellin vastaanotossa, mutta vaihtokurssi ei yleensä ole kovinkaan edullinen. Edullisinta on varata käteinen mukaan jo kotimaasta. Malén lentokentällä ei ole käteisautomaattia.

Vuoteella on kaksi pyyheliinoista taiteltua pitkäkorvaista eläinhahmoa, joille on laitettu sukellusmaskit ja snorkkelit.

Ei mitenkään epätavallinen näky huonesiivouksen jälkeen.

5. Pakkaa mukaan kaikki mitä tarvitset

“Passi ja luottokortti, kaikkea muuta voi sitten ostaa periltä.”

Tämä on aika huono pakkausperiaate Malediivien-lomalle.

Pikemminkin kannattaa miettiä vielä yksi ylimääräinen kerta, että matkalaukussasi on kaikki, mitä tarvitset lomasi aikana. Pienillä lomasaarilla on varsin rajallisesti tarjolla esimerkiksi vaatteita tai kosmetiikka- ja hygieniatarvikkeita. Ja hintataso on korkea. Aurinkovoidetta saa kyllä, mutta on edullisempaa hankkia se viimeistään lentokentältä. Kenkiä ei tarvitse miettiä, sillä matkakenkien lisäksi tarvitset vain varvastossut/sandaalit.

Pieni muistilista

• Matka-apteekki (omien lääkkeiden lisäksi esim. särkylääkettä)
• Korvatulpat
• Adapteri ja laturit
• Kosmetiikka (esim. aurinkovoide)
• Aurinkolasit ja auringolta suojaava päähine
• Snorklausvälineet
• Lomalukemista

6. Uniikki ravintolaelämys

Jos haluat kokea jotakin taatusti erilaista, ehkä lomaohjelmaasi sopisi veden alla sijaitseva ravintola 5.8 Hurawalhilla. Ravintola on suuren lasikupolin alla melkein kuusi metriä merenpinnan alla, ja sitä ympäröivät korallit ja värikkäät riuttakalat. Ravintola tarjoilee sekä lounasta että illallista, mutta pöytä on varattava ennakkoon, ja tarjolla on viiden tai seitsemän ruokalajin ateriakokonaisuuksia. Ruokalajit ovat tyypillisesti meren antimia, kuten kalaa, kampasimpukoita, hummeria tai tonnikalaa, mutta saatavilla on myös liha- ja kasvisvaihtoehtoja. Ainutlaatuinen vedenalainen ravintolaelämys ei luonnollisestikaan ole kovin edullista hupia, vaan siitä saa maksaa noin 280 USD per henkilö. Mutta tämän elämyksen muistat luultavasti pitkään!

Lue lisää 5.8 Undersea Restaurant

Vinkki! Ravintola 5.8 on ensisijaisesti varattu Hurawalhin asiakkaiden käyttöön, mutta myös sisarhotellien asukkaat Komandoolta tai Kuredulta ovat tervetulleita. Hinta on silloin hieman korkeampi ja sisältää venekuljetukset.

5.8 Undersea Restaurant Malediiveilla

5.8 Undersea Restaurant tarjoaa unohtumattoman ruokailuelämyksen.

7. Malediivit on tasokas mutta ei jäykkä

Tämä pätee saariin yleisesti, mutta toki hotelleilla on eroa. Ennen kaikkea Malediivit tarjoaa mukavaa ja rentoa luksuslomaa. Esimerkiksi Komandoolla saat sisäänkirjoittautumisen yhteydessä tuoreen kookospähkinän ja kehotuksen potkaista kengät jalasta ja unohtaa ne koko loman ajaksi. Voit kulkea kaikkialla avojaloin, sillä kaikkialla on silkinpehmeää hiekkaa – myös hotellin vastaanotossa, ravintolassa ja baarissa lattia on hiekkaa. Jopa 5.8-huippuravintolaan (katso yllä) tepastellaan paljain jaloin.

Loma Malediiveilla on todellista paljasjalkaluksusta.

8. Milloin on paras aika matkustaa

Säätila on kaikkein tasaisin talvikuukausien aikana marraskuusta maaliskuuhun. Toisaalta hinnat ovat selvästi edullisempia kesäkuukausien aikana ja sää on usein lähes yhä hyvä. Tämän jutun kirjoittaja vieraili Komandoolla heinäkuun lopulla ja koki hieman sadetta ensimmäisenä aamuna ja viimeisenä yönä, muuten hienoa säätä ja auringonpaistetta. Päivälämpötila on noin 30 astetta ympäri vuoden ja öisin noin 25–26 astetta. Merivesi on harvoin alle 25-asteista.

Lue lisää Malediivien säästä.