Lomainspiraatio

Wenthen perheen menestysloma

Muistatko ehkä Wenthen perheen? Koko perhe on taas ollut yhteisellä lomamatkalla, tällä kertaa Sunwing Kallithea Beach -hotellissa.

Teksti: Gunnar Jägberg
Julkaistu: 22.11.2022

Saatat jopa muistaa, että muutama vuosi sitten kerroimme ruotsalaisen Wenthen perheen lomasta Kyproksella Sunwing Sandy Bay Beach -hotellissa. Perheen nuorimmalla tyttärellä, Adelinalla, on Downin oireyhtymä, ja jutussa kerrottiin millaista lomailu on erityislapsen kanssa.

Erityislapsen kanssa matkustamiseen voi sisältyä erilaisia haasteita. Wenthen perheellä huomioitaviin seikkoihin kuuluu mm. se, että Adelina-tyttären on vaikea hyväksyä odottamista tai jonoja. Siksi Wenthet haluavat valita lomakohteen, jonne on verrattain lyhyt matka, sekä hotellin, joka ei sijaitse kovin kaukana lentokentältä. Valituksi tuli tällä kertaa Sunwing Kallithea Beach Rodoksella, ja perhe on tyytyväinen ratkaisuunsa.

– Sinne matkustamme varmasti vielä uudestaankin, sanoo Linda, kun juttelemme puhelimessa noin kuukausi loman jälkeen.

Äiti Linda, isä Niclas, Adelina ja isosisko Bea

Adelina käyttää viittomia kommunikaation tukena. Hänellä on myös oma Instagram-tili: @teckensomstod

Odotettu jälleennäkeminen

Wenthen perhe on siis aikaisemminkin lomaillut Tjäreborgin ruotsalainen sisaryhtiön matkalla. Monen muun jutun ohella Adelina odotti ennen kaikkea jälleennäkemistä rakkaiden ystäviensä Lollon & Bernien kanssa, joita hän ei pandemian takia ollut tavannut pariin vuoteen. 17-vuotias Bea löysi nopeasti uusia kavereita ja vietti mieluusti aikaa hotellin rannalla. Vanhemmille, Lindalle ja Niclakselle suurin elämys oli, että heillä oli nyt ensimmäistä kertaa tilaisuus makoilla uima-altaalla kaikessa rauhassa parikin tuntia ilman että tarvitsi vahtia uivia lapsia.

– Haluan antaa showtiimille aivan huippupisteet, sanoo Linda. – He olivat tosi mukavia eikä mitään ongelmia ollut. Kukaan ei hermostunut, kun kerroimme että Adelina tarvitsee hieman ylimääräistä tukea ja silmälläpitoa. Meille vain vastattiin: ”Se järjestyy kyllä!”

Adelina ja parhaat ystävät Lollo & Bernie

Adelina ja isosisko Bea uima-altaassa.

Linda viittaa siihen, kun Adelina halusi päästä mukaan Mini Starsiin. Mini Stars on aktiviteetti, jossa lapset harjoittelevat ohjelmanumeron yhdessä showtiimin kanssa ja esittävät sen sitten yleisölle illan viihdeohjelmassa. Aikaisemmilla lomamatkoilla jompikumpi vanhemmista on aina ollut mukana vastaavissa aktiviteeteissa. Tällä kertaa siitä ei ollut puhettakaan. Adelina suhtautui heti luottavaisesti showtiimiin jäseniin, ja kun hän myöhemmin esiintyi lavalla suosiota osoittavan yleisön edessä menestys oli täyttä totta.

– Loppuviikon Adelina kulki ympäriinsä vakuuttuneena siitä, että hänkin on osa showtiimiä – ja niin tiimi myös kohteli häntä. Siitä iso kiitos heille, sanoo Linda lämpöä äänessään.

Adelina ja Sunwing-showtiimi

Showtime!

Ylpeä Adelina esittelee esiintymisen jälkeen saatua diplomia.

Turvallinen valinta

Mini Starsin lisäksi Adelina osallistui myös Lollo & Bernie Clubin aktiviteetteihin ja viihtyi hyvin uima-altailla. Yksi suosikki oli myös pieni tivolialue aivan hotellin lähellä. Wenthet olivat varanneet lomalle huolettoman All Inclusive -paketin ja koko perhe oli oikein tyytyväinen ruokaan. Kaikkiaan lomaviikko oli oikein onnistunut ja Linda odottaa jo seuraavaa matkaa.

– Meille valmis matkapaketti on turvallinen ja helppo valinta. Bealla on paha kananmuna-allergia, ja yleensä meillä onkin mukana lappuja, joihin Bean ruokarajoitteet on kirjoitettu paikallisella kielellä. Täällä riitti, kun kerroimme ravintolan henkilökunnalle ensimmäisenä päivänä. Sen jälkeen pöytään ilmestyi aina erikseen valmistettu ruoka erillisissä astioissa, leveän hymyn kera. Aivan mahtavaa, sanoo Linda.

Adelinan TOP 5:

  1. Esiintyminen lavalla
  2. Lollon ja Bernien tapaaminen
  3. Uiminen
  4. Slush-juomat
  5. Kivien keräily rannalla

Vanhempien TOP 5:

  1. Sijainti. Lyhyt lento ja nopea kuljetus hotellille
  2. Tapa millä Adelina kohdattiin
  3. Ranta ja Rodoksen kaupunki lähellä
  4. Hyvä ruoka ja juoma
  5. Mini Marketin hyvä valikoima ja kohtuullinen hintataso

Lindan vinkit erityislapsen kanssa lomaileville

– Tietenkin lasten tarpeet ovat hyvin erilaisia, mutta tässä muutamia juttuja, joita meillä on tapana ajatella.

1. Valitse lomakohde, johon matkustaminen on aikataulullisesti sujuvaa. Odotusajat ovat usein haastavia.
2. Valmistaudu. Kerro mitä matkan aikana tapahtuu. Adelinalle teemme aina myös kuvatuen matkan eri vaiheista.
3. Ota mukaan puuhaa matkan ajaksi. Kirjoja, pelejä – minulla on tapana tehdä lista matkan varrella nähtävistä asioista ja Adelina saa sitten laittaa rasteja sitä mukaa kun asioita tulee vastaan.
4. Valitse hotelli, jolla on selkeä perhekonsepti.. Meille ykkösvalinta on Sunwing, hotelleissa on kaikkea mitä Adelina (ja me) tarvitsemme.
5. All Inclusive. Meille se tekee lomailun paljon helpommaksi, ja sen avulla myös lomapäiviin saa myös selkeän rutiinin.
6. Lomalento.. Sujuva kokonaisuus ja kivaa henkilökuntaa koneessa – ainakin Sunclassin lennoilla!
7. Lomaluksus! Jos lapset haluavat slushia joka päivä, anna mennä vaan! Silloin kaikilla on kiva lomafiilis, arki koittaa kuitenkin sitten loman jälkeen.