Matkat – Kultahietikko

Kestosuosikki Kultahietikko on nimensä veroinen. Täältä löytyvät kaikki onnistuneen aurinkoloman ainekset - hyvät huvittelumahdollisuudet, ihana ranta ja kohtuulliset hinnat hotelleista ruokiin ja juomiin.

Kultahietikko on monipuolinen matkakohde, joka sopii useimmille lomailijoille. Kohde sijaitsee upealla, useita kilometrejä pitkällä rannalla, joka on leveä ja hyvin hoidettu. Täällä on hyvät valikoimat ravintoloita ja aktiviteetteja. Kultahietikolla päivät kuluvat rannalla aurinkoa ottaen, vesisuksilla, parasailingin parissa tai rantapromenadilla kävellen ja jäätelöä syöden. Täällä voit todellakin nauttia lomasta. Yksi hyvä vaihtoehto on myös retki Aquapolis-vesipuistoon. Iltaisin ihmiset viihtyvät ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa, joista myöhemmin suunnataan diskoihin. Kun haluat joku päivä vaihtaa maisemaa, voit lähteä tutustumaan lähiympäristön kaupunkeihin. Mielenkiintoisia kohteita ovat Aladhzan luostarin rauniot ja kaunis Kaliakran niemi.

Parhaat hotellit

Kultahietikko on vehreä ja kaunis lomakohde, jossa suurin osa Tjäreborgin hotelleista sijaitsee viheriöivässä ja luonnonkauniissa maisemassa. Tjäreborgin hotellit ovat pääasiassa uusia tai vastaremontoituja ja sijaitsevat lähellä rantaa tai keskustaa. Voit myös valita All Inclusive -vaihtoehdon, jos haluat erityisen mukavan ja helpon loman.

Ostokset ja huvielämä

Kultahietikko on suurempi kuin Albena ja näin ollen myös vilkkaampi. Rantakadun ja pääkadun varrella on valtavasti ravintoloita, kahviloita ja putiikkeja, joista voit hankkia kaikkea mahdollista vaatteista matkamuiostoihin. Iltaohjelmaa riittää joka makuun: diskoja, yökerhoja, musiikkibaareja sekä kasino, jos pelihimo yllättää! Bulgarian "kesäpääkaupunki" Varna on myös lyhyen matkan päässä. Varna on edullinen ostospaikka, josta löydät tunnettujen merkkien kenkä- ja vaatemyymälöitä, elektroniikkaa sekä hopea- ja kultakoruja.

Hyvä tietää
 • All Inclusive
 • Edullisia hotelleja
 • Kilometrin pituinen hiekkaranta
 • Pitkä rantapromenadi
 • Paljon ravintoloita
 • Vilkas yöelämä
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Kultahietikko

Sää
 • tammikuu
6°-1°
2
Aurinkotuntia/pv
2°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
6°-1°
3
Aurinkotuntia/pv
3°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
11°2°
4
Aurinkotuntia/pv
6°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
16°7°
6
Aurinkotuntia/pv
11°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
22°12°
8
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
26°16°
9
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
30°19°
10
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • elokuu
29°18°
10
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
26°14°
8
Aurinkotuntia/pv
20°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
21°11°
5
Aurinkotuntia/pv
15°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
13°6°
3
Aurinkotuntia/pv
10°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
7°1°
2
Aurinkotuntia/pv
4°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
Rannat
Kultahietikon ranta on neljä kilometriä pitkä ja hiekka on kullankeltaista ja hienoa. Leveällä rannalla on tilaa aurinkotuoleille, ranta-aktiviteeteille, kuten lentopallolle, sekä myyntikojurivistölle, josta voi ostaa syötävää ja juotavaa. Myyntikojujen lisäksi rannalla on hyviä ravintoloita ja pieniä kahviloita. Rannalla on vesiurheilumahdollisuuksia, kuten parasailingiä, vesihiihtoa, polkuveneitä ja benjihyppy väärinpäin. Myös lapsille on tekemistä rannalla - trampoliineja ja pieniä veneitä.

Rannat Mustanmeren rannikolla

Muissa Mustanmeren rannikon kohteissa rannat ovat yleensä leveämpiä, ja uimarannoilla on kultaista, pehmeää hiekkaa. Aurinkotuoleja ja -varjoja voi vuokrata. Rantakatujen varsilla on muutamia mukavia rantaklubeja.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 3 tuntia

Näin matkustat tänne

Bulgariaan voit matkustaa kesäkaudella.
Kultahietikolle, Golden Sandsiin, matkustat Tjäreborgin tilauslennolla kesäkaudella.
Lento laskeutuu Varnan kentälle.
Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset helposti ja varmasti perille Kultahietikolla sijaitsevaan hotelliisi. Lentokenttäkuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta voit ostaa ne etukäteen lisämaksusta. Ajoaika bussilla Varnan lentokentältä hotelliisi kestää n. 35 min - 1 t 15 min (n. 25 km), sen mukaan kuinka paljon on muuta liikennettä ja kuinka monta hotellipysähdystä on matkan varrella. Lentokenttäbussin tarkka ajoreitti määräytyy paikallisten olosuhteiden mukaan ja reitti päätetään paikan päällä. Lisätiedot saat saavuttuasi perille. Joskus lentokentällä voi joutua odottamaan, sillä laukkujen kanssa menee aikaa kohteeseen saavuttaessa. Lue lisää kuljetuksista kohteessa.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Rantakadun ja pääkadun varrella on useita paikallisia ja kansainvälisiä ravintoloita ja kahviloita. Kultahietikko sijaitsee rannalla, joten kalaruuat ovat tyypillisiä, usein grillattuna. Tarjonta riippuu aamun kalasaalista, mutta makrillia ja purolohta on lähes aina saatavana. Bulgarialaisen ruuan lisäksi tarjolla on myös muita vaihtoehtoja, kuten pizzaa, pastaa, grillattua kanaa ja wieninleikettä. Joissain paikoissa lisukkeet tilataan erikseen.

Viihdeohjelma ravintoloissa

Useimmissa ravintoloissa on jonkinlaista viihdeohjelmaa, ja päivällisellä vierähtää helposti iltaan asti. Yleensä ravintolat avataan klo 10.00 ja suljetaan puolen yön paikkeilla. Bulgarialaiset eivät ole turhan tarkkoja, joten ravintolaan voi hyvin pukeutua rennosti, mutta uima-asu ei kuitenkaan ole sopiva. T-paita ja shortsit ovat vähimmäisvaatimus.

Ruoka Bulgariassa

Bulgarialainen keittiö on saanut vaikutteita Euroopasta ja idästä, ja siinä on vivahteita Kreikan ja Turkin ruokakulttuureista. Lomakohteissa tarjoiltavat paikalliset herkut ovat usein kuitenkin hieman kansainvälisempiä versioita. Tyypillinen pääruoka on kawarma eli savipadassa haudutettu ruoka, jossa on lihaa, sipulia, mausteita ja sieniä. Mielenkiintoinen alkuruoka on perinteinen bulgarialainen tarator eli jugurtista, kurkusta, tillistä ja valkosipulista valmistettu kylmä keitto.

Juomat Bulgariassa

Bulgaria on yksi maailman suurimmista viinintuottajista, ja viinialueita siellä on viisi. Etelä-Bulgariassa tehdään pääasiassa punaviiniä ja pohjoisessa valkoviiniä. Bulgariassa valmistetaan myös erinomaista olutta. Hyviä paikallisia merkkejä ovat Kamenitza, Zagorka ja Astika.
Paikallinen hedelmäviina Rakia valmistetaan tislaamalla. Raaka-aineena käytetään luumua, aprikoosia tai mitä milloinkin on saatavana. Maku vaihtelee laadun mukaan. Alkoholittomia juomia, kuten vettä, soodavettä ja mehua, on hyvin saatavilla kaikkialla, ja Bulgariassa on myös erinomaista kahvia.
Kultahietikko on erinomainen kohde vilkasta yöelämää kaipaavalle. Kaupunki on täynnä baareja ja klubeja. Yökerhot sulkevat ovensa vasta viimeisen vieraan lähdettyä tai auringon noustessa.

