Vastuullinen matkailu: Luonto ja eläimet

Luonto ja eläimet

Kaunis luonto eksoottisine kasveineen ja eläimineen on olennainen osa lomakokemusta lämpimillä leveysasteilla. Monissa lomakohteissamme on mahdollisuus kohdata eläimiä, joita ei ole mahdollista nähdä Suomen luonnossa.

Luonnonvaraiset ja uhanalaiset eläimet

Norsuratsastus ja erilaiset näytökset, joissa esiintyy norsuja, on poistettu retkiohjelmastamme jo vuosia sitten. Pyrimme löytämään eläinten hyvinvoinnin kannalta parempia vaihtoehtoja tutustua näihin kiehtoviin eläimiin. Myöskään kohteet, joissa on miekkavalaita tai delfiinejä, eivät kuulu retkiohjelmaamme.

On myös selvästi havaittavissa, että tämän päivän matkailijan kiinnostuksen kohteet ovat muuttuneet. Eläinpuistojen sijaan esimerkiksi paikalliset markkinat ja ruuanvalmistuskurssit ovat kasvattaneet suosiotaan. Tämä näkyy myös Tjäreborgin retkitarjonnassa.

Kun kohtaat eläimiä lomasi aikana

  • Vältä eläimiä, joita on asetettu esille yleisön huvittamistarkoituksessa. Älä esimerkiksi asetu kuvattavaksi apinoiden, käärmeiden, tiikerinpentujen tai eksoottisten lintujen kanssa. Nämä eläimet on usein vangittu luonnosta eikä niitä välttämättä kohdella hyvin.

  • Älä osta tuotteita, jotka ovat kokonaan tai osittain valmistettu uhanalaisista kasveista tai eläimistä. Tällaisia ovat esimerkiksi korallit, simpukat, meritähdet, norsunluu, turkis, höyhenet, nahka, luu, hampaat, munat, matelijat ja kilpikonnat.

Luonto

Lentoyhtiömme sekä hotelliemme pitkäjänteisen ympäristötyön ansiosta olemme onnistuneet merkittävästi vähentämään toimintamme kielteisiä ympäristövaikutuksia. Pyrimme vaikuttamaan luonnon ja ympäristön suojeluun myös osallistumalla paikallisiin yhteisprojekteihin lomakohteissamme.

Lämpimien kesäkuukausien aikana Välimeren alueella on suuri metsä- ja maastopalojen vaara. Metsäpalot tuhoavat suuria määriä metsää vuosittain. Rodoksella on viranomaisten aloitteesta alettu uudelleenistuttaa puita paloista kärsineille alueille. Kolmen vuoden aikana on näille alueille istutettu noin 1 500 puuta.

Ilmastokompensaatiomme kattaa kaikki Sunwing Family Resorts, O.B.C. by Sunwing ja Sunprime Hotels -konseptihotellit sekä kaikki lentokentän ja hotellin väliset bussikuljetuksemme. Ainoana suurista matkanjärjestäjistä kompensoimme kaikki lentomatkat riippumatta lentoyhtiöstä. Ilmastokompensaatio sisältyy aina lomamatkasi hintaan.

Beach Cleaning Day – siivouspäivä rannalla

Järjestämme vuosittain Beach Cleaning Dayn mahdollisimman monessa lomakohteessamme. Tempauspäivänä henkilökuntamme lähtee joukolla siivoamaan kohteen rantoja ja keräämään roskia. Myös asiakkaamme ovat tervetulleita osallistumaan tapahtumaan.

Vähemmän kertakäyttömuovia

Tjäreborg haluaa myös vähentää meriin päätyvän muovijätteen määrää. Yhdessä pohjoismaisten sisaryritystemme kanssa tavoitteenamme on luopua 70 miljoonasta kertakäyttömuovituotteesta 2019–2020. Tämä on ensimmäinen askel pitkäjänteisessä työssä. #noplaceforplastic Lue lisää

Ostokset ja matkamuistot

Ostosten teko on usein hauska ja tärkeä osa lomaa, ja moni haluaa matkalta mukaan jonkin matkamuiston. On hyvä muistaa, että osa myynnissä olevista tuotteista saattaa olla piraattikopioita tai valmistettu eläimen tai kasvin osista. Joissain kohteissa myydään myös eläviä kasveja sekä eläimiä. On tärkeää muistaa ja tarkistaa kansainväliset ja suomalaiset säännökset. Ellet tiedä varmuudella, onko kyseessä luvanvarainen kasvi, eläin tai muu luvanvarainen tuote, on parasta jättää ostos tekemättä. Tämä koskee myös koralleja ja kotiloita. Muistathan myös, että kaikki maat suojelevat kulttuuri- sekä historiallista perintöään ja siten on laitonta viedä historiallisia esineitä pois alkuperäisestä ympäristöstä.

Valvonta

CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna) perustettiin vuonna 1973. Sen tavoitteena on varmistaa, että eläinten ja kasvien kansainvälinen kauppa ei vaaranna lajien säilymistä. CITES:illä on 160 jäsenvaltiota ja sääntelyn piirissä on yli 30 000 kasvia ja eläinlajia, joiden kauppa on kielletty tai luvanvaraista.

Suomen tulli valvoo tavaroiden vientiä ja tuontia, samoin kohdemaissa paikalliset viranomaiset valvovat paikallisten lakien ja sääntöjen mukaista tuontia ja vientiä. Siten kannattaa huomioida, että joidenkin tavaroiden maasta vienti saattaa olla sallittua, mutta niiden tuominen Suomeen on kuitenkin kiellettyä.

Hyödyllistä lisätietoa saa näiltä sivuilta: