Viettelevä vege à la Tjäreborg

Kasvisruoka on nyt kuumempi trendi kuin koskaan aiemmin. Enää ei ruokalistojen kasvisvaihtoehto ole mikään välttämätön paha, vaan nykyään kasvisruuat ovat todella maukkaita ja vetävät kaikin tavoin vertoja liha- ja kalavaihtoehdoille. Siksi olemmekin kehittäneet herkullisen kasvismenun Ocean Beach Club -hotelleille.

O.B.C.-perhehotelleissa kasvisruokatilaukset lisääntyivät à la carte -kasvisruokalistan lanseerauksen myötä.

RESEPTIT: Johan Åkerberg KUVAT: Pelle Lundberg

Ohuet juuriselleripihvit

Steak minute på rotselleri

Ohuet juuriselleripihvit

SELLERIN VALMISTAMINEN:
• 1 iso juuriselleri – noin 1 kg, pestään juoksevan veden alla
• 2 dl vaaleaa soijakastiketta
• 1 dl tummaa misotahnaa
• 1 säilötty chipotle-chili
• maissitärkkelystä
• voita
• suolaa ja mustapippuria
• öljyä

TEE NÄIN:

  1. Laita selleri kattilaan ja lisää joukkoon soijakastike, misotahna ja chipotle. Lisää ripaus suolaa. Täytä kattila vedellä niin, että selleri peittyy.
  2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja hauduta sitten miedolla lämmöllä noin 1 tunnin verran. Ota kattila liedeltä ja anna sellerin maustua liemessä yön yli.
  3. Siivilöi liemi ja kiehauta sitä hieman kasaan. Halutessasi voit suurustaa liemen maissitärkkelyksellä. Lisää nokare voita ja mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Leikkaa keitetty selleri noin 5 mm:n paksuiksi viipaleiksi (noin 1 viipale per annos). Sivele öljyllä ja grillaa viipaleet. Lopuksi sivele viipaleet liemellä ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile selleripihvit béarnaisekastikkeen, perunoiden, tomaattisalaatin, jalapenojen tai vaikka grillatun sitruunan kanssa.

Vietnamilainen kookospannukakku

Vietnamesisk kokospannkaka

Vietnamilainen kookospannukakku

VIETNAMILAINEN KOOKOSPANNUKAKKU

• 255 g riisijauhoa
• 85 g vehnäjauhoa
• 2–3 rkl maustekurkumaa
• 8,5 dl vettä
• 4 dl kookosmaitoa
• 1 tl suolaa
• öljyä paistamiseen
• täytteeksi esimerkiksi: ryöpättyjä soijapavun ituja, salaattisipulia, ohuiksi suikaleiksi leikattua punakaalia, ohuiksi viipaleiksi leikattuja ja valkosipulissa paistettuja sieniä, paahdettuja kookoshiutaleita
• 8–12 lehteä salaattia (esim. jääsalaattia, romainesalaattia, tammenlehtisalaattia)
• 4 dl yrttejä (esim. korianteria, minttua, pyhäbasilikaa, tilliä)
• Maapähkinä- ja hoisin-dippikastiketta, katso resepti alla

TEE NÄIN:

  1. Vispaa kaikki ainekset yhteen ja anna seisoa kylmässä tunnin verran.
  2. Kuumenna paistinpannu ja laita loraus öljyä. Kaada ohut kerros taikinaa pannulle.
  3. Laita haluamiasi täytteitä puolikkaalle pannukakulle ja tarkista, että pannukakun alapuoli saa kauniin värin.
  4. Taita pannukakun puolikkaat toisiaan vasten. Tarjoile salaatinlehtien, yrttien ja dippikastikkeen kanssa.

MAAPÄHKINÄ- JA HOISIN-DIPPI

• 1 rkl öljyä
• 1–2 hienonnettua valkosipulin kynttä
• 2 rkl hoisin-kastiketta
• 1 rkl maapähkinävoita
• 0,75 dl vettä
• 1 tl sitruuna- tai limemehua
• 1 tl murskattuja maapähkinöitä

TEE NÄIN:

  1. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota valkosipuli kullanruskeaksi.
  2. Sekoita joukkoon hoisin-kastike ja maapähkinävoi. Lisää vesi ja kiehauta seos, ja ota sen jälkeen kattila liedeltä.
  3. Kun kastike on jäähtynyt, lisää sitruunamehu ja kaada kastike kulhoon. Koristele maapähkinärouheella.

Suippokaalipakora-tortillat

Suippokaalipakora-tortillat

Suippokaalipakora-tortillat

PAKORATAIKINA

• 1/2 suikaloitua suippokaalia
• 1 ohueksi viipaloitu sipuli
• 1 hienonnettu valkosipulin kynsi
• 3 cm raastettua inkivääriä
• 1/2 pilkottua vihreää chiliä
• 1 ruukku korianteria
• 2 viipaloitua salaattisipulia
• 2–3 rkl hunajaa
• 0,5 tl juustokuminaa
• 0,5 tl korianteria
• 1 tl maustekurkumaa
• 2,5 dl kikhernejauhoa
• 0,6 dl riisijauhoa
• suolaa ja pippuria
• 8–12 tortillaleipää, noin 12–15 cm halkaisijaltaan

TEE NÄIN:

  1. Laita kaikki ainekset, paitsi jauhot, suuren kulhoon ja sekoita.
  2. Lisää jauhot ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna taikinan levätä noin 10 minuuttia. Jos taikina tuntuu jähmeältä, lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes koostumus on sopiva.
  3. Kuumenna friteerauskeitin 165−170 asteeseen. Voit paistaa pyörykät myös paistinpannulla.
  4. Tee taikinasta pieniä palloja ja friteeraa ne keittimessä tai pannulla öljyssä pienissä erissä pari minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Tarjoile pakorat tortillan välissä yhdessä muiden lisukkeiden kanssa
    Lisukkeet

AVOKADO-SITRUUNATAHNA

• 2 avokadoa
• 1 valkosipulin kynsi
• 300 g tuorejuustoa
• 1 sitruunan mehu
• suolaa

  1. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen.
  2. Sekoita tasaiseksi tahnaksi ja mausta suolalla. Lisää halutessasi sitruunamehua.
  3. Laita pursotinpusseihin.

PUNAKAALIPIKKELSSI

• ¼ punakaalia ohuena suikaleena
• 5 siivua inkivääriä
• 1 ,5 dl sokeria
• 1 ,5 dl etikkaa 12%
• 3 dl vettä

  1. Laita kaalisuikaleet ja inkivääri kulhoon.
  2. Kiehauta sokeri, etikka ja vesi. Kaada seos kaalin päälle ja anna maustua peitetyssä kulhossa muutaman tunnin ajan tai yön yli.

SRIRACHA-MAJONEESI

• 2 dl majoneesia
• 0,5 dl sriracha-kastiketta
• 1/2 limen mehu sekä raastettua kuorta
• suolaa

  1. Sekoita majoneesi ja sriracha-kastike, lisää limen mehu ja raastettu kuori.

SOKERISUOLATUT KURKUT

• 1 kurkku viipaloituna
• 2–3 siivua inkivääriä
• 1/3 jalapenoa
• 1 rkl sokeria
• 1 tl suolaa
• 1 tl etikkaa 12%

  1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja anna maustua muutaman tunnin välillä sekoittaen.

PIKKELÖITY PUNASIPULI

• 3 punasipulia leikattuna ohuiksi viipaleiksi
• 1/3 punaista chiliä
• 2 dl omenasiiderietikkaa
• 1,5 dl sokeria

  1. Laita sipuli ja chili kulhoon.
  2. Kiehauta etikka yhdessä sokerin kanssa ja kaada sipuli-chiliseoksen päälle.
  3. Anna maustua peitettynä muutaman tunnin tai yön yli.

TOMATILLOSALSA

• 0,5 kg tomatilloja
• 1 hopeasipuli
• 3 chiliä
• 4 valkosipulin kynttä
• 12 oksaa korianteria
• 1 tl suolaa

  1. Laita tomatillot, viipaloitu sipuli, chili ja valkosipuli kattilaan ja peitä vedellä.
  2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja anna hautua noin 10 minuuttia.
  3. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi seokseksi.
  4. Kuumenna tilkka öljyä kattilassa ja lisää salsa. Anna hautua noin 20 minuuttia tai kunnes koostumus on sopiva. Mausta suolalla.
  5. Ota kattila liedeltä ja anna salsan jäähtyä ennen tarjoilua.

Vietnamilainen voileipä

Vietnamilainen voileipä falafeleilla ja halloumikrispillä

Vietnamilainen voileipä falafeleilla ja halloumikrispillä

FALAFELIT

• 3,5 dl kuivattuja kikherneitä
• 2 salaattisipulia
• 4 valkosipulinkynttä
• 1 dl tuoretta persiljaa
• 2 rkl oliiviöljyä
• 2 rkl sitruunamehua
• 2 tl juustokuminaa
• 2 tl korianteria
• 3–4 rkl kikhernejauhoa
• 1–2 tl suolaa
• 1 tl leivinjauhetta
• 1 dl paahdettuja kookoshiutaleita
• vettä
• 2–4 tuoretta patonkia

TEE NÄIN:

  1. Liota kikherneitä yön yli niin, että ne turpoavat kaksinkertaisiksi.
  2. Siivilöi vesi ja laita kikherneet kattilaan.
  3. Lisää litra vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Anna sen jälkeen herneiden hautua kannen alla 3−4 minuuttia.
  4. Ota kattila hellalta ja anna herneiden vetäytyä vähintään 1 tunnin verran.
  5. Siivilöi neste ja sekoita kaikki muut ainekset keskenään, mutta jätä kookoshiutaleet vielä sivuun.
  6. Sekoita myös kookoshiutaleet joukkoon ja anna taikinan vetäytyä 10−15 minuuttia.
  7. Muotoile taikinasta haluamasi kokoisia falafelpyöryköitä ja friteeraa pyörykät noin 170-asteisessa öljyssä kullanruskeiksi.
  8. Voitele paahdetun patongin alapuoli kasvispasteijalla ja yläpuoli majoneesilla.
  9. Laita patongin väliin kurkkuviipale, pikkelssiä, falafeleja, yrttejä ja halloumia. Taita kokoon ja nauti.

SRIRACHA/KIKHERNEMAJONEESI

• 1 pkt kikherneitä suolaliemessä (390g)
• 1 dl tahinia
• 1 dl sriracha-kastiketta
• 1 rkl omenasiiderietikkaa
• 1 rkl hunajaa
• 0,5 dl oliiviöljyä
• 1 tl suolaa

  1. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi ja siivilöi seos tarvittaessa.

PIKKELSSI

• 2 porkkanaa
• ½ retikkaa
• ½ dl sokeria
• 1 ¼ dl riisiviinietikkaa
• 1 dl vettä

  1. Laita raastettu porkkana ja retikka kulhoon.
  2. Lämmitä sokeri, etikka ja vesi kattilassa, kunnes sokeri on sulanut.
  3. Kaada liemi porkkana- ja retikkaraasteen päälle ja anna vetäytyä 2–3 tuntia ennen tarjoilua.

HALLOUMIKRISP

• 1 halloumijuusto

  1. Viipaloi halloumi mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Friteeraa juustosiivut 170-asteisessa öljyssä, kunnes ne ovat kullanruskeita.

MUUT TÄYTTEET :

• Kasvispasteijaa, jos sitä on saatavilla.
• 1/2 viipaloitua kurkkua
• 1 ruukku korianteria
• 1 ruukku minttua

Vuohenjuustolla täytetyt riisipihvit

Vuohenjuustolla täytetyt riisipihvit ja porkkanapyreetä

Vuohenjuustolla täytetyt riisipihvit ja porkkanapyreetä

ARANCINI-RIISIPIHVIT

• 0,5 dl oliiviöljyä
• 1 sipuli hienonnettuna
• 1 valkosipulinkynsi murskattuna
• 1/2 chili
• 3 dl Arborio-riisiä
• 2 dl valkoviiniä
• noin 6–8 dl lämmintä kasvislientä
• 2 dl raastettua parmesaania
• 1 kananmuna
• 200 g vuohenjuustoa leikattuna siivuiksi
• tuoretta basilikaa
• 2–3 dl vehnäjauhoa
• 2–3 kananmunaa
• 3–4 dl Panko-korppujauhoa

TEE NÄIN:

  1. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipulia, valkosipulia ja chiliä 3−4 minuuttia.
  2. Lisää riisi ja sekoita. Jatka kuullottamista 1−2 minuuttia.
  3. Kaada sekaan viini ja anna imeytyä. Lisää kasvisliemi vähän kerrallaan, kunnes riisi on kypsää noin 15−20 minuutin kuluttua.
  4. Sammuta liesi ja sekoita joukkoon parmesaani. Anna jäähtyä ilman kantta 20 minuuttia.
  5. Sekoita joukkoon kananmuna ja anna vetäytyä kylmässä peitettynä muutaman tunnin tai yön yli.
  6. Täytä leivontamuotti (noin 12−14 cm halkaisija) puoleen väliin riisillä, taputtele tiiviiksi.
  7. Lisää päälle siivu juustoa ja basilikanlehti, täytät loput muotista riisillä ja laita kylmään 1−2 tunniksi tai pakastimeen 1 tunniksi.
  8. Vispaa kananmunat. Laita jauhot ja korppujauhot erikseen kulhoihin.
  9. Leivitä riisipihvit ensin jauhoissa, sen jälkeen kananmunassa ja viimeiseksi Panko-korppujauhoissa.
  10. Kuumenna öljy 160−170 asteeseen ja friteeraa pihvit kullanruskeiksi. Valuta ylimääräinen öljy pihveistä ja mausta suolalla. Tarjoile pihvit tuoreina porkkanapyreen kanssa ja koristele parsalla, soijapavuilla, pinjansiemenillä. Ripottele päälle viinietikkaa.

PORKKANAPYREE

• 1 kg kuorittuja porkkanoita
• 200 g Philadelphia-juustoa
• 4 rkl punaviinietikkaa
• 1 rkl hunajaa
• 1 tl Harissa-tahnaa tai vahvaa Sambal Oelek -kastiketta
• 0,5 rkl jauhettua juustokuminaa
• 0,5 tl jauhettua inkivääriä
• suolaa

  1. Keitä porkkanat pehmeiksi kevyesti suolatussa vedessä. Kaada vesi pois.
  2. Soseuta porkkanat ja lisää muut ainekset. Mausta suolalla.

HUNAJA-VIINIETIKKA

• 1 dl hunajaa
• 2 rkl omenasiiderietikkaa
• 1 rkl oliiviöljyä
• suolaa ja pippuria

  1. Sekoita yhteen hunaja, viinietikka ja öljy. Mausta suolalla ja pippurilla.

PAAHDETTU PARSAKAALI

• 300 g parsakaalia
• öljyä
• viinietikkaa
• suolaa

  1. Hiero öljy talouspaperilla lämpimään paistinpannuun.
  2. Kuumenna paistinpannua, kunnes se höyryää. Lisää parsakaalin kukinnot pannulle ja käännä niitä, kun ne alkavat saada väriä.
  3. Ripottele viinietikkaa parsojen päälle ja mausta suolalla. Nosta parsat pannulta ja tarjoile pihvien kanssa.

SEESAMI-SOIJAPAVUT

• 250 g soijapapuja
• 0,5 hienonnettua valkosipulinkynttä
• 1 rkl seesamiöljyä
• 2 rkl omenasiiderietikkaa
• 0,5 rkl chilijauhetta
• suolaa

  1. Laita sulaneet soijapavut kulhoon ja sekoita joukkoon muut ainekset. Mausta suolalla.
  2. Anna vetäytyä muutaman tunnin ennen tarjoilua.

PAAHDETUT PINJANSIEMENET

• 1 dl pinjansiemeniä

  1. Laita pinjansiemenet pellille ja paahda kullanruskeiksi uunissa 200 asteessa. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Kasviskulho ja chili-inkivääridippi

Kasviskulho ja chili-inkivääridippi

Kasviskulho ja chili-inkivääridippi

LINSSI-BULGURSEOS

• 2 dl punaisia linssejä
• 2 dl vihreitä linssejä
• 3 dl bulguria
• 1–2 rkl oliiviöljyä
• 1–2 punaista chiliä
• 1–2 valkosipulinkynttä
• 2 punasipulia
• 1–2 rkl punaviinietikkaa
• suolaa ja pippuria

TEE NÄIN:

  1. Keitä linssit ja bulguri erikseen kasvisliemessä, kunnes ne ovat kypsyydeltään al dente. Siivilöi neste pois ja levitä pellille jäähtymään.
  2. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota chiliä ja sipulia muutamia minuutteja.
  3. Lisää linssit ja bulguri joukkoon ja paista lämpimäksi. Mausta punaviinietikalla, suolalla ja pippurilla.
  4. Laita linssi-bulguriseos kulhon pohjalle ja laita sen päälle alla olevat lisukkeet. Halutessasi voit myös lisätä pikkelssiä, salaattia, ituja, avokadoa, yrttejä tai muita omia suosikkimakujasi.

POKE-MELONIKUUTIOT

• 750 g vesimelonia noin 3 cm palasina
• 1,25 dl riisiviinietikkaa
• 0,75 dl paahdettua seesamiöljyä
• 3 rkl japanilaista soijakastiketta
• 2 rkl limemehua
• 2 rkl tahinia
• 1 rkl agavea
• 1 tl suolaa

TEE NÄIN:

  1. Laita melonikuutiot pussiin.
  2. Sekoita keskenään viinietikka, öljy, soijakastike, lime, tahini, agave ja suola.
  3. Kaada marinadi pussiin melonikuutioiden kanssa ja anna maustua vähintään 4 tuntia.
  4. Siivilöi marinadi kattilaan, kiehauta se ja anna hautua noin 10−12 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä vähintään 1 tunnin verran.
  5. Kuumenna paistinpannu ja paista melonikuutioita noin 5−6 minuuttia sekoittaen. Levitä melonit pellille ja anna jäähtyä vähintään 1 tunnin.
  6. Yhdistä melonikuutiot ja marinadi. Tarjoile.

SEESAMI-SOIJAPAVUT

• 250 g soijapapuja
• 0,5 hienonnettua valkosipulinkynttä
• 1 rkl seesamiöljyä
• 2 rkl omenasiiderietikkaa
• 0,5 rkl chilijauhetta
• suolaa

TEE NÄIN:

  1. Laita sulaneet soijapavut kulhoon ja sekoita joukkoon muut ainekset. Mausta suolalla.
  2. Anna vetäytyä muutaman tunnin ennen tarjoilua.

SÄILÖTYT PAAHDETUT PAPRIKAT

• 4 punaista paprikaa
• 2 rkl oliiviöljyä
• 1–2 rkl sherryviinietikkaa
• suolaa
• rouhittua mustapippuria

TEE NÄIN:

  1. Laita uunin grillivastus päälle. Asettele paprikat ritilälle, ja paahda niitä uunissa noin 20−30 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin.
  2. Ota paprikat uunista ja laita muovipussiin noin 20 minuutin ajaksi.
  3. Kuori paprikat ja poista niistä siemenet. Leikkaa sopivan paksuisiksi viipaleiksi.
  4. Laita paprikaviipaleet kulhoon yhdessä öljyn ja viinietikan kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Anna paprikoiden maustua muutama tunti ennen tarjoilua.

PIKKELÖITY PUNAKAALI

Katso yllä oleva tortillaresepti.

JÄÄSALAATTIA

1 salaatinlehti per annos

AVOKADOA

Noin ¼ avokadoa per annos.

YRTTEJÄ

Yrttejä oman maun mukaan, esimerkiksi korianteria, minttua, persiljaa, pyhäbasilikaa, tilliä.

LEHTIKAALIA

Friteeraa lehdet

DIPPIKASTIKE

• 2–3 valkosipulinkynttä
• 0,5 dl limemehua
• 1 dl raakasokeri
• 0,5 dl riisiviinietikkaa
• 1 dl japanilaista soijakastiketta
• 1,5–2 dl vettä
• 1–2 Rawit-chiliä
• 1 rkl tuoretta inkivääriä

  1. Laita valkosipuli maustumaan limemehuun noin 30 minuutin ajaksi.
  2. Sekoita muut ainekset yhteen ja anna kastikkeen maustua muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua.