Mauritius

5 syytä ihastua Mauritiukseen

Mauritius on jo pitkään ollut unelmieni matkakohde, siksi olin hieman huolissani ennen lähtöä. Pystyykö tämä paratiisikohde täyttämään odotukseni? Erityisen matkasta teki myös se, että täytin juuri 50 vuotta ja tämä unelmamatka oli osa juhlintaa perheen kanssa. Odotukset olivat siis pilvissä. Huoli oli kuitenkin turha. Mauritius osoitti nopeasti olevansa unelmieni täyttymys ihan kaikilta osin. Miksi Mauritius sitten on niin ihana? Syitä on monia, mutta listasin tähän omasta mielestäni viisi tärkeintä.

Teksti: Magdalena Öhrn Kuvat: Magdalena Öhrn ja NLTG:n kuva-arkisto

1. Rannat

Kaksi aurinkotulia ja aurinkovarjo rantahiekalla, taustalla turkoosi meri.

Le Morne, Pardis Bechcomber -hotellin ranta

Mauritius on todellinen paratiisirantojen ilmentymä. Monille ensimmäinen mielikuva Mauritiuksesta onkin juuri ihana ja vaalea hiekkaranta. Vietimme aikaa sekä paikallisten suosimilla rannoilla että hotellin ranta-alueella, jossa on aurinkotuoleja, rantabaareja ja mahdollisuus harrastaa vesiurheilulajeja. Usein kuulee sanottavan, että saaren pohjoispuolen rannat ovat hieman hienompia (ja paikallisten mielestä myös sää on siellä parempi). Asuimme saaren pohjoispuolella, mutta omat suosikkirantani ovat kuitenkin eri puolilla saarta: itäisellä puolella Belle Mare, lounaisrannikon Le Morne, joka on leijalautailijoiden paratiisi sekä läntisellä Mauritiuksella sijaitseva Flic en Flac. Kannattaa tutustua eri alueiden rantoihin.

2. Erinomainen palvelu & tasokkaat hotellit

Le Mauricia -hotellin rantaterassi Grand Baiessa

Asuimme Le Mauricia -hotellissa Grand Baiessa.

Paikalliset ymmärtävät turismin merkityksen, enkä ole varmaan missään saanut niin mahtavaa palvelua kuin Mauritiuksella. Ihmiset ovat ystävällisiä ja huomaavaisia ja tekevät kaikkensa, että vierailijat tuntisivat olonsa tervetulleiksi. Usein saat juoman eteesi, ennen kuin itse edes tajuat olevasi janoinen. Siltä ainakin tuntui. Olimme Mauritiuksella uutenavuotena ja pääsimme kokemaan paikallista juhlahumua – siemailimme drinkkejä rannalla, nautimme mielettömän herkullisen buffetin ja ihastelimme upeita jääpatsaita. Myös ilotulitus oli hieno. Todellakin ikimuistoisia elämyksiä!

Mauritiuslaiset tietävät myös, miten luodaan viihtyisä ja mukava tunnelma. Meidän hotellissamme järjestettiin joka ilta suosittu ”sun downer” eli auringon laskiessa rannalla tarjoiltiin drinkkejä. Myöhemmin illalla rannalle sytytettiin nuotio, trubaduuri soitti kitaraa ja hotellivieraat istuivat nuotion ympärillä ja lauloivat mukana. Tunnelma oli uskomattoman hieno. Iltaisin uima-altaan luona oli myös kaukoputki, jolla voi katsella tähtiä. Ihan mahtavia elämyksiä, ja hotellin henkilökunta oli todella mukavaa. Mauritiuksella myös yksinkertaisemmissa hotelleissa saa erinomaista palvelua, ja kaikkialla voi huomata, että ihmiset ovat ylpeitä voidessaan palvella vieraitaan hyvin.

3. Ruoka

Tuoreita hedelmiä ja vihanneksia Mauritiuksella

Tuoreita hedelmiä aamiaisella, lounaalla ja illallisella: mangoa, passionhedelmiä, kookospähkinöitä ja ananasta

Saarella on mielenkiintoinen historia. Aikoinaan tällä saarella asusteli drontteja, jotka ovat eräänlaisia lentokyvyttömiä lintuja. Sen jälkeen tulivat hollantilaiset ja antoivat saarelle nimen prinssi Mauritzin mukaan. Sitten vuorossa olivat ranskalaiset, jotka hakivat orjia Afrikasta työskentelemään sokeriruokopelloilla (sokeri on vielä tänäkin päivänä tärkeä tulonlähde turismin rinnalla). Orjuuden lakkauttamisen jälkeen peltotöitä tulivat tekemään intialaiset, jotka ovat edelleen suurin väestönosa Mauritiuksella. 1800-luvun alussa vallan ottivat brittiläiset, ja vasta vuonna 1968 Mauritiuksesta tuli itsenäinen.

