Risteilyopas Risteilyopas

Ensikertalaisen kokemuksia Karibian risteilyltä

Lähdin tammikuussa Allure of the Seas -laivaristeilylle täysin ilman ennakko-odotuksia. Muistin laivasta vain uutiskuvat, jolloin laiva lähti Turun telakalta kohti Karibiaa ja Juutinrauman ylitykseen laskuveden aikaan savupiiput alas laskettuina. Fort Lauderdalen satamassa minua siis odottaisi risteilylaivojen jättiläinen.


TOP 3 RISTEILYVINKKIÄ

  • 1

    Älä stressaa pukukoodista

  • 2

    Tee ennakkoon nettilähtöselvitys

  • 3

    Varaa ainakin yksi ohjattu retki

Mitä mukaan?

Edellisenä iltana se iski oikein toden teolla, nimittäin pakkauspaniikki. Olin kuullut kaikenlaisia tarinoita laivan pukukoodista, James Bond -smokki-illallisista ja rikkaista amerikkalaisista eläkeläisistä. Huomasin, että tammikuussa viime kesän kesävaatteeni näyttivät jotenkin vaatimattomilta. Päätin kuitenkin pakata mukaan juuri niitä tavallisia kesävaatteita; shortseja, T-paitoja, uimapuvun ja muutaman siistimmän kesämekon iltoja varten. Pakatessa askarruttivat myös laivan pistokkeet. Laivalla kuitenkin selvisi, että adaptereita ei tarvitse, sillä laivahyteistä löytyy 230V:n pistorasiat suomalaisille sähkölaitteille. Niin ja meille hiuskähertäjille hytistä löytyi fööni. Hyvät kengät, kamera, rantakassi, kopio passista ja Estasta sekä aurinkovoide lisättynä matkalaukkuun olin valmis matkaan.

Hyvin nukutun hotelliyön jälkeen matka jatkui taksilla satamaan. Taksimatkalla kannattaa muuten pitää passi käden ulottuvilla, sillä passi tarkistetaan jo ennen satama-alueelle tuloa. Satamassa matkatavarat otettiin vastaan etukäteen lippuihin printattujen matkalaukkutägien mukaan. Matkalaukut menivät hytteihin laukkupoikien kantamana. Onneksi olin varannut allasvaatteet ja muuta tarpeellista käsimatkatavaraa rantakassiini, sillä laukut saapuivat hyttiin vasta myöhemmin illalla.

Laivaan saapumista voi kuvata sanoin ”ei oo totta!” Vasta laivan sisällä saa käsityksen, kuinka suuri laiva on. Nyt oli oikea hetki kiiruhtaa laivan kannelle nauttimaan ne ensimmäiset laivadrinkit. Otimme juomapaketin, joka sisälsi alkoholittomat juomat ja drinkit, erikoiskahvit ja pulloveden. Alkoholijuomat, kuten illallisviini, oluet ja muut alkoholijuomat, pystyi kätevästi maksamaan hyttikortilla myös erikseen. Laivaruoka oli tuoretta, herkullista ja monipuolista. Salaatit, hedelmät ja jälkiruoat hävisivät nopeasti lautaseltani.

Laivaan saapumisesta kannattaa huomioida vielä yksi seikka. Laivakannen parasta aurinkotuolia ei kannata varata vielä ennen lähtöä, sillä kaikille kuuluu pakollinen turvallisuusinfo, siis ihan kaikille. Hyttikortissa luki numerokoodi, jonka perusteella henkilökunta ohjasi harjoituksen alussa kaikki oikeaan paikkaan turvallisuusinfoa varten. Vasta tämän jälkeen pääsimme kannelle vilkuttamaan ja ihastelemaan lähdön tunnelmia.

 

Laivaelämää

Laivan monipuolinen aktiviteettitarjonta pääsi yllättämään kaltaiseni paatuneenkin skeptikon. Kotona ennen matkalle lähtöä ajattelin, että laivapäivät sujuvat verkkaisesti mummojen pelatessa laivalla korttia ja tunnelma tulisi olemaan vähintäänkin jähmettynyt. Katinkintut, omat UNO-kortit voi jättää kotiin!
Laivalla on nimittäin mahdollista liikkua ja harrastaa monipuolisesti, joten sporttikamoja tulet tarvitsemaan enemmän.

Laivan kuntosali on iso ja hyvin varusteltu, koripallokentällä pääset helposti mukaan peliin, minigolf-radalla viihtyy koko perhe. Tarjolla on myös seinäkiipeilyä, pöytätennistä, vesipalloa, surffausta ja juoksua laivan omalla juoksukannella. Kyllä luit oikein, juoksukannella! Illat laivalla kruunaa maailmanluokan show-esitykset, elävä musiikki, teatteri ja musikaalit. Omat suosikkini olivat Mamma Mia -musikaali ja uimahyppyshow.

Ensimmäinen illallinen illallisravintolassa hiukan jännitti. Hyttikorttiin oli merkitty kattauksen kellonaika laivan À la carte -ravintolaan. Laivalla on mahdollisuus valita myös muita ravintoloita. Risteilyn hintaan kuuluvia ravintoloita oli useita ja huonepalvelustakin tilattava ruoka kuului hintaan. Ensimmäinen illallinen sujui pienen hermoilun jälkeen hyvin. Tavallisia ihmisiä, ei ylilyöntejä kuten glamour-pukeutumista tai jäykkää hienostelua.

 

Herää aamulla uuteen seikkailuun

Parasta risteilyssä oli mielestäni satamapäivät. Laivamme pysähtyi Haitissa, Jamaikalla ja Meksikossa. Valitsetpa sitten täysin stressittömän tavan tutustua kohdemaahan; kuten ohjatut retket tai omatoimista tutustumista, satamapäivinä ehdit kokemaan paljon uskomattomia seikkailuja.

Risteily on loistava tapa tutustua eksoottisiin kohteisiin ja samalla nauttia vaivattomasta lomasta. Laivalla positiivisesti yllättivät ruoan, aktiviteettien ja palvelun laatu, siispä laivamatkan hinta-laatusuhteelle iso peukku. Voin lämpimästi suositella risteilyjä kaikentyyppisille ja -ikäisille matkustajille, joilla mukaan pakattuna vähintään englannin peruskielitaito.