Purjelautailua Kap Verdellä
Lomalähettiläät

Aurinkoa ja aaltoja

Kap Verde

Koe Kap Verde aalloilla

Kap Verde on unelmakohde maailman purjelautailijoiden keskuudessa, ja legendaariset leijalautailijat, kuten Mitu Monteiro, Airton Cozzolino ja Matchu Lopes, ovat kaikki kotoisin Kap Verdeltä ja nostaneet Salin surffaajien ykköskohteeksi.

Pasaatituulet puhaltavat Kap Verden yli marraskuusta kesäkuuhun ja ovat voimakkaimmillaan tammi- maaliskuussa. Tuulet ovat melko kevyitä, 5–10 m/s, mutta joskus tuulee hieman kovempaakin. Aallot ovat parhaimmat joulukuusta maaliskuuhun.

Teksti & kuvat: Petter Sevenius

Purjelautailua

SUP-lautailua

Leijalautailua

Santa Maria

Santa Mariassa surffaamaan lähdetään Ponta Lemestä ja Angulo Beachiltä. Surffauskeskuksen toiminnasta vastaa entinen maailmanmestari Josh Angulo, ja täällä on myös viehättävä ravintola/rantabaari, jossa on mukava viettää aikaa surffauksen jälkeen.

Ponta Lemen luona on myös surffauskeskus Ion Center, jonka varusteet ovat uudempia ja siistimpiä, mutta Angulon etu on se, että voit ottaa vuokraamasi varusteet mukaan länsirannikolle metsästäessäsi täydellisiä aaltoja.

Ponta Leme on kiva paikka ja sopii täydellisesti niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin surffareille. Tuulet ovat täällä kevyitä ja vesi matalaa rannalla, mutta tuulet voimistuvat ja aallot kasvavat, kun lähdet kauemmaksi niemelle.

Itärannikko

Leijalautailukeskus Mitu & Djo soveltuu erinomaisesti niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin leijalautailijoille. Jos sinulla ei ole vuokra-autoa, pääset tänne kätevästi myös taksilla tai voit tilata kuljetuksen. Täällä merituulet puhaltavat viistoon, jolloin olosuhteet ovat erinomaiset myös aloittelijoille.

Kite Beach on Salin saaren tuulivarmin paikka ja todellinen leijalautailijoiden paratiisi. Merituuli ei tosin tarjoa parhaita olosuhteita aalloilla ratsastamiseen, mutta täällä voi kuitenkin metsästää tuulen muodostamia aaltoja. Eteläosassa on aallonmurtaja, jonka ansiosta olosuhteet ovat mainiot esimerkiksi surffaamiseen ja suppailuun.

Länsirannikko

Vaikka itärannikolla ja Santa Mariassa on aaltoja, suurimmat aallot löytyvät kuitenkin Salin länsirannikolta. Aallot tulevat lounaasta ja tuuli koillisesta, jolloin olosuhteet ovat täydelliset. Ylhäällä pohjoisessa on Curral Joul, Alibaba, Tras Leão (jota kutsutaan myös nimellä Secret Spot ja Little Hookipa). Täällä aallot eivät kuitenkaan ole optimaalisia aloittelijoille, sillä laavariutta toimii aallonmurtajana ja aallot ovat heikkoja, jolloin virheiden varaa ei ole. Alibabassa on myös hyvät olosuhteet snorklaamiseen, sillä täällä voit ihailla sekä koralleja että värikkäitä kaloja.

Monte Leão on sopiva erityisesti suppailuun ja surffaukseen. Mitä kauemmaksi etenet, sitä suurempia ovat aallot, mutta poukama soveltuu erinomaisesti myös aloittelijoille, ja surffauskoulut tulevatkin tänne usein pienempien ryhmien kanssa. Monte Leão sijaitsee suojaisassa poukamassa, joten tämä paikka on erinomainen myös silloin, jos osa seurueesta haluaa loikoilla rannalla ja nauttia auringosta tai vaikka lähteä snorklaamaan.

Canoa on suhteellisen helposti saavutettavissa ja täällä on hiekkaranta, joka helpottaa kulkua. Paikka ei sovellu aloittelijoille, sillä täällä on nopeita aaltoja ja virtauksia sekä maatuulia. Canoa on mahtava paikka silloin, kun aallot ovat tarpeeksi suuria.

Ponta Preta on todellinen aaltojen metsästäjän paratiisi ja suosittu paikka huippuluokan surffaajien keskuudessa ympäri maailman. Suosittelen ehdottomasti käymään täällä, vaikka vain aistimassa tunnelmaa ja nauttimassa oluen auringonlaskua ihaillen.

Santa Maria – paljon enemmän kuin vain aaltoja

Santa Maria on paikka, jossa tapahtuu eniten. Täällä on ravintoloita, kahviloita ja rantabaareja. Oma suosikkini on ”after beach” Angulon rannalla ja suosittelen myös vierailemaan laiturilla, johon kaikki kalastajaveneet tulevat päivän saaliinsa kanssa. Cape Fruit on viehättävä paikka, jossa kannattaa nauttia aamiaista tai lounasta. Leonardosta saa herkullisia pizzoja ja Ocean Cafe on mainio paikka siemailla drinkkejä.

Auton vuokraaminen on suositeltavaa, jos haluat lähteä etsimään optimaalisia aaltoja omin päin, mutta ei kuitenkaan ehdoton juttu. Kite Beachille pääset kätevästi taksilla ja useimmille rannoille voit tilata etukäteen kuljetuksen ja sopia noutoajasta. Nelivetoinen kulkuneuvo on paras vaihtoehto, sillä silloin pääset kätevästi kaukaisempiinkin paikkoihin ja liikut sujuvasti erilaisissa maastoissa, mutta myös tavallisella henkilöautolla pääsee monille rannoille.

Lomalähettiläs Petter Sevenius

Petter matkustaa mieluiten reppu selässä ja purjelauta kainalossa ilman suurempia suunnitelmia, mutta on vähitellen oppinut arvostamaan myös etukäteen tehtyjä lomasuunnitelmia erityisesti perheen kanssa matkustaessa.