Risteilyloma lasten kanssa

Koko perheen

Risteilyloma

Risteilyloma lasten kanssa

Oletko ajatellut, että risteilylomat ovat vain pariskuntia ja hyvinvoivia eläkeläisiä varten? Ei toki! Tämän päivän risteilyalukset houkuttavat kaikenlaisia lomailijoita, myös lapsiperheitä. Ingrid kävi Karibian-risteilyllä puolisonsa Jonaksen ja heidän tyttäriensä Alban, 11 v ja Wilman 10 v kanssa.

Olitte ensimmäistä kertaa risteilylomalla. Miksi päädyitte lomaan laivalla?

Ennen kaikkea meitä kiinnosti ylipäätään kokeilla tätä lomamuotoa, ja arvelimme, että se olisi lasten mieleen. Meitä houkutti helppous ja yksinkertaisuus, kun kaikki on samassa paikassa ja sitten kuitenkin samalla mahdollisuus nähdä eri paikkoja.

Minkä aluksen valitsitte?

Me valitsimme Royal Caribbeanin Freedom of the Seas -aluksen ja 7 yön mittaisen risteilyn, joka alkaa Floridan Port Canaveralista ja menee mm. Jamaikalle, Caymansaarille ja Meksikoon. Risteilyyn sisältyi myös kaksi meripäivää. Matkan aluksi, ennen risteilyä, olimme yhden yön Orlandossa. Se olikin tosi hyvä ajatellen aikaeroon sopeutumista ja muita käytännön asioita. Siitä oli sitten helppo siirtyä Port Canaveralin satamaan, josta varsinainen risteilylomamme alkoi.

Retkellä Cozumelilla
Perheen kanssa risteilylomalla

Perheen kanssa risteilylomalla

Miten päädyitte juuri tähän valintaan, mitä otitte huomioon ennen varaamista?

Meille ehkä tärkeintä oli juuri tämä reitti ja sopiva ajankohta. Halusimme lähteä reissuun heti joulunpyhien jälkeen ja tämä sopi siihen mainiosti. Itse risteilyalus oli vähän toissijainen valintakriteeri, itse reitti oli tärkein.

Miten kaikki muodollisuudet sujuivat käytännössä, check-in, laivaannousu ynnä muu?

Ei siinä ollut kyllä mitään hankaluuksia. vaikka olimmekin ensimmäistä kertaa risteilylomalla, kaikki oli tosi helppoa. Sanoisin jopa, että on mahdotonta tehdä mitään väärin tai joutua väärään paikkaan! Kaikkialla on hyvät opasteet ja aina on henkilökuntaa, jolta voi kysyä neuvoa. On tosi hämmästyttävää miten sellainen määrä matkustajia ohjataan ulos laivasta ja takaisin laivaan joka päivä. Kaikki sujuu käsittämättömän sujuvasti.

Kerro vähän, millaista lomailu laivalla oli?

Ensimmäisenä päivänä täytyy tietysti vähän tutustua laivaan ja katsoa missä mitäkin on. Mutta laivalle asettuu pian ja me ja ystäväperheemme, jonka kanssa matkustimme, olimme molemmat tosi tyytyväisiä. Laivalla on paljon tekemistä: kaksi uima-allasta, kiipeilyseinä, luistelurata ja ties mitä. Ruoka oli todella korkealaatuista ja maukasta. Söimme sekä buffetravintolassa ja pääravintolassa että erikoisravintoloissa kuten Johnny Rockets ja Sabor Modern Mexican. Pääravintolassa menut vaihtuvat joka päivä, joten kyllästymisen vaaraa ei ole. Toinen tytöistä söi varmaan joka päivä lempiruokaansa caesarsalaattia, mutta tarjolla oli paljon muitakin lasten suosikkeja, kuten ranskalaisia perunoita, pizzaa ja Ben & Jerry -jäätelöä.

Risteilyloma perheen kanssa
Ruokailu risteilylomalla

Millaisen hytin valitsitte ja mitä sanoisit siitä?

Varasimme parvekkeellisen hytin, ja sitä voin todella suositella. On ihana että voi mennä ulos ja nauttia lämpimästä tuulesta. Lapsista oli hauska seurata laivan kiinnittymistä laituriin satamassa. Omalla parvekkeella oli myös mukava istuskella viinilasillisen kera kun lapset olivat jo menneet nukkumaan.

Entäpä sitten satamapysähdykset?

Ne olivat meistä ihan parasta koko lomassa. Ehdimme nähdä ja tehdä pysähdyspaikoissa paljon, vaikka maissaolo kestääkin vain päivän. Varasimme muutaman järjestetyn retken, ratsastusta ja snorklausta, mutta kuljimme myös omin päin. Kannattaa katsoa etukäteen miten pitkiä pysähdykset ovat niin on helpompi suunnitella tekemisiä. Me esimerkiksi katsoimme TripAdvisorista ravintoloita ja muita vinkkejä.

Onko sinulla jotain vinkkejä risteilylomalle lasten kanssa?

Risteilylaivat ovat kuin pieniä kaupunkeja, joten siellä on lähes kaikkea. Me kävimme jopa lääkärin vastaanotolla kun toiselle tytöistä tuli korvakipua. Muuten se on kai ihan samanlaista lomailua ja tekemiset sovitetaan lasten toiveisiin ja ikään. Meidän lapsemme eivät ole enää ihan pieniä, joten oli helppo tehdä kaikenlaisia retkiä kun olimme maissa. Pienempien kanssa olisi varmaan tullut vietettyä enemmän aikaa esimerkiksi uima-altaalla. Joihinkin laivan aktiviteetteihin oli ikäraja tai pituusraja, kuten surffisimulaattoriin, mutta tekemistä riittää aina.

Pääsittekö risteilylomailun makuun, voisitteko lähteä uudestaan?

Ilman muuta. Yhdellä reissulla näki niin paljon, mikä on mahtavaa, sillä emme olleet käyneet Karibialla ennen. Seuraavalla kerralla haluaisin itäiselle Karibialle. Joihinkin kohteisiin tekisi kenties mieli palata ”tavallisella” lomamatkalla.

Kiipeilyseinä risteilylaivalla