Matkat – Eftalou

Eftaloussa sinua odottavat kuumat lähteet ja upeat uimapoukamat sekä rauhallinen tunnelma niin rannoilla kuin paikallisissa tavernoissakin.

Eftaloun pieni lomakohde sijaitsee Molivoksen lähellä. Kohteessa ei ole juuri paikallisia asukkaita, vaan alueella on enimmäkseen hotelleja, joita on sijoitettu sinne tänne kauniin luonnon keskelle. Eftalou tunnetaan parhaiten kuumista lähteistään, joiden vesi on peräisin vuorilta. Vettä kerätään altaisiin, joissa voi kylpeä noin 45-asteisessa haaleassa vedessä. Kylpeminen on hyväksi sekä mielelle että ruumiille, ja lähteillä käy päivittäin myös paikallisia. Eftaloussa tunnelma on rauhallinen ja letkeä, olitpa sitten rannalla tai jossakin paikallisista tavernoista. Jos kuitenkin kaipaat välillä hieman eloisampaa menoa, voit helposti matkustaa Molivoseen.

Upeat rannat ja edulliset hinnat

Vaikka Lesbokselta ei hyviä uimarantoja ja mukavia hotelleja puutu, se ei silti ole pelkkä tyypillinen turistikohde. Oliivinviljelyllä ja kalastuksella on täällä pitkät perinteet, ja pikkukylissä eletään idyllistä arkielämää, johon pääset myös itse osallistumaan, kun istuudut vaikkapa nauttimaan ouzoa torille paikallisten kanssa. Lisäksi vähäisen turistimäärän ansiosta hintataso on pysynyt hyvin edullisena. Lesboksella voit siis nauttia runsaita aterioita ilman että matkabudjettisi kärsii liikaa.

Eftaloun lapsiystävällinen hotelli

Jos matkustat Eftalouhun lasten kanssa, suosittelemme Panselinos -hotelliamme, jossa on huoneistoja jopa viidelle hengelle ja ranta vain lyhyen kävelymatkan päässä. Täällä asut mukavasti rauhallisessa ympäristössä oliivilehtojen ja niittyjen keskellä. Jos kaipaat vilkkaampaa menoa, voit aina lähteä hotellin omalla bussikyydillä Molivoseen.

Oliiviöljy

Yksikään toinen Kreikan saari ei voi ylpeillä Lesbosta suuremmalla oliivintuotannolla. Kumpuilevia hopeanharmaita oliivilehtoja on kaikkialla, ja oliiviöljy muodostaa saaren ruokakulttuurin perustan. Lesboksen-matkan kruunaa tuliaisiksi ostettu pullo oliiviöljyä, joka paikallisten itsensä mukaan on tietenkin maailman parasta.

Petra ja Anaxos

Lähistöllä sijaitseva Pertan kylä on tunnettu kauniista rannastaan ja Marian kirkosta, joka sijaitsee korkealla kalliolla keskellä kylää. Rantakatu ja keskustan kauniit kadut ovat täynnä vilkasta elämää. Iltaisin tavernat siirtävät pöydät ja tuolit ulos, joten voit nauttia paikallisen keittiön herkuista tähtitaivaan alla. Puolen tunnin kävelymatkan päässä rannikkoa pitkin etelään sijaitsee Anaxosen rauhallinen lomakylä, jonka ranta on ehdottomasti yksi saaren parhaista.

Hyvä tietää
 • Edullisia hotelleja
 • Perhehotelleja
 • Kristallinkirkas meri
 • Rauhallinen lomakohde
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Eftalou

Ruoka & juoma
5,0
Nähtävyydet
4,5
Ostokset
4,0
Sää
 • tammikuu
13°7°
4
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
14°8°
5
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
15°9°
6
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
19°11°
7
Aurinkotuntia/pv
15°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
24°15°
9
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
29°19°
11
Aurinkotuntia/pv
20°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
32°22°
12
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • elokuu
32°22°
11
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
27°19°
9
Aurinkotuntia/pv
20°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
23°15°
7
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
18°11°
5
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
21
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
14°9°
4
Aurinkotuntia/pv
15°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
Rannat
Eftaloussa on kapea pikkukiviranta, jonka vesi on kristallinkirkasta. Rannalla sijaitsevat myös kuuluisat kuumat lähteet, joiden vesi on peräisin vuorilta. Noin 45-asteista haaleaa vettä kerätään altaisiin, joissa kylpeminen on hyväksi sekä mielelle että ruumiille. Lähteillä käy päivittäin myös paikallisia kreikkalaisia. Mineraalivedessä kylpemistä suositellaan erityisesti reumatismista, niveltulehduksista sekä munuais- ja iho-ongelmista kärsiville. Lesboksella on lisäksi yli 40 muuta rantaa, joten se on oikea paratiisi rantaelämästä pitäville. Monien rantakahviloiden aurinkotuoleja saa käyttää ilmaiseksi, kun ostaa jotain kahvilasta.

Tsonia – hyvä snorklauspaikka

Tsonian ranta sijaitsee hieman syrjässä itärannikolla, lähellä Skala Sikamineasta. Ranta on tunnettu erityisesti punaisesta hiekastaan ja hyvistä snorklausmahdollisuuksistaan. Loppumatkasta rannalle kulkeva soratie on hieman huonokuntoinen.

Molivos – kirkasta vettä

Molivoksen ranta sijaitsee The Olive Press -hotellin edustalla. Kirkasvetinen ranta on aluksi kivinen, mutta muutaman metrin syvyydessä pohja muuttuu hiekkaiseksi. Rannalla on maksullisia aurinkotuoleja ja vesiurheilulajeja.

Skala Kalloni – lämmin uimavesi

Skala Kallonin rannalla on saaren lämpimin uimavesi. Pitkältä rannalta avautuu kaunis näkymä Kalloninlahdelle. Rannalla on useita tavernoja.

Gavanthas – lapsiystävällinen ranta

Jos etsit lapsille sopivaa rantaa, suosittelemme Gavanthasta. Ranta on pitkä, hieno ja matala, siellä on leikkipaikka sekä yleensä paljon tilaa.

Anaxos – paras ranta

Anaxoksessa on monien mielestä alueen paras ranta. Rannalla on paljon tavernoja ja ravintoloita, joiden aurinkotuoleja saa käyttää, kun ostaa jotakin.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 3 t 30 min

Näin matkustat tänne

Eftalouhun voit matkustaa Tjäreborgin tilauslennolla Helsingistä kesäkaudella (toukokuu-syyskuu). Lento laskeutuu Mytilinin lentokentälle, Lesboksen saarelle.
Lesbokselle voit matkustaa Tjäreborgin tilauslennolla Helsingistä kesäkaudella (toukokuu-syyskuu).
Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset helposti ja varmasti perille Eftaloun hotelliisi. Lentokenttäkuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta voit ostaa ne lisämaksusta ennen matkaa. Ajoaika bussilla Mytilinin lentokentältä hotelliisi kestää noin 2 tuntia – 2 tuntia ja 15 minuuttia (n. 73 km) sen mukaan, kuinka paljon muuta liikennettä ja kuinka monta hotellipysähdystä matkan varrella on. Eftalouhun mentäessä lentokenttäbussi ajaa aina Molivoksen ja Skala Kalloniksen kautta. Lentokenttäbussin tarkka ajoreitti määräytyy paikallisten olosuhteiden mukaan, ja reitti päätetään paikan päällä. Lisätiedot saat saavuttuasi perille.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Eftaloussa on muutama paikallinen taverna, joissa tarjoillaan perinteistä kreikkalaista ruokaa, kuten souvlakia ja keftedesiä, mutta myös monia kala- ja äyriäisruokia. Jos kaipaat laajempaa ravintolavalikoimaa, suosittelemme vierailemaan Molivoksessa tai Petrassa.

Ruoka ja juoma Lesboksella

Hyvät makuelämykset ovat tärkeä osa lomaa. Lesboksella sinulla onkin erinomainen mahdollisuus tutustua aitoon kreikkalaiseen ruokakulttuuriin. Saarelta saa monenlaisia paikallisia tuotteita, kuten sardiineja, hedelmiä ja vihanneksia – sekä tietenkin herkullisia oliiveja.

Lesboksella ulkona syöminen on edelleen suhteellisen edullista, ja paikalliset viettävät mielellään aikaa lähitavernassa ystävien kanssa. Monet ravintolat saattavat olla melko tyhjiä meidän päivällisaikaamme, mikä johtuu siitä, että Kreikassa päivällistä on tapana syödä myöhemmin
.... Jos siis haluat kokea aidon kreikkalaisen ravintolaelämyksen kreikkalaisten seurassa, ravintolaan kannattaa lähteä vasta myöhemmin illalla.

Koska monissa tavernoissa ruokalista ei usein pidä aivan paikkaansa, voit mennä itse keittiöön katsomaan vaihtoehtoja ja valitsemaan, mitä haluat syödä. Tarjoiltavat ruokalajit riippuvat siitä, mitä raaka-aineita kulloinkin on saatavilla ja kuka on keittiövuorossa. Kala on kalliimpaa kuin liha, ja usein sekä kala- että liharuuat on hinnoiteltu kilohinnoilla. Monissa paikallisissa ravintoloissa myös viini on hinnoiteltu painon mukaan. Ravintolalaskuun lisätään usein ns. kattausmaksu. Jos olet tyytyväinen ruokaan ja palveluun, tavanomainen juomarahan määrä on 10 prosenttia.

