Kaupunkisiluetti Manhattanista East Riveriltä
5 KAUPUNKIA. 25 VINKKIÄ.
Pakolliset nähtävyydet eivät ehkä aina ole niin pakollisia. Jätä jonotus väliin ja tutustu lomakaupunkiisi hieman toiselta kantilta. Lue tästä viisi parasta vinkkiämme viiteen suosituimpaan kaupunkilomakohteeseen.

New York

1. NYC Ferry

New Yorkissa paikallisliikenne taittuu myös NYC Ferry -lautoilla, jotka kulkevat East Riverillä. Eri linjoja on useita, ja esimerkiksi matka Wall Streetiltä 34 th Streetille kestää noin 40 minuuttia. Hauskaa vaihtelua metrolle ja samalla voit ihastella tunnettuja rakennuksia ja siltoja. Lämpimänä vuodenaikana on mukava istua ylemmän kerroksen ulkopaikoilla. Lippu on voimassa puolitoista tuntia, ja maksaa saman verran kuin metrolippu.

(East River) Pier 11 @ Wall Street (Financial District). ferry.nyc

NYC Ferry

NYC Ferry

2. The Campbell Bar

Tämä kaunis, perinteikäs baari 1900-luvun alusta sijaitsee niinkin yllättävässä paikassa kuin Grand Central Terminal -rautatieasemalla. Rakennuksen ylemmässä kerroksessa sijaitseva baari on suojeltu kulttuurikohde ja varsinainen rauhan keidas hektisessä ympäristössä. Alunperin baari oli rautatiepomo John W. Campbellin toimisto, mikä selittää sijainnin ja myös baarin nimen.

15 Vanderbilt Avenue @ 43rd Street (Midtown). thecampbellnyc.com

Tämä kaunis, perinteikäs baari 1900-luvun alusta sijaitsee niinkin yllättävässä paikassa kuin Grand Central Terminal -rautatieasemalla. Rakennuksen ylemmässä kerroksessa sijaitseva baari on suojeltu kulttuurikohde ja varsinainen rauhan keidas hektisessä ympäristössä. Alunperin baari oli rautatiepomo John W. Campbellin toimisto, mikä selittää sijainnin ja myös baarin nimen. _15 Vanderbilt Avenue @ 43rd Street (Midtown). [thecampbellnyc.com](https://www.thecampbellnyc.com/)+_

3. Russ and Daughters

New Yorkissa on aivan pakko maistaa juutalaisen perinteen mukaista aitoa bagelia. Tämä kaunis pikku paikka on ollut saman perheen omistuksessa jo 1900-luvun alusta ja on varsin tunnettu manhattanilaisten keskuudessa. Tilaa cream cheese ja lohi -klassikkobagel ja istahda nautiskelemaan vaikka ulkopuolella oleville penkeille.

179 E Houston Street (Lower East Side). russanddaughters.com

New Yorkissa on aivan pakko maistaa juutalaisen perinteen mukaista aitoa bagelia. Tämä kaunis pikku paikka on ollut saman perheen omistuksessa jo 1900-luvun alusta ja on varsin tunnettu manhattanilaisten keskuudessa. Tilaa cream cheese ja lohi -klassikkobagel ja istahda nautiskelemaan vaikka ulkopuolella oleville penkeille. _179 E Houston Street (Lower East Side). [russanddaughters.com](https://www.russanddaughters.com/)+_

4. Washington Square Park

Viidennen avenuen alussa Greenwich Villagessa on mainio pieni puisto, jota NYU-yliopisto ympäröi. Washington Square Park on täynnä elämää ja kaikenlaisia ihmisiä. Puistossa on lasten leikkipaikka, koirapuisto, shakkipeli, esiintyviä muusikoita, tanssijoita ja runonlausujia, opiskelijoita ja saattaa joku kylpeä suihkulähteessäkin. Vietä pari tuntia puistossa ja anna ihanien newyorkilaisten viihdyttää itseäsi.

Greenwich Village. washingtonsquareparkconservancy.org

Washington Square Park

Washington Square Park

Museum of Arts and Design

Näkymä Robert-ravintolasta

5. Museum of Arts and Design

Tämä oikein sopivan kokoinen taide- ja designmuseo sijaitsee Columbus Circlellä, Central Parkin lounaiskulmassa. Museo on selkeä ja mukava, ja täällä on aina joku näyttely, johon kannattaa käyttää pari tuntia. Älä ohita museon yhteydessä oleva Robert-ravintolaa, josta on upeat näkymät puistoon, Uptowniin ja Columbus Circlelle. Varaa ikkunapöytä.

robertnyc.com. 2 Columbus Circle (Upper West Side). madmuseum.org

Pariisi

1. Biondi

Astuessasi Pariisissa sisään Biondiin siirryt samalla aina Buenos Airesiin saakka. Viihtyisä sisustus, yrttien ja puuhiiligrillin herkulliset tuoksut ja tangosävelet toivottavat sinut tervetulleeksi. Ruokalista ilahduttaa etenkin kaikkia liharuokien ystäviä ja liha onkin parasta mahdollista laatua ja grillattu argentiinalaisilla hiilillä. Listalla on myös kalaa, cevicheä ja empanadoja. Päätä ateria jumalalliseen dulce de leche -mousseen.

118 Rue Amelot, 75011 Paris. www.biondi-restaurant.fr/

Biondi

Biondi

Centre Pompidou

2. Centre Pompidou

Tässäpä vasta merkillinen, nurinpäin käännetty rakennus! Kaikki mikä tavallisesti on piilossa, kuten putket, ilmanvaihtokanavat, kaapelit, hissit ja metallipalkit, onkin täällä näkyvillä rakennuksen ulkopuolella. Kannattaa poiketa katsomaan tätä omaperäistä rakennusta, ja taiteenystävien kannattaa ehdottomasti mennä myös sisään. Pompidou-keskuksessa on nimittäin Ranskan modernin taiteen museo ja Euroopan suurin modernin taiteen kokoelma. Liukuportaita pääset yläkerroksiin, josta on hienot näkymät kaupunkiin.

Place Georges-Pompidou, 75004 Paris. centrepompidou.fr/en

3. Tiger

Iltakävelyllä Saint-Germain-Des-Près’n kaupunginosassa kannattaa poiketa pienelle Rue Princesse -kadulle, jolla on monia viihtyisiä ravintoloita ja baareja. Tiger on kauniisti sisustettu ja sen trooppinen ilmapiiri ja hyvät drinkit tekevät siitä juuri sopivan paikan lämpimänä kesäiltana. Kun vuorokausi vaihtuu toiseen, baari muuttuu klubimaisemmaksi ja DJ soittaa musiikkia. Tigerissä on laaja valikoima erilaisia ginejä ja myös talon oma tonic, joten raikas gintonic on hyvä valinta.

Iltakävelyllä Saint-Germain-Des-Près’n kaupunginosassa kannattaa poiketa pienelle Rue Princesse -kadulle, jolla on monia viihtyisiä ravintoloita ja baareja. Tiger on kauniisti sisustettu ja sen trooppinen ilmapiiri ja hyvät drinkit tekevät siitä juuri sopivan paikan lämpimänä kesäiltana. Kun vuorokausi vaihtuu toiseen, baari muuttuu klubimaisemmaksi ja DJ soittaa musiikkia. Tigerissä on laaja valikoima erilaisia ginejä ja myös talon oma tonic, joten raikas gintonic on hyvä valinta.

4. Season

Siinä vaiheessa, kun tuntuu että olet nauttinut liian monta crêpesiä ja entrecôte-pihviä ja ehkä turhan monta lasillista hyvää viiniä, on aika ottaa osoitteeksi Season. Tässä kauniissa kahvilassa tarjoillaan ekologista ja terveellistä ruokaa. Tarjolla on aamiaista, salaatteja, voileipiä, kasvistacoja ja myös lämpimiä annoksia.Mmaista vaikka avocadotoastia pekonin ja halloumijuuston kera ja ota jälkiruuaksi herkullinen acai bowl. Terveellistä ja hyvää!

1 Rue Charles-Francois Dupuis, 75003 Paris. season-paris.com

Siinä vaiheessa, kun tuntuu että olet nauttinut liian monta crêpesiä ja entrecôte-pihviä ja ehkä turhan monta lasillista hyvää viiniä, on aika ottaa osoitteeksi Season. Tässä kauniissa kahvilassa tarjoillaan ekologista ja terveellistä ruokaa. Tarjolla on aamiaista, salaatteja, voileipiä, kasvistacoja ja myös lämpimiä annoksia.Mmaista vaikka avocadotoastia pekonin ja halloumijuuston kera ja ota jälkiruuaksi herkullinen acai bowl. Terveellistä ja hyvää! _1 Rue Charles-Francois Dupuis, 75003 Paris. [season-paris.com](https://www.season-paris.com/)+_

5. Merci

Merci tarjoaa sisustustavaroita, designia ja muotia samassa paikassa. Täältä löytyy esimerkiksi koruja, kelloja, vaatteita, kenkiä, laukkuja, vuodevaatteita ja keittiötarvikkeita. Valaisimien, pyyhkeiden ja huonekalujen keskeltä löytyy myös ravintola ja kaunis puutarha. Tai istahda kahvittelemaan tunnelmalliseen antikvariaatti-kahvilaan.

111 Boulevard Beaumarchais, 75003 Paris. merci-merci.com/fr

Merci

Merci

Lontoo

1. Kävelykierrokset

Lähde mukaan erilaiselle kävelykierrokselle, joka sopii yhtä hyvin ensikertalaisille kuin jo aikaisemmin Lontoossa vierailleille. Valitse Soho, Brick Lane, Covent Garden, London Bridge tai Shoreditch ja lähde parituntiselle kierrokselle, jolla oppaanasi toimii henkilö, joka on ollut kodittomana Lontoossa. Kuuntele esimerkiksi värikkään Vivin kertomuksia ja henkilökohtaisia kokemuksia Covent Gardenista tai varaa joku muu persoonallisista ja mieleenpainuvista kierroksista. Varaa liput etukäteen netissä.

sockmobevents.org.uk

Lähde mukaan erilaiselle kävelykierrokselle, joka sopii yhtä hyvin ensikertalaisille kuin jo aikaisemmin Lontoossa vierailleille. Valitse Soho, Brick Lane, Covent Garden, London Bridge tai Shoreditch ja lähde parituntiselle kierrokselle, jolla oppaanasi toimii henkilö, joka on ollut kodittomana Lontoossa. Kuuntele esimerkiksi värikkään Vivin kertomuksia ja henkilökohtaisia kokemuksia Covent Gardenista tai varaa joku muu persoonallisista ja mieleenpainuvista kierroksista. Varaa liput etukäteen netissä. _[sockmobevents.org.uk](https://www.meetup.com/thesockmob/)+_

2. Poppie's Fish & Chips

Poppie’s Fish & Chips -ravintola tarjoaa perinteistä brittiherkkua Sohossa, Spitalfieldsissä ja Camdenissa. Pat “Pops” Newland on valmistanut kalaa ja ranskiksia jo 50-luvulta alkaen. Nykyään herralla on kolme ravintolaa, jossa tätä perinteistä herkkua tarjoillaan tietysti tartarkastikkeen ja mallasetikan kera. Nam!

poppiesfishandchips.co.uk

Poppie’s Fish & Chips -ravintola tarjoaa perinteistä brittiherkkua Sohossa, Spitalfieldsissä ja Camdenissa. Pat “Pops” Newland on valmistanut kalaa ja ranskiksia jo 50-luvulta alkaen. Nykyään herralla on kolme ravintolaa, jossa tätä perinteistä herkkua tarjoillaan tietysti tartarkastikkeen ja mallasetikan kera. Nam! _[poppiesfishandchips.co.uk](https://poppiesfishandchips.co.uk/)+_

3. Afternoon Tea

Lontoon Sketch upeine sisustuksineen on kuin pörröinen, roosanvärinen unelma, ja kerrassaan mainio paikka juhlistaa jotakin erityistä. Täällä on useita erityylisiä ravintoloita, joista voi valita. Upea Afternoon Tea sisältää klassisia pieniä leipiä, macaronseja ja muita leivonnaisia teen ja samppanjan kera. Varaa pöytä hyvissä ajoin.

sketch.london. 9 Conduit Street.

Sketch London

Sketch London

Carnaby Street

4. Carnaby Street

Kyllä vain, Carnaby Street on edelleen cooli katu kaikille mieleltään nuorille. Täällä on valtavasti vaate- ja kenkäliikkeitä ja muotia erityisesti nuorille. Jos shoppailu ei innosta, voit aina livahtaa sisään Kingly Courtiin, joka on pientä, avointa toria ympäröivä kolmikerroksinen ravintolamaailma.

carnaby.co.uk

Kyllä vain, Carnaby Street on edelleen cooli katu kaikille mieleltään nuorille. Täällä on valtavasti vaate- ja kenkäliikkeitä ja muotia erityisesti nuorille. Jos shoppailu ei innosta, voit aina livahtaa sisään Kingly Courtiin, joka on pientä, avointa toria ympäröivä kolmikerroksinen ravintolamaailma. _[carnaby.co.uk](https://www.carnaby.co.uk/)+_

5. The British Museum

The British Museum viehättävässä Bloomsburyssa on yksi Lontoon kiinnostavimmista museoista. Huikeissa kokoelmissa voit tutustua vaikka egyptiläisiin sarkofageihin tai Rosettan kiveen. Samsung Digital Discovery Centre innostaa lapsia historian ja kulttuurin maailmaan digitekniikan avulla. Sisäänpääsy museoon on ilmainen, ja vierailu kannattaa, olipa sinulla aikaa vain tunti tai kokonainen päivä.

Great Russell Street. www.britishmuseum.org

The British Museum viehättävässä Bloomsburyssa on yksi Lontoon kiinnostavimmista museoista. Huikeissa kokoelmissa voit tutustua vaikka egyptiläisiin sarkofageihin tai Rosettan kiveen. Samsung Digital Discovery Centre innostaa lapsia historian ja kulttuurin maailmaan digitekniikan avulla. Sisäänpääsy museoon on ilmainen, ja vierailu kannattaa, olipa sinulla aikaa vain tunti tai kokonainen päivä. _Great Russell Street. [www.britishmuseum.org](https://www.britishmuseum.org/)+_

Barcelona

Gràcia

Gràcia

1. Gràcia

Älä juutu Barcelonassa Las Ramblasille. Vain muutama metropysäkki pohjoisempana on Gràcian kaupunginosa vehreine katuineen, trendikkäine kauppoineen ja ravintoloineen. Täällä voit tutustua taiteen ja designin uusimpiin tuuliin, kuljeskella pittoreskeilla toreilla ja tutkiskella luomukauppoja ja hyviä vintageputiikkeja. Ja illan tullen löydät täältä mukavimmat baarit tapaksille ja viinilasilliselle.

Metro: Fontana

Barcelonan ranta

2. Aamiainen hiekalla

Barcelonan hieno hiekkaranta on parhaimmillaan aamuisin, kun sininen Välimeri lepää tyynenä ja liikkeellä on vain joitakin aamuvirkkuja joogaajia. Poikkea matkalla kauppahalli La Boqueriassa ja poimi mukaan eväät aamiaispiknikille: hedelmiä, uunituoretta leipää ja hyvää kinkkua tai juustoa. Kahvia voit ostaa rannalta.

