London Eye Westminster Pieriltä nähtynä

Antoisa viikonloppuloma Lontoossa

Lontoo on täynnä piilotettuja aarteita ja kauniita näköalapaikkoja, jotka eivät välttämättä kuulu tunnetuimpiin vierailukohteisiin. Suurkaupunki tarjoaa loputtomasti elämyksiä, ja jokaisen kadunkulman takana on jotain uutta nähtävää.

Teksti ja kuvat: Malin Aambakk Boska
Julkaistu: 18.10.2022

Drinkkilasit ja auringonlasku taustalla Lontoon kaupunkimaisemaa

Lontoon skyline ja drinkit auringon laskiessa.

Big Ben

Upea, vastakunnostettu Big Ben.

Somerset House

Kuvankaunis Somerset House.

"When a man is tired of London, he is tired of life."
Samuel Johnson

Joka kerta kun matkustan Lontooseen, löydän jotain uutta. Tässä alati muuttuvassa ja kehittyvässä kaupungissa löytyy aina mielenkiintoista tekemistä. Lontoon klassiset turistikohteet ovat tietysti myös erittäin mielenkiintoisia, mutta minusta on parasta on löytää uusia paikkoja ja hidden gems.

Tällä kertaa matkustin sinne oman Lontoon-oppaani kanssa ja kävelin yli kolmekymmentä kilometriä yhden viikonlopun aikana. Lopputuloksen voit lukea tästä jutusta. Parhaat ja henkilökohtaisesti koetut suositukseni siitä, mitä kannattaa tehdä ja mikä on helpoin tapa päästä perille.

Taianomainen Leadenhall Market

Leadenhall Market on yksi Lontoon vanhimmista ja ikonisimmista kauppapaikoista. Se on täynnä upeita yksityiskohtia, mukulakiveyksiä ja kauniita kattoikkunoita ja mykistää heti sisään kävellessä.

Paikka on täynnä ruokakojuja, kauppoja, ravintoloita ja pubeja, ja kaikkea ympäröi ihana viktoriaaninen arkkitehtuuri. Tämä on ylivoimaisesti yksi Lontoon suosituimmista käyntikohteista ja minun mielestäni yksi kauneimmista kauppapaikoista mitä olen nähnyt.

Jos olet Harry Potter -fani, Viistokuja on sinulle varmastikin tuttu. Leadenhall Marketia käytettiin kuvauspaikkana muutamissa elokuvien ikimuistoisimmissa kohtauksissa. Voit siis kuljeskella taianomaisessa ympäristössä ja antaa tunnelman lumota sinutkin. Leadenhall Market sijaitsee muutaman korttelin päässä Banksin metroasemalta itään, ja sisäänkäynnit ovat Leadenhall Streetillä ja Gracechurch Streetillä.

Leadenhall Market

Leadenhall Market vie menneen ajan tunnelmaan.

Sisäänkäynti Leadenhall Marketiin

Upea aarre aivan keskustan sydämessä.

Rakennuksen yksityiskohtia, Leadenhall Market.

Leadenhall Market tunnetaan jo 1300-luvulta lähtien.

St. Paul's Cathedral ja upeat maisemat

St. Paul's Cathedral on yksi Lontoon ikonista maamerkeistä ja lukeutuu varmasti jo valmiiksi monien kävijöiden suunniteltuihin kohteisiin. Katedraali on suurin ja tunnetuin Lontoon kirkoista ja se on ollut useiden merkittävien tilaisuuksien tapahtumapaikkana.

Kirkkorakennusta voi ihailla ulkoapäin kävelemällä sen ympäri tai menemällä Millennium Bridgelle, josta on täydellinen panoraamamaisema kirkolle. Parhaan ja ehkä vähiten tunnetun näkymän tarjoaa naapurirakennuksen kauppakeskus One New Change. Nouse hissillä kattoterassille asti ja ihaile näkymiä St. Paul’sille melkein lintuperspektiivistä.

Katolla on myös Madison's Restaurant and Bar, jossa voit nauttia vaikka drinkin Lontoon skylinea ihaillen. Jos sää on hyvä, kannattaa terassille mennä auringonlaskun aikaan – uskallan luvata mieleenpainuvan elämyksen.

Pääset perille metrolla, aseman nimi on St. Paul's.

St. Paul's Cathedral

Auringonlaskun aikaan One New Changen kattoterassilla.

St. Paul's Cathedral Lontoossa

St. Paul's Cathedral on yksi Lontoon tunnetuimmista maamerkeistä.

St. Paul's Cathedral

Myös One New Changen pohjakerroksesta on uniikki näkymä kirkolle.

Köysirata Thames-joen yli

Hauska tapa nähdä kaupunkia yläilmoista on hypätä London Cable Car -köysiradan kyytiin ja matkustaa Royal Docksista Thamesin yli Greenwichiin. Matkalla saat nauttia maisemista joelle ja Canary Wharfille sekä tunnetulle O2-areenalle.

Jos et köysiradalla saanut vielä tarpeeksesi korkeuksista, voit pysähtyä O2-areenalla, jossa nykyään on mahdollista kiivetä rakennelman huipulle. Minä en sitä tehnyt, mutta näin kiipeäjiä ja se näytti varsin hauskalta!

Royal Docksiin pääset DLR-linjalla, joka on pääosin maan päällä kulkeva automaattinen metrojuna. Suosittelen valitsemaan paikan junan etuosasta, sillä tämä juna on melkein omaohjelmanumeronsa ja voit nähdä kaupunkia varsin läheltä matkan aikana.

London Cable Car

London Cable Car, O2-areena ja Canary Wharf.

Greenwich Park

Kaakkois-Lontoossa sijaitseva Greenwich Park oli aiemmin kuninkaallinen metsästysalue, ja nykyään se on yksi kaupungin suurimmista puistoista. Täällä on upeita kukkapuutarhoja, historiallisia rakennuksia, peuroja, kettuja ja paljon vilskettä ja elämää. Puisto on sekä asukkaiden että matkailijoiden suosiossa, ja sieltä on aivan upeat näkymät kaupungin keskustaan.

Puistossa on muun muassa Greenwichin vuonna 1675 perustettu kuninkaallinen observatorio, Royal Observatory Greenwich, jota käytettiin navigointiin ja ajanmittaukseen. Täällä kulkee maapallon nollameridiaani, ja Greenwichin aika on perusta kansainvälisille aikavyöhykkeille.

Jos vielä jaksat, niin poikkea myös Greenwich Marketilla tai käy ihailemassa maailmankuulua purjealusta Cutty Sarkia.

Jos haluat nopeasti Greenwichiin, yksi vaihtoehto on Uber Boat. Se on mainio tapa ylittää joki – ja samalla katsella hienoja maisemia.

Greenwich Park

Greenwich Parkista voit ihailla Lontoon keskustaa hieman etäämmältä.

Greenwich

Greenwichin aika on perusta kansainvälisille aikavyöhykkeille.

Uber Boat Thames-joella

Uber Boat on kätevä reitti Thames-joen yli.

The Monument

The Monument eli Monument to the Great Fire of London pystytettiin vuonna 1666 riehuneen Lontoon suuren tulipalon muistoksi. Palo tuhosi suuren osan kaupungista. Nykyään The Monument on turistinähtävyys, jossa voi nousta 345 askelmaa muistomerkin huipulle ja nauttia ainutlaatuisesta, 360 asteen panoraamanäkymästä kaupunkiin.

Muistomerkki sijaitsee Fish Street Hillin ja Monument Streetin väliltä, lähin metroasema on Monument.

Pilvenpiirtäjä The Shard Monumentilta nähtynä

Kaupunkinäkymä muistomerkiltä ja tunnettu pilvenpiirtäjä The Shard.

The Monument

The Monument on 61 metriä korkea.

The Monumentin kierreportaat

Kierreportaat huipulle.

Barbican Conservatory – vihreä keidas keskellä kaupunkia

Jos haluat kokea jotakin hieman erilaista Lontoossa, suositukseni on Barbican Conservatory. Se on kulttuurikeskus, jossa on myös trooppinen keidas. Täällä on kaupungin toiseksi suurin kasvihuone, jossa on noin 1500 kasvi- ja puulajia – valtava inspiraation lähde kaltaisilleni kasvien ystäville! Lisäksi se on rauhallinen ja hiljainen alue kaupungilla kävelystä väsyneelle matkalaiselle.

