Matkat – Petra

Petra on pohjoisella Lesboksella sijaitseva pieni rantakohde, jossa sinua odottavat upea hiekkaranta, eloisa rantakatu ja idyllinen kylä pikkukujineen. Täällä lomailet aidossa kreikkalaisessa tunnelmassa.

Petra ja sen ympäristö saavat sinut vähitellen ihastumaan itseensä yhä enemmän, kun pääset tutkimaan kylää ja lähiseutuja tarkemmin. Petraa ympäröivä maasto on melko tasaista lukuun ottamatta kylän keskellä kohoavaa 30 metriä korkeaa kalliota. Kallion laella seisoo kaunis, 1700-luvulta peräisin oleva Neitsyt Marian kirkko. Kallio ja kirkko muodostavat kylän sydämen ja maamerkin, jonka avulla kylässä on aina helppo suunnistaa.

Pitkä ja upea ranta

Petran pitkä, upea hiekkaranta sijaitsee keskellä kylää. Koska kylä on niin pieni, rantakadun eloisuus saattaa yllättää, ja ihmisvilinää riittää niin päivällä kuin illallakin. Kapeilla, värikkäillä pikkukujilla vallitsee viihtyisä ja aito tunnelma, aivan kuten Kreikan lomalla kuuluukin. Istahda siniseksi maalatulle kahvilan tuolille, tilaa kreikkalaista kahvia ja nauti tunnelmasta. Petra soveltuu erinomaisesti myös pienten lasten kanssa matkustavien lomakohteeksi.

Majoitu mukavasti hyvällä paikalla

Kun varaat matkasi Petraan Tjäreborgilta, voit asua joko huoneessa tai huoneistossa hotelleissamme, joista jokaisesta on enintään kymmenen minuutin kävelymatka rannalle ja keskustaan. Useimmat hotellit ovat melko yksinkertaisia mutta sitäkin pidetympiä vieraidemme keskuudessa. Itse asiassa hotelleistamme kaikkein yksinkertaisin, Adonis/Miramare on saanut vierailta parhaat arvosanat. Se ei ole ihme, sillä aamiainen tarjoillaan puutarhassa, omistajaperhe asuu itsekin hotellissa ja tunnelma on todella viehättävä ja autenttinen. Mainio esimerkki siitä, että kallein ei ole aina parasta!

Hyvä tietää
 • Edullisia hotelleja
 • Hotelleja lähellä rantaa
 • Upea hiekkaranta
 • Pitkä rantakatu
 • Paikallisia ravintoloita
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Petra

Ruoka & juoma
5,0
Harrastukset
3,0
Nähtävyydet
3,0
Sää
 • tammikuu
13°7°
4
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
14°8°
5
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
15°9°
6
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
19°11°
7
Aurinkotuntia/pv
15°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
24°15°
9
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
29°19°
11
Aurinkotuntia/pv
20°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
32°22°
12
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • elokuu
32°22°
11
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
27°19°
9
Aurinkotuntia/pv
20°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
23°15°
7
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
18°11°
5
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
21
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
14°9°
4
Aurinkotuntia/pv
15°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
Rannat
Petran pitkä, sorasta ja hiekasta koostuva ranta soveltuu erinomaisesti lapsiperheille. Aurinkotuoleja ja -varjoja voi vuokrata useilta eri vuokraajilta. Rantadulla on myös paljon ravintoloita ja kahviloita, joiden asiakkaat saavat usein käyttää aurinkotuoleja ilmaiseksi. Lesboksen saarella on yli 40 rantaa, joille pääsee helpoiten vuokra-autolla.

Gavanthas – lapsiystävällinen ranta

Lapsiperheiden kannatta suunnata Gavanthaksen perheystävälliselle rannalle. Pitkällä, matalalla rannalla on usein paljon tilaa, ja lisäksi siellä on leikkipaikka, jos lapset sattuvat kyllästymään vesileikkeihin.

Skala Kalloni – lämmin uimavesi

Kalloninlahdella sijaitsevassa Skala Kallonissa on pitkä, upea ranta, jolta avautuu hieno näkymä lahdelle. Täällä on saaren lämpimin uimavesi. Rannalla on useita tavernoja.

Anaxos – alueen paras ranta

Alueen paras ranta sijaitsee Anaxoksessa, kolmen kilometrin päässä Petrasta. Sinne voi hyvin kävelläkin rannikkoa pitkin. Rannalta voi vuokrata aurinkotuoleja ja -varjoja, ja siellä on paljon tavernoja ja ravintoloita. Monet ravintolat tarjoavat asiakkaidensa käyttöön ilmaiseksi aurinkotuoleja.

