Matkat – Plomari

Lähde matkalle ouzon pääkaupunkiin Plomariin. Täällä voit nauttia paikallisesta tunnelmasta, hyvästä ruuasta ja ihanasta Agios Isidoroksen rannasta.

Agios Isidoroksen ranta sijaitsee muutaman kilometrin päässä Plomarin ulkopuolella, jossa myös Tjäreborgin hotellit ovat. Ranta sopii erinomaisesti snorklaukseen ja aurinkotuolilla loikoiluun, ja täältä on hienot näkymät Turkin rannikolle ja lähellä olevalle Chioksen saarelle. Jos haluat lähteä tutustumaan tämän kauniin saaren maisemiin tarkemmin, niin Plomarista on helppo lähteä omille retkille.

Ouzon pääkaupunki

Plomarissa on viisi tislaamoa, ja kaupunki onkin tunnettu Lesboksen ouzokeskuksena. Kreikkalaiset ovat itse sitä mieltä, että maan parasta ouzoa valmistetaan juuri täällä. Kaupunki on rakennettu amfiteatterimaisesti viihtyisän sataman ympärille, ja täältä on kerrassaan upeat näkymät Egeanmerelle. Plomariksen keskustassa on pieni Platanoksen tori, jonka äärellä on kauniita plataanipuita, viihtyisiä tavernoja sekä muutama baari. Täällä voit istua nauttimassa kreikkalaisesta elämänmenosta kauniissa ympäristössä.

Asu rannalla

Tjäreborgilla matkustaessasi asut aivan rannan tuntumassa. Kaikki hotellimme sijaitsevat hieman Plomarin ulkopuolella, ja voit asua joko hotellihuoneessa tai huoneistossa. Hotelleissa on mukavan rento tunnelma, sillä omistajaperhe asuu usein itsekin siellä.

Nauti saarielämästä

Lesboksen saaren länsiosassa on saaren merkittävin nähtävyys – kivettynyt metsä, joka on ainutlaatuinen koko Euroopassa. Noin 20 miljoonaa vuotta sitten tulivuoren tuhka peitti metsän, ja lopputuloksena syntyi tämä upea luomus. Sigrissä on mielenkiintoinen museo, jossa tähän geologiseen nähtävyyteen voi tutustua lähemmin. Sigrin eteläpuolella sijaitsee pieni Skala Eressoun lomakylä, josta tunnettu kreikkalainen runoilija Sapfo on kotoisin. Täällä on useita kauppoja, ja aivan rannan tuntumassa on viihtyisiä tavernoja. Saaren pääkaupunki Mytilini on vilkas satamakaupunki, jonka maisemaa hallitsevat genovalainen linna sekä uusklassinen Agios Theraponin kirkon vaikuttava kupoli. Kaupungin arkeologinen museo on ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka, ja siellä voit ihastella kauniita mosaiikkeja ja muita antiikin aikaisia löytöjä. Muutaman kilometrin päässä Mytilinistä etelään sijaitsee Varia, jonka Theriade-museon kokoelmissa on nähtävänä mm. Matissen ja Picasson töitä – joita et ehkä odottanut näkeväsi kaukana Kreikan saaristossa. Jos haluat nähdä kaiken tämän ja muutenkin tehdä retkiä omin päin, suosittelemme vuokraamaan auton. Auto kannattaa varata jo etukäteen matkavarauksen yhteydessä, niin se odottaa sinua valmiina sovittuna ajankohtana sovitussa paikassa. Auton voi hyvin vuokrata vain muutamaksi päiväksikin.

Hyvä tietää
 • Edullisia hotelleja
 • Rantahotelleja
 • Kristallinkirkas meri
 • Paikallisia ravintoloita
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Plomari

Ruoka & juoma
5,0
Harrastukset
4,0
Ostokset
4,0
Sää
 • tammikuu
13°7°
4
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
14°8°
5
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
15°9°
6
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
19°11°
7
Aurinkotuntia/pv
15°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
24°15°
9
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
29°19°
11
Aurinkotuntia/pv
20°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
32°22°
12
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • elokuu
32°22°
11
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
27°19°
9
Aurinkotuntia/pv
20°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
23°15°
7
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
18°11°
5
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
21
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
14°9°
4
Aurinkotuntia/pv
15°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
Rannat
Agios Isidoroksen ranta sijaitsee todella upeissa maisemissa, muutaman kilometrin päässä Plomarin keskustasta. Ranta jatkuu pitkänä kaistaleena, ja sitä reunustaa jyrkät veteen ulottuvat kalliot. Tjäreborgin hotellit sijaitsevat juuri tällä alueella. Ranta on kivinen ja erittäin siisti, ja vesi on kristallinkirkasta. Täällä on mahdollisuus harrastaa vesiurheilulajeja. Myös Plomarin keskustassa on pieni ranta. Lesbos on todellinen rantojen ystävän paratiisi, sillä saarella on yli 40 rantaa. Kätevimmin rannoille pääsee vuokra-autolla. Rantakahviloista saa usein käyttöönsä aurinkotuoleja, kun ostat syötävää tai juotavaa, ja niitä on mahdollisuus myös vuokrata erikseen.

