Vastuullinen matkailu: Luonto ja eläimet

Luonto ja eläimet

Kaunis luonto eksoottisine kasveineen ja eläimineen on olennainen osa lomakokemusta lämpimillä leveysasteilla. Monissa lomakohteissamme on mahdollisuus kohdata eläimiä, joita ei ole mahdollista nähdä Suomen luonnossa.

Luonnonvaraiset ja uhanalaiset eläimet

Me Tjäreborgilla työskentelemme yhdessä pohjoismaisten sisaryritystemme sekä englantilaisen emoyhtiömme Thomas Cookin kanssa eläintensuojelun edistämiseksi lomakohteissamme. Thomas Cook on jo usean vuoden ajan ollut aktiivisesti mukana luomassa matkailualaa koskevia eläintensuojeluohjeistuksia.

Englannissa julkaistiin vuonna 2008 matkailualalle laadittu eläinten hyvinvointia koskeva ohjeistus ”ABTA:s Global Standards, Animal Welfare Handbook and Checklists”. Ohjeistuksen ovat laatineet matkailualan järjestöön ABTA:an (The Association of British Travel Agents) kuuluvat jäsenyritykset yhteistyössä asiantuntijoiden ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Ohjeistus tarkistettiin vuonna 2013, ja sitä pidetään matkailualan kattavimpana eläinten hyvinvointia koskevana ohjeistuksena.

Thomas Cook -konserni, johon Tjäreborg kuuluu, tiukensi vaatimuksiaan eläinnähtävyyksiä tarjoaville toimijoille 1.1.2017 alkaen. Seuranta- ja tarkastuskäyntejä retkikohteisiin on lisätty, ja niiltä vaaditaan ABTA:n ohjeistuksen noudattamista. Ohjeistuksen noudattamatta jättäminen johtaa yhteistyön lopettamiseen. Thomas Cook on ottanut ensimmäisenä matkailualan toimijana tiukemman linjan eläintensuojeluun. Konsernin yhteistyökumppaneita ovat aihealueen asiantuntijat Global Spirit sekä eläinjärjestö Born Free.

Periaatteet ja toimintasuunnitelma

  • Tammikuusta 2017 alkaen Global Spirit on suorittanut kattavia tarkastuksia niissä retkikohteissa, joissa voi tutustua eläimiin. Tarkastus- ja arviointikäynneillä noudatetaan linjauksia, jotka on määritelty ”Global Welfare Guidance for Animals in Tourism” -ohjeistuksessa. (Thomas Cookilla on n. 500 retkeä, joilla voi kohdata eläimiä, Tjäreborgin valikoimassa on näistä 25 retkeä (2018). Tavoitteena on arvioida 50 palveluntarjoajaa vuosittain.
  • Tarkastuskäynnit tehdään etukäteen ilmoittamatta, ja jokaisen palvelun tarjoajan on pystyttävä esittämään pyydetty materiaali Global Spiritille.
  • Jos arvioinnissa havaitaan puutteita ja huomautettavaa retkikohteen toiminnassa, kohteelle annetaan kolme kuukautta aikaa korjata epäkohdat. Jos puutteita ei korjata toivotulle tasolle määräajan puitteissa, Thomas Cook -konsernin matkanjärjestäjät lopettavat lippujen myynnin ja retkien järjestämisen kyseiseen kohteeseen.
  • Vaikka yhteistyö lopetettaisiin, tarjoamme tarvittaessa retkikohteelle tukea asetettujen vaatimusten täyttämisessä. Päätös retkikohteen mahdollisesta palauttamisesta tehdään tapauskohtaisesti ja aina perustuen minimivaatimuksiin.

Tärkeänä osana eläintensuojeluun liittyviä periaatteita emme matkanjärjestäjänä hyväksy toimijoita, jotka vangitsevat eläimiä luonnosta kaupallisiin tarkoituksiin.

Lue lisää ABTA:n eläintensuojeluperiaatteista.

Thomas Cook/Tjäreborg lopettaa retkien myynnin eläinpuistoihin, joissa on miekkavalaita

Konsernin uusien eläinten kohteluun liittyvien säännösten seurauksena yhteensä 49 retkikohdetta tarkistettiin kesällä 2018. Tarkastuksen seurauksena 29 retkeä jouduttiin poistamaan retkivalikoimasta, sillä ne eivät täyttäneet ABTA:n eläinsuojelusäännöksiä. Retkivalikoimaan jätetyt 20 retkeä täyttävät ehdot eläinten hyvästä kohtelusta, ja näiden retkien tarjoajat ovat myös kehittäneet toimintaansa Global Spiritin tekemien auditointien seurauksena. 29. heinäkuuta 2018 Thomas Cook -konserni julkisti päätöksensä lopettaa retkien myynnin SeaWorld- ja Loro Parque -eläinpuistoihin.

