Kasvisruoka on nyt kuumempi trendi kuin koskaan aiemmin. Enää ei ruokalistojen kasvisvaihtoehto ole mikään välttämätön paha, vaan nykyään kasvisruuat ovat todella maukkaita ja vetävät kaikin tavoin vertoja liha- ja kalavaihtoehdoille. Siksi olemmekin kehittäneet herkullisen kasvismenun Ocean Beach Club -hotelleille.
O.B.C.-perhehotelleissa kasvisruokatilaukset lisääntyivät à la carte -kasvisruokalistan lanseerauksen myötä.
RESEPTIT: Johan Åkerberg KUVAT: Pelle Lundberg
Ohuet juuriselleripihvit
SELLERIN VALMISTAMINEN:
• 1 iso juuriselleri – noin 1 kg, pestään juoksevan veden alla
• 2 dl vaaleaa soijakastiketta
• 1 dl tummaa misotahnaa
• 1 säilötty chipotle-chili
• maissitärkkelystä
• voita
• suolaa ja mustapippuria
• öljyä
TEE NÄIN:
Vietnamilainen kookospannukakku
• 255 g riisijauhoa
• 85 g vehnäjauhoa
• 2–3 rkl maustekurkumaa
• 8,5 dl vettä
• 4 dl kookosmaitoa
• 1 tl suolaa
• öljyä paistamiseen
• täytteeksi esimerkiksi: ryöpättyjä soijapavun ituja, salaattisipulia, ohuiksi suikaleiksi leikattua punakaalia, ohuiksi viipaleiksi leikattuja ja valkosipulissa paistettuja sieniä, paahdettuja kookoshiutaleita
• 8–12 lehteä salaattia (esim. jääsalaattia, romainesalaattia, tammenlehtisalaattia)
• 4 dl yrttejä (esim. korianteria, minttua, pyhäbasilikaa, tilliä)
• Maapähkinä- ja hoisin-dippikastiketta, katso resepti alla
TEE NÄIN:
• 1 rkl öljyä
• 1–2 hienonnettua valkosipulin kynttä
• 2 rkl hoisin-kastiketta
• 1 rkl maapähkinävoita
• 0,75 dl vettä
• 1 tl sitruuna- tai limemehua
• 1 tl murskattuja maapähkinöitä
TEE NÄIN:
Suippokaalipakora-tortillat
• 1/2 suikaloitua suippokaalia
• 1 ohueksi viipaloitu sipuli
• 1 hienonnettu valkosipulin kynsi
• 3 cm raastettua inkivääriä
• 1/2 pilkottua vihreää chiliä
• 1 ruukku korianteria
• 2 viipaloitua salaattisipulia
• 2–3 rkl hunajaa
• 0,5 tl juustokuminaa
• 0,5 tl korianteria
• 1 tl maustekurkumaa
• 2,5 dl kikhernejauhoa
• 0,6 dl riisijauhoa
• suolaa ja pippuria
• 8–12 tortillaleipää, noin 12–15 cm halkaisijaltaan
TEE NÄIN:
• 2 avokadoa
• 1 valkosipulin kynsi
• 300 g tuorejuustoa
• 1 sitruunan mehu
• suolaa
• ¼ punakaalia ohuena suikaleena
• 5 siivua inkivääriä
• 1 ,5 dl sokeria
• 1 ,5 dl etikkaa 12%
• 3 dl vettä
• 2 dl majoneesia
• 0,5 dl sriracha-kastiketta
• 1/2 limen mehu sekä raastettua kuorta
• suolaa
• 1 kurkku viipaloituna
• 2–3 siivua inkivääriä
• 1/3 jalapenoa
• 1 rkl sokeria
• 1 tl suolaa
• 1 tl etikkaa 12%
• 3 punasipulia leikattuna ohuiksi viipaleiksi
• 1/3 punaista chiliä
• 2 dl omenasiiderietikkaa
• 1,5 dl sokeria
• 0,5 kg tomatilloja
• 1 hopeasipuli
• 3 chiliä
• 4 valkosipulin kynttä
• 12 oksaa korianteria
• 1 tl suolaa
Vietnamilainen voileipä falafeleilla ja halloumikrispillä
• 3,5 dl kuivattuja kikherneitä
• 2 salaattisipulia
• 4 valkosipulinkynttä
• 1 dl tuoretta persiljaa
• 2 rkl oliiviöljyä
• 2 rkl sitruunamehua
• 2 tl juustokuminaa
• 2 tl korianteria
• 3–4 rkl kikhernejauhoa
• 1–2 tl suolaa
• 1 tl leivinjauhetta
• 1 dl paahdettuja kookoshiutaleita
• vettä
• 2–4 tuoretta patonkia
TEE NÄIN:
• 1 pkt kikherneitä suolaliemessä (390g)
• 1 dl tahinia
• 1 dl sriracha-kastiketta
• 1 rkl omenasiiderietikkaa
• 1 rkl hunajaa
• 0,5 dl oliiviöljyä
• 1 tl suolaa
• 2 porkkanaa
• ½ retikkaa
• ½ dl sokeria
• 1 ¼ dl riisiviinietikkaa
• 1 dl vettä
• 1 halloumijuusto
• Kasvispasteijaa, jos sitä on saatavilla.