Molivos - vesiurheilukeskus

Molivoksen ranta on kivinen, ja vesi on kirkasta ja puhdasta. Muutaman metrin päässä rannasta pohja muuttuu hiekkaiseksi. Rannalla on mahdollisuus vuokrata aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja, ja täällä voi myös harrastaa vesiurheilulajeja, kuten esimerkiksi purjelautailua, vesihiihtoa, parasailingiä, vesilautailua ja melomista.

Petra – hiekkaranta ja rantapromenadi

Petrassa on pitkä ihana hiekkaranta, jota reunustaa rantapromenadi. Aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja voi vuokrata useasta paikasta, ja hinnat vaihtelevat. Monissa rantabaareissa aurinkotuolin vuokra kuuluu hintaan ostaessasi syötävää tai juotavaa.

Vatera – Lesboksen pisin ranta

Vatera on 8 kilometriä pitkä ja saaren pisin ranta, joka on suosittu paikallisten keskuudessa erityisesti viikonloppuisin. Keskikesällä täällä on paljon kreikkalaisia lomailijoita.

Anaxos – paras ranta

Anaxos on monien mielestä alueen paras ranta. Täältä voi vuokrata aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja, ja rannalla on useita ravintoloita ja tavernoja. Useissa paikoissa aurinkotuolin vuokra sisältyy hintaan ostaessasi syötävää tai juotavaa.

Géranlahti – parantavat lähteet

Parantavat lähteet sijaitsevat Kourtzin pohjoisosissa, noin 500 metrin päässä rannalta. Lähteiden lämpötila on noin 37-39 astetta, ja niiden vesi on erittäin suolapitoista.

Polychnitou – kuumat lähteet

Saaren itäisessä osassa, noin kilometrin päässä pienestä Chalakieksen kylästä, sijaitsevat kuumat suolavesilähteet. Näiden Euroopan kuumimpien lähteiden lämpötila saattaa nousta jopa 71-90 asteeseen, ja ne ovat noin 60 metriä merenpinnan yläpuolella. Alueella on kaksi mukavan lämpöistä uima-allasta, naisille ja miehille erikseen. Perheen kanssa on usein kuitenkin mahdollista uida yhdessä.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 3 t 30 min

Näin matkustat tänne

Plomariin voit matkustaa Tjäreborgin tilauslennolla Helsingistä kesäkaudella (toukokuu-syyskuu). Lento laskeutuu Mytilinin lentokentälle, Lesboksen saarelle.
Lesbokselle voit matkustaa Tjäreborgin tilauslennolla Helsingistä kesäkaudella (toukokuu-syyskuu).
Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset helposti ja varmasti perille Plomarin (Agios Isidoros) hotelliisi. Lentokenttäkuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta voit ostaa ne lisämaksusta ennen matkaa. Ajoaika bussilla Mytilinin lentokentältä hotelliisi kestää noin 1 tunnin - 1 tunnin ja 15 minuuttia (n. 45 km) sen mukaan kuinka paljon on muuta liikennettä ja kuinka monta hotellipysähdystä on matkan varrella. Lentokenttäbussin tarkka ajoreitti määräytyy paikallisten olosuhteiden mukaan ja reitti päätetään paikan päällä. Lisätiedot saat saavuttuasi perille. Lentokenttäkuljetukset ovat taksilla tai minibussilla.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Plomarissa on useita tavernoja ja ravintoloita, joissa on tarjolla perinteistä kreikkalaista ruokaa sekä paljon kalaa ja äyriäisiä.

Ruoka ja juoma Lesboksella

Hyvät makuelämykset ovat tärkeä osa lomaa. Lesboksella sinulla onkin erinomainen mahdollisuus tutustua aitoon kreikkalaiseen ruokakulttuuriin. Saarelta saa monenlaisia paikallisia tuotteita, kuten sardiineja, hedelmiä ja vihanneksia – sekä tietenkin herkullisia oliiveja.

