Ympäristötyö hotelleissa

Ympäristötyö hotelleissa

Jo 90-luvun alusta asti Tjäreborg on huomioinut ympäristöasiat omissa Sunwing Family Resorts-, Sunprime Hotels- ja Family Garden -hotelleissa. Samalla olemme pyrkineet vaikuttamaan myös yhteistyökumppaneihimme, jotta he työskentelisivät entistä ympäristöystävällisemmin.

EU-Ecolabel

EU-Ecolabel, joka aiemmin tunnettiin EU-Kukkana, on virallinen ympäristömerkki ja yksi tärkeimmistä ympäristömerkeistä maailmassa. Ympäristömerkki toimii aivan kuten pohjoismainen Joutsenmerkki.

Merkin saaminen sisältää useita ympäristöön, terveyteen, toimintaan ja laatuun liittyviä vaatimuksia. Vaatimuksia kiristetään jatkuvasti, kuten Joutsenmerkissäkin. Tjäreborgin osalta tämä tarkoittaa erityisiä ympäristövaatimuksia, jotka kattavat koko majoituspalvelun. Testauksen ja dokumentoinnin kautta osoitamme, että Sunwing-hotellit täyttävät nämä vaatimukset. Vaatimukset sisältävät mm. nämä asiat:

  • Uusiutuvien luonnonvarojen sekä ympäristön kannalta turvallisten aineiden käytön suosiminen
  • Rajoitettu energian ja veden käyttö
  • Rajoitettu jätteiden tuotto
  • Ympäristöviestinnän ja -koulutuksen edistäminen
  • Vihreiden hankintojen edistäminen

Ero EU:n ympäristömerkin ja ISO 14001:n välillä on se, että ympäristömerkki on kaikkein luotettavin sertifiointi, koska se on kolmannen osapuolen myöntämä. Tämä tarkoittaa, että kolmas osapuoli asettaa tavoitteet ja edellytykset kuinka ne täytetään. Jokainen kriteeri on EU-komission asettama ja kaikki osat on täytettävä ennen kuin todistus voidaan hyväksyä. ISO 14001 koskee yhtiön itse itselleen asettamia tavoitteita ja niiden toteutumista.

Hotellimme saivat ensimmäisinä EU:n ympäristömerkin

Tjäreborgin Sunwing Side West Beach -hotellille Turkissa on myönnetty EU-ympäristömerkki. Se on ensimmäinen hotelli Turkissa ja samalla ensimmäinen hotelli Euroopan ulkopuolella, jolle on myönnetty eurooppalainen ympäristömerkki. Tjäreborgilla on tällä hetkellä seitsemän sertifioitua Sunwing Family Resorts -hotellia.

Tjäreborgin omat Sunwing-hotellit aloittivat vuonna 1995 ainutlaatuisen ympäristön ohjelma nimeltään "100 askelta kohti parempaa ympäristöä". 2001 otettiin yksi askel pidemmälle ja liityttiin pohjoismaiseen Joutsen-ympäristöohjelmaan. Pian tämän jälkeen EU esitteli oman ympäristömerkkijärjestelmänsä, EU-Ecolabelin, korkeimman ympäristösertifikaatin joka hotellien on tänä päivänä mahdollista saada.

Sunwing Kallithea Beach Rodoksella oli ensimmäinen hotelli Euroopassa joka sai EU:n ympäristömerkin. Sunwing Arguineguín Seafrontista tuli Espanjan ensimmäinen tunnustuksen saanut hotelli. Toistaiseksi Pohjoismaista ei löydy toista matkapaketteja järjestävää yritystä, joka pystyisi tarjoamaan asiakkailleen EU-ympäristömerkillä merkittyjä hotelleja. Jopa Sunprime Resorts -hotellit joutuvat työskentelemään pitkään merkin saavuttamiseksi.

Lue lisää EU-ympäristömerkistä

Lue uusin Sunwing-hotellien ympäristöraportti

Travelife

Travelife on riippumaton järjestö, joka tukee kaikkia eurooppalaisia matkanjärjestäjiä. Organisaation tavoitteena on tuottaa parhaita mahdollisia esimerkkejä siitä, miten hotellien ja matkanjärjestäjien kannattaa toimia koskien ympäristöasioita ja sosiaalista vastuuta. Nämä esimerkit muodostavat suuntaviivat kolmelle eri merkille, joita myönnetään hotelleille paremmuusjärjestyksessä Travelifen itse tekemien tarkastusten perusteella.