Kukapa ei olisi talven pimeyden keskellä haaveillut olevansa Välimerellä nauttimassa ulkoterassilla hyvää juotavaa ja vaikkapa choriatikia? Choriatiki on juuri sitä, mitä meillä kutsutaan kreikkalaiseksi salaatiksi, eli auringossa kypsyneitä tomaatteja, kurkkua, fetajuustoa sekä punasipulia oliiviöljyllä ja etikalla maustettuna. Kreikkalainen keittiö on täynnä maistuvia erikoisuuksia – kuinka montaa ehdit lomasi aikana maistaa?
Mezejä eli alkuruokia
Tsatsiki: Jogurttikastike, johon tulee valkosipulia ja raastettua kurkkua
Fava: Herneistä ja sipulista valmistettua tahnaa
Tiropides: Friteerattuja juustopiiraita
Briam: Vihanneksia tomaattikastikkeessa
Imam Baildi: Täytettyä munakoisoa riisin tai juuston kera
Spanakopita: Pinaatti-yrtti-fetapiiras
Patatokeftedes: Friteerattuja ja maustettuja perunapalloja
Saganaki: Friteerattua juustoa
Kalamari: Grillattua tai friteerattua mustekalaa
Oktapodi: Marinoitua, grillattua mustekalaa, tarjoillaan usein viinikastikkeen kera
Dolmades: Viininlehtikääryleet, joissa on täytteenä riisiä tai lihaa
Skordalia: Perunasta ja valkosipulista valmistettu muhennos, tarjoillaan kylmänä
Taramosalata: Suolattua karpinmätiä ja perunaa

Pääruokia
Exohiko: Sianlihavartaita tomaatti-, valkosipuli- ja yrttitäytteellä
Kontosouvli: Sianlihavartaita sipulin ja tomaatin kera
Tigania: Paistettua sianlihaa tai kanaa tuoreen pippurin, mausteiden ja sipulin kera
Giouvetsi: Naudanlihaa ja pastaa tomaattikastikkeessa
Kokinisto: Naudanlihaa tomaattikastikkeessa, tarjoillaan riisin, ranskalaisten tai pastan kanssa
Keftedes: Lihapullia, tarjoillaan usein perunoiden tai ranskalaisten kanssa
Stifado: Liha-sipuli-tomaattipata
Pastitsio: Kreikkalainen makaronilaatikko

Jälkiruokia
Tiganites: Pannukakku, jota nautitaan joko hunajan ja pähkinöiden tai viikunasiirapin kera
Halva: Mannasuurimoista valmistettu kakku, johon tulee mausteita, kanelia, pähkinöitä ja hunajaa
Karidopita: Saksanpähkinäkakku siirapilla
Kandaifi: Ohuista voitaikinasuikaleista tehty leivos saksanpähkinöiden, mausteiden ja siirapin kera
Baklava: Voitaikinaleivonnainen, johon tulee manteleita ja pähkinöitä

Saaren erikoisuuksia
Sougania: Riisillä, jauhelihalla ja mausteilla täytettyjä sipuleita
Kolokitholailouda: Riisillä ja yrteillä tai fetajuustolla täytettyjä kesäkurpitsankukkia
Kremithoutiganites: Friteerattu sipulipiiras tuoreilla vihreillä yrteillä
Arnakigimasto: Riisillä, rusinoilla ja mausteilla täytettyä lammasta
Kiskiek: Lammasta jogurtin, vehnän ja sipulin kera
Platsenta: Voitaikinasta valmistettu saksanpähkinäpiirakka

Juomat

Olut
Olut on kreikaksi bira, ja erilaisia olutmerkkejä on saatavilla paljon. Kreikkalaisia merkkejä ovat Mythos, Alfa ja Fix.

Viini
Viini on kreikaksi krasi, ja aspro tarkoittaa valkoviiniä ja kokkino punaviiniä. Tunnetuin kreikkalainen valkoviini on retsina, jossa on hieman pihkainen maku.

Ouzo
Kreikan kansallisjuoma ouzoa täytyy tietenkin maistaa loman aikana. Lesboksella tuotetaan omaa ouzoa, jonka sanotaan olevan Kreikan parasta. Monissa ravintoloissa tarjoillaan pieni lasillinen ouzoa hyvän aterian päätteeksi tai meze-alkupalojen kyytipoikana.

Kahvi
Kreikkalainen kahvi tilataan sokerimäärän mukaan: sketo – ilman sokeria, metrio – vähän sokeria ja gliko – paljon sokeria. Jos haluat kahviin maitoa, tilaa me ghala. Sama koskee jääkahvia ja frappea.
Jos kaipaat lomallasi yöelämää, suosittelemme lähtemään Molivokseen, jossa on muutamia baareja, kahviloita, yksinkertaisia klubeja ja yökerhoja. Molivoksessa myös näytetään korkeasesongin aikaan tunnettuja elokuvia ulkoilmateatterissa.
Ostokset
Lähimmät ostospaikat ovat Molivoksessa ja Petrassa. Jos kaipaat vielä suurempaa valikoimaa, suosittelemme käymään Kallonissa tai pääkaupunki Mytilinissä.

Molivos

Molivoksessa useimmat kaupat sijaitsevat Agoran markkinakaduilla tai niiden ympäristössä, pääkadun yläpuolella lähempänä linnoitusta. Mukulakivikaduilla vallitsee ilta-aikaan erityinen tunnelma.

Mytilini

Parhaat ostosmahdollisuudet löydät tietenkin saaren pääkaupungista, Mytilinistä. Satamakadun takana sijaitsevilta markkinakaduilta voi ostaa lähes mitä tahansa. Mytilinissä on myös kansainvälisten ketjujen kauppoja, jotka sijaitsevat sataman ja Agios Theraponin kirkon lähellä, Hermou-kävelykadulla.

Petra

Petrassa kaupat ovat keskittyneet torin ympäristöön. Monet kaupat sijaitsevat rantakadulla, mutta myös muilla kaduilla on pienempiä kauppoja.

Ostosmahdollisuudet Lesboksella

Jos haluat hankkia tuliaisia läheisillesi tai matkamuistoja itsellesi, Lesboksella teet varmasti hienoja löytöjä. Paikalliset tuotteet ovat hyviä ostoksia, ja ne ovat myös huomattavasti halvempia kuin tuontitavara. Saarella tuotetaan oliiviöljyä, oliivisaippuaa, ouzoa, luomuviinejä, hunajaa, keramiikkaa, mausteita, taidetta, käsitöitä ja nahkatuotteita. Myynnissä on myös monenlaisia juustoja, kuten oliiviöljyyn säilöttyä juustoa, jonka sanotaan muutaman vuoden säilönnän jälkeen vetävän vertoja parmesaanille. Tuoreita hedelmiä ja leipää saa useimmista ruokakaupoista. Leipomoita on Molivoksessa, Petrassa ja Anaxoksessa. Käytössä on suurimmaksi osaksi vakiohinnat.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Erilaisia vesiurheilulajeja, kuten purjelautailua, vesihiihtoa ja parasailingiä, voi kokeilla Molivoksen rannalla.

Kalloni

Kallonissa voit vierailla Limonoksen luostarissa ja ihailla Kalloninlahdelle avautuvaa upeaa näkymää. Kylässä järjestetään myös joka vuosi elokuun ensimmäisellä viikolla sardiinifestivaalit, koska Kallonin sardiinien sanotaan olevan parhaimpia maailmassa. Festivaaliviikolla sardiineja tarjoillaan ouzon kera ilmaiseksi ohikulkijoille, ja lisäksi kylässä on juhlan aikaan monenlaisia perinteisen kreikkalaisen tanssin ja musiikin esityksiä.

Plomari

Plomari on saaren toiseksi suurin kaupunki, joten ostosvalikoima on sen mukainen. Kaupunkia hallitsee kaunis rantaviiva ja upea ranta, ja suurin osa kaupoista on keskittynyt juuri rannan sekä torin läheisyyteen. Hieman ylempänä vuorenrinteellä on myös paljon viihtyisiä ravintoloita ja kivoja kauppoja. Plomaria kutsutaan ouzon kotikaupungiksi, joten paikallista ouzoa kannattaa ehdottomasti maistaa täällä ollessasi. Kaupungissa sijaitsee Barbayannin tislaamo, jossa voi tutustua ouzon valmistusprosessiin ja maistella sitä.

Tutustu Lesbokseen

Lesboksella pääsee helpoiten liikkumaan paikasta toiseen vuokraamalla auton tai mopon. Näin pääset helposti vierailemaan kylissä ja vaikkapa museoissa.

Molivos

Eftaloun lähellä sijaitseva Molivoksen pieni kalastajakylä on todennäköisesti saaren kuvatuin paikka. Kylä muodostuu kapeista mukulakivikaduista ja perinteisistä, matalista kivitaloista. Talot seisovat riveissä kuin helminauhassa jyrkällä rinteellä, joka johtaa 1300-luvulta peräisin olevalle genovalaiselle linnoitukselle. Ylhäältä avautuu lumoava näköala Molivoksen ja rannikon ylle. Pimeyden laskeutuessa linnoitus valaistaan, mikä saa aikaan kiehtovan tunnelman. Kylän pieniltä markkinakaduilta löydät kaikkea mahdollista paikallisesta oliiviöljystä kreikkalaistaitelijoiden valmistamiin koruihin. Kesällä järjestetään monenlaisia kulttuuritapahtumia, ja on unohtumaton elämys kuunnella linnoituksessa konserttia auringon laskiessa. Hyvästä sijainnista ja tunnelmasta huolimatta Molivoksessa ei ole tungosta, mikä tekee siitä entistä viehättävämmän.