Lesboksella ulkona syöminen on edelleen suhteellisen edullista, ja paikalliset viettävät mielellään aikaa lähitavernassa ystävien kanssa. Monet ravintolat saattavat olla melko tyhjiä meidän päivällisaikaamme, mikä johtuu siitä, että Kreikassa päivällistä on tapana syödä myöhemmin
.... Jos siis haluat kokea aidon kreikkalaisen ravintolaelämyksen kreikkalaisten seurassa, ravintolaan kannattaa lähteä vasta myöhemmin illalla.

Koska monissa tavernoissa ruokalista ei usein pidä aivan paikkaansa, voit mennä itse keittiöön katsomaan vaihtoehtoja ja valitsemaan, mitä haluat syödä. Tarjoiltavat ruokalajit riippuvat siitä, mitä raaka-aineita kulloinkin on saatavilla ja kuka on keittiövuorossa. Kala on kalliimpaa kuin liha, ja usein sekä kala- että liharuuat on hinnoiteltu kilohinnoilla. Monissa paikallisissa ravintoloissa myös viini on hinnoiteltu painon mukaan. Ravintolalaskuun lisätään usein ns. kattausmaksu. Jos olet tyytyväinen ruokaan ja palveluun, tavanomainen juomarahan määrä on 10 prosenttia.

Kukapa ei olisi talven pimeyden keskellä haaveillut olevansa Välimerellä nauttimassa ulkoterassilla hyvää juotavaa ja vaikkapa choriatikia? Choriatiki on juuri sitä, mitä meillä kutsutaan kreikkalaiseksi salaatiksi, eli auringossa kypsyneitä tomaatteja, kurkkua, fetajuustoa sekä punasipulia oliiviöljyllä ja etikalla maustettuna. Kreikkalainen keittiö on täynnä maistuvia erikoisuuksia – kuinka montaa ehdit lomasi aikana maistaa?
Mezejä eli alkuruokia
Tsatsiki: Jogurttikastike, johon tulee valkosipulia ja raastettua kurkkua
Fava: Herneistä ja sipulista valmistettua tahnaa
Tiropides: Friteerattuja juustopiiraita
Briam: Vihanneksia tomaattikastikkeessa
Imam Baildi: Täytettyä munakoisoa riisin tai juuston kera
Spanakopita: Pinaatti-yrtti-fetapiiras
Patatokeftedes: Friteerattuja ja maustettuja perunapalloja
Saganaki: Friteerattua juustoa
Kalamari: Grillattua tai friteerattua mustekalaa
Oktapodi: Marinoitua, grillattua mustekalaa, tarjoillaan usein viinikastikkeen kera
Dolmades: Viininlehtikääryleet, joissa on täytteenä riisiä tai lihaa
Skordalia: Perunasta ja valkosipulista valmistettu muhennos, tarjoillaan kylmänä
Taramosalata: Suolattua karpinmätiä ja perunaa

Pääruokia
Exohiko: Sianlihavartaita tomaatti-, valkosipuli- ja yrttitäytteellä
Kontosouvli: Sianlihavartaita sipulin ja tomaatin kera
Tigania: Paistettua sianlihaa tai kanaa tuoreen pippurin, mausteiden ja sipulin kera
Giouvetsi: Naudanlihaa ja pastaa tomaattikastikkeessa
Kokinisto: Naudanlihaa tomaattikastikkeessa, tarjoillaan riisin, ranskalaisten tai pastan kanssa
Keftedes: Lihapullia, tarjoillaan usein perunoiden tai ranskalaisten kanssa
Stifado: Liha-sipuli-tomaattipata
Pastitsio: Kreikkalainen makaronilaatikko

Jälkiruokia
Tiganites: Pannukakku, jota nautitaan joko hunajan ja pähkinöiden tai viikunasiirapin kera
Halva: Mannasuurimoista valmistettu kakku, johon tulee mausteita, kanelia, pähkinöitä ja hunajaa
Karidopita: Saksanpähkinäkakku siirapilla
Kandaifi: Ohuista voitaikinasuikaleista tehty leivos saksanpähkinöiden, mausteiden ja siirapin kera
Baklava: Voitaikinaleivonnainen, johon tulee manteleita ja pähkinöitä

Saaren erikoisuuksia
Sougania: Riisillä, jauhelihalla ja mausteilla täytettyjä sipuleita
Kolokitholailouda: Riisillä ja yrteillä tai fetajuustolla täytettyjä kesäkurpitsankukkia
Kremithoutiganites: Friteerattu sipulipiiras tuoreilla vihreillä yrteillä
Arnakigimasto: Riisillä, rusinoilla ja mausteilla täytettyä lammasta
Kiskiek: Lammasta jogurtin, vehnän ja sipulin kera
Platsenta: Voitaikinasta valmistettu saksanpähkinäpiirakka

Juomat

Olut
Olut on kreikaksi bira, ja erilaisia olutmerkkejä on saatavilla paljon. Kreikkalaisia merkkejä ovat Mythos, Alfa ja Fix.

Viini
Viini on kreikaksi krasi, ja aspro tarkoittaa valkoviiniä ja kokkino punaviiniä. Tunnetuin kreikkalainen valkoviini on retsina, jossa on hieman pihkainen maku.

Ouzo
Kreikan kansallisjuoma ouzoa täytyy tietenkin maistaa loman aikana. Lesboksella tuotetaan omaa ouzoa, jonka sanotaan olevan Kreikan parasta. Monissa ravintoloissa tarjoillaan pieni lasillinen ouzoa hyvän aterian päätteeksi tai meze-alkupalojen kyytipoikana.

Kahvi
Kreikkalainen kahvi tilataan sokerimäärän mukaan: sketo – ilman sokeria, metrio – vähän sokeria ja gliko – paljon sokeria. Jos haluat kahviin maitoa, tilaa me ghala. Sama koskee jääkahvia ja frappea.
Plomarissa yöelämä on keskittynyt taksiaseman ja torin ympäristöön, jonne kreikkalaiset itse kokoontuvat viettämään iltaa. Täällä on paljon baareja, kahviloita ja ravintoloita, jotka ovat auki myöhään iltaan. Plomarissa on muutama yökerho, jotka ovat auki myöhäiseen yöhön heinä-elokuussa. Taksiaseman lähellä on lapsiperheille sopiva pelihalli, jossa on flippereitä, pelejä sekä muutama karuselli.
Ostokset
Plomaria kutsutaan ouzon kotikaupungiksi, ja täällä valmistettua ouzoa pidetään koko Kreikan parhaana. Kannattaa siis ehdottomasti maistaa ouzoa täällä ollessasi. Kaupungissa sijaitsee Barbayannin tislaamo, jossa voit tutustua ouzon valmistusprosessiin ja ostaa pullollisen paikallista anisviinaa vaikka tuliaisiksi.

Mytilini

Kun kaipaat monipuolisia shoppailumahdollisuuksia ja kansainvälisiä valikoimia, kannattaa suunnata pääkaupunki Mytiliniin. Kaupat sijaitsevat satamasssa sekä Hermou-kävelykadulla, lähellä Agios Theraponin kirkkoa. Kannattaa käydä myös satamakadun takana olevien markkinakatujen putiikeissa.

Ostosmahdollisuudet Lesboksella

Jos haluat hankkia tuliaisia läheisillesi tai matkamuistoja itsellesi, Lesboksella teet varmasti hienoja löytöjä. Paikalliset tuotteet ovat hyviä ostoksia, ja ne ovat myös huomattavasti halvempia kuin tuontitavara. Saarella tuotetaan oliiviöljyä, oliivisaippuaa, ouzoa, luomuviinejä, hunajaa, keramiikkaa, mausteita, taidetta, käsitöitä ja nahkatuotteita. Myynnissä on myös monenlaisia juustoja, kuten oliiviöljyyn säilöttyä juustoa, jonka sanotaan muutaman vuoden säilönnän jälkeen vetävän vertoja parmesaanille. Tuoreita hedelmiä ja leipää saa useimmista ruokakaupoista. Leipomoita on Molivoksessa, Petrassa ja Anaxoksessa. Käytössä on suurimmaksi osaksi vakiohinnat.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Jos kaipaat lomaltasi muutakin kuin auringonottoa, Lesboksella on tarjolla paljon erilaisia aktiviteetteja. Agios Isidoroksen rannalla voi pelata rantalentopalloa tai kokeilla eri vesiurheilulajeja. Alueella on myös useita jalkapallo- ja koripallokenttiä, joille kannattaa ottaa oma pallo mukaan. Voit tutustua alueeseen ja sen lähiympäristöön myös polkupyörän selässä. Noin kilometrin päässä ennen Agios Isodorosta on ouzomuseo sekä Kreikan suurin tislaamo, jossa valmistetaan ouzoa.

Koe Lesbos

Lesboksen saarella on paljon nähtävää ja koettavaa, ja vuokraamalla auton tai mopon pääset liikkumaan kätevästi paikasta toiseen.

Skala Eressou

Skala Eressou on saaren tunnetuin paikka Sapfo-nimisen naisen ansiosta. Sapfo syntyi 600-luvulla eKr. ja pyöritti nuorille, naimattomille naisille tarkoitettua koulua. Hänen harvoista jäljelle jääneistä runoistaan on tehty tulkintoja oppilaisiin kohdistuneista sopimattomista tunteista, ja täällä muodostui käsite naisten välisestä rakkaudesta. Skala Eressoun tummaa hienoa hiekkaa oleva ranta kuuluu saaren parhaimpiin.

