Plaza Santa Ana
Lomalähettiläät

Lähde mukaan Madridiin

Madrid on kaikkien herkkusuiden, aukioiden, taiteen ja jalkapallon ystävien suosikkipaikka. Kaiken lisäksi hintataso yllättää positiivisesti.

Teksti & kuvat: Marika Winter
_Julkaistu: 12.4.2024

Plaza Mayor.

Viilentävän virkistävä tauko Plaza Mayorilla.

Plaza Mayor

Plaza Mayor on sekä turistien että paikallisten kokoontumispaikka.

Kauppahallit

Madridissa on paljon tunnelmallisia kauppahalleja, joista tunnetuin on Mercado de San Miguel ja jossa varmasti kaikki Madridissa käyneet ovat vierailleet. Jos haluat kokea hieman tuntemattomamman kauppahallin, suosittelen Mercado San Antonia, jonka löydät trendikkäästä Chuecan kaupunginosasta. Kauppahallin toinen kerros on pyhitetty ruokakojuille, joissa on kattava valikoima espanjalaisia ja myös kanarialaisia herkkuja. Kolmannessa kerroksessa on terassiravintola, jossa hulppea ginivalikoima.

Platea Madrid on entinen elokuvateatteri, joka on muutettu ruokakeitaaksi. Sen sanotaan olevan Euroopan suurin gastronomian keidas. Rakennuksessa on useassa kerroksessa erityylisiä ravintoloita ja cocktailbaareja. Plateassa on myös joko livebändi tai dj soittamassa ja joskus akrobatia tai muita mielenkiintoisia esityksiä.

Mercado de San Miguel.

Mercado de San Miguel.

Mercado de San Miguel.

Mercado de San Miguel -kauppahallissa herkkuja riittää.

Aukiot

Madridin viehätys on mielestäni sen aukioissa. Joka kadunkulmassa on aukioita joiden varrella on terassiravintoloita ja niissä on hauska istuskella ja seurata ympärillä olevaa elämänmenoa.
Joku kenties heittää palloa pikkukoiralleen tai lapset leikkivät keskenään hippaa. Vaikka ollaan aivan suurkaupungin ydinkeskustassa, on tunnelma kuin pikkukaupungissa.

Tunnetuimmat aukiot ovat Plaza Mayor, Puerta del Sol, Plaza de Cibeles ja Plaza de España. Oma lempiaukioni on Plaza Santa Ana. Santa Anan aukiolla sijaitsee Madridin vanhin teatteri, Teatro Español sekä upea luksushotelli ME Madrid Reina Victoria.

Plaza Santa Ana.

Ihana ilta Plaza Santa Ana -torilla.

Plaza Santa Ana.

Suosikkitorini Plaza Santa Ana.

Ravintolat

Ravintoloita on joka makuun, on pieniä paikallisia, autenttisia ja edullisia tapasbaareja, ketjuravintoloita sekä useita Michelin tähden ravintoloita. Maailman neljänneksi parhaimmaksi valittu ravintola DiverXO sijaitsee Madridissa. Kaupungissa on peräti 22 Michelin ravintolaa ja moni niistä kohtuuhintaisia, jopa 50 eurolla saa La Tasqueriassa La Tasqueria.

Oma suosikkini Madridin ravintoloista on Ten Con Ten Restaurant ja listan tryffelirisotto on ihan must ja ravintolan viinislista on paksumpi kuin Taru Sormusten Herrasta kirja!

Ten con Ten.

Viinikellari Ten con Ten -ravintolassa.

Ten con Ten.

Makuhermoja kutkuttava elämys Ten con Ten -ravintolassa.

Madridin museot

Madridissa on monia upeita museoita taiteenystäville. Jos aiot vierailla niistä tärkeimmistä eli Pradossa, Thyssen-Bornemiszassa ja Reina Sofiassa. Suosittelen Paseo del Arte -korttia, joka maksaa noin 30 euroa ja sillä pääsee jonottamatta kaikkiin kolmeen museoon.

Näiden lisäksi sillä pääsee aivan museoiden naapurissa olevaan CaixaForumiin, merenkulkumuseoon, Mapfre-museoon ja kansalliskirjastoon ilman pääsymaksua. Kortin voi ostaa museoiden nettisivustoilta. Omat suosikit ovat Museo del Romanticismo, jossa on kauniita taideteoksia ja maalauksia sekä Sorolla Museo, joka on taiteilija Joaquín Sorolla y Bastidan kotimuseo.

Museo del Romanticismo.

Museo del Romanticismo.