Tsonia – hyvä snorklauspaikka

Jos haluat lomallasi snorklata, sinun kannattaa lähteä Tsonian rannalle. Ranta sijaitsee itärannikolla hieman syrjäisellä paikalla, ja sinne johtaa loppupäästä hieman huonokuntoinen soratie. Perillä sinua kuitenkin odottavat hyvät snorklauspaikat ja rannalle tunnusomainen punainen hiekka.

Vatera – kreikkalaisten lempiranta

Tee kuten paikalliset ja lähde Vateran kahdeksan kilometrin pituiselle rannalle, joka on Lesboksen pisin ranta. Se on erityisen suosittu viikonloppuisin ja korkeasesongin aikaan niin saaren asukkaiden kuin muualta tulevien kreikkalaisturistienkin keskuudessa.

Molivos – vesiurheilua rannalla

Molivoksen ranta on kirkasvetinen kiviranta, mutta muutaman metrin jälkeen pohja muuttuu hiekkaiseksi. Rannalta voi vuokrata aurinkotuoleja ja kokeilla monenlaisia vesiurheilulajeja.

Eftalou – kuumia lähteitä

Eftaloun pieni kylä on ollut jo vuosisatojen ajan tunnettu parantavista kuumista lähteistään. Lähteiden mineraaliveden sanotaan tekevän hyvää erityisesti reumatismista, niveltulehduksista sekä munuais- ja iho-ongelmista kärsiville.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 3 t 30 min

Näin matkustat tänne

Lesbokselle voit matkustaa Tjäreborgin tilauslennolla Helsingistä kesäkaudella (toukokuu-syyskuu).
Petraan voit matkustaa Tjäreborgin tilauslennolla Helsingistä kesäkaudella (toukokuu-syyskuu). Lento laskeutuu Mytilinin lentokentälle, Lesboksen saarelle.
Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset helposti ja varmasti perille Petran hotelliisi. Lentokenttäkuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta voit ostaa ne lisämaksusta ennen matkaa. Ajoaika bussilla Mytilinin lentokentältä hotelliisi kestää noin 1 tunnin ja 30 minuuttia – 1 tunnin ja 45 minuuttia (n. 65 km) sen mukaan, kuinka paljon muuta liikennettä ja kuinka monta hotellipysähdystä matkan varrella on. Petraan mentäessä lentokenttäbussi ajaa aina Anaxoksen ja toisinaan myös Skala Kalloniksen kautta. Lentokenttäbussin tarkka ajoreitti määräytyy paikallisten olosuhteiden mukaan, ja reitti päätetään paikan päällä. Lisätiedot saat saavuttuasi perille.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Petran torilla on muutamia tavernoja, ja niiden takaisilla kaduilla on kauppoja. Suurin osa ravintoloista ja tavernoista sijaitsee kuitenkin rantakadulla. Täällä pääset maistamaan perinteistä kreikkalaista ruokaa, kuten keftedesia ja souvlakia, sekä monenlaisia kala- ja äyriäisruokia.

Ruoka ja juoma Lesboksella

Hyvät makuelämykset ovat tärkeä osa lomaa. Lesboksella sinulla onkin erinomainen mahdollisuus tutustua aitoon kreikkalaiseen ruokakulttuuriin. Saarelta saa monenlaisia paikallisia tuotteita, kuten sardiineja, hedelmiä ja vihanneksia – sekä tietenkin herkullisia oliiveja.

Lesboksella ulkona syöminen on edelleen suhteellisen edullista, ja paikalliset viettävät mielellään aikaa lähitavernassa ystävien kanssa. Monet ravintolat saattavat olla melko tyhjiä meidän päivällisaikaamme, mikä johtuu siitä, että Kreikassa päivällistä on tapana syödä myöhemmin
.... Jos siis haluat kokea aidon kreikkalaisen ravintolaelämyksen kreikkalaisten seurassa, ravintolaan kannattaa lähteä vasta myöhemmin illalla.

Koska monissa tavernoissa ruokalista ei usein pidä aivan paikkaansa, voit mennä itse keittiöön katsomaan vaihtoehtoja ja valitsemaan, mitä haluat syödä. Tarjoiltavat ruokalajit riippuvat siitä, mitä raaka-aineita kulloinkin on saatavilla ja kuka on keittiövuorossa. Kala on kalliimpaa kuin liha, ja usein sekä kala- että liharuuat on hinnoiteltu kilohinnoilla. Monissa paikallisissa ravintoloissa myös viini on hinnoiteltu painon mukaan. Ravintolalaskuun lisätään usein ns. kattausmaksu. Jos olet tyytyväinen ruokaan ja palveluun, tavanomainen juomarahan määrä on 10 prosenttia.