St. Paul'sin metroasemalta on vain muutaman minuutin kävelymatka, kun jo kuulet juoksevan veden äänien. Barbican Centerissä on useita paikkoja, joista saa syötävää ja juotavaa, mukaan lukien kiva ulkoterassi aivan veden äärellä. Täällä voit rentoutua ja ladata akkujasi, kunnes kaupunki kutsuu taas.

Barbican Conservatory

Tervetuloa viidakkoon!

Barbican Conservatory

Rauhallinen ja vehreä keidas.

Brittiläisiä kuplia Covent Gardenissa

Samppanjalla saattaa olla haastaja. Englantilainen kuohuviini on nimittäin suositumpaa kuin koskaan. On aina elämys maistaa paikallisia juomia ja tietysti ostaa myös tuliaisiksi kotiin.

Bedford St. Wines on uudehko viinikauppa Covent Gardenissa, jossa on paljon viinejä Englannista. Ihana, asiantunteva henkilökunta esitteli meille valikoimaa samalla kun nautimme lasilliset herkullista kuplivaa.

Lähin metroasema on Covent Garden, josta pääset kävellen ostoskatuja pitkin tähän kauniiseen liikkeeseen.

Bedford St. Wines

Tervetuloa viiniostoksillle viihtyisään myymälään.

Bedford St. Wines

Tarjolla on myös viinikursseja.

Covent Garden

Kippis brittiläiselle viinille!

Värikäs Neal's Yard

Covent Gardenin pienessä kulmassa sijaitsee yksi Lontoon kauneimmista kaduista. Värikäs ja Insta-ystävällinen Neal's Yard on varsinainen piilotettu helmi, täynnä kauniita rakennuksia, ravintoloita ja kauppoja. Ehdottomasti vierailun arvoinen!

Tämä väriläikkä sijaitsee Short Gardensin ja Monmouth Streetin välissä. Sisäänkäynti ei välttämättä ole kovin helppo löytää, mutta Google Mapsiin avulla osut oikeaan, katso kartta täältä

Neal's Yard

Turkoosia, vihreää, oranssia ja sinistä sulassa sovussa – Neal's Yard.

Neal's Yard
Neal's Yard

Viehättävimmät pubit

Pubikierros kuuluu luonnollisesti asiaan, kun kerran Lontoossa ollaan, Ja valinnanvaraa riittääkin vaikka millä mitalla. Me valitsimme tällä kertaa nämä paikat.

The Grapes – "Gandalf's pub"

The Grapes on yksi Lontoon vanhimmista pubeista ja juuri sellainen kuin kuvittelet perinteisen brittiläisen pubin olevan. Se sijaitsee viehättävällä Limehousen alueella, rakennuksessa, joka kirjaimellisesti seisoo Thamesissa. Ilmapiiri on kuin leppoisassa korttelipubissa ja henkilökunta juttelee asiakkaiden kanssa. Kaiken lisäksi pubin omistaa itse Sir Ian McKellen, mies, joka esittää Gandalfia Taru sormusten herrasta -elokuvissa. Ehkä hän jopa poikkeaa siellä silloin tällöin?

Trafalgar Tavern

Trafalgar Tavern on varsinainen Thamesin helmi, ja se sijaitsee joen rannalla Greenwichissä. Rakennus on kunnianosoitus vanhalle Lontoolle ja merenkulun historialle, ja se rakennettiin noin vuonna 1837. Täällä voit nauttia oluen ulkoilmassa ikonisen Lord Nelsonin patsaan luona ja nauttia peribrittiläisestä tunnelmasta.

Dickens Inn

St. Katharine Docksin alueelta löytyy Dickens Inn. Se tunnetaan kukkien koristamasta julkisivustaan ja hurmaavasta tunnelmasta. Tämä 1700-luvun pubi on täydellinen paikka oluelle ja fish and chipsille.

The Grapes pub

The Grapes, joka tunnetaan myös nimellä Gandalf's pub.

Trafalgar Tavern

Trafalgar Tavern Thames-joen rannalla.

Dickens Inn

Tunnelmallinen Dickens Inn.