Kuva Nordic Leisure Travel Groupin toimistosta

Safe Travel

Kysymyksiä ja vastauksia

Yleisimmät kysymykset tämänhetkisiä matkoja koskien

Asiakaspalvelumme saa paljon erilaisia kysymyksiä siitä, millaista matkustaminen on juuri nyt. Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Millaiset matkustussuositukset ovat voimassa?

Ulkoministeriön suositus välttää tarpeetonta matkustusta EU- ja Schengen-alueen ulkopuolisiin maihin on poistettu. Ulkoministeriö päivittää matkustussuositukset maakohtaisesti. Ulkoministeriön matkustustiedotteet

THL suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä.

Huomaathan, että lähes kaikilla mailla on käytössä erilaisia maahantulovaatimuksia esim. maahantulokaavakkeita, rokotustodistuksia ja testauksia koskien.

Kysymyksiä ja vastauksia

ENNEN MATKAA

Mitä kaikkea pitäisi huomioida, kun haluan matkustaa lähiaikoina?

Ennen kuin varaat, tutustu allaolevaan muistilistaan sekä lomakohdettasi koskeviin tämänhetkisiin sääntöihin, ja varaudu niiden mukaisesti. Matkasi lähestyessä, noin 2 vk ennen, saat meiltä sähköpostia, jossa muistutamme maahantulovaatimuksista.

Muistilista

  • Maahantulokaavake pitää täyttää jokaisen matkustajan osalta. Tämä koskee myös kaikkia lapsia.
  • Huolehdi, että sinulla on koronapassi ja muut mahdollisesti tarvittavat todistukset
  • Seuraa tiedotusta kohdemaasi tilanteesta matkalle lähtöön saakka.
  • Varmista, että sinulla on kattava matkavakuutusturva.
  • Huomioi myös kotiinpaluuseen liittyvä ohjeistus.

Maahantulokaavake
Kaikki maat edellyttävät henkilötietoja ja terveystietoja sisältävän kaavakkeen täyttämistä ennakkoon. Ennakkoon täytetty kaavake on pakollinen ja ehdoton edellytys maahanpääsylle. Kaavake vaaditaan jokaiselta matkustajalta, myös lapsilta. Kaavakkeen sisältö ja säännöt vaihtelevat maakohtaisesti, lisätietoa löydät täältä.

Koronapassi ja todistukset
Suosittelemme että lataat koronapassin älypuhelimeesi ja/tai tulostat sen matkalle mukaan. Saat sen Omakannasta, omakanta.fi. Jos tarvitset maahantuloa varten todistuksen negatiivisesta koronatestistä, Suomen matkailualan liiton jäsenyrityksenä Tjäreborg voi tarjota sinulle mahdollisuuden edulliseen PCR-testiin, jota ei tarvita lääkärin lähetettä. Lue lisää testeistä

Tilanne kohdemaassa
Kohdemaasi tilannetiedotusta on hyvä seurata matkalle lähtöön saakka. Rajoitukset, vaatimukset ja suositukset saattavat muuttua lyhyelläkin varoitusajalla. Päivitämme tilannetta suosituimpien matkakohteidemme osalta Tietoa maahantulovaatimuksista -sivulle. Voit seurata myös ulkoministeriön matkustustiedotusta

Matkavakuutus
Kuten aina, painotamme kattavan matkavakuutusturvan tärkeyttä. Eri vakuutusten sisällöissä ja korvausehdoissa on eroja, joten varmista vakuutusyhtiöltäsi oman vakuutuksesi kattavuus ja toimintaohjeet vahinkotilanteessa.

Paluu Suomeen
Myös Suomeen paluuseen liittyy viranomaisten määräämiä terveysturvallisuustoimia. Päivitämme pääkohdat Tietoa maahantulovaatimuksista -sivulle ja kokonaisuudessaan löydät Suomen maahantuloon liittyvät määräykset esimerkiksi THL:n sivuilta.

Mitä tapahtuu, jos tartuntamäärät lomakohteessa nousevat?

Koronatartuntojen ilmaantuvuus lomakohteissa vaihtelee viikosta toiseen, kuten meillä Suomessakin. Seuraamme tarkasti lomakohteidemme tilannetta. Tällä hetkellä ei ole merkkejä siitä, että matkoja jouduttaisiin perumaan tartuntatilanteen vuoksi. Noudatamme ulkoministeriön matkustussuosituksia, ja matkat toteutetaan suunnitellusti ellei kaikkea matkustamista kohdemaahan suositella välttämään.

Mitä tarkoittaa, kun puhutaan eri värisistä alueista tai maista?

EU on jakanut Euroopan maat epidemiatilanteen perusteella alueisiin. Jako noudattaa väriasteikkoa vihreästä punaiseen, jossa vihreillä alueilla on matala tartuntariski. Osa maista seuraa maahantulovaatimuksissaan tarkempaa alueellista jakoa, osa yleistä maakohtaista tilannetta. Joihinkin maihin voi matkustaa vapaasti vihreältä alueelta, kun taas toiset maat vaativat testin tai todistuksia siitä huolimatta. Lisätietoja oman kohdemaasi maahantulovaatimuksista löydät täältä

Miksi en voi varata matkaa tiettyihin kohteisiin EU:n ulkopuolella?

Vaikka ulkoministeriö ei kehottaisikaan välttämään matkustusta kyseiseen maahan, joissakin kohdemaissa on käytössä varsin laajoja maahantulorajoituksia (esim. karanteeni), jotka tekevät matkustamisesta tällä hetkellä hankalaa. Tästä syystä olemme väliaikaisesti keskeyttäneet joidenkin EU:n ulkopuolelle suuntautuvien lomamatkojen myynnin. Kun maahantulorajoituksia lievennetään, avaamme tietysti varausmahdollisuuden mahdollisimman pian.

Kuinka lähellä lähtöä voin vielä varata äkkilähdön?

Eri maiden maahantulovaatimukset poikkeavat toisistaan. Vaatimukset vaihtelevat riippuen siitä, oletko saanut molemmat rokotukset, oletko sairastanut koronan sekä mistä maasta matkustat. On erittäin tärkeää, että tarkistat lomakohdetta koskevat säännöt ja vaatimukset ennen kuin varaat äkkilähdön, jotta sinulla on esimerkiksi aikaa käydä koronatestissä. Jotkut maat edellyttävät myös, että maahantulokaavake on täytettävä viimeistään matkaa edeltävänä päivänä ennen tiettyä kellonaikaa. Lue lisää eri maiden maahantulovaatimuksista ja maahantulokaavakkeista

Rokotukset ja todistukset

Mikä on EU-koronatodistus ja tarvitsenko sellaisen?

EU:n digitaalinen koronatodistus eli koronapassi on luotu mm. helpottamaan matkustamista EU:n sisällä. EU-koronatodistus sisältää tiedot rokotuksista, sairastetusta koronataudista ja koronatestituloksista. EU-koronatodistuksen eri dokumentit saat Omakannasta. Lue matkakohdettasi koskevat maahantulovaatimukset täältä.

Miten kolmas rokoteannos ilmoitetaan maahantulolomakkeessa?

Jos olet saanut kolme rokoteannosta, voit maahantulokaavakkeessa joko ladata kahden annoksen todistuksen tai ilmoittaa, että sinulla on vaikeuksia koronatodistuksen lataamisessa ja täyttää lomakkeen ilman koronatodistuksen lataamista. Molemmissa tapauksissa saat maahantuloon vaadittavan QR-koodin.

Miten hankin rokotustodistuksen tai todistuksen, että olen sairastanut koronan?

EU-koronatodistuksen saat Omakannasta. Tarkista hyvissä ajoin, että rokotustietosi näkyvät Omakannassa oikein. Omakannan EU-koronatodistus sisältää myös dokumentin sairastetusta koronavirustaudista.

Miten hankin koronatestitodistuksen?

Matkustaja on velvollinen huolehtimaan mahdollisesti vaadittavan testitodistuksen ja muiden tarvittavien dokumenttien hankkimisesta sekä niistä aiheutuvista kustannuksista. Lomamatkasi lähestyessä saat meiltä muistutuksen ajankohtaisista maahantulovaatimuksista.

Suomen matkailualan liiton (SMAL) jäsenyrityksenä Tjäreborg voi tarjota sinulle mahdollisuuden PCR-testiin hintaan 99,-/henkilö. Todistus testituloksesta sisältyy hintaan. Näytteenotto on mahdollista Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä, Lahdessa sekä Ylistarossa. Lomamatkasi lähestyessä saat meiltä alennuskoodin, jolla voit tehdä ajanvarauksen näytteenottoon. Lue lisää testeistä

Koskevatko maahantulovaatimukset rokotuksista ja testitodistuksista myös lapsia?

Eri mailla on erilaisia vaatimuksia ja ikärajoja lasten osalta. Tämänhetkiset tiedot omaa lomakohdettasi koskien voit tarkistaa täältä.

Onko olemassa eri sääntöjä, jos olen saanut kahta eri rokotevalmistetta?

Rokotus kahdella eri rokotevalmisteella ei rajoita matkustamista EU:n sisällä. 14 vrk toisen rokotuksen jälkeen rokotussarja on valmis, ja Omakannasta saatava EU-koronatodistus hyväksytään lähtöselvityksessä lennolle.

Voinko lähteä matkalle, vaikka en ole ottanut rokotuksia?

Useimmissa tapauksissa kyllä. Rokottamaton matkustaja tarvitsee yleensä todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta. Eri mailla on kuitenkin toisistaan poikkeavia vaatimuksia, ja osa kohdemaista voi edellyttää rokotuksia. Tarkista lomakohteesi tämänhetkiset maahantulovaatimukset täältä. THL suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä.

VARAAMINEN, MUUTTAMINEN TAI PERUMINEN

Voinko muuttaa matkavaraustani tai peruuttaa sen ilman kuluja?

Lomamatkoihin sovelletaan normaaleja muutos- ja peruutusehtoja. Kuten aina, suosittelemme varmistamaan, että sinulla kattava matkavakuutusturva esimerkiksi sairastumisen varalta.

Voit myös liittää varaukseesi Tjäreborgin edullisen Muutos- ja peruutusturvan ja saada näin joustoa matkaehtoihin. Voit esimerkiksi tehdä ilman kuluja vaikka useampia muutoksia varaukseesi, vaihtaa matkustajan nimeä tai peruuttaa matkan sairastapauksen sattuessa. Lue tarkempaa tietoa Muutos- ja peruutusturvasta

Saanko kaikki rahani takaisin, jos Tjäreborg peruu matkani?

Kyllä, siinä tapauksessa saat luonnollisesti takaisin koko maksamasi matkan hinnan. Tjäreborg takaa palautuksen 7 päivän kuluessa.

Mitä tapahtuu, jos minä saankin tai matkakumppanini saa positiivisen koronatestituloksen ennen matkaa? Saammeko rahat takaisin?

Lomamatkoihin sovelletaan normaaleja muutos- ja peruutusehtoja eli koronatapaukset eivät poikkea muista sairastumistapauksista. Kuten aina, suosittelemme varmistamaan, että sinulla kattava matkavakuutusturva sairastumisen varalta. Esteen ilmaannuttua ota viipymättä yhteyttä asiakaspalveluumme, niin voimme siirtää varaustasi myöhempään ajankohtaan tai peruuttaa sen.

Jos olet liittänyt matkapakettiisi Tjäreborgin Muutos- ja peruutusturvan , voit sairastumistapauksessa peruuttaa matkasi tai siirtää varauksesi myöhempään ajankohtaan ilman kuluja. Lue lisää Muutos- ja peruutusturvasta

Jos peruutat lomamatkasi, saat palautettavan osuuden matkasi hinnasta viikon sisällä. Jos haluat siirtää varauksesi myöhempään ajankohtaan, suosittelemme vähintään kolmen viikon lykkäystä. Jos siirrät matkasi aikaisempaan ajankohtaan kuin kolmen viikon päähän ja saat uuden positiivisen testituloksen, vastaat itse normaalien matkaehtojen mukaisista peruutuskuluista.

Huomaa, että edellä kuvattu käytäntö koskee lomalennoilla toteutettavia matkapaketteja. Reittilennoilla toteutettaviin matkapaketteihin sovelletaan erityisehtoja. Katso ehdot täältä

Voinko peruuttaa matkan ilman kuluja, jos en ehdi saamaan rokotusta ennen matkaa?

Jos kohdemaahan on mahdollista matkustaa esittämällä negatiivisen testituloksen, matkasi peruutukseen sovelletaan tavanomaisia peruutusehtoja.

TURVALLISUUS MATKALLA

Voinko varata lomamatkan Tjäreborgilta turvallisin mielin?

Me teemme aina kaikkemme, jotta lomaviikkosi ovat sinulle vuoden parhaat viikot. Pandemia-aikana olemme tehostaneet terveysturvallisuuteen liittyviä käytäntöjämme entisestään sekä lennoilla että hotelleissa ja lomakohteissa. Lue lisää Safe Travel -sivulta.

Mitkä rutiinit ovat käytössä lennoilla?

Olemme ottaneet käyttöön useita tehokkaita turvallisuuskäytäntöjä turvallisuuden ja hyvinvoinnin varmistamiseksi lennon aikana. Lue lisää.

Kuinka hotellissa ja matkakohteessa toimitaan?

Olemme pandemian aikana lisänneet erilaisia terveysturvallisuuteen liittyviä toimenpiteitä hotelleissa. Lue lisää hygienia- ja turvallisuuskäytännöistä hotelleissamme. Tietoa lomakohteen paikallisista säännöistä ja ohjeista löydät täältä

Mitä tapahtuu, jos sairastun tai joudun karanteeniin?

Olemme koonneet tälle sivulle lisätietoa ja hyödyllisiä ohjeita.

Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.