Metro: Barceloneta

Barcelonan hieno hiekkaranta on parhaimmillaan aamuisin, kun sininen Välimeri lepää tyynenä ja liikkeellä on vain joitakin aamuvirkkuja joogaajia. Poikkea matkalla kauppahalli La Boqueriassa ja poimi mukaan eväät aamiaispiknikille: hedelmiä, uunituoretta leipää ja hyvää kinkkua tai juustoa. Kahvia voit ostaa rannalta. _Metro: Barceloneta_

3. Kävelykierros taiteen maailmassa

Joka puolella Barcelonassa riittää modernia taidetta ihailtavaksi. Sagrada Familia ja Parc Güell ovat upeita, mutta joskus jonot tuntuvat pitkiltä ja pääsymaksut korkeilta. Lähde oppaan mukaan modernistiselle kävelykierrokselle ja löydä kaunista taidetta joka puolelta ympäriltäsi.

Turisti-info Plaça de Catalunya

Joka puolella Barcelonassa riittää modernia taidetta ihailtavaksi. Sagrada Familia ja Parc Güell ovat upeita, mutta joskus jonot tuntuvat pitkiltä ja pääsymaksut korkeilta. Lähde oppaan mukaan modernistiselle kävelykierrokselle ja löydä kaunista taidetta joka puolelta ympäriltäsi. _Turisti-info Plaça de Catalunya_

4. Suklaata ja oliiviöljyä

Yhdistelmä saattaa kuulostaa perin oudolta, mutta kokeile ihmeessä tätä katalonialaista jälkiruokaa. Sen sanotaan syntyneen niukkoina sisällissodan aikoina. Paras herkku tarjoillaan Tapeossa El Bornin kaupunginosassa. Suklaamousse oliiviöljyn ja suolan kera tarjoillaan ohuen, rapean leivän kanssa ja se saattaa hyvinkin olla herkullisinta, mitä olet ikinä maistanut.

Tapeo, Carrer de Montcada, 29

Yhdistelmä saattaa kuulostaa perin oudolta, mutta kokeile ihmeessä tätä katalonialaista jälkiruokaa. Sen sanotaan syntyneen niukkoina sisällissodan aikoina. Paras herkku tarjoillaan Tapeossa El Bornin kaupunginosassa. Suklaamousse oliiviöljyn ja suolan kera tarjoillaan ohuen, rapean leivän kanssa ja se saattaa hyvinkin olla herkullisinta, mitä olet ikinä maistanut. _Tapeo, Carrer de Montcada, 29_

5. Maisemat bunkkerista

Jos pidät kaupunkimaiseman ihailusta ylhäältä päin, tämä on sinun paikkasi. Bunkkeri sijaitsee Rovira-kukkulan huipulla, ja täältä on 360 asteen näköalat kaupunkiin, Välimerelle ja vuorille. Bunkkeri rakennettiin 1937 sisällissodan aikana. Sittemmin kunnostettu bunkkeri on nykyään varsin suosittu, romanttinen maisemapaikka.

Kaupunginosa: Carmel, Metro: Alfons X

Jos pidät kaupunkimaiseman ihailusta ylhäältä päin, tämä on sinun paikkasi. Bunkkeri sijaitsee Rovira-kukkulan huipulla, ja täältä on 360 asteen näköalat kaupunkiin, Välimerelle ja vuorille. Bunkkeri rakennettiin 1937 sisällissodan aikana. Sittemmin kunnostettu bunkkeri on nykyään varsin suosittu, romanttinen maisemapaikka. _Kaupunginosa: Carmel, Metro: Alfons X_

Berliini

1. Sunnuntai Mauerparkissa

Kirpputorit ovat suosittua sunnuntaihupia Berliinissä (Flohmarkt tai Trödelmarkt). Mauerpark on yksi suosituimmista, ja siellä kirpparista on muotoutunut varsinainen megahappening, jossa käy kymmeniätuhansia joka viikonloppu. Täällä on kaikenlaista, mitä ikinä kuvitella saattaa, ja tietysti kahvia, makkaraa, olutta ja uusia tuttavuuksia. Älä ohita open-air karaokea, missä hassut berliiniläiset laulavat sadoille kannustaville kuulijoille.

Gleimstraße 55, Prenzlauer Berg.

Mauerpark

Mauerpark

Me Collectors Room

Me Collectors Room

2. Me Collectors Room

Yksityinen taidekokoelma tarjoaa nykytaiteen ohella hienon kokoelman merkillisiä esineitä 1600- ja 1700-lukujen Wunderkammereista eli kuriositeettikabineteista. Euroopan rikkaat keräsivät renessanssin ja barokin aikana esinekokoelmiinsa outoja, uusia ja jännittäviä esineitä esimerkiksi taiteen, luonnonhistorian ja arkeologian aloilta. Kannattaa tutustua!

Auguststraße 68, Mitte. www.me-berlin.com

3. Torstrassen ympäristö

Tämä katu edustaa Berliinille tyypillistä kehitystä. Ennen tämä oli vain harmaa ja viimainen itäkatu, mutta joitakin vuosia sitten ensimmäinen kulmakahvila avattiin, ja siitä tuli heti freelancereiden suosikkipaikka. Sittemmin kadulle on tullut pieniä designputiikkeja, gallerioita, ravintoloita ja hotelleja. Täällä on sulassa sovussa designtennareita, bilemekkoja, automaattipesuloita, ranskalaisia bistroja, olutkioskeja ja joogasaleja. Pientä, hipahtavaa ja niin berliiniä. Erityisesti metroasema Rosenthaler Platzin ympäristössä.

Tämä katu edustaa Berliinille tyypillistä kehitystä. Ennen tämä oli vain harmaa ja viimainen itäkatu, mutta joitakin vuosia sitten ensimmäinen kulmakahvila avattiin, ja siitä tuli heti freelancereiden suosikkipaikka. Sittemmin kadulle on tullut pieniä designputiikkeja, gallerioita, ravintoloita ja hotelleja. Täällä on sulassa sovussa designtennareita, bilemekkoja, automaattipesuloita, ranskalaisia bistroja, olutkioskeja ja joogasaleja. Pientä, hipahtavaa ja niin berliiniä. Erityisesti metroasema Rosenthaler Platzin ympäristössä.
KaDeWe

4. Luksustelua KaDeWellä

Kaufhaus des Westens on kaupungin perinteinen luksustavaratalo ja Harrodsin jälkeen Euroopan suurin. Hajuvesiosasto on varsinainen prinsessaunelma, mutta eniten kävijöitä houkuttaa 7000 neliömetrin kokoinen herkkuosasto. Täällä kuljeskelevat sekä kaupungin kauniit ja rikkaat että tavikset. Valikoimassa on mm. 1500 juustolajia, 400 leipäsorttia ja 500 erilaista praliinia.

Tauentzienstraße 21–24, Schöneberg. kadewe.de

Kaufhaus des Westens on kaupungin perinteinen luksustavaratalo ja Harrodsin jälkeen Euroopan suurin. Hajuvesiosasto on varsinainen prinsessaunelma, mutta eniten kävijöitä houkuttaa 7000 neliömetrin kokoinen herkkuosasto. Täällä kuljeskelevat sekä kaupungin kauniit ja rikkaat että tavikset. Valikoimassa on mm. 1500 juustolajia, 400 leipäsorttia ja 500 erilaista praliinia. _Tauentzienstraße 21–24, Schöneberg. [kadewe.de](https://www.kadewe.de/)+_

5. Kauniilla säällä: Klunkerkranich tai Café am Neuen See

Yksi Berliinin suosituimmista kattoterasseista on Klunkerkranich, joka on avoinna niin kesällä kuin keväällä ja syksylläkin. Tältä Neuköllnin kaupungin osassa sijaitsevan unohdetun ostoskeskuksen katolta avautuu hienot maisemat kaupungin ylle. Toinen mukava ulkoterassi kauniilla säällä on Café am Neuen See. Se sijaitsee keskellä Tiergartenin puistoa ja täällä on kaikki mitä tarvitaan Biergarten, grilliruokaa ja pitsaa. Viereisellä lammella voi vuokrata veneen romanttiselle souteluretkelle.

Klunker Kranich, Karl Marx strasse 66, Neukölln. klunkerkranich.de

Café am neun See Lichensteinallé 2, Tiergarten. cafeamneuensee.de

Klunkerkranich

Klunkerkranich

Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.