Kultahietikon huvielämä

Kultahietikolla on kaksi aluetta, jotka ovat keskittyneet viihde-elämään. Ensimmäinen on rantapromenadin pohjoispääty, ja toinen on baarikatu, joka kulkee rantakadun kanssa samansuuntaisesti. Baarikadulla on paljon erilaisia baareja, mm. karaokebaareja, jotka ovat suosittuja englantilaisten, saksalaisten ja suomalaisten keskuudessa. Lomakauden alussa ja lopussa on huomattavasti rauhallisempaa. Keskustan ulkopuolella on rauhallisempia alueita, jotka sopivat hyvin lapsiperheille.
Ostokset
Kultahietikon kaupat sijaitsevat keskustassa rantapromenadin varrella. Jos kaipaat laajempia valikoimia ja edullisia hintoja, kannattaa ottaa taksi tai bussi Dobrichiin tai Varnaan. Suosittuja tuliaisia Bulgariasta ovat paikalliset viinit, kuohuviini ja hedelmäviina, rakia.

Vaatteet

Varnassa on paljon kauppoja, joissa myydään merkkituotteita, kuten Adidas, Benetton, Kappa, Lacoste, Mango, Terra Nova, Mason´s, Bershka, Zara jne. Valikoimat eivät aina ole samat kuin Suomessa, mutta hinnat ovat sen sijaan huomattavasti edullisemmat. Markkinoilta voit ostaa kaikkea mahdollista. Eniten myydään t-paitoja, farkkuja, nahkatakkeja, kenkiä, alusvaatteita, kelloja ja vastaavaa. Tunnettujen merkkien t-paidat ovat tosin usein kopioita. Tinkimällä voit saada hinnasta pois jopa 25 %.

Kengät

Kenkiä voi ostaa markkinoilta sekä Knyaz Borisin ja Preslavin ostoskatujen kaupoista. Kenkien hinnat ovat usein suhteellisen edullisia.

Keramiikka

Perinteistä ja kaunista keramiikkaa näkee joka puolella, ehkä jopa kyllästymiseen asti. Bulgarialainen keramiikka on kuitenkin uniikkia ja omanlaistaan. Kannattaa huomata, että sininen väri saattaa sisältää lyijyä, jolloin esineet soveltuvat ainoastaan koristekäyttöön.

Ruusuöljy

Bulgarialaiset ovat hyvin ylpeitä ruusuöljystään, jota myydään pullossa. On kuitenkin vaikeaa löytää aitoa ruusuöljyä, joka maksaa yli 10 euroa grammalta. Öljyn valmistamiseen tarvitaan suuria määriä ruusuja, joten hinta on sen vuoksi korkea. Useimpia "ruusuöljyjä" on laimennettu, mutta tuoksu on silti upea.

Viini

Bulgaria on johtava viinintuottajamaa, ja pullollinen paikallista viiniä on mukava lahja tai tuliainen kotiinvietäväksi. Viinejä kannattaa maistella ravintolassa ennen ostopäätöstä, sillä hintataso on usein todella kohtuullinen.

Alkoholi

Bulgarialaisia väkeviä alkoholijuomia on erilaatuisia. Bulgarialaiset ovat ylpeitä myös ruusulikööristään, vaikka sen maku ei ehkä aivan kaikkia hurmaakaan. Paikallista konjakkia ja vodkaa voi ostaa edullisesti, mutta laadusta emme tosiaan voi mennä takuuseen.
Aktiviteetit ja nähtävyydet

Tekemistä Kultahietikon rannalla

Kultahietikon rannalla on laaja valikoima vesiurheilulajeja: soutua, vesihiihtoa, sukellusta, purjehdusta, parasailingiä, veneilyä jne. Yksi hyvä vaihtoehto on tehdä veneretki Mustallemerelle. Kannattaa selvittää etukäteen sisältyykö retken hintaan kalastusvälineet ja kuinka kauan retki kestää.

Aktiviteetit maalla

Jos pysyttelet mieluummin maalla, voit kokeilla jousiammuntaa, tennistä, minigolfia, keilailua, pyöräilyä, paintballia, ratsastusta tai benjihyppyä väärinpäin. Alueella on myös useita tenniskenttiä, joiden yhteydessä on mahdollista vuokrata mailoja ja palloja. Myös lento- ja koripallokenttiä on useita, kuten myös minigolfratoja, joiden kunto saattaa vaihdella.

Aquapolis – vesipuisto kaikenikäisille

Suuri vesipuisto, jossa on muutamia todella vauhdikkaita vesiliukumäkiä, eksoottisia palmuja ja pieniä vesiputouksia, aaltoaltaita, minialtaita merkillisine dinosauruksineen sekä paljon muuta. Puistossa viihtyvät kaikenikäiset. Keskustasta Aquapolikseen pääsee minijunalla.

Nessebar – Mustanmeren rannikon ylpeys

Nessebar on Mustanmeren rannikon ylpeyden aihe, ja pääset sinne ajamalla uuden Nessebarin läpi. Täällä voit kävellä mutkittelevilla kivikaduilla ja katsella vanhoja bysanttilaisia kirkkoja, koristeellisia julkisivuja, upeita mosaiikkeja ja lasitettua keramiikkaa. Nessebarissa on myös perinteisiä ristikkorakenteisia taloja. Talo on rakennettu niin, että toinen kerros on leveämpi, jolloin tilaa on enemmän. Nessebar on ehdoton retkikohde lomaillessasi Kultahietikolla. Pääset tänne kätevästi bussilla Varnasta.

Varna – hyvät ostosmahdollisuudet

Varna sijaitsee noin 30 minuutin bussimatkan päässä Kultahietikolta. Varna on viihtyisä ja rento kaupunki, jossa on vanhan ajan kotoisaa tunnelmaa kapeine kujineen meren äärellä. Parhaat ostospaikat ovat Knyaz Borisin ja Preslavin kävelykaduilla, joiden varsilla on useita merkkiliikkeitä sekä muita kauppoja, joissa myydään vaatteita, kenkiä ja koruja.

Madara

Madaran suuri luonnonpuisto sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Kultahietikolta. Madaraan pääsee kätevästi vuokra-autolla. Täällä pääset kiipeämään oikein kunnolla. Melkein loputtomalta tuntuvan kävelyn ja 386 porraskelman jälkeen huipulta aukeaa todella upeat näkymät.

Dobrich – Dobrudjan provinssin pääkaupunki

Dobrich on Dobrudjan maakunnan pääkaupunki ja aito bulgarialainen kaupunki, jossa turisteja on vain vähän. Dobrich sijaitsee 25 kilometriä Albenasta länteen. Keskustan kävelykatujen varsilla on futuristista 60-luvun arkkitehtuuria, mikä luo omanlaisensa ja samalla modernin tunnelman. Lehmusten reunustamilla kaduilla on elämää – täällä shoppaillaan tai istuskellaan ulkoilmakahviloissa nauttimassa olutta ja kahvia. Vanhahaupunki on helppo löytää, ja se koostuu parista kadusta, joiden varsilla on ristikkotaloja ja käsityöläispajoja. Täällä voit ihastella sepän, suutarin ja puusepän työskentelyä tai pistäytyä leipomossa maistelemassa satavuotta vanhassa leivinuunissa paistettuja seesamirinkeleitä. Vanhassakaupungissa on muutama viihtyisä ravintola, joissa on mukava nauttia iltapäiväkahvit.