Kukapa ei olisi talven pimeyden keskellä haaveillut olevansa Välimerellä nauttimassa ulkoterassilla hyvää juotavaa ja vaikkapa choriatikia? Choriatiki on juuri sitä, mitä meillä kutsutaan kreikkalaiseksi salaatiksi, eli auringossa kypsyneitä tomaatteja, kurkkua, fetajuustoa sekä punasipulia oliiviöljyllä ja etikalla maustettuna. Kreikkalainen keittiö on täynnä maistuvia erikoisuuksia – kuinka montaa ehdit lomasi aikana maistaa?
Mezejä eli alkuruokia
Tsatsiki: Jogurttikastike, johon tulee valkosipulia ja raastettua kurkkua
Fava: Herneistä ja sipulista valmistettua tahnaa
Tiropides: Friteerattuja juustopiiraita
Briam: Vihanneksia tomaattikastikkeessa
Imam Baildi: Täytettyä munakoisoa riisin tai juuston kera
Spanakopita: Pinaatti-yrtti-fetapiiras
Patatokeftedes: Friteerattuja ja maustettuja perunapalloja
Saganaki: Friteerattua juustoa
Kalamari: Grillattua tai friteerattua mustekalaa
Oktapodi: Marinoitua, grillattua mustekalaa, tarjoillaan usein viinikastikkeen kera
Dolmades: Viininlehtikääryleet, joissa on täytteenä riisiä tai lihaa
Skordalia: Perunasta ja valkosipulista valmistettu muhennos, tarjoillaan kylmänä
Taramosalata: Suolattua karpinmätiä ja perunaa

Pääruokia
Exohiko: Sianlihavartaita tomaatti-, valkosipuli- ja yrttitäytteellä
Kontosouvli: Sianlihavartaita sipulin ja tomaatin kera
Tigania: Paistettua sianlihaa tai kanaa tuoreen pippurin, mausteiden ja sipulin kera
Giouvetsi: Naudanlihaa ja pastaa tomaattikastikkeessa
Kokinisto: Naudanlihaa tomaattikastikkeessa, tarjoillaan riisin, ranskalaisten tai pastan kanssa
Keftedes: Lihapullia, tarjoillaan usein perunoiden tai ranskalaisten kanssa
Stifado: Liha-sipuli-tomaattipata
Pastitsio: Kreikkalainen makaronilaatikko

Jälkiruokia
Tiganites: Pannukakku, jota nautitaan joko hunajan ja pähkinöiden tai viikunasiirapin kera
Halva: Mannasuurimoista valmistettu kakku, johon tulee mausteita, kanelia, pähkinöitä ja hunajaa
Karidopita: Saksanpähkinäkakku siirapilla
Kandaifi: Ohuista voitaikinasuikaleista tehty leivos saksanpähkinöiden, mausteiden ja siirapin kera
Baklava: Voitaikinaleivonnainen, johon tulee manteleita ja pähkinöitä

Saaren erikoisuuksia
Sougania: Riisillä, jauhelihalla ja mausteilla täytettyjä sipuleita
Kolokitholailouda: Riisillä ja yrteillä tai fetajuustolla täytettyjä kesäkurpitsankukkia
Kremithoutiganites: Friteerattu sipulipiiras tuoreilla vihreillä yrteillä
Arnakigimasto: Riisillä, rusinoilla ja mausteilla täytettyä lammasta
Kiskiek: Lammasta jogurtin, vehnän ja sipulin kera
Platsenta: Voitaikinasta valmistettu saksanpähkinäpiirakka

Juomat

Olut
Olut on kreikaksi bira, ja erilaisia olutmerkkejä on saatavilla paljon. Kreikkalaisia merkkejä ovat Mythos, Alfa ja Fix.

Viini
Viini on kreikaksi krasi, ja aspro tarkoittaa valkoviiniä ja kokkino punaviiniä. Tunnetuin kreikkalainen valkoviini on retsina, jossa on hieman pihkainen maku.

Ouzo
Kreikan kansallisjuoma ouzoa täytyy tietenkin maistaa loman aikana. Lesboksella tuotetaan omaa ouzoa, jonka sanotaan olevan Kreikan parasta. Monissa ravintoloissa tarjoillaan pieni lasillinen ouzoa hyvän aterian päätteeksi tai meze-alkupalojen kyytipoikana.

Kahvi
Kreikkalainen kahvi tilataan sokerimäärän mukaan: sketo – ilman sokeria, metrio – vähän sokeria ja gliko – paljon sokeria. Jos haluat kahviin maitoa, tilaa me ghala. Sama koskee jääkahvia ja frappea.
Petran yöelämä on rauhallista. Rantakadulla on pari baaria, ja korkeasesongin aikaan kylän torin kahviloissa on vilkasta elämää. Naapurikylä Molivoksessa on vilkkaampi yöelämätarjonta: siellä on enemmän baareja ja myös joitakin yökerhoja. Molivoksessa myös näytetään tunnettuja elokuvia ulkoilmateatterissa korkeasesonkina.
Ostokset
Petran ostosvalikoima on melko rajallinen. Suurin osa kaupoista sijaitsee torin ympärillä ja rantakadulla, mutta myös pienemmiltä kaduilta voi löytää kivoja kauppoja. Naapurikylä Molivoksessa on laajempi valikoima kauppoja, joista useimmat ovat turisteille suunnattuja. Jos kaipaat vielä suurempaa valikoimaa, suosittelemme Kallonia tai pääkaupunki Mytiliniä.

Ostoksia Mytilinissä

Mytilinissä on saaren paras ostosvalikoima. Täällä on myös kansainvälisten ketjujen kauppoja, jotka sijaitsevat sataman ja Agios Theraponin kirkon lähettyvillä.

Viehättävä Molivos

Molivoksen viehättävässä kalastajakylässä kannattaa ehdottomasti vierailla Petrassa lomaillessasi. Useimmat kaupat sijaitsevat Agoran markkinakaduilla tai niiden läheisyydessä.

Ostosmahdollisuudet Lesboksella

Jos haluat hankkia tuliaisia läheisillesi tai matkamuistoja itsellesi, Lesboksella teet varmasti hienoja löytöjä. Paikalliset tuotteet ovat hyviä ostoksia, ja ne ovat myös huomattavasti halvempia kuin tuontitavara. Saarella tuotetaan oliiviöljyä, oliivisaippuaa, ouzoa, luomuviinejä, hunajaa, keramiikkaa, mausteita, taidetta, käsitöitä ja nahkatuotteita. Myynnissä on myös monenlaisia juustoja, kuten oliiviöljyyn säilöttyä juustoa, jonka sanotaan muutaman vuoden säilönnän jälkeen vetävän vertoja parmesaanille. Tuoreita hedelmiä ja leipää saa useimmista ruokakaupoista. Leipomoita on Molivoksessa, Petrassa ja Anaxoksessa. Käytössä on suurimmaksi osaksi vakiohinnat.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Petrassa vallitsee rauhallinen ja rento tunnelma. Kylän suurin vetonaula on tietenkin sen upea hiekkaranta. Jos et halua pelkästään rentoutua rannalla, sekä Petrassa että Molivoksessa voit kokeilla monenlaisia vesiurheilulajeja.

Kalloni – sardiinifestivaalit

Kallonin sardiinien sanotaan olevan maailman parhaita, ja siksi kylässä järjestetään vuosittain elokuussa sardiinifestivaalit. Festivaaleilla on perinteisiä tanssi- ja musiikkiesityksiä, ja sardiineja tarjoillaan ouzon kera ilmaiseksi ohikulkijoille.

Anaxos – hieno hiekkaranta

Anaxos tunnetaan rannastaan, joka on yksi saaren ehdottomasti parhaista. Anaxos sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Petrasta. Täällä voit viettää huoletta vaikka koko päivän aurinkotuolissa rentoutuen.

Sigri – värikästä historiaa

Sigriin johtava tie kulkee vulkaanisten maisemien halki. Sigrissä on luonnonhistoriallinen museo, joka on omistettu tulivuorenpurkauksen seurauksena syntyneelle kivettyneelle metsälle. Kylän ympäristössä on rakennuksia sekä bysanttilaiselta ajalta että keskiajalta. Sigri oli joitakin satoja vuosia sitten tärkeä paikka, koska siellä oli satama, jota suojeltiin yllä kohoavasta linnoituksesta. Linnoituksen rakensivat 1700-luvulla turkkilaiset Gattelusin venetsialaisen linnoituksen raunioille.

Petri – pieni vuoristokylä

Petrin pieni kylä sijaitsee vuoristossa, kolmen kilometrin päässä Petrasta. Petrissä on taverna, ja sieltä avautuu uskomaton näkymä Petraan, merenlahdelle ja Agios Georgioksen saarelle.

