Vastuullinen matkailu: Vinkkejä matkailijalle

Vinkkejä matkailijalle

Lomakohteilla on erityissija meidän kaikkien sydämissä. Haluamme suojella ja vaalia kohteitamme, jotta myös tulevat sukupolvet voivat nauttia niistä. Tässä muutamia pikku vinkkejä, joiden avulla sinä voit lisätä oman lomamatkasi positiivisia vaikutuksia.

Miten voin vähentää ympäristöön kohdistuvaa kuormitusta ulkomaanlomamatkallani?

 • Lennä mieluiten suorilla lennoilla. Suosi lomalentoja, sillä niiden hiilidioksidipäästöt ovat noin 30 % pienemmät. Tämä johtuu siitä, että tilauslennot lentävät yleensä suoraan lomakohteeseen ilman välilaskuja ja koneiden täyttöaste on korkeampi. Tjäreborgin matkalla lentojesi ilmastokompensaatio sisältyy aina hintaan.

 • Hanki tietoa matkakohteestasi sähköisesti sekä varaa lomamatkasi verkossa. Valitse myös sähköiset matka-asiakirjat, jolloin vähennät paperinkulutusta.

 • Valitse ympäristömerkitty hotelli. Paras valinta on joku EU-ympäristömerkityistä Sunwing Family Resorteistamme. Kestävä valinta on myös joku Travelife-merkityistä hotelleistamme. Kaikki Sunwing Family Resorts, Sunprime Hotels ja O.B.C. by Sunwing -hotellit kuuluvat lisäksi ilmastokompensaatiomme piiriin. Löydät ympäristömerkityt hotellit helposti käyttämällä lomahakua.

 • Valitse bussikuljetus lentokentältä hotelliin ja suosi lomallasi paikallisliikennettä. Vuokraa polkupyörä tai kävele – näin myös näet enemmän! Kun varaat Tjäreborgin lentokenttäkuljetukset lomakohteessasi, kuuluu myös bussikuljetus ilmastokompensaatiomme piirin, siis samoin kuten kaikki lennot.

 • Älä roskaa ympäristöä ja lajittele roskat aina, kun se on mahdollista. Älä heitä tupakantumppeja maahan, sillä ne aiheuttavat myös maastopalovaaran.

 • Älä kerää luonnosta matkamuistoksi kukkia, kasveja, kiviä tai simpukankuoria. Pidetään ympäristö samanlaisena myös muiden ihasteltavaksi.

 • Pienillä teoillasi on merkitystä: älä tuhlaa vettä, älä vaihda pyyhkeitä päivittäin, käytä ilmastointia järkevästi jne.

Miten voin tukea paikallista yhteisöä ja liiketoimintaa lomamatkallani?

 • Ostosten teko voi olla hauska osa lomamatkaa. Jos tinkiminen on lomakohteesi paikallinen tapa, tingithän pilke silmäkulmassa. Pyri tinkiessäsi siihen, että kaupanteosta jää molemmille hyvä mieli. Pienellä summalla voi olla iso merkitys myyjän toimeentulolle.

 • Älä anna rahaa tai lahjoja kerjääville lapsille. Jos haluat auttaa, anna lahja mieluummin paikalliselle hyväntekeväisyysjärjestölle, joka auttaa kouluja tai avun tarpeessa olevia lapsia. Voit antaa lahjoituksesi kohteessamme myös matkaoppaallemme, joka välittää sen eteenpäin.

 • Suosi paikallisia tuotteita ja käytä paikallisten tuottamia palveluita. Ruokaile paikallisissa ravintoloissa ja kahviloissa. Kysy henkilökunnaltamme vinkkejä retkille, markkinoille ja ostosalueille.

 • Älä osta tuotteita, jotka on kokonaan tai osittain valmistettu uhanalaisista kasveista tai eläimistä. Tällaisia ovat esimerkiksi korallit, simpukat, meritähdet, norsunluu, turkis, höyhenet, nahka, luu, hampaat, munat, matelijat ja kilpikonnat.

 • Älä asetu kuvattavaksi esimerkiksi apinoiden, käärmeiden, tiikerinpentujen tai eksoottisten lintujen kanssa. Nämä eläimet on usein vangittu luonnosta, eikä niitä aina kohdella hyvin.