Kamen Brjag ja Yajlata – historiallinen luonnonsuojelualue

Kamen Bjarg ja Yajlata ovat arkeologisia luonnosuojelualueita, jotka sijaitsevat noin 15 kilometrin päässä Kaliakran niemestä pohjoiseen. Täällä voit ihastella erilaisia luolia, megaliittisia monumentteja, antiikin aikaista linnoitusta ja nekropolia. Kalkkikivikallioilta on henkeä salpaavan upeat näkymät merelle ja kauniille kukkaniityille.

Kaliakran niemi

Kaliakran niemellä voit kokea kerrassaan upean luontoelämyksen, ja tänne pääset kätevimmin vuokra-autolla. Niemen punaiset kalkkikivikalliot nousevat suoraan merestä, ja hyvällä tuurilla voit nähdä leikkiviä delfiinejä. Pari tuhatta vuotta sitten niemelle rakennetun linnoituksen rauniot ovat yhä jäljellä, kuten myös roomalaisen kylpylän ja kirkon jäännökset. Yhden meriluolan kätköistä löytyy erinomainen ravintola, jonka kalakeittoa kannattaa ehdottomasti käydä maistamassa.

Aladzhan luostari

Tarinoiden mukaan ensimmäiset munkit tai paremminkin erakot asettuivat tänne jo 4-500 vuotta eKr. He olivat osa aiempaa monastista kulttuuria, josta vähitellen tuli kristinuskon perusta. Suunnilleen samoihin aikoihin perustettiin myös lähellä Punaistamerta sijaitseva Pyhän Antonioksen luostari, jota pidetään maailman ensimmäisenä luostarina. Aladzhan luostari on kuitenkin paljon uudempi, sillä näistä 40 metriä korkeista kalkkikivikallioista kaiverrettiin munkkisellit, kappeli, ruokasali ja muut luostariin kuuluvat tilat vasta keskiajalla.... Aladzhan luostari on nykyään seudun suurin nähtävyys, ja luostarin uskotaan saaneen nimensä siellä olleiden värikkäiden freskojen mukaan. Turkin kielen sana "aladzha" tarkoittaa värikästä, mutta tästä entisestä väriloistosta on enää jäljellä vain aavistus toisen kerroksen kappelissa. Kaksikerroksinen kallioon hakattu luostari on joka tapauksessa todella vaikuttava nähtävyys. Nykyisin luostarissa on myös portaat ja turvakaiteet, mutta ne ovat niin huomaamattomat, etteivät ne häiritse näkymää. Aladzhan luostari on harvinainen helmi, joka syntyi monien suurkaupunkien ja katedraalien ulottumattomissa ja piilossa ihailevilta katseilta.

Madaran linna ja Madaran ratsastaja

Madaran linna sijaitsee korkealla vuorella Madaran luonnonpuistossa. Täällä on myös Madaran ratsastaja, kivireliefi, joka on hakattu lähes pystysuoraan kallionseinämään. Reliefin uskotaan olevan 700-luvulta, ja se on Euroopan vanhin.

Pobtite Kamanin kivimetsä

Kivimetsä sijaitsee noin kahdenkymmen kilometrin päässä Varnasta kohti Sofiaa. Nimi ei oikeastaan kerro ollenkaan minkälaisesta metsästä on kyse. Pobtite Kamani on hiekka-aavikkoalue, jossa on merkillisiä kalkkimonoliittejä eli suuria kalkkikivipilareita, jotka ovat jopa kuusia metriä korkeita ja kaksi ja puoli metriä halkaisijaltaan. Kyseessä on todellinen luonnonilmiö. Pilareiden synnystä on monia teorioita. Jotkut ovat sitä mieltä, että pilarit syntyivät maan ollessa veden alla, kun taas toiset uskovat, että pilarit ovat ihmisten tekemiä. Kannattaa itse tulla paikan päälle katsomaan, kumpi teoria voisi pitää paikkansa.

Varna – maailman vanhimpia kaupunkeja

Bulgarian Varna on yksi maailman vanhimmista kaupungeista, ja vanhan Varnan raunioita on vielä paikoin jäljellä. 200-luvulla romanialaiset rakensivat suuren kylpylän, joka oli pinta-alaltaan viisi neliökilometriä. Täällä on myös arkeologinen museo, jossa on esillä maailman vanhimpia kulta-aarteita. Toinen suositeltava vierailukohde on merenkulkumuseo, jossa voi tutustua sukellusveneisiin, helikoptereihin, kanuunoihin ja muihin sodanaikaisiin esineisiin.
Kulkuyhteydet
Jos haluat liikkua omassa tahdissa ja katsella rauhassa ympäriinsä, on suositeltavaa vuokrata auto. Useimmat tiet ovat hyvässä kunnossa ja kartan avulla on helppo löytää perille. Tiet ovat tosin melko kapeita ja ajonopeus on hieman kovempi. Voi olla hyvä idea ottaa mukaan kyrilliset aakkoset, jotta katukylttien lukeminen olisi vaivattomampaa – rannikolla ja suurimmissa kaupungeissa nimet ovat tosin latinalaisin kirjaimin. Autovuokraamoita on useita, ja niiden hinnat ja laatutasot vaihtelevat. Avis-autovuokraamon autot ovat laadukkaita ja vakuutukset kattavia. Kun varaat auton Avis-vuokraamosta kauttamme, saat hyvän auton kohtuulliseen hintaan ilman mitään yllätyksiä.

Toimi näin:

• Ota yhteyttä oppaaseen tai soita palvelupuhelimeen. Varaamme auton sinulle, ja Aviksen edustaja toimittaa sen hotellillesi, jossa myös hoidetaan sopimusasiat ja maksu.
• Ota ajokortti mukaan.
• Pidä Avis-sopimus aina mukanasi autossa.
• Sovi Avis-autovuokraamon kanssa, milloin auto palautetaan. On suositeltavaa, että tapaat Aviksen edustajan myös palauttaessasi auton.

Hintaan sisältyy:

• Perusvakuutukset
• Vapaat kilometrit
• Kartta
• Verot

Lisäpalvelut ja -varusteet:

• Lastenistuin
• Lisämaksu, jos kuljettajia on enemmän kuin yksi
• Henkilövakuutus, jos sinulla ei ole sellaista jo ennestään
• Lisäturva, joka pienentää omavastuuta kolarin sattuessa
• Polttoaineesta peritään usein takuumaksu, joka palautetaan, kun auto palautetaan tankki täynnä.

Etukäteen tilattu auto

Jos olet vuokrannut Avis-autovuokraamon auton matkavarauksen yhteydessä, odota Aviksen edustajaa hotellin vastaanoton luona matka-asiakirjassasi ilmoitettuna ajankohtana.
Kultahietikolla on helppo liikkua paikasta toiseen useammalla eri tavalla. Bussiverkosto on toimiva ja taksilla matkustaminen on suhteellisen edullista.

Paikallisbussi

Paikallisbussit ovat halvin tapa matkustaa paikasta toiseen, mutta valitettavasti ne ovat melko epämukavia, hitaita ja niistä puuttuu ilmastointi. Vaikka matka Varnaan tai Dobrichiin ei kestä kuin 30-40 minuuttia, bussissa istutaan markkinoilta tai töistä tulleen paikallisväen kanssa, jolla on mukanaan suuria vaate- tai ruokakasseja. Bussit kulkevat tavallisesti puolen tunnin välein, keskipäivällä useammin.

Taksi

Taksilla matkustaminen on suhteellisen edullista, mutta hinnasta kannattaa sopia etukäteen, eikä tinkimistä kannata kaihtaa. Kiinteitä hintoja ei ole olemassa, vaikka niin saatetaan vakuutella, eivätkä taksamittarit yleensä toimi. Keskustassa liikennöivät taksit sekä hotellien omat taksit ovat tuplahintaisia verrattuna rantakohteiden laidalla bussipysäkeillä päivystäviin takseihin. Voit vuokrata taksin myös koko päiväksi, ja silloinkin hinnasta on hyvä sopia etukäteen. Monet kuljettajat ovat hyviä oppaita ja antavat mielellään ravintolasuosituksia tai kertovat nähtävyyksistä ja bulgarialaisesta elämänmenosta.