Lisätietoa tiedotteessamme

Norsuretket

Tjäreborg ja sen Pohjoismaissa toimivat sisaryritykset poistivat talvikaudesta 2015–16 alkaen kaikki norsuratsastusretket ja -esitykset ohjelmastaan. Tämän jälkeen koko Thomas Cook -konsernin muut matkanjärjestäjät tekivät vastaavan päätöksen. Pyrimme jatkossa löytämään eläinten hyvinvointia ajatellen paremman tavan norsujen ja ihmisten kohtaamiselle retkillämme.

Jos tietoomme tulee asiakkaidemme tai henkilökuntamme kautta retkikohteissa havaittuja puutteita tai laiminlyöntejä eläinten kohtelussa, pyrimme reagoimaan niihin herkästi ja korjaamaan tilanteen. Äärimmäisena keinona retki voidaan poistaa ohjelmastamme.

Kun kohtaat eläimiä lomasi aikana

  • Vältä eläimiä, joita on asetettu esille yleisön huvittamistarkoituksessa. Älä esimerkiksi asetu kuvattavaksi apinoiden, käärmeiden, tiikerinpentujen tai eksoottisten lintujen kanssa. Nämä eläimet on usein vangittu luonnosta eikä niitä välttämättä kohdella hyvin.

  • Älä osta tuotteita, jotka ovat kokonaan tai osittain valmistettu uhanalaisista kasveista tai eläimistä. Tällaisia ovat esimerkiksi korallit, simpukat, meritähdet, norsunluu, turkis, höyhenet, nahka, luu, hampaat, munat, matelijat ja kilpikonnat.

Luonto

Lentoyhtiömme sekä hotelliemme pitkäjänteisen ympäristötyön ansiosta olemme onnistuneet merkittävästi vähentämään toimintamme kielteisiä ympäristövaikutuksia. Pyrimme vaikuttamaan luonnon ja ympäristön suojeluun myös osallistumalla paikallisiin yhteisprojekteihin lomakohteissamme.

Lämpimien kesäkuukausien aikana Välimeren alueella on suuri metsä- ja maastopalojen vaara. Metsäpalot tuhoavat suuria määriä metsää vuosittain. Rodoksella on viranomaisten aloitteesta alettu uudelleenistuttaa puita paloista kärsineille alueille. Kolmen vuoden aikana on näille alueille istutettu noin 1 500 puuta.

Puiden istutus on toteutettu yhteistyössä Tjäreborgin Sunwing Kallithea Beach Resortin ja Sunprime Miramare Beachin henkilökunnan ja paikallisen hotellialan työntekijäyhdistyksen kanssa. Marraskuussa 2013 Efilesin alueelle kokoontui parisataa henkilöä, jotka istuttivat noin tuhat puuta. Prefectural Nursery Garden of Dodecanese lahjoitti istutetut puuntaimet. Paikallinen palokunta lahjoitti alueelle suuren vesisäiliön, ja on auttanut puiden kastelemisen suunnittelussa lämpimien kesäkuukausien aikana vuodesta 2014. Kastelemisesta huolehtivat paikalliset vapaaehtoiset, joihin kuuluu myös hotelliemme henkilökunnan jäseniä.

Beach Cleaning Day – siivouspäivä rannalla

Järjestämme vuosittain Beach Cleaning Dayn mahdollisimman monessa lomakohteessamme. Tempauspäivänä henkilökuntamme lähtee joukolla siivoamaan kohteen rantoja ja keräämään roskia. Myös asiakkaamme ovat tervetulleita osallistumaan tapahtumaan.

Ostokset ja matkamuistot

Ostosten teko on usein hauska ja tärkeä osa lomaa, ja moni haluaa matkalta mukaan jonkin matkamuiston. On hyvä muistaa, että osa myynnissä olevista tuotteista saattaa olla piraattikopioita tai valmistettu eläimen tai kasvin osista. Joissain kohteissa myydään myös eläviä kasveja sekä eläimiä. On tärkeää muistaa ja tarkistaa kansainväliset ja suomalaiset säännökset. Ellet tiedä varmuudella, onko kyseessä luvanvarainen kasvi, eläin tai muu luvanvarainen tuote, on parasta jättää ostos tekemättä. Tämä koskee myös koralleja ja kotiloita. Muistathan myös, että kaikki maat suojelevat kulttuuri- sekä historiallista perintöään ja siten on laitonta viedä historiallisia esineitä pois alkuperäisestä ympäristöstä.

Valvonta

CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna) perustettiin vuonna 1973. Sen tavoitteena on varmistaa, että eläinten ja kasvien kansainvälinen kauppa ei vaaranna lajien säilymistä. CITES:illä on 160 jäsenvaltiota ja sääntelyn piirissä on yli 30 000 kasvia ja eläinlajia, joiden kauppa on kielletty tai luvanvaraista.

Suomen tulli valvoo tavaroiden vientiä ja tuontia, samoin kohdemaissa paikalliset viranomaiset valvovat paikallisten lakien ja sääntöjen mukaista tuontia ja vientiä. Siten kannattaa huomioida, että joidenkin tavaroiden maasta vienti saattaa olla sallittua, mutta niiden tuominen Suomeen on kuitenkin kiellettyä.

Hyödyllistä lisätietoa saa näiltä sivuilta: