Joogaloma – aikaa itselle

Joogan hyvää tekevän vaikutuksen kokeminen upeassa lomamiljöössä jää mieleen pitkäksi aikaa. Kotiintuomisina matkalta on hyvä olo – ja ehkä myös uusia ystävyyksiä.

Kun me Tjäreborgilla käymme läpi palautteita joogamatkoilta, tietyt asiat nousevat toistuvasti esiin. Usein mainitaan loman sosiaalinen ulottuvuus eli mukava samanhenkinen seura. Toinen useasti koettu on ohjaajan kautta saatu into, ilo ja inspiraatio. Kolmantena tietysti myös uuden oppiminen ja karttuneet taidot.

Fyysinen harjoittelu on hyväksi keholle, ja se lisää esimerkiksi lihaskuntoa, notkeutta ja tasapainoa. Joogan ehkä näennäisen yksinkertaisten liikkeiden takana piilee myös muita mahdollisuuksia, jotka syntyvät kun keho avautuu, liikkuvuus lisääntyy ja energiajärjestelmä tasapainottuu. Keho ikään kuin palautuu ja "puhdistuu" sisältäpäin.

Jooga auttaa löytämään kontaktin omaan kehoon, ehkä tutustumaan siihen uudelleen. Se puolestaan johtaa usein tietoisempiin valintoihin, jopa joogamaton ulkopuolella. Alamme kohdella itseämme kunnioittavammin ja tulemme armollisemmiksi itseämme kohtaan. Mieli rauhoittuu, kärsivällisyys lisääntyy ja ymmärrämme paremmin, miten itse toimimme.

Tapahtuuko kaikki tämä siis vain yhden joogaloman ansiosta? No, varmastikaan ei. Se riippuu myös mistä lähtökohdasta lähdet liikkeelle. Mutta rentouttava lomaviikko samanhenkisessä seurassa, arjen ulottumattomissa, on mitä mainioin tapa aloittaa tämä matka.

Joogan hyötyjä

PARANTAA: Voimaa, kuntoa, tasapainoa, keskittymiskykyä

LIEVITTÄÄ: Stressiä, levottomuutta, masennusta, kipua (erityisesti alaselässä, niskassa tai nivelissä)

Joogaopettaja Marjaana Mäkelä

Marjaana on päätoiminen joogaopettaja ja toimii helsinkiläisessä joogakoulu Shantissa. Jo useiden vuosien ajan Marjaana on järjestänyt yhteistyössä Tjäreborgin kanssa joogamatkoja Kreikkaan ja Madeiralle.

Kenelle joogamatkat sopivat?
– Joogaloma sopii hyvin monenlaisille ihmisille, esimerkiksi hengähdystauoksi stressaantuneille. Se tarjoaa hektiselle nykyihmiselle tauon kaikesta päättämisestä ja valintojen tekemisestä. Matkan puitteista on huolehdittu ja tiivis, mutta leppoisa ohjelma odottaa valmiina. Näille matkoille on erityisen helppo lähteä yksinkin. Tarvitaan vain rennot vaatteet ja avoin mieli!

Täytyykö joogasta olla jo hyvin perillä vai voiko aloittelijakin osallistua?
– Omista matkoistani IISI-joogaan riittää hyvin vähäinenkin kokemus eli aloittelijatkin ovat tervetulleita. Pelkästään joogaan keskittyvillä matkoilla lähtökohtana on, että jooga on jo entuudestaan tuttua. Ohjaajana pyrin aina huomioimaan erilaiset osallistujat ja kuulen mielelläni esim. erilaisista vaivoista tai rajoitteista, joita osallistujilla saattaa olla. Muutenkin arvostan aktiivista omien toiveiden esiin tuomista. Kannattaa tutustua matkojen esittelyihin huolella, jotta matka vaativuudeltaan ja aktiivisuudeltaan vastaa sitä mikä itselle parhaiten sopii.

Mitä matkalta voi odottaa?
– Jooga ei ole pelkkä fyysinen harjoite, vaan siinä yhdistyy keho, mieli ja sielu, ja kokemus on aina subjektiivinen. Moni yksinkertaisesti voi paremmin matkan jälkeen, joku kremppakin on saattanut parantua ja olo on rentoutunut. Toivottavasti myös kipinä joogan harrastamiseen on syttynyt.

Miten matkan jälkeen voi parhaiten ylläpitää hyödyllisiä vaikutuksia?
– Toivottavasti matkalla saavutettu hyvä olo sytyttää kipinän pitää yllä joogaharrastusta vakituisilla viikkotunneilla. Sillä liike on tosiaankin lääke, jota olisi hyvä ottaa säännöllisesti.

Onko sinulla itselläsi jokin matkustamiseen liittyvä haave?
– Olen varmaan jo yli 10 vuotta haaveillut Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitistä. Haluaisin vaeltaa sen yhteen mittaan, mikä vaatii paljon aikaa, ja on siksi hieman haasteellista. Mutta ehkä jonain päivänä.