Kuva Nordic Leisure Travel Groupin toimistosta

Safe Travel

Kysymyksiä ja vastauksia

Yleisimmät kysymykset tämänhetkisiä matkoja koskien

Päivitetty viimeksi 15.9.

Asiakaspalvelumme saa tällä hetkellä paljon erilaisia kysymyksiä. Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Millaiset matkustussuositukset ovat voimassa?

Ulkoministeriö ja THL ovat päivittäneet matkustussuosituksiaan.

Ulkoministeriön suositus välttää tarpeetonta matkustusta EU- ja Schengen-alueen ulkopuolisiin maihin on poistettu. Ulkoministeriö päivittää jatkossa matkustussuositukset maakohtaisesti aiempaan tapaan. Ulkoministeriön matkustustiedotteet

THL suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä.

Huomaathan, että lähes kaikilla mailla on käytössä erilaisia maahantulovaatimuksia esim. maahantulokaavakkeita ja rokotustodistuksia koskien.

Kysymyksiä ja vastauksia

ENNEN MATKAA

Mitä kaikkea pitäisi huomioida, kun haluan matkustaa lähiaikoina?

Ennen kuin varaat, tutustu allaolevaan muistilistaan sekä lomakohdettasi koskeviin tämänhetkisiin sääntöihin, ja varaudu niiden mukaisesti. Matkasi lähestyessä, noin 2 vk ennen, saat meiltä sähköpostia, jossa muistutamme maahantulovaatimuksista.

Muistilista

  • Maahantulokaavake pitää täyttää jokaisen matkustajan osalta. Tämä koskee myös kaikkia lapsia.
  • Huolehdi, että sinulla on mahdollisesti tarvittavat todistukset
  • Seuraa tiedotusta kohdemaasi tilanteesta matkalle lähtöön saakka.
  • Varmista, että sinulla on kattava matkavakuutusturva.
  • Huomioi myös kotiinpaluuseen liittyvä ohjeistus.

Maahantulokaavake
Kaikki maat edellyttävät henkilötietoja ja terveystietoja sisältävän kaavakkeen täyttämistä ennakkoon. Ennakkoon täytetty kaavake on pakollinen ja ehdoton edellytys maahanpääsylle. Kaavake vaaditaan jokaiselta matkustajalta, myös lapsilta. Kaavakkeen sisältö ja säännöt vaihtelevat maakohtaisesti, lisätietoa löydät täältä.

Todistukset
Riippuen kohdemaasi vaatimuksista, saatat tarvita todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta, valmiista rokotussarjasta tai sairastetusta taudista. Jos tarvitset tällaista todistusta, saat sen rokotusten sekä sairastetun koronavirustaudin osalta Omakannasta, omakanta.fi. Jos tarvitset maahantuloa varten todistuksen negatiivisesta koronatestistä, Suomen matkailualan liiton jäsenyrityksenä Tjäreborg voi tarjota sinulle mahdollisuuden edulliseen PCR-testiin, jota ei tarvita lääkärin lähetettä. Lue lisää testeistä

Tilanne kohdemaassa
Kohdemaasi tilannetiedotusta on hyvä seurata matkalle lähtöön saakka. Rajoitukset, vaatimukset ja suositukset saattavat muuttua lyhyelläkin varoitusajalla. Tjäreborgin lomalentokohteiden eli Kreikan ja Kyproksen osalta päivitämme tilannetta Tietoa maahantulovaatimuksista -sivulle. Voit seurata myös ulkoministeriön matkustustiedotusta

Matkavakuutus
Kuten aina, painotamme kattavan matkavakuutusturvan tärkeyttä. Eri vakuutusten sisällöissä ja korvausehdoissa on eroja, joten varmista vakuutusyhtiöltäsi oman vakuutuksesi kattavuus ja toimintaohjeet vahinkotilanteessa.

Paluu Suomeen
Myös Suomeen paluuseen liittyy viranomaisten määräämiä terveysturvallisuustoimia. Päivitämme pääkohdat Tietoa maahantulovaatimuksista -sivulle ja kokonaisuudessaan löydät Suomen maahantuloon liittyvät määräykset esimerkiksi THL:n sivuilta.

Mitä tapahtuu, jos tartuntamäärät lomakohteessa nousevat?

Koronatartuntojen ilmaantuvuus Euroopan kohteissa vaihtelee viikosta toiseen, kuten meillä Suomessakin. Ilmaantuvuusluvut ovat nousussa joissakin lomakohteissa, ja seuraamme tilannetta tarkasti. Juuri nyt ei ole kuitenkaan merkkejä siitä, että matkoja jouduttaisiin perumaan tartuntatilanteen vuoksi. Noudatamme ulkoministeriön matkustussuosituksia, ja matkat toteutetaan suunnitellusti ellei kaikkea matkustamista kohdemaahan suositella välttämään.

Mitä tarkoittaa, kun puhutaan eri värisistä alueista tai maista?

EU on jakanut Euroopan maat epidemiatilanteen perusteella alueisiin. Jako noudattaa väriasteikkoa vihreästä punaiseen, jossa vihreillä alueilla on matala tartuntariski. Osa maista seuraa maahantulovaatimuksissaan tarkempaa alueellista jakoa, osa yleistä maakohtaista tilannetta. Joihinkin maihin voi matkustaa vapaasti vihreältä alueelta, kun taas toiset maat vaativat testin tai todistuksia siitä huolimatta. Lisätietoja oman kohdemaasi maahantulovaatimuksista löydät täältä

Kuinka lähellä lähtöä voin vielä varata äkkilähdön?

Eri maiden maahantulovaatimukset poikkeavat toisistaan. Vaatimukset vaihtelevat riippuen siitä, oletko saanut molemmat rokotukset, oletko sairastanut koronan sekä mistä maasta matkustat. On erittäin tärkeää, että tarkistat lomakohdetta koskevat säännöt ja vaatimukset ennen kuin varaat äkkilähdön, jotta sinulla on esimerkiksi aikaa käydä koronatestissä. Jotkut maat edellyttävät myös, että maahantulokaavake on täytettävä viimeistään matkaa edeltävänä päivänä ennen tiettyä kellonaikaa. Lue lisää eri maiden maahantulovaatimuksista ja maahantulokaavakkeista

Millaiset vaatimukset ja säännöt koskevat ensi talven matkoja?

On vielä liian aikaista sanoa, millaiset maahantulovaatimukset mahdollisesti koskevat ensi talven tai kesän 2022 lomamatkoja eri maissa. Odotamme lisätietoa viranomaisilta lähempänä kyseisten matkailukausien alkua. Päivitämme ajankohtaiset tiedot nettisivuillemme ja tiedotamme asiakkaillemme lähempänä lomamatkan ajankohtaa.

Rokotukset ja todistukset

Mikä on EU-koronatodistus ja tarvitsenko sellaisen?

EU:n digitaalinen koronatodistus on luotu helpottamaan matkustamista EU:n sisällä. EU-koronatodistus sisältää tiedot rokotuksista, sairastetusta koronataudista ja koronatestituloksista. EU-koronatodistuksen eri dokumentit saat Omakannasta. Lue matkakohdettasi koskevat maahantulovaatimukset täältä.

Miten hankin rokotustodistuksen tai todistuksen, että olen sairastanut koronan?

EU-koronatodistuksen saat Omakannasta. Tarkista hyvissä ajoin, että rokotustietosi näkyvät Omakannassa oikein. Omakannan EU-koronatodistus sisältää myös dokumentin sairastetusta koronavirustaudista.

Miten hankin koronatestitodistuksen?

Matkustaja on velvollinen huolehtimaan vaadittavan testitodistuksen ja muiden tarvittavien dokumenttien hankkimisesta sekä niistä aiheutuvista kustannuksista. Lomamatkasi lähestyessä saat meiltä muistutuksen ajankohtaisista maahantulovaatimuksista.

Suomen matkailualan liiton (SMAL) jäsenyrityksenä Tjäreborg voi tarjota sinulle mahdollisuuden PCR-testiin hintaan 99,-/henkilö. Todistus testituloksesta sisältyy hintaan. Näytteenotto on mahdollista Helsingissä, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Lahdessa sekä Ylistarossa. Lomamatkasi lähestyessä saat meiltä alennuskoodin, jolla voit tehdä ajanvarauksen näytteenottoon. Lue lisää testeistä

Koskevatko maahantulovaatimukset rokotteista ja testitodistuksista myös lapsia?

Eri mailla on erilaisia vaatimuksia ja ikärajoja lasten osalta. Tämänhetkiset tiedot omaa lomakohdettasi koskien voit tarkistaa täältä.

Onko olemassa eri sääntöjä, jos olen saanut kahta eri rokotetta?

Mikään ei viittaa siihen, että rokotus kahdella eri rokotteella vaikuttaisi tai rajoittaisi matkustamista EU:n sisällä. Toisen rokotuksen jälkeen rokotussarja on valmis, ja Omakannasta saatava EU-koronatodistus hyväksytään lähtöselvityksessä lennolle.

Voinko lähteä matkalle vaikka en ole saanut vielä molempia rokotteita?

Kyllä voit. Siinä tapauksessa saatat tarvita todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta. Tarkista lomakohteesi tämänhetkiset maahantulovaatimukset täältä. THL kuitenkin suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä.

VARAAMINEN, MUUTTAMINEN TAI PERUMINEN

Voinko muuttaa matkavaraustani tai peruuttaa sen ilman kuluja?

Jos varaat lomalentopaketin, jonka lähtöpäivä on viimeistään 31.10.2021, lomaasi sisältyy maksutta Tjäreborgin Muutos- ja peruutusturva. Jos matkasi lähtöpäivä on 1.11.2021 tai myöhemmin, voit liittää Muutos- ja peruutusturvan varaukseesi edullisena lisäpalveluna ja saada näin joustoa matkaehtoihin. Voit esimerkiksi tehdä ilman kuluja vaikka useampia muutoksia varaukseesi, vaihtaa matkustajan nimeä tai peruuttaa matkan sairastapauksen sattuessa. Lue tarkempaa tietoa Muutos- ja peruutusturvasta

Saanko kaikki rahani takaisin, jos Tjäreborg peruu matkani?

Kyllä, siinä tapauksessa saat luonnollisesti takaisin koko maksamasi matkan hinnan. Tjäreborg takaa palautuksen 7 päivän kuluessa.

Mitä tapahtuu, jos minä saankin tai matkakumppanini saa positiivisen koronatestituloksen ennen matkaa? Saammeko rahat takaisin?

Jos sinun tai matkakumppanisi matkaa varten tekemän koronatestin (aikaisintaan 72 tuntia ennen matkaa) tulos on positiivinen, matkustaminen ei tule kyseeseen. Ota tällaisessa tapauksessa viipymättä yhteyttä asiakaspalveluumme, niin voimme siirtää varaustasi myöhempään ajankohtaan tai peruuttaa sen. Tämä koskee lomalentopaketteja, joissa on Muutos- ja peruutusturva (sis. matkoihin ennen 31.10.2021, jonka jälkeen myydään erikseen). Muussa tapauksessa tarkista vakuutuksesi. Jos valitset peruutusvaihtoehdon, palautamme rahat sinulle viikon sisällä. Jos haluat siirtää varauksesi myöhempään ajankohtaan, suosittelemme vähintään kolmen viikon lykkäystä. Jos siirrät matkasi aikaisempaan ajankohtaan kuin kolmen viikon päähän ja saat uuden positiivisen testituloksen, vastaat itse normaalien matkaehtojen mukaisista peruutuskuluista.

Edellä kuvattu käytäntö koskee lomalennoilla toteutettavia matkapaketteja. Reittilennoilla toteutettaviin matkapaketteihin sovelletaan erityisehtoja. Katso ehdot täältä

Voinko peruuttaa matkan ilman kuluja, jos en ehdi saamaan rokotusta ennen matkaa?

Jos kohdemaahan on mahdollista matkustaa esittämällä negatiivisen testituloksen, matkasi peruutukseen sovelletaan tavanomaisia peruutusehtoja.

TURVALLISUUS MATKALLA

Voinko varata lomamatkan Tjäreborgilta turvallisin mielin?

Me teemme aina kaikkemme, jotta lomaviikkosi ovat sinulle vuoden parhaat viikot. Pandemia-aikana olemme tehostaneet terveysturvallisuuteen liittyviä käytäntöjämme entisestään sekä lennoilla että hotelleissa ja lomakohteissa. Lue lisää Safe Travel -sivulta.

Mitkä rutiinit ovat käytössä lennoilla?

Olemme ottaneet käyttöön useita tehokkaita turvallisuuskäytäntöjä turvallisuuden ja hyvinvoinnin varmistamiseksi lennon aikana. Lue lisää.

Kuinka hotellissa toimitaan?

Olemme pandemian aikana lisänneet erilaisia terveysturvallisuuteen liittyviä toimenpiteitä hotelleissa. Lue lisää hygienia- ja turvallisuuskäytännöistä hotelleissamme.

Mitä tapahtuu, jos sairastun tai joudun karanteeniin?

Olemme koonneet tälle sivulle lisätietoa ja hyödyllisiä ohjeita.

Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.