Anaxos

Petran länsipuolella sijaitsevassa Anaxoksessa on yksi saaren parhaista rannoista. Täällä voit hyvällä omallatunnolla makoilla aurinkotuolissa vaikka koko päivän.

Petra

Petran rauhallinen lomakohde tunnetaan parhaiten hienosta hiekkarannastaan, mutta siellä on myös paljon muuta tekemistä.
Eloisalla rantakadulla voit vaikkapa istahtaa johonkin nauttimaan kylmää juotavaa ja seurata elämänmenoa. Suurin osa tavernoista ja ravintoloista sijaitsee juuri rantakadun varrella, mutta hyviä ruokapaikkoja ja kauppoja on myös monilla pikkukaduilla. Jos sinulla riittää energiaa, voit myös nousta 114 askelman portaat ylös Mariankirkolle, jolta avautuu kaunis näköala ympäristöön
....
Mariankirkko on rakennettu kalliolle, joka on vulkaanista alkuperää. Petra tarkoittaakin kalliota, eli kylä on nimetty kallion mukaan, joka toimii sen symbolina. Sille, miksi kirkko on rakennettu juuri kallion päälle, on myös selitys: Tarinan mukaan eräs merimies kadotti Neitsyt Mariaa esittävän ikoninsa merellä, ja etsiessään ikonia hän näki vihreän valon hohtavan kallion laella. Tutkiessaan ilmiötä tarkemmin hän löysi ikoninsa vihreän valon ympäröimänä ja piti sitä merkkinä siitä, että paikalle täytyi rakentaa kirkko.

Lintujen tarkkailu

Lesbos on suosittu paikka lintujen tarkkailuun. Joka vuosi linnut pysähtyvät saarelle lepäämään pitkillä muuttomatkoillaan pohjoisesta kohti Afrikkaa. Samoin saapuvat myös lintubongarit kameroineen vesistöjen ja suolakenttien tuntumaan nähdäkseen harvinaisia lintulajeja.

Vaeltaminen

Lesboksen saari soveltuu hyvin vaeltamiseen. Ympäri saarta on lukuisia vaellusreittejä, jotka kulkevat upeiden maisemien ja luonnon läpi.

Paikallisia juhlapäiviä

Joka vuosi 15. elokuuta vietetään yhtä Kreikan suurimmista juhlista, Marianpäivää, jolloin Neitsyt Marian kuolinpäivän muistoa juhlitaan niin kylissä kuin kaupungeissakin. Kreikkalaisilla on juhlan aikaan useita päiviä vapaata, ja monet matkustavat myös Lesbokselle maan muista osista.

Parhaiden sardiinien sanotaan tulevan Kalloninlahdelta. Siksi elokuun alussa Skala Kallonissa järjestetään sardiinifestivaalit, joilla on kaikille tarjolla ilmaisia sardiineja ja ouzoa.

Joka syyskuu Skala Eressoksessa järjestetään kaksi viikkoa kestävä naisten festivaali, jonka aikana kylä täyttyy monenlaisista tapahtumista, kuten konserteista, veneretkistä, ulkoilmaelokuvista, työpajoista ja tanssijuhlista.
Lesboksella on paljon tekemistä ja nähtävää, kuten museoita, kirkkoja ja muita nähtävyyksiä.

Taxiarchiksen luostari

Mantamadoksen kylässä sijaitsevassa Taxiarchiksen luostarissa on arkkienkeli Mikaelia esittävä ikoni. Ikonin teki eräs munkki, joka pelastui kuin ihmeen kaupalla merirosvojen hyökkäyksestä. Legendan mukaan laittamalla kolikon ikonin otsaan saa toiveensa toteutumaan.

Panagia Vrefokratousan kirkko

Tarinan mukaan evankelista Luukas maalasi Panagia Vrefokratousan kirkon paikalla ikonin Neitsyt Mariasta, ja kirkko rakennettiin ikonin suojaksi 1100-luvulla. Kahden viikon aikana ennen 15. elokuuta vietettävää Marianpäivää paikalle saapuu pyhiinvaeltajia kunnioittamaan Neitsyt Mariaa. Kreikkalais-ortodoksisessa uskossa kaksi pyhiinvaellusmatkaa Agiassokseen ovat samanarvoisia kuin yksi matka Jerusalemiin.

Vanha Lesvos-talo

Lesvos-talo on museo, jonka perusti Marika Vlachou Molinou, Lesboksen naistenyhdistyksen puheenjohtaja. Talo on peräisin viime vuosisadan vaihteesta ja sisältää kuvia, taidetta ja sisustusta tuolta ajalta.