Muut matkustustavat

Kultahietikolla liikennöi kaksi minijunaa. Toinen on nimeltään Aquapolis ja se liikennöi vesipuiston ja hotelli Admiralin väliä. Toinen juna kulkee hotelli Admiralista pohjoiseen, rantapromenadille. Kaupungin laidalla on myös hevosvankkureita, joiden kyydissä pääsee ihastelemaan maisemia mukavan rauhallisessa tahdissa.

Moottoriajovneuvon vuokraaminen

Emme suosittele mopon tai moottoripyörän vuokraamista, mutta jos olet kiinnostunut auton vuokraamisesta, kysy lisätietoa Tjäreborgin oppaalta.

Pitkänmatkanbussit

Pidemmillä matkoilla yksityinen bussiyhtiö on paras vaihtoehto. Matka Varnasta Sofiaan kestää noin seitsemän tuntia. Bussilippu ostetaan suoraan bussipysäkiltä myös Burgasiin matkustettaessa.
Kohdefakta

Palvelumme

Tavoitat meidät kesäkaudella vuorokauden ympäri palvelupuhelimesta, tekstiviestillä ja sähköpostilla halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai saada hyviä vinkkejä ja neuvoja. Jos emme voi ratkaista asiaa puhelimitse tai sähköpostilla, tulemme tapaamaan sinua omalle hotellillesi tai läheiselle hotellille.

Matkustaessasi tilauslennolla tapaat meidät myös lentokentällä ja ohjaamme sinut oikeaan bussiin, mikäli olet varannut kohdekuljetukset.

Kestävä matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Kestävä matkailu Tjäreborgilla. Olemme myös jo useita vuosia olleet aktiivisesti yhteistyössä kansainvälisen Ecpat-järjestön kanssa, joka pyrkii monin eri tavoin parantamaan lasten elinolosuhteita erityisesti kehitysmaissa ja estämään lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä.

Passi ja viisumi

Suomen kansalaisilla tulee olla voimassa oleva passi tai poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti. Passin/henkilökortin tulee olla voimassa matkan ajan.
Alle 90 päivän lomamatkoilla viisumia ei tarvita.

Mikäli et ole Suomen kansalainen, tarkista mahdollinen viisumitarpeesi/passivaatimukset Bulgarian lähetystöstä/konsulaatista. Sellaisia Suomen kansalaisia, jotka eivät ole alkuperältään suomalaisia, saattavat koskea muut säännöt ja sinun kannattaa tarkistaa säännöt suoraan Bulgarian lähetystöstä/konsulaatista
.... Bulgarian suurlähetystö, Helsinki, p. +358 9 458 40 35.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa/passport requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please also note the possible need for a transit visa.
More details: http://www.mfa.bg/en/pages/109/index.html.

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan. Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat: www.thl.fi (Rokottaminen > Matkailijan terveysopas) tai Terveys ja turvallisuus -sivulta.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Valuutta ja maksaminen

BGN = Bulgarian leva. Useimmat ravintolat ja kaupat eivät hyväksy luottokortteja. Muutamia pankkiautomaatteja. Voit vaihtaa rahaa (euroja tai US-dollareita) virallisissa rahanvaihtopisteissä. Rahanvaihto kadulla on kiellettyä.

Aikaero

Sama aika kuin Suomessa.

Sähkö

220 V. Sähköpistokkeet voivat olla vanhan mallisia ja maadoittamattomia.

Kieli

Bulgaria

Tärkeää tietoa Bulgarian hotelleista

Bulgarian matkustuskausi on lyhyt ja intensiivinen, ja hotellit myydään loppuun aikaisin. Tämän vuoksi hotellin vaihtaminen kohteessa voi olla hankalaa, joten hotellivalinta kannattaakin tehdä huolellisesti.