Puistot

Kaupungin keuhkot eli vehreät puistot ovat ihania rauhoittumispaikkoja kiireen keskellä. El Retiron puisto on tunnetuin. Ota eväät mukaan ja mene nauttimaan lintujen viserryksestä tai vuokraa soutuvene ja soutele romanttisesti keskellä puistoa olevassa lammessa.

Muita mainitsemisen arvoisia puistoja ovat Parque del Manzanares ja La Casa de Campo. Parque del Manzanaresissa on The Loop -rataa, joka on 6 metriä leveä. Siinä on hyvä huristella pyörällä.

Keskustan ulkopuolella sijaitseva La Casa de Campo on iso ja monipuolinen puisto, jossa voi harrastaa kaikenlaista tenniksestä uimiseen, käydä piknikillä ja viettää aikaa huvipuistossa. Tänne voi siis paeta virkistäytymään, jos sattuu olemaan kaupungissa kesällä.

Retiro Park.

Retiro Park.

Retiro Park.

Retiro Park - todellinen keidas.

Näköalapaikat

Vaikka olen lievästi korkeanpaikankammoinen, tahdon aina bongata kaupunkia lintuperspektiivistä.

Circulo de Bellas Artesin kattoterassilta saa napattua upeita kuvia Madridista ja vastapäätä olevasta Metropol rakennuksesta. Kattoterassilla voi nauttia lasin kuohuvaa ja taianomaisista auringonlaskuista.

Toinen paikka jonne kannattaa sännätä auringonlaskun aikaan on Templo de Debod. Tämä egyptiläinen temppeli on suosittu etenkin paikallisten auringonlaskun ihailijoiden keskuudessa. Yllättäen El Corte Ingles -tavaratalon Gourmet-osaston terassilta taasen on hulppeat näkymät Gran Vialle ja ns. Schweppes-talolle päin.

Bellas Artes.

Bellas Artes.

Jalkapallo Madridissa

Joka viikko elokuusta toukokuulle on joku ottelu. Kaupungin tunnetuimmat joukkueet ovat luonnollisesti Real Madrid ja Atletico Madrid. Voit varata jalkapallomatkan Tjäreborgin kautta, tutustu ottelupaketteihin täällä. Kaupungin joukkueista myös on Rayo Vallecano ja Getafe pelaavat La Ligassa. Alemmissa sarjoissa pelaa toistakymmentä joukkuetta. Alemman sarjan peleihin saa kätevästi ostettua stadioneilta lippuja.

Jalkapalloa Madridissa

Madrid - hyvä jalkapallokaupunki

Jalkapalloa

Käytä tilaisuus hyväksesi ja lähde katsomaan huippuluokan jalkapalloa Madridissa.

Shoppailu

Madrid on erinomainen kaupunki tehdä monenmoisia ostoksia. Tietty kaupungista löytyy kaikki tunnetuimmat ketjukaupat ja luksuskaupat, mutta Madridissa on myös paljon pieniä, sympaattisia eri harrastuksiin liittyviä käsityökauppoja. On kitarakauppoja, hattukauppoja ja viuhkakauppoja. Myös paljon antiikkia ja keräilytavaraa, kuten filatelia ja numismatiikkakauppoja. Madridissa on paljon mitä erilaisimpia kauppakatuja aivan ytimessä, eikä siellä tarvitse turvautua julkisiin tai lähteä keskustan ulkopuolelle ostosten takia. Oma suosikkini on Punt Roma, josta löytyy joka kertaa omaan makuun sopivia vaatteita.

La Latina.

La Latinan alue.

Casa Botin.

Madrids äldsta restaurang, Casa Botin.

DIY

Jos olet käsityöihmisiä, niin löydät aarteita Madridista. Kaupungissa on useita kangaskauppoja, joissa kilometritolkulla erilaisia ja erivärisiä kankaita ja nauhoja ja nappeja. Muista ottaa iso matkalaukku mukaan, jotta saat hamstrattua edullisia ja upeita käsityötarvikkeita. Nämä kuvat ovat Julian Lopez -kaupasta Bienvenido a nuestras tiendas.

Vackra tyger från golv till tak
Band, knappar och annat hantverksmaterial

Lomalähettiläs Marika Winter

Marikan matkoilla on enemmän aktiviteetteja kuin rantapäiviä, vaikka välillä Marikan voi löytää myös loikoilemasta auringosta. Lomallaan hän suuntaa mieluiten Euroopan suurkaupunkiin ja nauttii jalkapallosta, museoista ja hyvästä ruoasta yhdessä miehensä kanssa.