Auringonlasku Santa Mariassa

Kap Verde

Eksoottinen talviloma Kap Verdellä

Kap Verde kasvattaa jatkuvasti suosiotaan, eikä syyttä. Aurinkoinen Salin saari tarjoaa eksoottista lomaa helposti. Norjalaiset Synne ja Chris kuuluvat äskettäin Kap Verden löytäneiden lomailijoiden joukkoon. Lue miten pariskunnan romanttinen loma sujui.

Teksti: Malin Aambakk Boska
Julkaistu: 8.2.2023

Santa Marian upea ranta. Kuva: Kotialbumi

Mukavan lämmin uimavesi tammikuussa. Kuva: Kotialbumi

– Meitä houkutti ajatus ottaa aikaa vain meille kahdelle, halusimme rauhoittua ja ladata akkuja kiireisen ja stressaavan joulunalusajan jälkeen. Kap Verde ei pettänyt. Salin saari on todella upea paikka, ja suunnittelemme jo palaamista sinne, Synne Pernille Jakobsen sanoo.

Yhdessä puolisonsa Chris Kristiansenin kanssa hän vietti vuodenvaihteessa viikon Kap Verdellä ja asui Oasis Salinas Sea -hotellissa, aivan Santa Marian kauniin rannan äärellä.

Synnen ja Chrisin toive aurinkoisesta lepolomasta toteutui. Kuva: Kotialbumi

Oasis Salinas Sea sijaitsee hyvällä paikalla rannan äärellä.

Hotellin allasalue houkuttaa viettämään joutilasta päivää auringossa.

Unelmakohde pariskunnille

– Kap Verde on monella tapaa romanttinen paikka. Viihtyisiä ravintoloita rannalla, rauhallinen "no stress" -fiilis, herkullinen ruoka ja juoma, se oli meille ihan voittajaresepti, Synne hymyilee.

Synne korostaa upeita rantoja loman kohokohtana. Kap Verde onkin varsin suosittu esim. leijalautalijoiden, surffaajen ja sukeltajien keskuudessa.

– Yksi erityisen mieleenpainuva hetki oli, kun ihailimme lukuisia taivaalla tanssivia leijoja meren yllä Kite Beachillä. Haluamme todellakin palata sinne, ja ensi kerralla aiomme käyttää vielä enemmän aikaa erilaisiin aktiviteetteihin rannalla, sanoo Chris.

No stress on saarten motto. Kuva: Kotialbumi

Kap Verde tarjoaa upeat puitteet leijalautailuun.

Hyvät tuuliolosuhteet tekevät saaresta myös surffaajien suosikin.

Sujuvasti aurinkoon ja rannoille

– Matka kohti etelää sujui mutkattomasti. Arvostan sitä, että matkalla ei ole koneen vaihtoa. Ja lennon jälkeen meidät vietiin kentältä hotellille. Niin yksinkertaista ja helppoa, toteaa Synne.

Salin saari on melko pieni, ja pelkkä lentoasema kattaa 10 % koko alueesta. Liikkuminen paikasta toiseen ei ole mikään ongelma, ja on helppo tutustua kaikkeen, mitä saarella on tarjota.

Myös pieni aikaero tekee matkustamisesta Kap Verdelle vaivatonta, kun ei tarvitse totutella aikaeroon kuten kaukomatkakohteissa.

– Pieneen aikaeroon tottuu nopeasti mennen tullen, ja on todella mukavaa kun pääsee heti lomarytmiin eikä tarvitse kärsiä jetlagistä, toteaa Chris.

– Perillä me aloitimme ikään kuin päivän alusta käymällä ensin aamiaisella ja lepäilemällä sitten hetken uima-altaalla. Päivän aikana kävimme kävelemässä rannalla, ja lopuksi kävelimme Santa Marian keskustaan syömään. Siellä on paljon mukavia rantaravintoloita. Söimme loman aikana joka päivä lounasta ja illallista ja valinnanvaraa riitti, kertoo Chris.

Santa Mariassa on hyvä ruoka- ja juomatarjonta, ja hinnat ovat varsin kohtuulliset. Erityisesti jos pidät meren antimista ja grillatusta ruoasta. Tonnikala ja hummeri on suosittua, ja useimmissa paikoissa liharuoat valmistetaan grillaamalla. Joka aamu paikalliset kalastajat tuovat rantaan päivän saaliin eli illalliseksi on tuoretta kalaa ja äyriäisiä.

Paikalliset kalastajat varmistavat tuoreen saaliin ruokapöytään. Kuva: Kotialbumi

Iltaisin on tarjolla hyviä drinkkejä ja leppoisaa tunnelmaa. Kuva: Kotialbumi

Hotellin rantabaarissa ja ravintolassa on iltaisin viihtyisää ja tunnelmallista.

Salin suola

– Yhtenä lomapäivänä kävimme opastetulla retkellä Salinasin suolakaivoksella ja saimme hyvän käsityksen saarella aikoinaan toimineesta suolateollisuudesta. Suolakaivoksessa saimme voidella itsemme savella ja kylpeä alueen suolavedessä. Todella hauska kokemus, Chris muistelee.

Saaren nimi Sal tarkoittaa itse asiassa suolaa, ja suolaa on louhittu saarella 1800-luvun alusta lähtien. Suolakaivos sijaitsee useita miljoonia vuosia vanhassa tulivuoren kraatterissa, ja sen sanotaan sisältävän mineraaleja, joilla on nuorentava vaikutus.

On hauska kokemus kellua suolaisessa vedessä kuin korkki! Kuva: Kotialbumi

Luonnon spa-hoito savella. Kuva: Kotialbumi

Pieni suolamöhkäle tuli matkamuistona kotiin. Kuva: Kotialbumi

Shark Bay ja sitruunahait

– Suolakaivosretken yhteydessä poikkesimme myös autiolla Shark Bay -lahdella. Täällä pienet babyhait tulivat uimaan jalkojemme ympärille kun seisoimme vedessä, Synne kertoo.

Shark Bay on saaren itärannikolla, ja sinne on helppo päästä omatoimisesti tai järjestettyjen retkien mukana. Voit kahlata vedessä, ja jos pysyt paikallasi tarpeeksi kauan, pienet sitruunahait tulevat uimaan jalkojen ympärille. Hait ovat täysin vaarattomia, ainakin kun ne ovat niin pieniä kuin täällä.

Pieni sitruunahai. Kuva: Kotialbumi

Retkella saimme lainaksi nämä kengät kun kahlasimme katsomaan haita. Kuva: Kotialbumi

Lisää samankaltaista sisältöä