Hotellien taso Bulgariassa on vaatimattomampi kuin Välimeren lomakohteissa. Tjäreborgin hotelliluokitus on suhteutettu paikalliseen hotellitasoon, ja sitä ei voi verrata muiden lomakohteiden luokituksiin. Huoneet ovat pieniä ja vaatimattomasti sisustettu, ja ne saattavat olla alkukaudesta kosteita.

Määrittelemättömän hotellin varanneet asuvat yleensä hyvin yksinkertaisissa hotelleissa, ja hotellin vaihto enää paikan päällä ei välttämättä enää onnistu.

Lisävuoteet

Hotellihuoneet ovat Bulgariassa usein pieniä ja ahtaita, varsinkin jos huoneessa on lisävuode (yleensä kerrossänky tai vuodesohva/nojavuodetuoli). Tavalliset sängyt eivät välttämättä ole aina vierekkäin, vaan ne saattavat olla myös peräkkäin.

Tärkeää tietoa taxfree-tuotteista

Huomioithan, että Airshoppenin taxfree-valikoima on Bulgarian lennoilla tavallista rajoitetumpi. Bulgarian lakien vuoksi alkoholia ja savukkeita ei voi tilata etukäteen. Kaikki muut taxfree-kuvaston tuotteet ovat vapaasti tilattavissa.

Muuta

Lue myös Tjäreborgin matkaehdot. Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Lasten kanssa matkustaminen
Lentoaika Bulgariaan on lyhyt, ranta on erittäin hyvä ja ruokalistoilta löytyy syötävää myös lasten makuun. Siksi Kultahietikko on erinomainen perhelomakohde. Kultahietikolla on vesipuisto Aquapolis, jossa lapset varmasti viihtyvät. Varmista matkaa varatessasi, että hotelli on lapsiystävällinen ja ettei se sijaitse keskellä baarikatua. Jos matkustat pienten lasten kanssa tai kaipaat rauhallisempaa lomanviettoa, paras valinta on naapurikohde Albena, joka on rauhallisempi ja jossa on lasten leikkipaikkoja.

Tekemistä perhelomalla

Rannan ja uima-altaiden lisäksi on muutamia vesipuistoja, kuten Aquapolis Kultahietikolla ja Aqua Marina Albenassa, jossa on kaikenikäisille sopivia altaita. Lasten kanssa voi myös lähteä retkelle Kaliakran niemelle, jossa on paljon mahdollisuuksia kiipeillä ja juosta ympäriinsä.
Vähän isommille lapsille löytyy myös tekemistä Kultahietikolta. Esimerkiksi akvaario ja planetaario, jotka sijaitsevat lähellä Varnan rantaa, ja sen lisäksi täältä löytyy myös merenkulkumuseo vanhoine sukellusveneineen. Museon ulkopuolella on nähtävänä vanhoja armeijan varusteita Neuvostoliiton ajoilta, kuten helikopteri ja useita kanuunoita, joissa ruosteesta huolimatta näkyvät edelleen punaiset tähdet. Museon alapuolella on pieni vesipuisto, jossa on vesiliukumäki sekä useita tavernoja.

Ruoka

Ruokalistoilla on usein lasten lempiruokia, kuten paistettua kanaa, ranskalaisia, grillivartaita, kalaa ja hampurilaisia. Ruoka on miedosti maustettua, joten se maistuu varmasti useimmille lapsille. Jäätelökioskeja on rantapromenadilla.

Lastenruoka ja vaipat

Lastenruokaa ja vaippoja voi ostaa hotellin minimarketista. Jos haluat ostaa suuremman määrän kerralla, ostokset kannattaa tehdä Kauflandin supermarketissa Varnassa.
Tee matkahaku – Kultahietikko
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.