Terveys ja turvallisuus

Rokotukset ja malarian estolääkitys

Aina ennen matkalle lähtöä tulisi tarkistaa, että kansallisen rokotusohjelman tarjoamat jäykkäkouristus- kurkkumätä-, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Matkailijoille suositellaan harkinnanvaraisesti myös hepatiitti A- ja B-rokotteita. On huomioitava, että rokotukset tulee ottaa riittävän aikaisin, jotta suoja ehtii kehittyä. Ennen matkalle lähtöä kannattaa aina olla yhteydessä oman paikkakunnan terveyskeskukseen tai matkailuun erikoistuneeseen lääkäriasemaan. Gambiaan matkustavan kannattaa ottaa ennen matkalle lähtöä keltakuumerokotus (vähintään 10 vrk ennen matkaa).
Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi annos keltakuumerokotetta antaa elinikäisen suojan keltakuumetta vastaan eikä tehostetta tarvita. Rokotuksesta annetaan kansainvälinen todistus, nk. keltainen kortti. Rokotustodistus tulee voimaan kymmenen vuorokauden kuluttua ensimmäisestä rokoteannoksesta. Ohjeet ovat osa kansainvälistä terveyssäännöstöä (International Health Regulations, IHR), jonka keltakuumerokotuksia koskeva päivitys tuli voimaan 11.7.2016. Osa maailman valtioista on jo ilmoittanut noudattavansa tuoretta ohjeistusta, mutta osa ei ole vielä ilmoittanut kannastaan tai ilmoittaa edelleen todistuksen olevan voimassa 10 vuotta. WHO ylläpitää listaa maiden keltakuumeriskistä, rokotusvaatimuksista ja rokotustodistuksen voimassaolosta. Myös THL:n Matkailijan terveysoppaan keltakuumetta käsittelevä artikkeli ja maittainen luettelo on tältä osin päivitetty.

On hyvä muistaa, että matkustaja on itse velvollinen huolehtimaan rokotuksistaan. Erityisesti lasten rokotesuoja tulisi tarkistaa ja tarvittaessa ajoissa täydentää ennen matkalle lähtöä. Lapsilla kansallisen rokotusohjelman rokotteita voidaan tarvittaessa aikaistaa.

Malaria on hyttysten välittämä vakava kuumetauti. Malarian estolääkitystä tarvitaan aina Gambiaan matkustettaessa. Myös tietyissä osissa Intiaa suositellaan malarian estolääkitystä. Malariaestolääkitykseen tarvitaan resepti ja terveydenhuollon ammattilainen valitsee sopivan estolääkitysvaihtoehdon. Malarian estolääkitys on tehokasta vain, jos sitä otetaan säännöllisesti ennen matkaa, sen aikana ja matkan jälkeen. Lisätietoja eri maiden malariatilanteesta saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta sekä osoitteesta www.thl.fi.

Malarian lisäksi hyttyset voivat tartuttaa myös muita tauteja. Hyönteisten pistoilta on hyvä suojautua pukeutumalla iltaisin ja öisin vaaleisiin pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin sekä käyttämällä hyttyskarkotetta paljailla ihoalueilla. Sängyn ylle sijoitettavia hyttysverkkoja voi tarvittaessa lainata tai ostaa.

Terveellisesti auringossa

Siestassa on järkeä

Vuorokauden UV-annoksesta noin puolet kertyy kello 11–15. Silloin kannattaa pysytellä sisällä tai varjossa. Varjossa voi puolittaa UV-annoksen.

Suojaudu huolella

Paras aurinkosuoja on vaatteet, varjo, aurinkolasit ja riittävä aurinkosuojatuotteiden käyttö. Hyvä lierihattu suojaa pään lisäksi kasvot, kaulan ja korvat.

Riittävästi voidetta

Aurinkovoidetta tulee käyttää säteilyn vähentämiseksi, mutta ei auringossa oleskelun pidentämiseksi. Aurinkovoidetta kannattaa laittaa oman kourallisen verran vähintään 30 minuuttia ennen aurinkoon menoa ja lisätä uimisen ja pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen.

Suojakerroin ainakin 30

Sopiva aurinkosuojakerroin on yli 30. Tällöin voide suojaa hyvin UVB- ja UVA-säteilyltä. Mikään suojakerroin tai voide ei kuitenkaan anna täydellistä suojaa UV-säteilyä vastaan.

Muista juoda

Juo tarpeeksi, sillä iholta haihtuu nestettä hikoilun seurauksena.

Lähde: Syöpäjärjestöt

Lääkärin 5 vinkkiä sporttilomailijalle

Ennen matkaa: Jos suunnittelet harrastavasi lomalla enemmän liikuntaa kuin normaalisti, käy ennen matkaa lääkärintarkastuksessa.

Sukeltajalle: Muista pitää vähintään 24 tunnin tauko viimeisen sukelluksen ja lentomatkan välillä. Näin voit välttyä sukeltajantaudilta.

Golffarille: Muista kunnollinen aurinkosuojaus: suojaa erityisesti kädet, kasvot, niska, kaula ja jalat. Palaminen auringossa heti loman alussa, tekee loppumatkan golfkierroksista tuskallisia. Lisää aurinkosuojaa aina ysin jälkeen.

Vaeltajalle & juoksijalle: Valitse kengät ja mahdollinen rinkka huolellisesti. Hoida jalkojen iho kuntoon ennen vaellusta. Pidä varpaankynnet lyhyenä.

Kaikille: Treeni, lämmin ilmasto ja alkoholi eivät sovi yhteen: kohtuus kaikessa!

Kuntoilu lämpimässä ilmanalassa vaatii tottumattomalta huolellista nesteytystä vedellä, kivennäisvedellä tai urheilujuomalla.

Vinkit antoi matkailulääkäri Niklas Lindblad Terveystalosta

Terveystalo

Hiv ja matkailu

Lähes kaikissa ulkomaan matkakohteissa hivin esiintyvyys on yleisempää kuin Suomessa. Suuri osa suomalaisten hiv-tartunnoista saadaan suojaamattoman seksin seurauksena ulkomaan matkoilta. Paras tapa suojautua hiv- ja muilta seksitaudeilta on käyttää kondomia. Lue asiasta lisää Hiv-säätiön sivuilta: http://www.hivpoint.fi.

Hygienia ja ruokailu

Monelta lomaharmilta on mahdollista säästyä, kun kiinnität ulkomailla erityistä huomiota lautasen sisältöön. Saastuneesta ruoasta ja vedestä voi saada esimerkiksi turistiripulin tai hepatiitti A -tartunnan. Turvallisimpia vaihtoehtoja ovat kuumat ja hyvin kypsennetyt ruoat. Arvaamattomia herkkuja ovat esimerkiksi pakkaamaton jäätelö, majoneesikastike, tuoresalaatit sekä puutteellisesti kypsennetyt merenelävät. Juo pullotettua vettä, jos et ole varma vesijohtoveden laadusta, ja vältä jääkuutioita.

Taudinaiheuttajat leviävät myös helposti käsien välityksellä. Ulkomailla kannattaa siis kiinnittää erityistä huomiota käsienpesuun, etenkin ennen ruokailua sekä WC:ssä käynnin jälkeen.

Turvallisuus

Ulkomailla matkustajien turvallisuudesta vastaavat ensisijaisesti kyseisen maan viranomaiset. Suomen ulkoministeriön edustustojen eri maiden yhteystiedot sekä ajankohtaiset matkustustiedotteet löytyvät ulkoministeriön sivuilta

Matkustusilmoitus

Matkustaja voi halutessaan ilmoittaa matkasuunnitelman tekstiviestillä tai mobiilisivustolla ulkoministeriölle. Tiedot tallentuvat matkustusajan keston ajaksi ulkoministeriöön konsulipalvelulain mukaisesti. Lue lisää ulkoministeriön sivuilta

Hätänumero 112 käytössä kaikissa EU-maissa

Yleinen hätänumero 112 on käytössä kaikissa EU-maissa. Hätänumeroon voi soittaa ilmaiseksi kiinteästä puhelimesta, matkapuhelimesta tai maksullisesta puhelinautomaatista. Yleensä soittaminen onnistuu myös oman gsm-verkon ulkopuolelta ja silloinkin, kun liittymän puheaika on loppunut. Puhelu numeroon 112 ohjautuu paikalliseen keskukseen, joka joko palvelee itse tai välittää puhelun sopivalle pelastusviranomaiselle.