Sigri

Kylällä oli kukoistuskautensa useita satoja vuosia sitten satamansa ansiosta, jota valvottiin linnalta. Linnan rakensivat vuonna 1757 turkkilaiset Gattelusin venetsialaisen linnoituksen raunioiden päälle. Matkalla Sigriin kuljet vulkaanisen maiseman halki, ja alueella on useita rakennuksia bysanttilaiselta ajalta ja keskiajalta. Sigrissä on luonnonhistoriallinen museo, jossa kerrotaan Lesboksen kivettyneestä metsästä.

Kalloni

Kallonissa sijaitsee Limonoksen luostari sekä upea Kalloninlahti. Täällä järjestetään sardiinifestivaalit vuosittain elokuussa. Kallonin sardiinien sanotaan olevan maailman maukkaimpia, ja festivaalien aikana näitä herkullisia sardiineja tarjotaan ohikulkijoille maisteltavaksi luonnollisesti ouzon kera.

Petra

Noin 5 kilometrin päässä Molivoksesta sijaitsee pieni Petran kylä, joka on tunnettu upeasta hiekkarannastaan. Tunnelma on täällä kerrassaan mainio ja rento. Istahda hetkeksi johonkin rantaravintolaan katselemaan vilkasta rantakadun elämää. Jos kaipaat enemmän toimintaa, voit kiivetä 114 porrasaskelmaa pienelle Neitsyt Marian kirkolle, ja perillä ylhäällä voit nauttia upeista näkymistä. Itse kylä on saanut nimensä tästä kalliosta, josta on myös tullut koko kylän symboli. Petra tarkoittaa juuri kalliota.

Molivos

Molivoksen erittäin valokuvauksellisessa kalastajakylässä on noin 1500 asukasta. Täällä on värikäs satama, kapeita mukulakivikatuja ja matalia kivitaloja. Rakentaminen on täällä erityisen kallista, sillä rakennusmateriaalien kuljettaminen ahtaita kujia pitkin ei ole mahdollista kuorma-autoilla. Siksi kaikki materiaalit on tuotava hevosilla ja aaseilla. Talojen jono kulkee jyrkkää mäkeä pitkin ylös, jossa on genovalainen 1370-luvun linnoitus. Linnoitukselta on uskomattoman upeat maisemat kylän ja rannikon yli. Kesäisin täällä järjestetään paljon kulttuuritapahtumia. Unohtumaton elämys on varmasti linnoituksessa järjestetty konsertti, jonka taustana voi ihailla mahtavaa auringonlaskua.

Mytilini

Kannattaa ehdottomasti tehdä kokopäivän retki Mytiliniin lomaillessasi Lesboksella. Saaren pääkaupunki on ihana sekoitus uutta ja vanhaa. Kaupungissa on useita kauniita kirkkoja, mielenkiintoisia museoita ja viihtyisiä tavernoja. Täällä on myös laaja valikoima kauppoja, joissa myydään vaatteita, kenkiä, laukkuja ja paljon muuta. Sataman läheisyydessä on lukuisia kahviloita, joissa voi istua nauttimassa auringosta.

Eftalou

Noin neljän kilometrin päässä Molivoksesta sijaitseva Eftalou on jo satoja vuosia ollut tunnettu parantavista lähteistään.

Lintujen tarkkailu

Lesbos on suosittu paikka lintujen tarkkailuun. Joka vuosi linnut pysähtyvät saarelle lepäämään pitkillä muuttomatkoillaan pohjoisesta kohti Afrikkaa. Samoin saapuvat myös lintubongarit kameroineen vesistöjen ja suolakenttien tuntumaan nähdäkseen harvinaisia lintulajeja.

Vaeltaminen

Lesboksen saari soveltuu hyvin vaeltamiseen. Ympäri saarta on lukuisia vaellusreittejä, jotka kulkevat upeiden maisemien ja luonnon läpi.

Paikallisia juhlapäiviä

Joka vuosi 15. elokuuta vietetään yhtä Kreikan suurimmista juhlista, Marianpäivää, jolloin Neitsyt Marian kuolinpäivän muistoa juhlitaan niin kylissä kuin kaupungeissakin. Kreikkalaisilla on juhlan aikaan useita päiviä vapaata, ja monet matkustavat myös Lesbokselle maan muista osista.

Parhaiden sardiinien sanotaan tulevan Kalloninlahdelta. Siksi elokuun alussa Skala Kallonissa järjestetään sardiinifestivaalit, joilla on kaikille tarjolla ilmaisia sardiineja ja ouzoa.

Joka syyskuu Skala Eressoksessa järjestetään kaksi viikkoa kestävä naisten festivaali, jonka aikana kylä täyttyy monenlaisista tapahtumista, kuten konserteista, veneretkistä, ulkoilmaelokuvista, työpajoista ja tanssijuhlista.
Kaupungin suosituin nähtävyys on ouzomuseo, jossa kannattaa ehdottomasti käydä Plomarissa ollessasi. Museo sijaitsee Ouzo Barbayannin yläkerrassa, joka on aktiivisessa toiminnassa oleva tislaamo. Täällä valmistetaan ouzoa 1860-luvulta peräisin olevan perhereseptin mukaisesti, ja tislaamoa pyörittää nyt jo viides sukupolvi. Historiasta kiinnostuneelle Lesboksella riittää näkemistä ja kokemista. Loma kuluu helposti museoissa, kirkoissa ja pienissä viehättävissä kylissä.

Gattelusin linnoitus

Tämä mahtava 1370-luvulta peräisin oleva linnoitus kohoaa Molivoksen yllä. Linnoitukselle pääset keskustan läpi kulkevia mukulakivikatuja tai kylän takana kulkevaa vilkasliikenteistä tietä pitkin.

Glykfylousa Panagia -Neitsyt Marian kirkko

Kirkko sijaitsee suuren kallion päällä Petran keskustassa. Nimi Petra tarkoittaa kalliota, ja juuri tämä kallio on antanut kylälle sen nimen. Päästäksesi ylös kalliolle ihailemaan henkeä salpaavia maisemia, sinun täytyy kiivetä 114 kiveen hakattua porrasaskelmaa. Ensimmäinen paikalla ollut kirkko rakennettiin vuonna 1609, ja nykyinen kirkko on vuodelta 1747. Marian nimipäivää vietetään joka vuosi 15. elokuuta, ja se on pyhäpäivä.

Theophilos Museum

Täällä voit tutustua 1900-luvun arkipäivää kuvaaviin maalauksiin – miten leipää leivottiin, kaloja pyydystettiin, tanssittiin ja juhlittiin. Taideteokset ovat köyhän taiteilijan Theophilos Hatzimihailin tekemiä, joka hankki elantonsa tekemällä maalauksia kahviloiden seiniin. Museo sijaitsee Mytilinin ja lentokentän välillä, ja täällä on nähtävänä Hatzimihailin 86 tunnettua teosta.

Mytilinin linnoitus

Mytilinin satamassa sijaitseva antiikin aikainen linnoitus on Lesboksen ja yksi koko Euroopan suurimmista. Keisari Justinianuksen uskotaan rakennuttaneen linnoituksen roomalaisten raunioiden päälle, jonka jälkeen monet hallitsijat ja kansanryhmät ovat jättäneet jälkensä sen laajennus- ja kunnostustöihin. Vaikka linnoitus onkin nykyään huonossa kunnossa, siitä voi selvästi aistia sen aiemman loiston.

Pyhän Theraponin kirkko

Saaren suurin ja varmaan myös tunnetuin kirkko, joka sijaitsee sataman takana olevien markkinoiden luona Mytilinissä. Tarinan mukaan kirkko rakennettiin antiikin aikaisen Apollonin temppelin raunioille. Lähistöllä on useita vierailemisen arvoisia kirkkoja.

Taxiarchiksen luostari

Mantamadoksen kylässä sijaitsevassa Taxiarchiksen luostarissa on arkkienkeli Mikaelia esittävä ikoni. Ikonin on tehnyt munkki, joka ihmeen kaupalla pelastui merirosvojen massiiviselta hyökkäykseltä. Tarinan mukaan laittamalla kolikon ikonin otsaan saa toiveensa toteutumaan.
Kulkuyhteydet
Mainio tapa tutustua Lesboksen saareen on kiinnittää turvavyö ja lähteä matkaan vuokra-autolla!
Lesbos on täynnä valokuvauksellisia maisemia, pitkiä, rauhallisia rantoja ja idyllisiä kyliä. Monille alueille pääsee vain autolla. Koska Lesbos on melko pieni saari, voit nähdä siitä autolla ajaessasi suurimman osan lomasi aikana. Suosittelemme auton vuokraamista vähintään kahdeksi päiväksi, jotta ehdit nähdä ainakin saaren kaakkoisosan suurimmat nähtävyydet, kuten museot ja galleriat. Toisena päivänä ehdit vielä tutkimaan länsirannikon rantoja ja tavernoja.

Hyvän kartan avulla sinun on helppo löytää omat suosikkipaikkasi saarelta. Useimmat tiet ovat hyväkuntoisia, mutta ne voivat olla melko kapeita, ja ajotahti on täällä nopeampi. Turvavyön käyttö on pakollista ja puhelimeen puhuminen ajaessa kiellettyä. Noudata nopeusrajoituksia ja liikennesääntöjä.

Avis

Lesboksella toimii useita autovuokraamoja, joiden laatu ja hinnat vaihtelevat. Me suosittelemme Avis-autovuokraamoa, jonka kanssa teemme yhteistyötä. Voit varata Avis-auton meidän kauttamme, jolloin saat hyvän ajoneuvon edullisesti. Hinta sisältää pakolliset vakuutukset ja rajattomat ajokilometrit.

Avisin valikoimassa on monenlaisia autoja eri koko- ja hintaluokissa. Lomailetpa missä Lesboksen kohteessa tahansa, auto toimitetaan valmiiksi hotellillesi
.... Saat palvelua vuorokauden ympäri, eikä peruutusmaksuja ole. Jos haluat jättää auton lentokentälle, joudut maksamaan lisämaksun.

Varkausvakuutus sisältyy vuokrauksen hintaan, mutta huomioi, että se ei koske autossa olevaa henkilökohtaista omaisuutta. Lesboksen saarella ei kuitenkaan ole rikollisuutta käytännössä lainkaan.

Voit vuokrata auton soittamalla palvelupuhelimeemme tai laittamalla meille viestiä. Annamme myös mielellämme vinkkejä ajoreiteistä saarella.

Vuokrasopimus
Avis-autovuokraukseen kuuluvat:
• rajattomat ajokilometrit
• arvonlisävero (13 %)
• 24 tunnin vuokrauspäivät

Vahinkovakuutus (CDW ja SCDW) kattaa:
• oman vuokra-autosi vahingot
• onnettomuuden toisen osapuolen auton vahingot
• toisessa autossa olleet matkustajat
• omavastuun

Liikkuminen Lesboksella

Lesboksella on paljon tekemistä ja nähtävää. Saarella liikkuminen on helppoa, ja voit valita juuri sinulle sopivan matkustustavan. Molivoksen, Petran ja Anaxoksen kohteiden välillä liikennöi katujuna.

Taksi

Pääkaupunki Mytilinissä ja lentokentällä on paljon takseja. Pienemmissä paikoissa takseja on saatavilla päiväsaikaan. Varmista, että taksamittari on päällä matkaan lähdettäessä. Jos mittaria ei ole, hinnasta kannattaa sopia kuljettajan kanssa etukäteen. Takseissa käy vain käteinen, ja matkatavaroista veloitetaan usein lisämaksu.

Paikallisbussit

Saaren bussiliikenteen kattavuus vaihtelee sesongin mukaan. Keskikesällä kaupunkien ja kylien välillä liikennöi rajoitusti bussilinjoja, joista useimpien pääteasema on Mytilinissä. Keskikesällä myös Molivoksen, Eftaloun, Petran ja Anaxoksen kylien välillä kulkee busseja.

Bussipysäkit:
Eftalou: kuumien lähteiden luona
Molivos: koulun ja taksiaseman luona
Petra: rantakadulla
Anaxos: postin luona, Billys Rentalin lähellä
Plomari: keskustassa
Agios Isidoros: päätiellä kirkon lähellä

Jos haluat nousta bussiin jossain muualla rantatiellä, hyvissä ajoin bussille viittomalla kuljettaja pysähtyy. Liput ostetaan bussista. Mukana kannattaa pitää käteistä.

Mopot

Kreikassa mopolla ajaminen on yleistä, eikä Lesbos ole tästä poikkeus. Mopot soveltuvat hyvin lyhyiden matkojen taittamiseen, mutta pidemmille matkoille suosittelemme autoa. Voit varata mopon meidän kauttamme, jolloin voimme ohjata sinut sellaiselle vuokraamolle, jossa vakuutukset ja kypärä kuuluvat hintaan. Vaikka kreikkalaiset eivät aina käytäkään kypärää, kypärättä ajaminen on Kreikassa laitonta.

