Lontoossa lasten kanssa

Lontoo on lumoava paikka kaikenikäisille. Jan Gradvall lähti Lontooseen etsimään sen näkymätöntä taikaa. Lue tästä Janin raportti.

Lasten kanssa matkustaessa Lontooseen kannattaa käyttää hetki suunnitteluun ja miettiä, mihin haluatte keskittyä tässä ihmeellisessä kaupungissa. Lontoo voi helposti tuntua liian suurelta kaupungilta, jos lasten kanssa esimerkiksi kiertelee kaupoissa koko päivän. Suosittelenkin seuraamaan Harry Potterin jalanjälkiä ja etsimään kaupungin näkymätöntä taikaa.

Lontoo on lumoava paikka kaikenikäisille. Kun vain keskittyy oleelliseen, tässä kaupungissa on mahdollista kokea päivän aikana paljon ja ehtiä vielä ostoksillekin sekä viettämään iltaa ravintolassa. Ja tietenkin nauttimaan pintin olutta paikallisessa pubissa.

Kun matkustat Heathrow Express -junalla lentokentältä Lontooseen, aseman nimi, jolle saavut, on Paddington Station. Ihmisiä vilisee niin valtavasti, että tekisi mieli kiiruhtaa vain nopeasti taksijonoon, mutta suosittelen, että suuntaat ensin karhuherra Paddingtonin patsaalle, joka löytyy asemalta.

Jouluaattona vuonna 1956 kirjailija Michael Bond näki yksinäisen ja hylätyn teddykerhun Paddingtonin aseman lähellä olevassa liikkeessä. Hän osti karhun lahjaksi vaimolleen. Kymmenen päivää myöhemmin hän oli kirjoittanut tarinan karhusta, joka sai nimekseen Paddington. Ensimmäisessä tarinassa perhe löytää karhuherra Paddingtonin istumassa matkalaukun päällä juna-asemalla vieressään kyltti, jossa kehotetaan pitämään huolta karhusta. Michael Bond on kertonut, että hänen mielessään oli kuvia toisen maailmansodan ajalta Paddingtonin asemalta, jossa vanhemmat vilkuttivat hyvästiksi evakkoon lähteville lapsilleen pienine matkalaukkuineen.

Platform 9 ¾

Laituri 9 ¾

”Mennäänkö ensin katsomaan maailman suurimpia timantteja? Vai etsimään laituri 9 ¾, josta Tylypahkan pikajuna lähtee?

Kun katselee valtavaa valikoimaa Paddington-karhuja, joita luonnollisesti on myynnissä myös juna-asemalla, tulee ajatelleeksi, että tämä juna-asema on paljon enemmän kuin vain juna-asema. Mieleen tulee myös Sherlock Holmesin jakso, jossa Benedict Cumberbatch ja Morgan Freeman ottavat junan tältä asemalta ja lähtevät etsimään Baskervillen koiraa.

Mainio retki-idea on ottaa Paddingtonin asemalta juna runsaan tunnin matkan päässä sijaitsevaan Oxfordiin. Oxfordissa voi komisario Morsen lisäksi lähteä myös Narnia-kirjojen kirjoittajan C.S. Lewisin ja Taru sormusten herrasta -tarinan luojan J.R.R Tolkienin jalanjäljille. Oxford on täydellinen päiväretkikohde ollessasi Lontoossa.

Harry Potterin jäljille pääset toiselta juna-asemalta, jonka nimi on King’s Cross. Salainen laituri 9 ¾ sijaitsee laitureiden 9 ja 10 välissä ja sinne päästäkseen on ylitettävä näkymätön este. King’s Crossin asema on saanut niin paljon kyselyjä laiturista, että laiturilla on nykyään kyltti. Kannattaa ehdottomasti käydä myös Harry Potter -elokuvien studiolla, jossa voi ihastella elokuvien rekvisiittaa. Liput on varattava vähintään kuukausi etukäteen, ja vierailu on ehdottomasti sen arvoinen. Studio on mielenkiintoinen paikka myös aikuisille.

Liikkuminen paikasta toiseen on yleensä uuvuttavaa isoissa kaupungeissa, mutta ei kuitenkaan Lontoossa. Missään muussa maailman kaupungissa ei ole niin mielenkiintoisia ja romantisoituja julkisia liikennevälineitä kuin Lontoossa. Täällä voit hypätä punaisen kaksikerroksisen bussin kyytiin tai ajella elokuvista, tv-sarjoista ja kirjoista tutuilla takseilla. Jos olet joskus yrittänyt suoriutua lastenvaunujen kanssa alas metrolle, jota en muuten todellakaan suosittele edes kokeilemaan, osaat arvostaa Lontoon taksien kokoa.

Kahdeksanvuotiaana matkustin Lontooseen isäni kanssa. Koska pidin Robin Hoodista ja halusin nähdä Sherwoodin metsän, lähdimme käymään aina Nottingshamshiressa asti. Perillä osoittautui, ettei Sherwoodin metsä ollutkaan enää mikään metsä, vaan puisto, jossa kyltti toivotti tervetulleeksi Sherwoodin metsään. Kokemus oli minulle kuitenkin merkittävä. Kun suljin silmäni, pystyin kuulemaan nuolien viuhuvan. Olen yrittänyt muistaa tämän kokemuksen, kun minusta itsestäni tuli vanhempi.