Mytilinin linnoitus

Mytilinin antiikinaikainen linnoitus on yksi Euroopan suurimmista. Keisari Justinianuksen uskotaan rakennuttaneen linnoituksen roomalaisten raunioiden päälle, jonka jälkeen monet hallitsijat ja kulttuurit ovat tehneet siihen omia muutoksiaan ja lisäyksiään. Nykyään linnoitus on huonossa kunnossa, mutta sen ympärillä kävellessä saa kuitenkin käsityksen siitä, kuinka vaikuttava se on aikoinaan ollut.

Theriaden kirjasto

Theriaden kirjasto on ainutlaatuinen museo, jossa on esillä 29 hyvin epätavallista kirjaa. Kirjojen kuvat ovat aikamme tunnetuimpien taiteilijoiden, kuten Giacomettin, Chagallin, Picasson ja Matissen tekemiä.

Theopilos-museo

Theophilos Hatzimihail oli rakastettu taiteilija, joka eli köyhyydessä ja maalasi elääkseen kahviloiden seiniin maalauksia, jotka kuvaavat 1900-luvun alun arkielämää. Maalauksista näkee esimerkiksi, miten tuohon aikaan leivottiin leipää, kalastettiin sekä tanssittiin ja juhlittiin. Theophilokselle omistetussa museossa on esillä 86 hänen tunnettua teostaan.

Mytilinin antiikinaikainen teatteri

Mytilinissä on hellenistiseltä aikakaudelta peräisin olevan roomalaisen teatterin rauniot. Teatteriin on aikoinaan mahtunut jopa 15 000 katsojaa. Kun roomalainen sotapäällikkö Pompeius vieraili Lesboksella, hän oli niin vaikuttunut teatterista, että rakennutti samanlaisen Roomaan. Yhä nykyäänkin paikalla voi saada käsityksen teatterin erinomaisesta akustiikasta.

Gattelusin linnoitus Molivoksessa

Molivoksen yllä kohoaa vaikuttava, 1300-luvulta peräisin oleva linnoitus. Linnoitukselle pääsee joko keskustasta lähteviä mukulakivikatuja tai kylän takana kulkevaa vilkasliikenteistä tietä pitkin. Ylhäältä on upeat näköalat kylään ja sen ympäristöön.

Agios Theraponin kirkko

Mytilinin sataman lähellä sijaitseva Agios Theraponin kirkko on yksi saaren tunnetuimmista ja suurimmista kirkoista. Legendan mukaan kirkko on rakennettu antiikinaikaisen Apollonin temppelin raunioiden päälle. Kirkossa on kaksi suurta bysanttilaista ikonia, kultaesineitä ja vaikuttavia puuveistoksia. Alueella on myös paljon muita vierailun arvoisia kirkkoja.

Puku- ja kirjailumuseo

Museo vaatetuksesta ja historiasta kiinnostuneille. Esillä on sekä miesten että naisten vaatteita saaren eri aikakausilta.

Gergios Iakovidis Digital Art Museum

Digitaalisen taiteen museo hyödyntää uutta teknologiaa tunnetun kreikkalaisen taiteilijan Gergios Iakovidiksen maalausten värien esiin tuomiseksi. Teknologian ansiosta teosten värit tulevat esiin tavalla, jolla taiteilija on ne itse nähnyt, vaikka alkuperäisteosten värit ovat nyt jo tummuneet.

Arkeologinen museo

Arkeologisessa museossa voit nähdä muun muassa kolmannelta vuosisadalta peräisin olevia mosaiikkeja, joita on löydetty kuuluisasta mainadien talosta. Mainadit olivat viinijumala Dionysoksen naispuolisia seuraajia. Lisäksi museossa on saaren eri osista löytyneitä saviesineitä klassiselta ja hellenistiseltä kaudelta.
Kulkuyhteydet
Mainio tapa tutustua Lesboksen saareen on kiinnittää turvavyö ja lähteä matkaan vuokra-autolla!
Lesbos on täynnä valokuvauksellisia maisemia, pitkiä, rauhallisia rantoja ja idyllisiä kyliä. Monille alueille pääsee vain autolla. Koska Lesbos on melko pieni saari, voit nähdä siitä autolla ajaessasi suurimman osan lomasi aikana. Suosittelemme auton vuokraamista vähintään kahdeksi päiväksi, jotta ehdit nähdä ainakin saaren kaakkoisosan suurimmat nähtävyydet, kuten museot ja galleriat. Toisena päivänä ehdit vielä tutkimaan länsirannikon rantoja ja tavernoja.

Hyvän kartan avulla sinun on helppo löytää omat suosikkipaikkasi saarelta. Useimmat tiet ovat hyväkuntoisia, mutta ne voivat olla melko kapeita, ja ajotahti on täällä nopeampi. Turvavyön käyttö on pakollista ja puhelimeen puhuminen ajaessa kiellettyä. Noudata nopeusrajoituksia ja liikennesääntöjä.