Lento- ja lauttayhteydet

Lesbokselta lähtee lentoja päivittäin Ateenaan ja Thessalonikiin sekä useita kertoja viikossa Rhodokselle ja muille Kreikan saarille. Mytilinistä lähtee lauttoja monille muille saarille sekä keskikesällä pääsee Petrasta myös Turkin puolelle. Lento- ja lauttalippuja voit varata ja ostaa COM Travel -agenttimme kautta.
Kohdefakta

Palvelumme

Touko-syyskuussa tavoitat oppaamme mihin aikaan vuorokaudesta tahansa soittamalla palvelupuhelimeemme. Voit myös lähettää oppaille tekstiviestejä tai sähköpostia halutessasi vuokrata auton tai jos vaikka haluat saada hyviä lomavinkkejä. Matkustaessasi tilauslennolla oppaamme ovat sinua vastassa lentokentällä ja ohjaavat sinut oikeaan bussiin, mikäli olet varannut lentokenttäkuljetukset.

Lue lisää Tjäreborgin palvelusta kohteessa, kun matkustat tilauslennolla.

ECPAT

Olemme jo useita vuosia olleet aktiivisesti yhteistyössä kansainvälisen Ecpat-järjestön kanssa, joka pyrkii monin eri tavoin parantamaan lasten elinolosuhteita erityisesti kehitysmaissa ja estämään lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä.

Passi ja viisumi

Matkalla sinulla tulee aina olla mukana matkustusasiakirja (passi tai Schengen-maissa myös poliisin myöntämä valokuvallinen henkilökortti), joka on voimassa oleva ja moitteettomassa kunnossa. Suosittelemme, että passi on voimassa Eurooppaan ja lähialueille suuntautuvilla matkoilla vähintään 3 kk ja Euroopan ulkopuolelle suuntautuvilla matkoilla vähintään 6 kk matkan jälkeen.
Huom! Albaniassa passin tulee olla vähintään voimassa 6 kk matkan jälkeen
....

Mikäli et ole Suomen kansalainen, tarkista mahdollinen viisumitarpeesi lähetystöstä/konsulaatista.


HUOM! KORFUN KAUTTA ALBANIAAN MATKUSTAVAT
Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen. Suomen kansalaisilta ei vaadita Albaniaan viisumia. Kaikkien matkustajien passitiedot tulee ilmoittaa Tjäreborgille ennen matkaa.

Albanian viranomaiset vaativat virallisia asiakirjoja alaikäisten lasten kanssa matkustavilta, jos lapsi matkustaa vanhempien kanssa, joilla on eri sukunimi ja lapsella on vain toisen vanhemman sukunimi, tai jos lapsi matkustaa vain toisen vanhemman kanssa, tai jos lapsi matkustaa isovanhempien, sukulaisten tai ystävien kanssa. Englanninkielisessä asiakirjassa tulee olla maistraatin julkisen notaarin leima. Asiakirjojen vahvistusta varten tulee ottaa yhteyttä lähimpään maistraattiin.

Albanian kunniakonsuli Helsingissä:
Albanian Honorary Consulate General in Helsinki, Finland
(+358) 50 548 2854

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, you need to check your possible visa requirement from the Consulate of Greece and Albania. Please also note the possible need for a transit visa.

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan. Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat: www.thl.fi (Rokottaminen > Matkailijan terveysopas) tai Terveys ja turvallisuus -sivulta.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Majoitusvero Kreikassa

Kreikan viranomaiset perivät veron hotelliyöpymisistä. Veron suuruus vaihtelee paikallisen hotelliluokituksen ja matkan pituuden mukaan ja vero maksetaan suoraan hotellille sisäänkirjautumisen yhteydessä joko käteisellä tai kortilla. Huomioithan, että Tjäreborgin hotelliluokitus saattaa poiketa virallisesta luokituksesta, jonka mukaan vero määräytyy.

Hotelli/huoneistohotelli, jonka virallinen luokitus on:

1-2 tähteä: 0,50 euroa/huone tai huoneisto/yö
3 tähteä: 1,50 euroa/huone tai huoneisto/yö
4 tähteä: 3,00 euroa/huone tai huoneisto/yö
5 tähteä: 4,00 euroa/huone tai huoneisto/yö

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Valuutta ja maksaminen

Euro (EUR). Korttimaksaminen onnistuu vain rajoitetusti. Plomarissa on pankkiautomaatti.

Aikaero

Sama aika kuin Suomessa

Sähkö

220 V.

Kieli

Kreikassa: Kreikka
Albaniassa: Albania

Lisätiedot

Huomioithan, että Lesboksen lentokentällä noudatetaan erityisen tarkasti matkatavaroiden painorajoituksia. Kaikki matkatavarat punnitaan, myös käsimatkatavarat Matkatavara saa painaa enintään 20 kg per henkilö sisältäen käsimatkatavaran. Mahdolliset ylipainomaksut maksetaan suoraan lentokentällä. Ylipainomaksu on noin 5-6 euroa/kilo.


Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Tee matkahaku