Kun sitten aikuisena aloin matkustaa Lontooseen käydäkseni klubeilla ja konserteissa, niin lapsena saamani vaikutelma Lontoosta on aina kulkenut mukana mielessäni. Charles Dickensin kuvitetut klassikkoteokset David Copperfield ja Oliver Twist vaikuttavat edelleen siihen, miten koen kaupungin.

Lontoo
Tower of London

Tower of London

Suosikkipelini lapsuudessani oli Afrikan tähti. Lontoossa alkuperäistä Afrikan tähteä pääsee ihailemaan Tower of Londonissa, jonka aarrekammiossa säilytetään kruununjalokiviä. Tower of Londonissa lasten kanssa vieraillessa kannattaa keskittyä pariin juttuun: esimerkiksi jalokiviin ja kidutuskammioon. Jos matkustat teini-ikäisten kanssa, heitä voi kiinnostaa sellainen yksityiskohta, että Game of Thrones -sarjan kirjoittaja George R.R. Martin sai idean korppeihin juuri tämän linnan kuuluisista mustista korpeista.

Hyvä taktiikka myös British Museumissa on keskittyä vain yhteen osastoon. Suosittelen tutustumaan Egyptistä kertovaan osaan sekä pistäytymään museokaupassa.

Viimeinen vinkki. Älä tee sitä virhettä, että lähdet harhailemaan ympäriinsä British Museumissa ja yrität löytää Yö museossa 3 -elokuvasta tutun ison kiinalaisen pronssikäärmeen, jolla on yhdeksän päätä. Käärmettä ei ole olemassa. Joskus, mutta vain joskus, Lontookin voi olla upeampi elokuvissa.

Lontoon vierailukohteita lasten kanssa

Tower of London

Kruununjalokivet ovat kerrassaan mahtava elämys varsinkin, jos niihin tutustuu jo hieman etukäteen. Cullinan-timantti, toiselta nimeltään Afrikan tähti, löydettiin vuonna 1905, ja se koristaa kuninkaallista valtikkaa. Toinen legendaarinen timantti Koh-i-Noor, joka on persiaa ja tarkoittaa ’valon vuorta’, on liitetty kuningattaren kruunuun. Turvatoimet kruununjalokivien ympärillä tekevät elämyksestä vain entistä jännittävämmän. Ihan kuin olisi vaikoiluelokuvassa! Pohjakerroksessa sijaitseva kidutuskammio on myös mielenkiintoinen paikka, jossa kannattaa pistäytyä, vaikka se saattaakin kuulostaa hurjalta. Vid Themsen

Hamleys

Hamleys on toiminut vuodesta 1760 alkaen ja on yksi kuuluisimmista lelukaupoista maailmassa. Valikoimat ovat valtavat. Pohjakerroksen pehmoeläimet muistuttavat kaupan alkuperäisestä nimestä, joka oli Noah’s Ark, ja kierrellessä lukuisien legopakkausten seassa tuntuu uskomattomalta, että Hamleys on selvinnyt viidestä pommituksesta toisen maailmansodan aikana. 188-196 Regent Street

Churchill War Rooms

Maanalainen bunkkeri, josta käsin Churchill johti Isoa-Britanniaa toisen maailmansodan aikana. Ei tarvitse lukea yhtään kylttiä ymmärtääkseen paikan vakavuuden ja aistiakseen tunnelman. Kannattaa tutustua myös bunkkerin ympärillä oleviin rakennuksiin ja kortteliin. Whitehall on katu, jossa sijaitsee Harry Potter -elokuvissa esiintyvä Taikaministeriö. Whitehall on tuttu alue myös James Bond -elokuvasta Skyfall, jossa Daniel Craig seisoo katolla tällä samaisella alueella. Clive Steps, King Charles St.

Warner Bros Studio Tour: The Making of Harry Potter

Jos et ihan ehdottomasti halua ottaa selfietä vahanukkejen kanssa, niin Madame Tussaudsin vahakabinetin jonot kannattaa suosiolla jättää väliin ja suunnata mieluummin Harry Potter -studiolle, joka ylittää varmasti kaikki odotukset. Studiolle matkataan junalla ja liput on varattava etukäteen. Lisätiedot löytyvät Harry Potter -studion nettisivuilta. Leavesden, Hertfordshire

SEA LIFE London Aquarium

Juuri sopivan suuri ja upea merimaailma keskellä kaupunkia. Täällä voit katsella komeita haikaloja ja upeita rauskuja, jotka uiskentelevat ihan nenäsi edessä. Aikuisille kiinnostava tieto: Iholla -elokuvan yksi keskeisistä kohtauksista on kuvattu täällä. County Hall, Westminster Bridge Road

HMS Belfast

Sota-alus, joka toimii nykyään museona. Vierailu täällä on kuin elämyksellinen historian tunti. Sota-alus oli mukana saksalaisen taisteluristeilijä Schanhorstin upottamisessa Nordkapin taistelussa vuonna 1943 sekä pommituksessa ennen Normandian maihinnousua. Vid Themsen