• 1/2 viipaloitua kurkkua
• 1 ruukku korianteria
• 1 ruukku minttua
Vuohenjuustolla täytetyt riisipihvit ja porkkanapyreetä
• 0,5 dl oliiviöljyä
• 1 sipuli hienonnettuna
• 1 valkosipulinkynsi murskattuna
• 1/2 chili
• 3 dl Arborio-riisiä
• 2 dl valkoviiniä
• noin 6–8 dl lämmintä kasvislientä
• 2 dl raastettua parmesaania
• 1 kananmuna
• 200 g vuohenjuustoa leikattuna siivuiksi
• tuoretta basilikaa
• 2–3 dl vehnäjauhoa
• 2–3 kananmunaa
• 3–4 dl Panko-korppujauhoa
TEE NÄIN:
• 1 kg kuorittuja porkkanoita
• 200 g Philadelphia-juustoa
• 4 rkl punaviinietikkaa
• 1 rkl hunajaa
• 1 tl Harissa-tahnaa tai vahvaa Sambal Oelek -kastiketta
• 0,5 rkl jauhettua juustokuminaa
• 0,5 tl jauhettua inkivääriä
• suolaa
• 1 dl hunajaa
• 2 rkl omenasiiderietikkaa
• 1 rkl oliiviöljyä
• suolaa ja pippuria
• 300 g parsakaalia
• öljyä
• viinietikkaa
• suolaa
• 250 g soijapapuja
• 0,5 hienonnettua valkosipulinkynttä
• 1 rkl seesamiöljyä
• 2 rkl omenasiiderietikkaa
• 0,5 rkl chilijauhetta
• suolaa
• 1 dl pinjansiemeniä
Kasviskulho ja chili-inkivääridippi
• 2 dl punaisia linssejä
• 2 dl vihreitä linssejä
• 3 dl bulguria
• 1–2 rkl oliiviöljyä
• 1–2 punaista chiliä
• 1–2 valkosipulinkynttä
• 2 punasipulia
• 1–2 rkl punaviinietikkaa
• suolaa ja pippuria
TEE NÄIN:
• 750 g vesimelonia noin 3 cm palasina
• 1,25 dl riisiviinietikkaa
• 0,75 dl paahdettua seesamiöljyä
• 3 rkl japanilaista soijakastiketta
• 2 rkl limemehua
• 2 rkl tahinia
• 1 rkl agavea
• 1 tl suolaa
TEE NÄIN:
• 250 g soijapapuja
• 0,5 hienonnettua valkosipulinkynttä
• 1 rkl seesamiöljyä
• 2 rkl omenasiiderietikkaa
• 0,5 rkl chilijauhetta
• suolaa
TEE NÄIN:
• 4 punaista paprikaa
• 2 rkl oliiviöljyä
• 1–2 rkl sherryviinietikkaa
• suolaa
• rouhittua mustapippuria
TEE NÄIN:
Katso yllä oleva tortillaresepti.
1 salaatinlehti per annos
Noin ¼ avokadoa per annos.
Yrttejä oman maun mukaan, esimerkiksi korianteria, minttua, persiljaa, pyhäbasilikaa, tilliä.
Friteeraa lehdet
• 2–3 valkosipulinkynttä
• 0,5 dl limemehua
• 1 dl raakasokeri
• 0,5 dl riisiviinietikkaa
• 1 dl japanilaista soijakastiketta
• 1,5–2 dl vettä
• 1–2 Rawit-chiliä
• 1 rkl tuoretta inkivääriä