Allergiat ja ruokaintoleranssit

Mikäli sinulla on allergioita tai jokin ruokaintoleranssi, tältä sivulta löydät hyödyllistä tietoa matkustaessasi ulkomaille.

Yleensä erilaiset allergiat ja ruokaintoleranssit tunnetaan ulkomailla huomattavasti heikommin kuin Suomessa. Hotellin henkilökunta ei välttämättä aina osaa vastata tarkasti esimerkiksi kysymykseen mitä kaikkia raaka-aineita eri ruokalajit sisältävät. Toisinaan kyse saattaa olla kieliongelmista, ja se voidaan useimmiten ratkaista, mikäli sinulla on matkalla mukanasi Keliakialiiton kielikäännös.

Lomakohteessa

Tietyissä Sunwing Family Resorts -perhehotelleissamme on paikalla erityisruokavalioiden asiantuntija, joka on erikoistunut erilaisiin ruokaintoleransseihin. He kuuluvat ravintolan henkilökuntaan ja ovat perehtyneet ruoka-aineallergioihin, ja paikan päällä saat itsellesi yhteyshenkilön, joka toimii linkkinä sinun ja hotellin keittiön välillä.

Yleensä ulkomailla on tarjolla paljon suppeammat ruokavalikoimat kuin Suomessa, kun kyse on erilaisista allergioista tai ruokaintoleransseista. Sama pätee myös hotellin ravintoloihin ja kauppoihin, sekä jos olet varannut All Inclusiven, puoli- tai täysihoidon. Kaikkien Sunwing Family Resorts -hotellien Minimarketeissa on yleensä pieni valikoima ruokatarvikkeita myynnissä.
Kannattaa kenties ottaa mukaan myös jotain välipalaa/pientä syötävää, esimerkiksi näkkileipää, koska sitä ei yleensä ulkomailta kovin helposti löydy.

Aasiassa ruuissa käytetään yleensä paljon pähkinöitä ja maapähkinöitä.

Lentomatkalla

Lennolle varattava erikoisruoka koskee siis ainoastaan lentomatkaa, ja hotellissa ei välttämättä ole tarjolla vastaavaa ruokaa. Kun tilaat lennolle erikoisruuan, sinulle tarjoillaan eri ruokaa kuin muille matkustajille. Jälkiruokana on useimmiten hedelmäsalaattia, ja leipää on tarjolla rajoitetusti.

Huomioithan, että hygienian ja allergioiden vuoksi ei lentokoneeseen ole sallittua ottaa mukaan omia ruokia ja juomia.

Mikäli sinulla on hengitystieallergia, jonka allergeenit leviävät ilmateitse, esimerkiksi maapähkinäallergia, tulee sinun informoida henkilökuntaa koneeseen noustessasi. Matkustamohenkilökunta kuuluttaa silloin heti lennon alussa, että koneessa on allergiasta kärsiviä, ja pyytää kaikkia matkustajia välttämään sellaisia toimenpiteitä, jotka saattavat laukaista allergiset oireet. Lentoyhtiö ei kuitenkaan voi taata, että muut matkustajat eivät avaa lennon aikana maapähkinäpussia.

Pakkaa allergialääkkeet aina mukaan käsimatkatavaroihin, josta ne ovat helposti saatavilla. Myös mahdolliset lääkärintodistukset on syytä ottaa mukaan, jotta voit osoittaa, että lääkkeet on oltava mukana.

Mikäli jokin askarruttaa mieltäsi tai sinulla on kysyttää, ota suoraan yhteys Thomas Cook Airlines -lentoyhtiöön lähettämällä sähköpostia tai soita +358 (0)9 5658 2727. Voit myös lukea lisätietoja osoitteesta: https://fi.airshoppen.com/asiakaspalvelu.