Avis

Lesboksella toimii useita autovuokraamoja, joiden laatu ja hinnat vaihtelevat. Me suosittelemme Avis-autovuokraamoa, jonka kanssa teemme yhteistyötä. Voit varata Avis-auton meidän kauttamme, jolloin saat hyvän ajoneuvon edullisesti. Hinta sisältää pakolliset vakuutukset ja rajattomat ajokilometrit.

Avisin valikoimassa on monenlaisia autoja eri koko- ja hintaluokissa. Lomailetpa missä Lesboksen kohteessa tahansa, auto toimitetaan valmiiksi hotellillesi
.... Saat palvelua vuorokauden ympäri, eikä peruutusmaksuja ole. Jos haluat jättää auton lentokentälle, joudut maksamaan lisämaksun.

Varkausvakuutus sisältyy vuokrauksen hintaan, mutta huomioi, että se ei koske autossa olevaa henkilökohtaista omaisuutta. Lesboksen saarella ei kuitenkaan ole rikollisuutta käytännössä lainkaan.

Voit vuokrata auton soittamalla palvelupuhelimeemme tai laittamalla meille viestiä. Annamme myös mielellämme vinkkejä ajoreiteistä saarella.

Vuokrasopimus
Avis-autovuokraukseen kuuluvat:
• rajattomat ajokilometrit
• arvonlisävero (13 %)
• 24 tunnin vuokrauspäivät

Vahinkovakuutus (CDW ja SCDW) kattaa:
• oman vuokra-autosi vahingot
• onnettomuuden toisen osapuolen auton vahingot
• toisessa autossa olleet matkustajat
• omavastuun

Liikkuminen Lesboksella

Lesboksella on paljon tekemistä ja nähtävää. Saarella liikkuminen on helppoa, ja voit valita juuri sinulle sopivan matkustustavan. Molivoksen, Petran ja Anaxoksen kohteiden välillä liikennöi katujuna.

Taksi

Pääkaupunki Mytilinissä ja lentokentällä on paljon takseja. Pienemmissä paikoissa takseja on saatavilla päiväsaikaan. Varmista, että taksamittari on päällä matkaan lähdettäessä. Jos mittaria ei ole, hinnasta kannattaa sopia kuljettajan kanssa etukäteen. Takseissa käy vain käteinen, ja matkatavaroista veloitetaan usein lisämaksu.

Paikallisbussit

Saaren bussiliikenteen kattavuus vaihtelee sesongin mukaan. Keskikesällä kaupunkien ja kylien välillä liikennöi rajoitusti bussilinjoja, joista useimpien pääteasema on Mytilinissä. Keskikesällä myös Molivoksen, Eftaloun, Petran ja Anaxoksen kylien välillä kulkee busseja.

Bussipysäkit:
Eftalou: kuumien lähteiden luona
Molivos: koulun ja taksiaseman luona
Petra: rantakadulla
Anaxos: postin luona, Billys Rentalin lähellä
Plomari: keskustassa
Agios Isidoros: päätiellä kirkon lähellä

Jos haluat nousta bussiin jossain muualla rantatiellä, hyvissä ajoin bussille viittomalla kuljettaja pysähtyy. Liput ostetaan bussista. Mukana kannattaa pitää käteistä.

Mopot

Kreikassa mopolla ajaminen on yleistä, eikä Lesbos ole tästä poikkeus. Mopot soveltuvat hyvin lyhyiden matkojen taittamiseen, mutta pidemmille matkoille suosittelemme autoa. Voit varata mopon meidän kauttamme, jolloin voimme ohjata sinut sellaiselle vuokraamolle, jossa vakuutukset ja kypärä kuuluvat hintaan. Vaikka kreikkalaiset eivät aina käytäkään kypärää, kypärättä ajaminen on Kreikassa laitonta.

Lento- ja lauttayhteydet

Lesbokselta lähtee lentoja päivittäin Ateenaan ja Thessalonikiin sekä useita kertoja viikossa Rhodokselle ja muille Kreikan saarille. Mytilinistä lähtee lauttoja monille muille saarille sekä keskikesällä pääsee Petrasta myös Turkin puolelle. Lento- ja lauttalippuja voit varata ja ostaa COM Travel -agenttimme kautta.
Kohdefakta

Palvelumme

Touko-syyskuussa tavoitat oppaamme mihin aikaan vuorokaudesta tahansa soittamalla palvelupuhelimeemme. Voit myös lähettää oppaille tekstiviestejä tai sähköpostia halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai jos vaikka haluat saada hyviä lomavinkkejä. Mikäli emme pysty ratkaisemaan asiaa puhelimitse tai sähköpostilla, tulemme tapaamaan sinua omaan hotelliisi tai sen lähellä olevaan toiseen hotelliin. Matkustaessasi tilauslennolla oppaamme ovat sinua vastassa lentokentällä ja ohjaavat sinut oikeaan bussiin, mikäli olet varannut lentokenttäkuljetukset.