Pronssi: Hotelli tai yritys työskentelee aktiivisesti ympäristöasioiden parissa. Lisäksi se takaa oikeudenmukaiset työolot työntekijöilleen.

Hopea: Kuten edellä, mutta lisäksi yritys myös hyödyttää yhteiskuntaa, jossa se toimii. Tämä voidaan tehdä palkkaamalla töihin paikallisia, tekemällä ostokset paikallisesti, markkinoimalla paikallisia palveluita ja tuotteita sekä tukemalla paikallisia yrityksiä.

Kulta: Yritys on täyttänyt pronssi- ja hopeatasojen vaatimukset ja pyrkii aktiivisesti parantamaan toimintaansa. Sen lisäksi yritys kertoo mitä kaikkea se tekee ja rohkaisee muitakin toimimaan aktiivisesti ympäristöasioissa ja ottamaan sosiaalista vastuuta.

Sunwing Family Resorts –perhehotellimme sekä aikuisille tarkoitetut Sunprime-hotellimme ovat mukana Travelife-ohjelmassa ja niillä on Travelife Gold –merkintä. 67 SENTIDO-hotellista 26:lla on tähän mennessä Travelife Gold ja lisää merkintöjä on tulossa. Tjäreborgin uusi perhehotelli OBC Gran Canarialla tulee työskentelemään Travelifen kanssa.

Tänään, syyskuussa 2016, meillä on 194 hotellia, jotka ovat mukana Travelife-ympäristöohjelmassa.

Mitä eroa EU:n ympäristömerkillä ja Travelifella?

Ympäristömerkki on puhdas ympäristösertifiointi kun taas Travelife antaa ohjeita ja mittausjärjestelmiä sekä ympäristötyön että sosiaalisen vastuun parantamiseen matkailualalla. Ohjeisiin sisältyy ympäristöasioita sekä sosiaalisia asioita kuten työntekijöiden työsopimukset, minimipalkat, säännöstelty työaika sekä oikeus ammattiyhdistyksen jäsenyyteen. Travelifen jäsenyritykset edistävät myös yhteiskunnallisia asioita palkkaamalla paikallista työvoimaa ja urakoitsijoita sekä markkinoimalla paikallisia yrityksiä. Lisäksi ne työskentelevät lapsityövoiman käytön ja ihmiskaupan estämiseksi.

Miksi olemme valinneet Travelifen?

1. Travelife-ohjelma sisältää keskeiset elementit, jotta voimme edistää kestävää liiketoimintaa. Jo tänä päivänä työskentelemme paljon tällä alalla, monilla eri tasoilla, muutamia esimerkkejä ovat meidän yhteistyö SOS-lapsikylän kanssa, ECPAT ja EU:n ympäristömerkki. Mutta Travelifen kautta saamme yhtenäisen järjestelmän, joka on helppo ja selkeä toteuttaa, koska se on verkkopohjainen. Näin ollen on helppo nähdä missä määrin kukin hotelli on edennyt prosessissa.
2. Kun sekä ympäristöasioihin että muuhun kestävään kehitykseen liittyvät kysymykset ovat nähtävissä samalla työkalulla niitä on helpompi tarkastella ja hallita.
3. Yksi tärkeä osa sopimustamma Travelifen kanssa on, että Travelifen akkreditoidut ja riippumattomat tarkastajat tekevät kaikki tarkastukset hotelleissamme. Me, kuten monet muutkin jäsenyritykset, olisimme voineet kouluttaa omat tarkastajat Travelifen kautta, mutta päätimme olla tekemättä niin, koska meistä on tärkeää, että tarkastukset suorittaa täysin riippumaton osapuoli.

Ympäristölauseke kaikissa hotellisopimuksissa

EU:n ympäristömerkin ja Travelifen lisäksi meillä on ympäristölauseke kaikissa hotellisopimuksissa, jotka hotellin omistajat ovat allekirjoittaneet. Se pitää sisällään useita ympäristötyön perusvaatimuksia, joiden tarkoitus on vähentää energian, veden ja kemikaalien kulutusta ja jätteen syntymistä. Tuloksia seurataan vuosittain hotellisopimusten jatkamisen yhteydessä. Mikäli hotelli ei noudata ympäristölauseketta, yhteistyötä ei jatketa.