Mytilini – Lesboksen pääkaupunki

Lesboksen pääkaupunki Mytilini on kiehtova yhdistelmä vanhaa ja uutta. Kaupungissa on kauniita kirkkoja ja kiinnostavia museoita sekä laaja valikoima kansainvälisiä ostosmahdollisuuksia. Mytilinissä kannattaa ehdottomasti viettää päivä Lesboksella ollessasi!

Plomari – ouzon kotikaupunki

Plomari on Lesboksen toiseksi suurin kaupunki, jonka maisemaa hallitsevat kaunis rantaviiva ja upea hiekkaranta. Plomarin viehätysvoima perustuu pitkälti juuri sen kaupunkimaiseen luonteeseen, ja siellä on sen vuoksi myös hyvä ostosvalikoima. Suurin osa kaupoista on torin ja rannan ympäristössä, mutta myös hieman ylempänä vuorenrinteellä on paljon ravintoloita ja kivoja kauppoja. Plomaria pidetään myös ouzon kotikaupunkina, joten kaupungin omaa ouzoa kannattaa maistella vierailun aikana.

Molivos – viehättävä kalastajakylä

Molivoksen viehättävä kalastajakylä sijaitsee viiden kilometrin päässä Petrasta. Kylässä on noin 1 500 asukasta sekä värikäs satama. Molivoksessa sinua odottaa ihana rantaelämä ja tunnelmalliset kapeat kadut. Kylän pieniltä markkinakaduilta voit löytää kaikkea mahdollista kreikkalaisesta oliiviöljystä paikallisten taiteilijoiden valmistamiin koruihin. Nauti maistuvaa lounasta sataman kalatavernassa tai lasillinen virkistävää juotavaa rantakadun kahvilassa. Pimeyden laskeutuessa kylän majesteettiseen linnoitukseen sytytetään valot, mikä saa aikaan erityisen tunnelman.

Tutustu Lesboksen saareen

Jos haluat nähdä lomasi aikana mahdollisimman paljon Lesboksen saarta, sinun kannattaa vuokrata auto tai mopo. Siten voit tutustua omaan tahtiisi saaren nähtävyyksiin ja kyliin.

Lintujen tarkkailu

Lesbos on suosittu paikka lintujen tarkkailuun. Joka vuosi linnut pysähtyvät saarelle lepäämään pitkillä muuttomatkoillaan pohjoisesta kohti Afrikkaa. Samoin saapuvat myös lintubongarit kameroineen vesistöjen ja suolakenttien tuntumaan nähdäkseen harvinaisia lintulajeja.

Vaeltaminen

Lesboksen saari soveltuu hyvin vaeltamiseen. Ympäri saarta on lukuisia vaellusreittejä, jotka kulkevat upeiden maisemien ja luonnon läpi.

Paikallisia juhlapäiviä

Joka vuosi 15. elokuuta vietetään yhtä Kreikan suurimmista juhlista, Marianpäivää, jolloin Neitsyt Marian kuolinpäivän muistoa juhlitaan niin kylissä kuin kaupungeissakin. Kreikkalaisilla on juhlan aikaan useita päiviä vapaata, ja monet matkustavat myös Lesbokselle maan muista osista.

Parhaiden sardiinien sanotaan tulevan Kalloninlahdelta. Siksi elokuun alussa Skala Kallonissa järjestetään sardiinifestivaalit, joilla on kaikille tarjolla ilmaisia sardiineja ja ouzoa.

Joka syyskuu Skala Eressoksessa järjestetään kaksi viikkoa kestävä naisten festivaali, jonka aikana kylä täyttyy monenlaisista tapahtumista, kuten konserteista, veneretkistä, ulkoilmaelokuvista, työpajoista ja tanssijuhlista.
Petra tarkoittaa 'kalliota', ja kylä onkin saanut nimensä sen keskellä kohoavasta kalliosta. Kallion laella sijaitsevalle Mariankirkolle voi kiivetä 114 askelman pituisia portaita pitkin, ja ylhäällä voi nauttia huikeasta maisemasta. Vulkaanista alkuperää oleva kallio ja sen päällä seisova kirkko muodostavat kylän sydämen ja maamerkin, ja koska ne näkyvät kaikkialle, niiden avulla on helppo suunnistaa. Sille, miksi kirkko on rakennettu juuri kallion päälle, on olemassa selitys: Tarinan mukaan eräs merimies kadotti Neitsyt Mariaa esittävän ikoninsa merellä, ja ikonia etsiessään hän näki vihreän valon hohtavan kallion päällä. Kun hän lähti tutkimaan kalliota tarkemmin, hän löysikin ikoninsa vihreän loisteen ympäröimänä ja tulkitsi sen tarkoittavan, että paikalle täytyi rakentaa kirkko.

Theophilos-museo

Theophilos-museossa on esillä rakastetun taiteilijan Theophilos Hatzimihailin 86 teosta. Köyhyydessä elänyt taiteilija maalasi elääkseen kahviloiden seiniin maalauksia, jotka kuvaavat 1900-luvun alun arkielämää.

Kivettynyt metsä

Lesboksen kivettynyt metsä syntyi 20 miljoonaa vuotta sitten tulivuorenpurkauksen seurauksena, ja se on Euroopassa ainut laatuaan.

Arkeologinen museo

Arkeologisessa museossa voit nähdä muun muassa jäänteitä mosaiikeista, joita on löydetty kuuluisasta mainadien talosta. Mainadit olivat viinijumala Dionysoksen naispuolisia seuraajia. Lisäksi museossa on saaren eri osista löytyneitä saviesineitä klassiselta ja hellenistiseltä kaudelta.

Panagia Vrefokratousan kirkko

Tarinan mukaan evankelista Luukas maalasi Panagia Vrefokratousan kirkon paikalla ikonin Neitsyt Mariasta, ja kirkko rakennettiin ikonin suojaksi 1100-luvulla. Kreikkalais-ortodoksisessa uskossa kaksi pyhiinvaellusmatkaa Agiassokseen ovat samanarvoisia kuin yksi matka Jerusalemiin.

Gergios Iakovidis Digital Art Museum

Museo niin taiteesta kuin teknologiastakin kiinnostuneille. Museossa hyödynnetään uutta teknologiaa tunnetun kreikkalaisen taiteilijan Gergios Iakovidiksen maalausten värien esiin tuomiseksi. Teknologian ansiosta teosten värit tulevat esiin tavalla, jolla taiteilija on ne itse nähnyt, vaikka alkuperäisteosten värit ovat nyt jo tummuneet.

Gattelusin linnoitus Molivoksessa

Molivoksen ihastuttava kalastajakylä on vierailemisen arvoinen monestakin syystä, joista yksi on kylän yllä kohoava linnoitus. Linnoitukselle pääsee joko keskustasta lähteviä mukulakivikatuja tai kylän takana kulkevaa vilkasliikenteistä tietä pitkin.

Mytilinin linnoitus

Mytilinin kaupunki on viehättävä sekoitus vanhaa ja uutta. Yksi kaupungin antiikinaikaisista jäännöksistä on linnoitus, jonka voi nähdä satamasta. Linnoitus on saaren suurin ja myös yksi Euroopan suurimmista. Vaikka linnoitus on nykyään huonossa kunnossa, sen muinaisesta mahtavuudesta saa silti käsityksen.

Agios Theraponin kirkko

Mytilinin sataman takana sijaitsee yksi saaren suurimmista kirkoista, Agios Theraponin kirkko. Legendan mukaan se on rakennettu antiikinaikaisen Apollonin temppelin raunioille. Lähialueella on myös monia muita näkemisen arvoisia kirkkoja.

Mytilinin antiikinaikainen teatteri

Mytilinissä kannatta ehdottomasti käydä katsomassa antiikinaikaista teatteria. Kyseessä on hellenistiseltä kaudelta peräisin olevan roomalaisen teatterin raunio. Teatteriin mahtui aikoinaan jopa 15 000 katsojaa. Paikan erinomaisesta akustiikasta saa hyvän käsityksen vielä tänäkin päivänä.
Kulkuyhteydet
Mainio tapa tutustua Lesboksen saareen on kiinnittää turvavyö ja lähteä matkaan vuokra-autolla!
Lesbos on täynnä valokuvauksellisia maisemia, pitkiä, rauhallisia rantoja ja idyllisiä kyliä. Monille alueille pääsee vain autolla. Koska Lesbos on melko pieni saari, voit nähdä siitä autolla ajaessasi suurimman osan lomasi aikana. Suosittelemme auton vuokraamista vähintään kahdeksi päiväksi, jotta ehdit nähdä ainakin saaren kaakkoisosan suurimmat nähtävyydet, kuten museot ja galleriat. Toisena päivänä ehdit vielä tutkimaan länsirannikon rantoja ja tavernoja.

Hyvän kartan avulla sinun on helppo löytää omat suosikkipaikkasi saarelta. Useimmat tiet ovat hyväkuntoisia, mutta ne voivat olla melko kapeita, ja ajotahti on täällä nopeampi. Turvavyön käyttö on pakollista ja puhelimeen puhuminen ajaessa kiellettyä. Noudata nopeusrajoituksia ja liikennesääntöjä.