Lue lisää Tjäreborgin palvelusta kohteessa, kun matkustat tilauslennolla.

Kestävä matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Kestävä matkailu Tjäreborgilla. Olemme jo useita vuosia olleet aktiivisesti yhteistyössä kansainvälisen Ecpat-järjestön kanssa, joka pyrkii monin eri tavoin parantamaan lasten elinolosuhteita erityisesti kehitysmaissa ja estämään lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä.

Passi ja viisumi

Suomen kansalaisilla tulee olla Kreikkaan matkustettaessa voimassa oleva passi tai poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti. Passin/henkilökortin tulee olla voimassa matkan ajan. Viisumia ei tarvita.

Huom! Albaniassa passin tulee olla vähintään voimassa 3 kk matkan jälkeen. Suomen kansalaisilta ei vaadita Albaniaan viisumia alle 30 päivää kestäville lomamatkoille.

Mikäli et ole Suomen kansalainen, tarkista mahdollinen viisumitarpeesi/passivaatimukset Kreikan/Albanian lähetystöstä/konsulaatista
.... Sellaisia Suomen kansalaisia, jotka eivät ole alkuperältään suomalaisia, saattavat koskea muut säännöt ja sinun kannattaa tarkistaa säännöt suoraan Kreikan/Albanian lähetystöstä/konsulaatista. Kreikan suurlähetystö, Helsinki, p. +358 9 622 9790.


HUOM! KORFUN KAUTTA ALBANIAAN MATKUSTAVAT
Passin tulee olla voimassa vähintään 3 kuukautta matkan jälkeen. Suomen kansalaisilta ei vaadita Albaniaan viisumia. Kaikkien matkustajien passitiedot tulee ilmoittaa Tjäreborgille ennen matkaa.

Albanian viranomaiset vaativat virallisia asiakirjoja alaikäisten lasten kanssa matkustavilta, jos lapsi matkustaa vanhempien kanssa, joilla on eri sukunimi ja lapsella on vain toisen vanhemman sukunimi, tai jos lapsi matkustaa vain toisen vanhemman kanssa, tai jos lapsi matkustaa isovanhempien, sukulaisten tai ystävien kanssa. Englanninkielisessä asiakirjassa tulee olla maistraatin julkisen notaarin leima. Asiakirjojen vahvistusta varten tulee ottaa yhteyttä lähimpään maistraattiin.

Albanian kunniakonsuli Helsingissä:
Albanian Honorary Consulate General in Helsinki, Finland
(+358) 50 548 2854

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa/passport requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please also note the possible need for a transit visa.

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan. Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat: www.thl.fi (Rokottaminen > Matkailijan terveysopas) tai Terveys ja turvallisuus -sivulta.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Majoitusvero Kreikassa

Kreikan viranomaiset perivät veron hotelliyöpymisistä. Veron suuruus vaihtelee paikallisen hotelliluokituksen ja matkan pituuden mukaan ja vero maksetaan suoraan hotellille sisäänkirjautumisen yhteydessä joko käteisellä tai kortilla. Huomioithan, että Tjäreborgin hotelliluokitus saattaa poiketa virallisesta luokituksesta, jonka mukaan vero määräytyy.

Hotelli/huoneistohotelli, jonka virallinen luokitus on:

1-2 tähteä: 0,50 euroa/huone tai huoneisto/yö
3 tähteä: 1,50 euroa/huone tai huoneisto/yö
4 tähteä: 3,00 euroa/huone tai huoneisto/yö
5 tähteä: 4,00 euroa/huone tai huoneisto/yö

Valuutta ja maksaminen

Euro (EUR). Korttimaksaminen onnistuu vain rajoitetusti. Eftaloussa ei ole pankkiautomaatteja. Molivoksessa on useita pankkiautomaatteja, kaksi pääkadun alkupäässä, yksi ostoskadulla, yksi satamassa ja yksi kylän laitamilla. Pääkadun pankkiautomaatit sijaitsevat pankin yhteydessä.

Aikaero

Sama aika kuin Suomessa

Sähkö

220 V.

Kieli

Kreikassa: Kreikka
Albaniassa: Albania

Lisätiedot

Pidätämme oikeuden muutoksiin. Huomioithan, että Lesboksen lentokentällä noudatetaan erityisen tarkasti matkatavaroiden painorajoituksia. Kaikki matkatavarat punnitaan, myös käsimatkatavarat. Matkatavarat, käsimatkatavarat mukaan lukien, saavat painaa enintään 20 kg henkilöä kohden. Mahdolliset lisäpainomaksut maksetaan suoraan lentokentällä. Lisäpainomaksu on noin 5–6 euroa/kilo.
Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Tee matkahaku