Saaren kirjava tausta näkyy myös Mauritiuksen ruokakulttuurissa, joka on saanut vaikutteita Intiasta, Kiinasta, Ranskasta ja Afrikasta. Tärkeitä raaka-aineita ovat myös Intian valtameren kala ja merenelävät sekä mausteena paljon chiliä. Ruoka on siis todella herkullista täällä! Lisäksi kaikilla aterioilla on tarjolla tuoreita hedelmiä: mangoa, passionhedelmiä, kookospähkinöitä ja ananasta, jotka maistuvat uskomattoman herkullisilta ja ihan erilaisilta kuin mihin kotimaassa on tottunut. Mauritius on myös tunnettu rommistaan, joka on valmistettu sokeriruo’osta. Mainio vierailukohde on rommitehdas, jossa pääset seuraamaan rommin valmistusta ja voit myös ostaa pullollisen tuliaiseksi. Kannattaa maistaa rommipohjaista drinkkiä ollessasi Mauritiuksella.

4. Paljon tekemistä

Mauritiukselta löytyy paljon aktiviteetteja ja tekemistä

Paradis Hotel ja golfkenttä. Useissa hotelleissa on mahdollista harrastaa vesiurheilulajeja ilman lisämaksua

Olin oikeastaan hieman yllättynyt siitä, että Mauritiuksella oli niin paljon tekemistä. Oletin, että Mauritiuksella aika kuluisi lähinnä aurinkotuolissa kirjan parissa, mutta aktiviteetteja oli tarjolla paljon. Mauritiuksella viihtyvät varmasti myös perheen teini-ikäiset, jotka eivät välttämättä jaksa istua auringossa. Useissa hotelleissa on mahdollista harrastaa vesiurheilulajeja ilman lisämaksua. Meidän hotellissamme oli kanootteja, vesisuksia, purjeveneitä, surffilautoja, sup-lautoja, snorklausvarusteita ja paljon muuta.

Mauritiuksen saari on melko pieni, ja liikkuminen paikasta toiseen on helppoa. Bussilla on mahdollista matkustaa, mutta aikataulut eivät ole kovin tarkkoja. Me vuokrasimme taksin kokonaiseksi päiväksi, mikä oli todella kätevää ja hintansa arvoista. Tasokkaita golfkenttiä Mauritiuksella on paljon. Tjäreborgin Belle Mare Plage -hotellissa All Inclusiven varanneille hintaan sisältyy greenfee hotellin vieressä oleville golfkentälle. Mielenkiintoisia vierailukohteita ovat esimerkiksi sokeriruokomuseo ja tunnettu kasvitieteellinen puutarha Pamplemousses.

Pääkaupunki Port Louis on ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde. Kannattaa käydä aistimassa tunnelmaa värikkäillä, äänekkäillä ja ahtailla markkinoilla, joilta löydät ruokatarvikkeita, vaatteita, kankaita ja keittiövälineitä. Satamassa on moderni ja hieman kalliimpi ostoskeskus Caudan Waterfront, josta löysin kivoja mekkoja ja laukkuja. Mauritius on tunnettu erityisesti laadukkaasta ja edullisesta kašmirvillasta, joten huivit ja villatakit ovat hyviä tuliaisia. Suosittelen ehdottomasti hyppäämään katamaraanin kyytiin ja lähtemään uskomattoman kauniille Ile aux Cerf -saarelle. Kokopäiväretken aikana voit nauttia ruuasta, juomasta, snorklauksesta ja kauniista maisemista, vaikka saarella olikin aika paljon ihmisiä meidän ollessa siellä. Asuimme Veranda Grand Baie Hotel & Spa -hotellissa saaren pohjoisosassa, jossa on paljon ravintoloita ja baareja sekä muutama yökerho. Mauritius ei kuitenkaan ole juhlimiseen sopiva kohde, vaan täällä lomailevat lähinnä perheet ja häämatkalla olevat pariskunnat.

5. Upeat maisemat = upeita kuvia

Upeita maisemia Mauritiuksella

Mauritius tarjoaa todella instakelpoiset maisemat ja hienoja kuvia. Luonto on oikeastaan yhdistelmä Thaimaan ja Karibian maisemaa, ja silmä lepää katsoitpa sitten mihin suuntaan tahansa. Saari on ihanan vehreä, sillä sateita on säännöllisesti. Usein kuurot ovat kuitenkin niin lyhyitä, että ehdit tuskin nousta ylös aurinkotuolista, ennen kuin se on jo ohi. Lyhyet sadekuurot viilentävät myös ihanasti. Rannat ovat kerrassaan upeita, koskemattomia, pitkiä ja vaaleaa hiekkaa. Täällä pääset myös kokemaan unohtumattoman upeita auringonlaskuja.

Mauritiukselle kannattaa matkustaa monesta muustakin syystä. Esimerkiksi ilmasto on täällä juuri sopivan lämmin pienen tuulenvireen ansiosta, ja meressä pulahtaminen on ihanan virkistävää. Ainakin nämä viisi syytä saivat minut ihastumaan Mauritiukseen ja varmasti löydän lisää ihastuksen aiheita, kun palaan tälle ihanalle saarelle.