Avis

Lesboksella toimii useita autovuokraamoja, joiden laatu ja hinnat vaihtelevat. Me suosittelemme Avis-autovuokraamoa, jonka kanssa teemme yhteistyötä. Voit varata Avis-auton meidän kauttamme, jolloin saat hyvän ajoneuvon edullisesti. Hinta sisältää pakolliset vakuutukset ja rajattomat ajokilometrit.

Avisin valikoimassa on monenlaisia autoja eri koko- ja hintaluokissa. Lomailetpa missä Lesboksen kohteessa tahansa, auto toimitetaan valmiiksi hotellillesi
.... Saat palvelua vuorokauden ympäri, eikä peruutusmaksuja ole. Jos haluat jättää auton lentokentälle, joudut maksamaan lisämaksun.

Varkausvakuutus sisältyy vuokrauksen hintaan, mutta huomioi, että se ei koske autossa olevaa henkilökohtaista omaisuutta. Lesboksen saarella ei kuitenkaan ole rikollisuutta käytännössä lainkaan.

Voit vuokrata auton soittamalla palvelupuhelimeemme tai laittamalla meille viestiä. Annamme myös mielellämme vinkkejä ajoreiteistä saarella.

Vuokrasopimus
Avis-autovuokraukseen kuuluvat:
• rajattomat ajokilometrit
• arvonlisävero (13 %)
• 24 tunnin vuokrauspäivät

Vahinkovakuutus (CDW ja SCDW) kattaa:
• oman vuokra-autosi vahingot
• onnettomuuden toisen osapuolen auton vahingot
• toisessa autossa olleet matkustajat
• omavastuun

Liikkuminen Lesboksella

Lesboksella on paljon tekemistä ja nähtävää. Saarella liikkuminen on helppoa, ja voit valita juuri sinulle sopivan matkustustavan. Molivoksen, Petran ja Anaxoksen kohteiden välillä liikennöi katujuna.

Taksi

Pääkaupunki Mytilinissä ja lentokentällä on paljon takseja. Pienemmissä paikoissa takseja on saatavilla päiväsaikaan. Varmista, että taksamittari on päällä matkaan lähdettäessä. Jos mittaria ei ole, hinnasta kannattaa sopia kuljettajan kanssa etukäteen. Takseissa käy vain käteinen, ja matkatavaroista veloitetaan usein lisämaksu.

Paikallisbussit

Saaren bussiliikenteen kattavuus vaihtelee sesongin mukaan. Keskikesällä kaupunkien ja kylien välillä liikennöi rajoitusti bussilinjoja, joista useimpien pääteasema on Mytilinissä. Keskikesällä myös Molivoksen, Eftaloun, Petran ja Anaxoksen kylien välillä kulkee busseja.

Bussipysäkit:
Eftalou: kuumien lähteiden luona
Molivos: koulun ja taksiaseman luona
Petra: rantakadulla
Anaxos: postin luona, Billys Rentalin lähellä
Plomari: keskustassa
Agios Isidoros: päätiellä kirkon lähellä

Jos haluat nousta bussiin jossain muualla rantatiellä, hyvissä ajoin bussille viittomalla kuljettaja pysähtyy. Liput ostetaan bussista. Mukana kannattaa pitää käteistä.

Mopot

Kreikassa mopolla ajaminen on yleistä, eikä Lesbos ole tästä poikkeus. Mopot soveltuvat hyvin lyhyiden matkojen taittamiseen, mutta pidemmille matkoille suosittelemme autoa. Voit varata mopon meidän kauttamme, jolloin voimme ohjata sinut sellaiselle vuokraamolle, jossa vakuutukset ja kypärä kuuluvat hintaan. Vaikka kreikkalaiset eivät aina käytäkään kypärää, kypärättä ajaminen on Kreikassa laitonta.

Lento- ja lauttayhteydet

Lesbokselta lähtee lentoja päivittäin Ateenaan ja Thessalonikiin sekä useita kertoja viikossa Rhodokselle ja muille Kreikan saarille. Mytilinistä lähtee lauttoja monille muille saarille sekä keskikesällä pääsee Petrasta myös Turkin puolelle. Lento- ja lauttalippuja voit varata ja ostaa COM Travel -agenttimme kautta.
Kohdefakta

Palvelumme

Touko-syyskuussa tavoitat oppaamme mihin aikaan vuorokaudesta tahansa soittamalla palvelupuhelimeemme. Voit myös lähettää oppaille tekstiviestejä tai sähköpostia halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai jos vaikka haluat saada hyviä lomavinkkejä. Mikäli emme pysty ratkaisemaan asiaa puhelimitse tai sähköpostilla, tulemme tapaamaan sinua omaan hotelliisi tai sen lähellä olevaan toiseen hotelliin. Matkustaessasi tilauslennolla oppaamme ovat sinua vastassa lentokentällä ja ohjaavat sinut oikeaan bussiin, mikäli olet varannut lentokenttäkuljetukset.

Lue lisää Tjäreborgin palvelusta kohteessa, kun matkustat tilauslennolla.

ECPAT

Olemme jo useita vuosia olleet aktiivisesti yhteistyössä kansainvälisen Ecpat-järjestön kanssa, joka pyrkii monin eri tavoin parantamaan lasten elinolosuhteita erityisesti kehitysmaissa ja estämään lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä.

Passi ja viisumi

Matkalla sinulla tulee aina olla mukana matkustusasiakirja (passi tai Schengen-maissa myös poliisin myöntämä valokuvallinen henkilökortti), joka on voimassa oleva ja moitteettomassa kunnossa. Suosittelemme, että passi on voimassa Eurooppaan ja lähialueille suuntautuvilla matkoilla vähintään 3 kk ja Euroopan ulkopuolelle suuntautuvilla matkoilla vähintään 6 kk matkan jälkeen.
Huom! Albaniassa passin tulee olla vähintään voimassa 6 kk matkan jälkeen
....

Mikäli et ole Suomen kansalainen, tarkista mahdollinen viisumitarpeesi lähetystöstä/konsulaatista.


HUOM! KORFUN KAUTTA ALBANIAAN MATKUSTAVAT
Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen. Suomen kansalaisilta ei vaadita Albaniaan viisumia. Kaikkien matkustajien passitiedot tulee ilmoittaa Tjäreborgille ennen matkaa.

Albanian viranomaiset vaativat virallisia asiakirjoja alaikäisten lasten kanssa matkustavilta, jos lapsi matkustaa vanhempien kanssa, joilla on eri sukunimi ja lapsella on vain toisen vanhemman sukunimi, tai jos lapsi matkustaa vain toisen vanhemman kanssa, tai jos lapsi matkustaa isovanhempien, sukulaisten tai ystävien kanssa. Englanninkielisessä asiakirjassa tulee olla maistraatin julkisen notaarin leima. Asiakirjojen vahvistusta varten tulee ottaa yhteyttä lähimpään maistraattiin.

Albanian kunniakonsuli Helsingissä:
Albanian Honorary Consulate General in Helsinki, Finland
(+358) 50 548 2854

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, you need to check your possible visa requirement from the Consulate of Greece and Albania. Please also note the possible need for a transit visa.

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan. Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat: www.thl.fi (Rokottaminen > Matkailijan terveysopas) tai Terveys ja turvallisuus -sivulta.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Majoitusvero Kreikassa

Kreikan viranomaiset perivät veron hotelliyöpymisistä. Veron suuruus vaihtelee paikallisen hotelliluokituksen ja matkan pituuden mukaan ja vero maksetaan suoraan hotellille sisäänkirjautumisen yhteydessä joko käteisellä tai kortilla. Huomioithan, että Tjäreborgin hotelliluokitus saattaa poiketa virallisesta luokituksesta, jonka mukaan vero määräytyy.

Hotelli/huoneistohotelli, jonka virallinen luokitus on:

1-2 tähteä: 0,50 euroa/huone tai huoneisto/yö
3 tähteä: 1,50 euroa/huone tai huoneisto/yö
4 tähteä: 3,00 euroa/huone tai huoneisto/yö
5 tähteä: 4,00 euroa/huone tai huoneisto/yö

Valuutta ja maksaminen

Euro (EUR). Korttimaksaminen onnistuu vain rajoitetusti. Pankkiautomaatti sijaitsee pääkaudulla. Molivoksessa on pankki.

Aikaero

Sama aika kuin Suomessa

Sähkö

220 V.

Kieli

Kreikassa: Kreikka
Albaniassa: Albania

Muuta

Pidätämme oikeuden muutoksiin. Huomioithan, että Lesboksen lentokentällä noudatetaan erityisen tarkasti matkatavaroiden painorajoituksia. Kaikki matkatavarat punnitaan, myös käsimatkatavarat. Matkatavarat, käsimatkatavarat mukaan lukien, saavat painaa enintään 20 kg henkilöä kohden. Mahdolliset lisäpainomaksut maksetaan suoraan lentokentällä. Lisäpainomaksu on noin 5–6 euroa/kilo.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Tee matkahaku