Rantalomalle vauvan kanssa

Rantalomalle vauvan kanssa – hitti vai huti?

Uuden perheenjäsenen myötä loman suunnittelu saa uusia ulottuvuuksia. Minkäikäisen lapsen kanssa voi lentää? Voiko hotellihuoneessa lämmittää lastenruokaa? SaakoLue lisää lomakohteen kaupoista helposti vaippoja?

Piilota

On hyvin yksilöllistä eri perheissä, milloin tuntuu olevan sopiva ajankohta ensimmäiselle ulkomaanmatkalle lapsen kanssa. Toiset viihtyvät uudessa elämäntilanteessa paremmin kotiympyröissä, kun taas toiset lähtevät mieluusti esimerkiksi isovanhempien kera yhteiselle matkalle tutustumaan uuteen tulokkaaseen. Matkustaminen pikkuisen kanssa vaatii tietysti hieman enemmän suunnittelua ja varautumista kuin kotona olo. Toisaalta loma suo perheelle yhteistä aikaa, kun siivouksesta tai muista kotitöistä ei tarvitse huolehtia.

On olemassa myös erityisesti perheitä varten suunniteltuja hotelleja, joissa on huomioitu niin pienet kuin vähän isommatkin lapset. Tjäreborgin Sunwing-hotellit on viidenkymmenen vuoden aikana hiottu pienintä yksityiskohtaa myöten vastaamaan perheiden tarpeita ja toiveita niin, että lomalla voi keskittyä vain yhdessäoloon ja rentoutumiseen.

– Sunwing-hotellien palvelut lapsiperheille on suunniteltu eri ikäisiä lapsia ajatellen. Vauvan kanssa matkustaville Happy Baby -huoneistot ovat kullanarvoisia. Huoneistojen varustukseen kuuluu monenlaista, mitä alle 2-vuotiaan lapsen kanssa tarvitaan, kuten lastensänky, syöttötuoli, lastenrattaat, kylpyamme vauvalle, babysitter-tuoli, hoitopöytä ja vaipparoskis. Kaikissa huoneistoissa on jääkaappi, keittolevyt, mikrouuni ja vedenkeitin. Vaippoja, lastenruokia, kosteuspyyhkeitä ja uimavaippoja saa hotellin Mini Marketista. Useimmat Happy Baby -huoneistot sijaitsevat maatasossa, ja niissä on aidattu terassi ja aurinkovarjo. Voit mukavasti itse nauttia auringosta ja lapsi voi oleilla suojaavan aurinkovarjon alla. Lasten uima-allas Sunwing-hotelleissa on enintään 40 cm syvä, ja sen yllä on aina aurinkosuoja.

Happy Baby -huoneistot

Happy Baby -huoneistot

Lentomatka lasten leikkiä

Monet meistä jännittävät pienten lasten kanssa lentämistä, erityisesti sitä ensimmäistä lentomatkaa. Voiko lentokoneessa lämmittää vauvanruokaa? Onko vessoissa hoitopöytä? Ja entäs jos lapsi huutaa koko matkan?

Monet meistä jännittävät pienten lasten kanssa lentämistä, erityisesti sitä ensimmäistä lentomatkaa. Voiko lentokoneessa lämmittää vauvanruokaa? Onko vessoissa hoitopöytä? Ja entäs jos lapsi huutaa koko matkan?

Useimmiten huolehdimme ja jännitämme turhaan. Lomalennoilla on paljon pieniä matkustajia, ja useimmiten kaikki sujuu mainiosti, sanoo Christina Tokle, joka on työskennellyt lentoemäntänä Sunclass Airlinesilla vuodesta 1997.

Christina arvelee, että usein on jopa helpompaa matkustaa vauvan kuin vähän isompien lasten kanssa. Tämä siksi että vauvat pysyvät paikoillaan ja nukkuvat paljon. Suurin pelko useimmilla on, että lapsi itkee koko matkan.

– Ja niinkin tietysti joskus tapahtuu. Se ei ole mukavaa, mutta ei maailma siihen kaadu. Kanssamatkustajat suhtautuvat yleensä ymmärtäväisesti ja tietävät, miltä vanhemmista tuntuu, rauhoittelee Christina.

– Eniten muut matkustajat häiriintyvät yleensä, jos lapset juoksentelevat jatkuvasti käytävällä. Vaippojen vaihtamisesta istumapaikalla ei myöskään pidetä, Christina sanoo.

Suunnittelu ja pakkaaminen

Jotta lentomatka sujuisi mahdollisimman mukavasti, tarvitaan kahta asiaa: ennakkovalmistautumista ja kärsivällisyyttä. Kun tiedät, että olet pakannut mukaan kaiken tarvittavan, voit itsekin ottaa rennommin.

– Usein on fiksua imettää tai antaa vauvalle tuttipullo nousun ja laskun aikana. Se vähentää epämiellyttävää tunnetta korvissa.

Nenäsumute toimii hyvin vähän isommilla lapsilla. Matkalla kannattaa yrittää noudattaa tavallisia nukkumaanmenomenorutiineja. Christinan mukaan ne voivat auttaa lasta nukahtamaan ja perille on mukava saapua levänneenä.

Thomas Cook Airlines Scandinavian lennoilla matkustamohenkilökunta voi lämmittää vauvanruokaa ja tuttipulloja koneessa ja voit saada lämmintä vettä puuroa varten. Pikku matkustajat saavat aina myös purkin vauvanruokaa ja banaanin, mutta aivan pienelle vauvalle tai valikoivalle lapselle kannattaa ottaa omia eväitä.

– Kannattaa myös ottaa mukaan pientä välipalaa, kuten keksejä, rusinoita tai hedelmää, jos lapsi on jo tarpeeksi iso. Useinhan on herätty aikaisin ja oltu matkassa jo hyvän aikaa ennen lennon lähtöä. Matala verensokeri tekee tunnetusti lapsista ärtyisiä, sanoo Christina hymyillen.

Christina Tokle

Christina Tokle

Christina Tokle

Christina on työskennellyt lähes 20 vuotta lentoemäntänä Sunclass Airlinesilla.

Christinan pakkausvinkkit käsimatkatavaraan:
• Vaippoja, ruokalappu ja kosteuspyyhkeitä
• Varatutti
• Ainakin yksi vaihtovaatekerta lapselle
• Vaihtovaatteet vanhemmille
• Pieni tyyny voi olla kätevä
• Eväitä (puuroa, vauvanruokaa, maitojauhetta, hedelmää)